Az óceánok világnapja

1992 óta minden évben június 8-án ünnepeljük az Óceánok Világnapját. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az óceánok, tengerek fontosságára és sebezhetőségére.

 

A Föld fél tüdeje kék 

A Föld több mint 70%-át borítja sós víz. Számos tengeri élőlénynek ad otthont, becslések szerint kb. 2,2 millió faj élhet az óceánokban és tengerekben. Több millió ember megélhetését biztosítja, és élelemmel lát el bennünket. Bármilyen meglepő, de az óceánok jelentős mennyiségű oxigént is termelnek. A vízben úszó fitoplanktonok állítják elő az általunk belélegzett oxigén felét, emellett az emberek által termelt szén-dioxid negyedét is elnyelik. Magyarországnak nincs tengerpartja, mégis mi, magyarok is minden második lélegzetvételünket az óceánoknak köszönhetjük.

Sajnos különböző problémák fenyegetik ennek a hatalmas víztömegnek az egyensúlyát: a környezetszennyezés, a túlzásba vitt halászat és a globális felmelegedés.

 

A műanyag szennyezés

Nagyjából 5-12 millió tonna műanyag kerül évente az óceánokba. Egyes becslések szerint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. A tengeri áramlatok hatalmas szeméttelepeket hoznak létre. A Csendes-óceán északi részén úszó szemétsziget becsült mérete kb. 700 ezer – 15 millió négyzetkilométer volt 2009-ben. Tehát még azt sem tudjuk pontosan, hogy mekkora. A szemétszigetben található műanyag a napfény ibolyántúli sugárzásának hatására fokozatosan darabolódik, szemmel nem látható apró részecskékre bomlik. Az így keletkező mikroműanyag nem csak a halakat, madarakat veszélyezteti, hanem  a táplálékláncon keresztül visszajut egészen a mi tányérunkig is, sőt már az ivóvízünkben is kimutatható.

 

A túlzott mértékű halászat

A túlhalászat egy modern jelenség. Azt jelenti, hogy gyorsabban halásszuk le a halakat, mint ahogy természetes módon szaporodni képesek, ezáltal egyre fogy a populációjuk. Ezzel megzavarjuk a tengeri élővilág egyensúlyát, amely csak nagyon lassan tud helyreállni, a folyamat egyes fajok kipusztulásához is vezethet. Mióta az ember nem csak egy kis ladikkal fogja ki magának a betevő falatot, a halászat módja is megváltozott. A halászhálók útjába kerülő állatok válogatás nélkül csapdába esnek és elpusztulnak. A tengerfenéki vonóhorgos halászat gyakorlatilag mindent letarol, ami az útjába kerül.

 

A globális felmelegedés

Az óceánok vize évről-évre melegszik. Ezzel veszélybe kerül számtalan faj, amelyek nem képesek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. A tápláléklánc felborulása ökológiai katasztrófához is vezethet. A hő elnyelése mellett az óceánok megkötik a szén-dioxidot is. Minél több szén-dioxidot engedünk a levegőbe, annál nagyobb mértékű az óceánok savasodása, mivel a CO2 vízzel reakcióba lépve szénsavat termel. A PH megváltozása főleg a meszes vázú élőlényeket érinti, legfőképpen a korallokat, kagylókat és planktonokat.

 

Mit tehetünk mi, hétköznapi emberek?

A műanyag szennyezés csökkentése érdekében:

 • Próbáljuk kerülni az egyszer használatos, eldobható műanyag eszközök használatát, illetve használjunk ezek helyett lebomló anyagból készült eszközöket. Vigyünk magunkkal táskát a bevásárláshoz, használjunk fém szívószálat, és újra felhasználható kulacsot, stb.
 • Gyűjtsük szelektíven a műanyag szemetet.
 • Vegyünk részt vízparti szemétszedő akciókban.
 • Kerüljük a mikroműanyagokat tartalmazó termékeket ( pl. kozmetikumokban előfordul, a csillámpor is mikroműanyag)
 • Támogassunk olyan szervezeteket, amik az élővizek védelméért küzdenek.

 

A túlhalászat minket is érint, ezeket teheted ellene:

 • Próbáljunk meg helyben fogott halakat fogyasztani.
 • Ha tengeri halat veszünk, olyan gyártó termékeit válasszuk, amelyik etikusan jár el: keresd az MSC logót, amely azt jelzi, hogy az adott termék fenntartható halászatból származik.
 • Sokat számít, ha küzdesz az élelmiszerpazarlás ellen: Csak annyit vegyél, amennyit meg is eszel!

 

Mit tehetünk az óceánok felmelegedése ellen?

 • Csökkentsük a szén-dioxid kibocsátásunkat: használjuk a tömegközlekedési eszközöket, vagy kerékpárt.
 • Együnk kevesebb húst, ezzel is csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását.
 • Részesítsük előnyben a helyi termelők termékeit.

 

Óvjuk meg ezt a gyönyörű kékséget, hogy az unokáink is élvezhessék az óceánok, tengerek páratlan csodáját!

Ha te is nagy rajongója vagy a tengernek, akkor gyere el hozzánk és válogass számos tenger tematikájú képünk között kedvedre!  A tengerparti csónak, a világítótorony, vagy a medúzák idézik fel benned a legkedvesebb tengeri élményeket? Esetleg az új folyatásos fluid technikát kipróbálva idéznéd meg a tenger hangulatát? Helyszíni élményfestő alkalmaink és otthoni videós szettjeink  között is bőven találhatsz kedvedre valót.

Blog

élményfestés terápia

Élményfestés mindenkinek

Hosszú idő telt el úgy, hogy csak az online térben találkozhattunk a szeretteinkkel, a barátainkkal, személyesen nem. Sok embernek a munkatársaival való találkozás lehetősége is megszűnt, vagy azért, mert otthoni munkavégzésre kényszerült, vagy rosszabb esetben elveszítette a munkáját a megváltozott helyzetben. A kapcsolataink és a szabadidős tevékenységeink leegyszerűsödtek, térben és időben is beszűkültek, amint életbe léptek a kijárási korlátozások.   Tervezés és várakozás A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban is leállt az élet, ami a foglalkozásokat illeti, de az első pillanattól vártuk és terveztük az újraindulást. Képeket válogattunk, eszközöket rendszereztünk. Eközben pedig minden eddiginél jobban tudatosult bennünk, hogy az élményfestés egy olyan műfaj, amihez elengedhetetlen az alkotó személyek jelenléte. Ez egy olyan közös élmény, amelyet szinte lehetetlen átemelni az online térbe, így ezt meg sem próbáltuk kivitelezni. Ehelyett inkább vártuk, hogy eljöjjön az a nap, amikor nagy örömmel bejelenthetjük Nektek, hogy újra nyitva vagyunk.   Az élményfestő stúdióban újraindul az élet Ahogy érkeztek a jó hírek és a korlátozások feloldásra kerültek, eldöntöttük, hogy mi is újra kinyitjuk a stúdiót és minden eddiginél nagyobb lelkesedéssel várjuk az élményfestés alkalmainkra jelentkezőket. Már az első hónap képei között találhatsz párosan festhetőket, és olyanokat is, amelyeket leginkább szülő és gyermek közös alkotásának javaslunk. Csökkentett létszámmal indulunk

Olvass tovább »

Élményfestés – Városi látkép

Városban élni nem mindenki szerint a legjobb dolog a világon, de vitathatatlan tény, hogy azért vannak előnyei. Egy modern városban a modern életvitel minden vívmánya és szükséges eleme elérhető közelségben van, és jó esetben rendelkezésre állnak az elvonulás, a kikapcsolódás és a természetjárás lehetőségei is. Ha tudományosan vizsgáljuk a kérdést, akkor megállapíthatjuk, hogy a város az ember által kialakított településformák legmagasabb szerveződési szintje. A város az egyetlen olyan emberek számára létrehozott élőhely, ahol nagy számban és sűrűségben élnek a benne lakó egyedek, és mint ilyenek lényegében természetesen vannak jelen.   A városok történelme Az első állandó emberi települések és a letelepedéssel járó életmód a sikeres mezőgazdasági technikai fejlődés egyeneságú következményei voltak. Mintegy 9000 évvel ezelőtt az egyre hatékonyabbá váló földművelési módszerekkel – az emberiség történetében először – tartósan felesleg keletkezett az élelmiszerek területén. Ez a változás aztán lehetővé tette más munkaformák, más tevékenységek fejlődését is. Az állandó települések sikere abban állt, hogy bennük egyszerre több, egymást kiegészítő tevékenység koncentrálódott. Ez pedig a fejlődő kézműipar és a kereskedelem fokozódását is lehetővé tette. Nem mellékes tény, hogy városok fejlődésén át vezetett a kereskedelmi útvonalak, így a kereskedő városok hálózatának kialakulása is. A városok és a falvak közti különbség azonban nem pusztán azok

Olvass tovább »

Élményfestés gyerekeknek – otthon

A gyerekeknek szóló élményfestés foglalkozások egyik lényeges eleme az, hogy a résztvevők egy kis közösségben együtt alkothatnak. Az élményhez valóban hozzátesz, hogy a gyerekek inspirálják és lelkesítik egymást, az instruktor pedig jelen idejű segítséget tud nyújtani annak, aki ezt kéri. Igen ám, de ez az év megmutatta nekünk, hogy a korábban teljesen természetesnek vett szokásaink és életünk egy megváltozott helyzetben egyáltalán nem olyan magától értetődő. Ráadásul az egészségünk megőrzése érdekében tett óvintézkedések új kihívásokat jelentettek nekünk, amelyekre új – az addigi gyakorlattól merőben eltérő – megoldásokat kellett kitalálnunk.   Élményfestés otthon A fent leírtak szellemében hívtuk életre a KreatívLiget Webshopot, melynek segítségével házhoz rendelhetitek a festéshez szükséges kellékeket egy csomagban akár gyerekek számára is. Az otthoni festést magyarázó videóval segítjük, hogy az mindenki számára érthető legyen és ezáltal meg tudjon valósulni az élmény, akár otthoni körülmények között is. Velünk bármit megfesthet a gyermeked is, hidd el. Festő szettjeinkben minden szükséges eszközt megtalálhattok ahhoz, hogy a festmény otthon is tökéletesen sikerüljön. A szettekhez készített, bármikor megállítható és visszatekerhető videónkban minden instrukciót elmondunk és lépésről-lépésre együtt festjük meg a képet. Ezzel garantáljuk, hogy rajztudás vagy előképzettség nélkül is tökéletesen sikerül a mű. Rendeld meg és várd a futárt!   Élményfestés a KreatívLiget

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü