Egyáltalán nem újkeletű dolog, hogy az emberek virágokat ajándékoznak egymásnak. Persze mostanában legtöbbször valamilyen alkalomhoz kötjük, ha virágot vásárolunk valamelyik szerettünknek vagy hozzátartozónknak. Születésnap, névnap, esküvő, ballagás, Valentin nap, temetés vagy bármilyen évforduló lehet apropója a virágoknak és mindegyik hordozhat valamilyen többlet jelentéstartalmat is, amelyek mostanra kicsit elhalványodtak, de érdemes újra felidéznünk ezeket.

 

Hogyan lett a virágoknak jelentése?

Már a régi időkben is, ráadásul teljesen különböző kultúrákban egyaránt a virágokhoz különböző jelentéseket társítottak, amelyeket többnyire a növény természetes tulajdonságai alapján határoztak meg.

Az a speciális „nyelv”, amelyben a virágokkal fejeztek ki érzéseket és mondanivalót, a segítségükkel kezdtek különböző elvont jelentéseket közölni, csak Viktória királynő korában, a XVIII. században alakult ki. Ennek a korszaknak nagyon szigorú etikai-, és viselkedés kódexe volt, amely mindenkinek meghatározta, hogy mit mondhat és kinek, így véve elejét annak, hogy bárki bármilyen tiszteletlen vagy illetlen dolgot mondjon egy másik embernek.  Ebben az időben kezdtek el a virágokhoz különböző konkrét jelentéseket társítani, hogy a segítségükkel kifejezhessék azt is, amit szavakkal nem tudtak vagy nem lehetett. A hölgyeknek általában volt egy kis könyve is a virágok jelentésével, hogy könnyebben megfejthessék az ajándékba kapott virágok mondanivalóját.

 

Értelmező szótár virágokhoz

A mai modern kultúra ugyan már sokkal szókimondóbb és nyitottabb, mint mondjuk a száz évvel ezelőtti volt, a virágok ajándékozásának hagyománya máig fennmaradt, jó eszközeként a romantikus gondolatok és érzelmek kifejezésének.

A jelentéstartalom kifürkészéséhez minden tulajdonságnak jelentősége van, így annak is, hogy a kapott virág milyen színű, illetve, hogy hány szálat kötöttek egy csokorba.

A variációk száma szinte megszámlálhatatlan, ezért ebben a bejegyzésben csak a legjelentősebb virágokat vesszük sorra.

A rózsa

Az egyik legfontosabb virágszimbólum a világunkban. Ez a tövisek óvta gyönyörű és vonzóan illatos virág a szépséget, a szerelmet, a titoktartást, az életet, a vért, a halált és az újjászületést egyaránt jelképezi.

Fehér rózsa

Az ártatlanság és a tisztaság, a nyugalom, az erény, az alázatosság, a lélek mélyéről fakadó tiszta szerelem és a kölcsönös tisztelet jelképe. A középkorban a szüzességet is szimbolizálta.

Vörös rózsa

A szenvedélyes szerelmet, a szépséget, a tiszteletet, a bátorságot és a jólétet szimbolizálja. Ha fehér rózsával vegyesen ajándékozzák, akkor az egységet jelképezi

Sárga rózsa

A kihűlő szerelmet és féltékenységet jelent vagy egy olyan kapcsolatot, amely inkább barátság, mint szerelem.

Fehér szegfű

Az ártatlanság, a hűség, a tiszta szerelem és a szerencse jelképe. Ezek a virágok az anyaság erejét és tisztaságát is jelentik, ezért sokszor ajándékozzák anyák napján az édesanyáknak vagy a nagymamáknak.

Vörös szegfű

A csodálat, a barátság, a büszkeség és az elragadtatás virága. Azt jelenti, hogy aki ajándékozza, csak az ajándékozottra vágyik, senki másra.

Fehér liliom

A tisztaság, a szerénység és a szüzesség jelképe, ajándékozva azt fejezi ki, hogy az ajándékozó mennyeinek érzi az ajándékozott illetővel töltött időt. A római mitológiában a fehér liliom kapcsolatban áll Junoval, az istenek királynőjével.

Sárga nárcisz

A megfontolás, az újjászületés és az új kezdet, a leplezetlen és bevallott szerelem az örök élet jelképe. Azt jelenti, hogy az egyetlen vagy a számomra. A házasság tizedik évfordulóján ajándékozzák.

Százszorszép

Az ártatlanság, a hű szerelem, a tisztaság és a tiszta szerelem virága, azé a szerelemé, ami mindenkit meghódít. A házasság ötödik évfordulójának virága.

Tulipán

Ez a virág egy tökéletes szeretőnek „jár”. Ha piros, az felér egy szerelmi vallomással, ha sárga, akkor van remény, általánosságban pedig a hírnévvel van összefüggésben. Egy színházi premierre például tökéletes választás egy csokor tulipán.

Gyöngyvirág

A boldogság, a tisztaság, a kedvesség és az alázatosság virága. Azt jelenti, hogy teljessé tetted életem, szerencse ért a szerelemben. A népi hagyomány szerint a gyöngyvirág Éva könnyeiből származik, amelyeket akkor hullatott, amikor száműzték az Édenkertből. A hiedelem szerint megvédi a kertet a gonosz szellemektől, ezért mindenképp ajánlott ültetni. A májusi hónap virága.

Ibolya

A szerénység, a hűség, az ártatlanság, a szépség és a szerénység virága. Ha ibolyát kap valaki, biztosan tudhatja, hogy kitölti az ajándékozó gondolatait. A megnyugvást és a jó alvást elősegítő virág. Ha kék színű, akkor egyértelműen jelképezi a hűséget.

Krizantém

Az öröm, az optimizmus, a pihenés, az igazság, a hosszú élet, a boldogság nemes virága. Konfuciusz javaslatára meditációs növényként is használták. A novemberi hónap virága.

Orchidea

A ritka szépség és szerelem, a kifinomultság, az érett báj, a szépség és a hosszú élet virága. A szép hölgyek és a gyermekek kínai jelképe. A házasság huszonnyolcadik évfordulóján ajándékozzák.

 

A virágszálak száma

Egy

Ha egy szál rózsát ajándékozunk, akkor mindenképpen hosszú és egyenes szárú legyen.

Páratlan

10 darab alatt mindenképp páratlan számú virágot illik ajándékozni, hiszen a megajándékozott hölgy is egy virágszál és vele kiegészülve lesz páros a páratlan csokor.

 

Virágok férfiak számára

A férfiaknak soha ne ajándékozzunk kihívó, túlságosan nőies színű virágokat. Válasszunk inkább zöld, fehér, kék, sárga, esetleg bordó színű virágokat, kerüljük a vöröset, a lilát és a rózsaszínt. Férfiaknak ideális választás lehet a napraforgó, a margaréta, egy különleges színű kék vagy fekete rózsa, a kála vagy akár egy olyan zöld szobanövény, mint a bambusz vagy a bonsai fa.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy a virágok bármilyen jelentést is hordoznak magukban, csodálatosan megszínesítik az életünket és egyszerűen jó rájuk nézni, legyen az akár egy gyönyörű virágbolt kirakata, vagy egy virágcsendélet, esetleg tájkép sok virággal.

Ha eljössz hozzánk egy virágos élményfestésre a KreatívLiget Stúdióba, biztos lehetsz benne, hogy gyönyörű vízililiomokat, pipacsokat, levendulabokrokat vagy rózsákat fogsz pingálni a vászonra és végül pedig olyan végeredményt kapsz, hogy mindenki a csodájára fog járni a művednek.

 

Keresd a lehetőségeket az Események oldalon!

Blog

Élményfestés gyerekeknek – Mesehősök

Korábbi cikkeinkben már részletesen írtunk arról, hogy mi az élményfestés, a kreativitás fejlesztésének lehetőségeiről és arról, hogy milyen hatásai vannak az élményfestésnek az agyunkra. A leírtakat elsősorban felnőttekre vonatkoztattuk, pedig a gyermekek esetében még inkább előnyös lehet, ha egy számukra is kellemes időtöltés közben az agyuk, a kreativitásuk, a kézügyességük és a rajzkészségük is fejlődni tud.   Élményfestés gyerekeknek A gyerekeket különösen körültekintően kell bevezetnünk az élményfestés „tudományába”. Velük kapcsolatban kiemelten fontos számunkra az, hogy örömmel fessenek és sikeresen tudják befejezni az elkezdett képet az élményfestés foglalkozás előre meghatározott ideje alatt, kapkodás és sürgető kényszer nélkül. Ezért válogatjuk az elkészíthető képeket úgy, hogy azok a kezdő festőpalánták számára is megvalósíthatók legyenek, sikerélményt adva és lehetővé téve, hogy a foglalkozás végén egy csodás saját alkotást vihessenek haza. Azért fontos, hogy a gyerekek sikerként éljék meg egy kép elkészítését, mert – ahogy az az elnevezésből is kiderül – ennek a foglalkozásnak az élményszerzés a lényege. Nem pedig az, hogy valamilyen megvalósíthatatlannak látszó teljesítményre kényszerítsünk bárkit is. Ezért igyekeztünk olyan képeket tenni a választékunkba, amelyek látványosak és dekoratívak, de az elkészítésük nem igényel nagy erőfeszítést, ehelyett inkább kimondottan élvezetes és szórakoztató. Ezen kívül alkalmasak arra, hogy segítségükkel tanulásra és tapasztalásra biztassuk a gyerekeknek

Olvass tovább »

Festők fordulatos élete – Pablo Picasso

A legtöbbet emlegetett spanyol származású festőről már találhattok egy bejegyzést a blogon, ahol a festészetéről és az egymást követő korszakairól írtunk részletesen. Ebben a cikkben kicsit „bulvárosabbra” vesszük a figurát és olyan részleteket mutatunk be Picasso életéből, amelyek megmutatják az esendő embert is a világhírű festmények mögött és talán azokat is egy kicsit más megvilágításba helyezik. Picasso, a sérült zseni Amikor Picasso 1881. október 25-én (éppen 138 éve) megszületett, lila volt és nem lélegzett. A legenda szerint már éppen halottnak akarták nyilvánítani a csecsemőt, amikor aztán a nagybátyja orrfacsaró szivarfüstjére mégis életjeleket mutatott és felsírt. A hosszan tartó oxigénhiányos állapot azonban nem kímélte az agyát és a bal agyféltekéje olyan mértékben károsodott, hogy az a működésére is kihatott. Az már kiskorától nyilvánvaló vált, hogy örökölte apja tehetségét a rajzolásban, de minden más nagyon nehezen ment neki. A logikus gondolkodás, az írás, az olvasás, a számolás, szinte a fogyatékosságig nehezített volt számára, amíg a kreativitásért felelős jobb agyfélteke teljes gőzzel dolgozott a bal helyett is és a kreativitásban, a festésben és a rajzolásban felülmúlhatatlan lett. Pablo soha nem tudta elsorolni az ábécé betűit, képtelen volt számokat összesorozni és azokkal osztani. 14 éves korában aztán végre eljött az ő ideje. Az édesapja beíratta

Olvass tovább »

Festők fordulatos élete – Edvard Munch

Ha azt mondjuk, hogy híres norvég festő, sokan biztosan elgondolkodnak, hogy ismerünk-e olyat egyáltalán. Szerencsére igen. Ő Edvard Munch, akiről ebben a bejegyzésben megtudhattok néhány érdekes dolgot, hiszen a fordulatokban bővelkedő életéből bőven találhatunk ilyeneket.   Munch és a halál A híres norvég festő középosztálybeli családból származott, apja orvos volt. Gyermek- és ifjúkorában saját szavai szerint a betegség, az őrület és a halál angyalai vették körbe őt. Öt éves volt, amikor elveszítette édesanyját, kamaszként az egyik húgát, huszonéves volt, amikor pedig az édesapja és egyik bátyja is meghalt, egyik nővére pedig megőrült. Ezek után nem csoda, hogy maga Munch is meglehetősen labilis alkattá vált, alkoholproblémákkal küzdött, többféle pszichés betegségtől szenvedett és nikotinfüggő is volt. Az előzményeket ismerve egyik dolgon sem tudunk igazán csodálkozni vagy megütközni. Képeinek is visszatérő motívuma lett a halál és az elmúlás: a Halottas ágynál, a Halál a betegszobában, a Halott anya és gyermeke című képein gyerekkori élményeit próbálta meg feldolgozni.   Munch pályafutása Eredetileg mérnöknek készült, de a műszaki főiskoláról kimaradt, ezután a kristianiai (oslói) Királyi Művészeti Iskolában tanult festészetet és tagja lett a Kristianiai Bohémok nevű művészcsoportnak. 22 éves korában Párizsba utazott, ahol a Louvre és a Szalon festményeit tanulmányozta nagy figyelemmel, különösen Manet művei

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü