Élményfestés – Angyalok

Az elmúlt néhány évszázadban természettudományos magyarázatra alapozva tagadták az angyalok létezését. Az emberiség különböző népei azonban egymástól függetlenül is mindig, minden korban hitték, hogy igenis vannak ilyen lények. A keresztény vallások legfőbb írásos alapja, a Szent Biblia pedig első könyvétől az utolsóig egységesen állítja a létezésüket.

 

Kik az angyalok?

A Biblia eredeti nyelvei nem használtak rájuk olyan speciális szót, mint amilyen a magyar nyelvben az angyal kifejezés. Héberül és arámiul a nevük (’maleach’) jelentése hírvivő, hírnök, küldött vagy követ és pontosan ugyanezt jelenti a görög nyelvben az ’angelosz’ szó is.

Ha össze akarjuk foglalni az angyalok természetéről a bibliai leírásokban adott képet, akkor azt mondhatjuk, hogy az angyalok teremtett, azaz nem öröktől fogva, de a jövőben örökké létező, elpusztíthatatlan, természetfölötti, szellemi lények. A teremtő Istenhez és a földi halandókhoz hasonlóan személyiséggel és intelligenciával, a beszédre való képességgel, érzelmekkel, akarattal és öntudattal rendelkeznek. A szintén személyiséggel bíró szellemi lények egy másik csoportjától, a démonoktól, valamint az elhunyt emberek szellemeitől pedig abban különböznek, hogy minden esetben van szellemi testük, nem test nélküliek. Éppen ezért a démonoktól eltérően nem tudnak beköltözni az emberek testébe, viszont képesek testet ölteni a földi szférában, és így részt tudnak venni földi eseményekben. Vannak jó, illetve gonosz angyalok is. Életterüket tekintve pedig a menny és az ég különböző szintjein kívül a Föld felszínén és a Föld mélyében is megtalálhatók.

 

Mi az angyalok feladata a világban?

A Biblia szerint az angyalok Istent szolgáló szellemi lények, akik arra teremtettek, hogy az Ő akaratának engedelmeskedjenek. Az Úr angyalainak fő feladata Isten dicsérete, a parancsolatainak végrehajtása, az isteni üzenetek továbbítása, a hívő emberek szolgálata. Ezek közül is különösen a gyermekek képviselete és védelme.

Az angyalok közreműködnek Isten terveinek és ígéreteinek megvalósításában. Ilyen például a megváltás hirdetése, az ellenséges erők ellen való harc Isten népének oldalán, Isten ítéletének végrehajtása stb.

 

Angyalok a képzőművészetben

Az embernek minden korban szüksége volt nála magasabb szintű teremtményekre, hogy saját kicsinyes világából feltekinthessen a végtelen öröklétbe. A művészet minden korban kiszolgálta ezt a vágyat, szemmel láthatóvá tette az elképzelt lényeket és szférákat. Az emberiség vallásos része a világ harcaiból és bűneiből mindig egy tiszta, bűnöktől mentes mítoszba tudott menekülni, amelynek elengedhetetlen részévé váltak az angyalok is.

A rómaiak által megszállt Palesztinában Heródes király zsarnoksága alatt sokan várták a megígért zsidó királyságot, mely megszabadítja a népet a rájuk nehezedő terhektől. Az eljövendő „király”, aki a Megváltó, bűntelenül fogant. Szülőanyja csak egy olyan tiszta, fiatal lány lehetett, aki mentes volt a társadalmi előítéletektől. Ehhez a lányhoz jött el Isten követe, Gábriel arkangyal. Azzal az üzenettel érkezett, hogy ő lesz a születendő gyermek anyja, és a szentlélek maga a nemző apa.

A Biblia szerint Gábriel hivatása az volt tehát, hogy Isten üzenetét közvetítse Jézus születéséről. A zsidó, a keresztény és még az arab mitológia is megteremtette az angyalok, az arkangyalok, a szeráfok világát. Később a középkori művészettel pedig testet is öltöttek ezek az egyébként emberi szemnek láthatatlan teremtmények.

Az emberek belső világa, amely egyaránt tartalmazta a jót és a rosszat, azaz a mennyországot és a poklot, kivetülhetett a képzőművészetek által a templomok és más épületek falaira. Megjelentek a zenélő, az üzenethozó, a segítő, a harcoló és a védelmező angyalok a festményeken és a szobrok ábrázolásaiban is.

 

Az angyalok helye és szerepe napjainkban

Manapság szinte nem is létezik olyan otthon, ahol ne lenne valamilyen angyal ábrázolás. Ugyan már legfőképpen nem vallási kegytárgyként tekintünk rájuk, hanem egyszerű dísztárgyként vagy kabalaként, esetleg karácsonyi díszként. Megváltozott a jelentésük és a szerepük az utóbbi időben.

Az angyalok, mint nagy szárnyas lények dicsfénnyel a fejükön, férfi, női vagy esetleg teljesen semleges testben, vagy éppen kis meztelen és pufók gyerekekként benépesítik mindennapjainkat.

Az embereknek szükségük van támasztékokra, amikor nehéz helyzetbe kerülnek. Ilyen támasztékok lehetnek a hit és a remény. Fontos ilyenkor, hogy hihessünk valamiben, hogy segítséget remélhessünk valahonnan, vagy hogy legyen valami fogódzónk, ami segít a továbblépésben. Ezek az igényeink határozzák meg viszonyunkat az angyalokhoz.

Nézz körül a KreatívLiget Élményfestő Stúdió festményei között, az Események menüpontban, és gyere el hozzánk festeni! Egy angyalos vagy akár más témájú képet vihetsz haza a végén.

Blog

Fessük meg a tavaszt!

Februárban jön el az az idő, amikor már nem csak a farsang és a busójárás szól a téltemetésről, hanem az ember gondolatai és vágyai is egyre inkább a tavasz körül forognak. Sokan várjuk már nagyon a téli időszak végét, még akkor is, ha megvannak a télnek is a maga szépségei. A tavasz jót tesz a lelkünknek. A megújulást, a több napsütést, a természet ébredését és sok virágot hoz magával.   Mi a tavasz? A tavasz a mérsékelt éghajlati övezet egyik évszaka. A trópusi éghajlatú tájakon pedig sajnálatos módon ez az évszak egyszerűen nem létezik. A tavasz arról ismerhető meg, hogy ilyenkor felélénkül az élővilág, virágba borulnak a növények, zöldellenek a mezők és lombot növesztenek az erdők. Földünk északi féltekéjén a március, az április és a május, míg a déli féltekén a szeptember, az október és a november a tavaszi hónapok.   A tavasz kezdete A csillagászati tavasz a tavaszi napéjegyenlőségtől a nyári napfordulóig tart. Tehát az északi féltekén megközelítőleg március 21-től június 21-ig, a déli féltekén pedig szeptember 23-tól december 21-ig örülhetünk ennek az évszaknak. Tavasszal emelkedik az átlaghőmérséklet nappal és éjszaka is, de az is sokszor előfordul, hogy szeszélyessé és kicsit kiszámíthatatlanná válik az időjárás. Elvileg ebben az évszakban

Olvass tovább »

Élményfestés – Görög utcaképek

Nagyon sokunknak fűződnek a legkedvesebb nyári emlékei Görögországhoz és a görög vendégszeretethez. Ezekhez az élményekhez szorosan kapcsolódnak azok a helyszínek, amelyek a jellegzetes fehér falú házaikkal, az azúrkék tengerrel és a csodálatosan burjánzó növényekkel a görög életérzést szimbolizálják. Ezeket az életképeket a nyári utazás elmúltával is szívesen viszontlátjuk akár a lakásunkban vagy a nyaralónkban, ahol akár az egész berendezést hangolhatjuk a fehér és a kék színek köré, nem feledve az élettel teli növényeket vagy gyümölcsöket, meg persze a tengert.   Santorini, egy csodás görög sziget Santorini tulajdonképpen nem egy sziget, hanem egy majdnem szabályos körív mentén elhelyezkedő vulkanikus szigetcsoport az Égei-tengerben. Görögországhoz tartozik, a fővárostól, Athéntól mintegy 200 km-re délkeleti irányban helyezkedik el. A Kükládok szigetcsoportjának legdélibb tagja. A szigetcsoport egy irdatlan nagy erejű vulkanikus robbanás maradványa, amely megsemmisítette a korabeli településeket az eredetileg egyetlen szigeten. Ez a robbanás alakította ki a jelenlegi, nagyrészt vízzel feltöltött kalderát, azaz kráterhez hasonló horpadály. A vulkán kirobbanása és önmagába roskadása hozta létre ezt a különleges tájat, ahol a megmaradt kráterszél alkotja a jelenlegi szigeteket. A kaldera kialakulását megelőzte a bolygónk valaha volt egyik legnagyobb vulkánkitörése. Régészeti feltárások nyomán ez nagyjából időszámításunk előtt 1500 körül történhetett, a radiokarbon vizsgálatok az időszámításunk előtti 1645 és 1600

Olvass tovább »

Páros élményfestés

Gondoltál már arra, hogy milyen jó lenne valakivel úgy megosztani az alkotás élményét, hogy a készülő művet közösen készítitek el? Ha a válaszod erre a kérdésre igen, akkor Neked ajánljuk azokat az élményfestés foglalkozásainkat, amelyeken a meghirdetett képet az egyéni festések esetén szokásos 40×50 cm-es méret helyett 55×70 cm-es méretben, ketten közösen festhetitek meg. A közös alkotás pszichológiája   Szülő – gyermek élményfestés A szülő és a gyerek közös festése a legtöbb esetben elsősorban a gyerekről szól. Az ő alkotásának folyamatát a felnőtt csak kíséri és támogatja, a magát nem előtérbe toló közreműködésével segíti és kiegészíti azt. A szülő igyekszik maximálisan figyelembe venni, hogy a gyerek mit szeretne és mit tud elvégezni a „feladatból”, amely előttük áll. A felnőttre hárul nagy részben annak a felelőssége is, hogy előtudja-e segíteni, hogy a kreatív foglalkozás, a közös alkotás élménnyé váljon, ne pedig küzdelemmé.   Páros élményfestés felnőtteknek Ha két felnőtt embernek kell együtt dolgoznia egy képen, annak egészen más lefolyása és hatásai vannak, mint amiket a szülő-gyermek élményfestéseken tapasztaltunk. Teljesen más a dinamikája egy foglalkozásnak is. A felnőtteknél mindig van egy gát az alkotással szemben, aminek tulajdonképpen át kell szakadnia. Ez alól csak azok a személyek kivételek, akiknek ez a szakmája, vagy

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü