Festők fordulatos élete – Moïse Kisling

Moïse Kisling lengyel származású festőművész volt, aki a 20. század első felében Párizs művészvilágának egyik meghatározó alakja volt. Stílusát nehéz behatárolni, mivel az évek alatt több irányzatot is kipróbált, de egyik mellett sem kötelezte el magát. Gazdag életművében nyomon követhető kísérletező kedve. Képei között találunk fauvista, expresszionista, kubista, konstruktivista és szürrealista alkotásokat is.  A Párizsi Iskola külföldről származó tagjaként ő is beletanult a párizsi festészetbe, miközben a Lengyelországból származó hagyományaival nem szakított.  Mestere volt annak, hogy összeegyeztesse saját népi hagyományait az európai festészet hagyományaival és a modern stílusokkal.

 

Korán otthonra lelt Párizsban

Moïse Kisling 1891 -ben született Krakkóban, de alig 19 évesen Párizsba költözött a krakkói képzőművészeti iskola tanárának, Józef Pankiewicz-nek tanácsára. Kiköltözése után nem sokkal a párizsi bohém művészvilág fontos alakjává vált, gazdag kapcsolatrendszerének köszönhetően a „Montparnasse hercegének” is becézték. A párizsi kávézókban ismerkedett meg Picassóval, Braque-val, Gris-szel, Derainnel. Eleinte egy műteremben dolgozott Kees van Dongennel, később saját stúdiót hozott létre. Barátja volt Marc Chagallnak, Chaim Soutine -nak és különösen mély barátság fűzte Amadeo Modiglianihoz.

 

Saját stílust teremtett

Az első világháború kitörésekor, 1914-ben jelentkezett a francia idegenlégióba, 1915-ben azonban olyan súlyosan megsebesült, hogy leszerelték. Ezután megkapta a francia állampolgárságot. Párizsba visszatérve folytathatta festői pályáját, ekkor festette le őt Modigliani. Ezt az arcképet ma a párizsi Musée d’Art Moderneas őrzi.

Modigliani hatása képein tetten érhető, Kisling portréfestményein is megjelennek melankolikus arcok, de ez nem nem volt tartós befolyás. Inkább folytatta a lengyel hagyományokat, a színes formák dinamizmusának ábrázolását, a sima arcú és álmodozó tekintetű aktok, portrék festését. Emberábrázolása nagyon jellegzetes, stilizált, kissé karikatúra szerű, de semmiképpen nem sértő módon. Modelljeit körüllengi  egyfajta ábrándos varázs. Portréi valamelyest hasonlítanak egymásra, miközben nagyon jó arányérzékkel ragadja meg az adott modellre jellemző arcvonásokat. Kiki de Montparnasse is számtalan alkalommal volt modellje.

 

Boldog magánélete volt

Másik gakran szereplő modellje nem volt más, mit felesége Renée Kisling. Vele 1916-ban kötött házasságot, mely Kisling haláláig tartott. Két fiuk született, akik a  Jean és Guy nevet kapták. Magánéletükről nem sok információ maradt fent, de úgy tartják Kisling nagyon jó férj és apa volt. Feleségével kölcsönösen tisztelték és szerették egymást, szeretetben, bizalomban és egyetértésben élték életüket. Ez a kiegyensúlyozott magánélet viszonylag ritkaságszámba megy a 20. századi, világháborúktól traumatizált művészek körében. Talán ez a tény is teszi olyan megnyugtatóvá, az emberi szépséget ünneplővé műveit.

Kisling kedvelt témái a portrékon, aktokon túl a csendéletek és tájképek voltak. Csendéletei magas technikai tudásról adnak tanúbizonyságot, mesterien bánt a színekkel és a kompozícióval.Pop    Sok időt töltött Provance-ban, itt számos képen igyekezett megörökíteni ezt a varázslatos tájat.

 

Rövid kitérő Amerikában

A második világháború azonban az ő életébe is beleszólt. 1940-ben ismét jelentkezett a francia hadseregbe, aztán zsidó származása miatt üldözte a Gestapo. Menekülnie kellett, Spanyolországon és Portugálián keresztül jutott el az USA-ba. A második világháború alatt New York-ban lelt otthonra, ahol folytatta az alkotást. Amerikában is elismerték érdemeit, a New Yorkban és Washingtonban is volt kiállítása. Érdekesség, hogy a Kisling család szomszédja Aldous Huxley író, filozófus volt Kaliforniában.

A háború végén, 1946-ben tért vissza szeretett választott hazájába, Franciaországba. Provence-ban töltötte a legtöbb idejét, itt festett haláláig. 1953-ban, 62 évesen ért véget élete, halála előtt 10 napig gyomorbántalmak gyötörték.

Munkái számos múzeum gyűjteményét gazdagítják, megtalálhatók képei a Harvardi Művészeti Múzeumban, a British Múzeumban, a Metropolitan Museum of Art-ban, a Tokyoi Fiju Art Museumban, és Genfben is. Halála után egy francia városban Sanary-sur-Merben róla nevezték el a főutcát.

 

Amennyiben te is szeretnéd kipróbálni magad a vászon mögött, de nem tudod hogyan kezdj hozzá, bátran kérd segítségünket! Válogass helyszíni élményfestő alkalmaink, vagy otthoni élményfestő szettjeink között és tapasztald meg az alkotás nyújtotta örömöt!

Blog

Élményfestés – Fluid art technika

Egy kép akkor is tud gondolkodásra sarkallni minket embereket vagy emlékeket, érzelmeket előhívni bennünk, ha nonfiguratív. A KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatában eddig csak megadott képek újrafestése volt elérhető. A közelmúltban azonban bővítettük a választékunkat a folyatásos technikával, ahol garantáltan nem születik két egyforma kép. A végeredmény mindenkinél különböző lesz és a képre tekintve mindenkiben más asszociációkat fog ébreszteni. Ha eljössz a foglalkozásunkra, akkor megismerkedhetsz a fluid art, azaz a „folyékony művészet” varázslatos világával!   Mit jelent a fluid art technika? A fluid art egyfajta absztrakt festészeti technika. Akril festéket vegyítünk speciális hígítóval, ettől a festék folyóssá válik, de a konzisztenciáját megőrzi. Ez azt jelenti, hogy ez a speciális folyadék úgy hígítja a festéket, hogy annak színe és fedőképessége szinte változatlan marad. Ezentúl kondicionálja is a festéket, így kevésbé valószínű, hogy a száradás során a festményen repedések keletkeznek. A kép teljes száradás után teljesen vízálló lesz.   Hogyan készül egy fluid art kép? A festéket nem ecsettel visszük fel a vászonra, hanem folyatjuk, így a különböző színű festékek gyönyörű színátmeneteket képezve keverednek össze.  Egy-egy keverékbe olajat is csepegtetünk, ettől nagyon érdekes cellás és hálós elemeket lehet képezni az alkotásban. A kiöntött festékben több rétegben vannak a színek, az olaj pedig –

Olvass tovább »

Élményfestés – Lorenza Pasquali

Elgondolkodtató kérdés, hogy mi vezet valakit arra az elhatározásra, hogy kortárs festő lesz, illetve, hogy festmények készítéséből szeretne megélni a jelenkorban, a 21. század első évtizedeiben. Keveseknek adatik meg az az ösztönös tehetség, amelyet szakszerűen gondozva és továbbfejlesztve lehet kiteljesíteni. Ők felsőfokú művészeti iskolákban képeztetik magukat és egyfajta önmegvalósításként tekintenek a saját művészetükre. Van azonban egy másik út is, amely azoknak a festőknek az útja, akik teljesen hétköznapi dolgokat, tájakat, történéseket álmodnak vászonra mindenki örömére. Ez a stílus a sajátja annak az olasz hölgynek is, aki jelen cikkünk főszereplője. Lorenza Pasquali festészete A hozzáértők szerint a hölgy akvarelljei egyszerre szeszélyesek és finomak, spontán és érdekes festészeti technikával ötvözve. Művei különösen szuggesztívek abban az esetben, amikor a természetet ábrázolja. Igazán jól a különböző évszakok változásában és a virágok ábrázolásában mutatkozik meg a tehetsége. Kedvenc témái közé tartozik még az állatok festése. Különösen, ha aranyos kutyákat és macskákat ábrázol, a képein különleges erővel mutatják meg magukat a kedves élőlények. Belépni a Lorenza által megteremtett képi világba, olyan érzés, mint egy igazán kellemes és békés nyaraláson vennénk részt. A tiszta égbolt és a dagadó vitorlákkal ellátott hajók, a távoli világítótornyok vagy harangtornyok és sok más látnivaló a festményeken, olyan érzelmekkel, hogy magával ragadó

Olvass tovább »

Pitypangos élményfestés

Gyermekkorunk kedvenc virágja a pitypang, amely jó szolgálatot tett, mint koszorú alapanyag, a terméseit pedig nagy kacagások közepette fújtuk egymásra és a nagyvilágba. Valószínűleg nem gondoltunk arra, hogy milyen érdekes és értékes virág a pitypang. Elnevezése sokféle lehet, a gyermekláncfű, a pongyola pitypang vagy népiesen cserbóka is ismert és használt név. Az őszirózsafélék családján belül a pitypang nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori évelő növényfaj. A termést szakszerűen úgy hívják, hogy repülőszőrös mag. Ez az a része a növénynek, amelyet gyermekkorunkból olyan jól ismerünk.   A pitypang növény felhasználási lehetőségei Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a rukkolaként ismert salátaféle nem más, mint a gyermekláncfű nemesített változata. A csípős-kesernyés aromájú rukkola levelek mára ínyenc saláta alapanyagnak számítanak. A pitypang, vagyis a gyermekláncfű pedig a népi gyógyászat egyik régóta ismert gyógynövénye. Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Ez fontos részlet, mert a virágzás után már egyáltalán nem finom az íze, ugyanis ekkorra megkeseredik. A növény gyökerét nyersen vagy vajon párolva, vagy szárítás után durvára őrölve kávépótlóként is használták az élénkítő hatása miatt. Levelével és gyökerével már nagyon hosszú ideje kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat. Hatásos a bőrproblémák és a narancsbőr ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ugyanakkor étvágyfokozó,

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü