Élményfestés – Kolibri

A kolibri Földünk egyik legkülönlegesebb élőlénye, egészen biztosan nincsen hozzá fogható. A szíve ezerkétszázat dobban egy perc alatt, egyetlen másodpercben nyolcvanat csap a szárnyával, és ha a szárnyait lefogod, hogy ne repülhessen, akkor tíz másodpercen belül meghal…

Ismerjük meg jobban ezt a páratlan madárkát, akit nálunk is lefesthetsz, ha kedved támadna rá.

 

Változatos helyeken élnek

A kolibrik természetes körülmények között az amerikai kontinensen, és a hozzá közeli szigeteken fordulnak elő, tehát Alaszkától egészen Tűzföldig találkozhatunk velük. A több mint 330 kolibrifajnak rendkívül változatos az élőhelye: a mérsékelt övi lombhullató erdők, a sivatagok, az esőerdők, az Andok 5000 méteres hegyei mind otthont nyújtanak e madaraknak. Azonban a kolibri fajok nagy része Közép- és Dél-Amerikában fordul elő az óriási biodiverzitású esőerdőkben.

 

A kolibri vidám örökmozgó

Ez a madárka apró termetű, a legkisebb közülük mindössze 6 cm, a legnagyobb teste a fecske méretéhez hasonlítható. Változatos tollszínekkel bírnak, mely fémesen csillog. Csőrük hosszú csőszerű, de előfordul görbült forma is, melyből megnyúlt, hosszú nyelvével veszi magához a virágok nektárját. Miközben szárnyaival egy helyben lebeg és szürcsöli a nektárt, a virágok beporzásában is aktív szereplővé válik. Némely kolibrifaj rovarokkal táplálkozik, de a többségre nem ez a jellemző.

Repülő életmódot folytat, ez azt jelenti, hogy szinte csak éjszakai alváskor hagyja abba különleges röptét, hogy egy ágra leszállva kipihenje a nap fáradalmait.

 

A tojó gondoskodik az utódokról

A kicsinyek felnevelésében a tojó vállal szerepet egyedül, a fészekrakás is már az ő feladata. Tojásai emberi szemmel nézve rendkívül apróak, mégis a kolibri testéhez viszonyítva viszonylag nagynak mondhatóak. A jamaicai törpekolibri tojása például mindössze 1,5 mm átmérőjű és 10,9 mm hosszú.

A nőstény kolibri a begyében szállít nektárt a kicsinyeinek, majd a fészekhez érve felöklendezi azt és hosszú csőrét az éhes fióka torkába dugja. Számos kolibrifaj rovarokkal gazdagítja kicsinyei étrendjét, mivel ez tartalmaz elég fehérjét a növekedéshez és a fejlődéshez. Érdekesség, hogy ez cseppnyi madár minden egyes nap a testsúlya kétszeresének megfelelő mennyiségű táplálékot fogyaszt el.

 

Ahogy a kolibri repül, úgy nem szárnyal senki sem

Érdemes pár szót ejteni a repüléséről is, mivel lélegzetelállító és egyedülálló, amit produkál. Ők a természet mini helikopterei, hiszen képesek az oldal, illetve a hátrairányú mozgásra is. Ezt a tulajdonságukat szárnyuk teszi lehetővé, mely akár 180 fokba is elmozgatható. Lebegés közben akár 80-90-szer is csaphatnak szárnyukkal egy másodperc alatt, ez 200-ra változik az udvarlási szertartásukkor.

A kolibrik repülése rendkívül energiaigényes. Hatékony oxigénellátásra és emésztésre van szükségük. Más madarakéhoz képes a kolibri szíve óriásinak mondható – a kis testmérethez viszonyítva. Szintén csak a kolibrik jellegzetessége, hogy  felszálláskor azonnal elérik a maximális repülési sebességüket, mely akár a 75-100 km/h is lehet.  Testméretéhez viszonyítva a világ leggyorsabb madara, hiszen testhosszának 385-szörösét képes megtenni egyetlen másodperc alatt. Ez körülbelül 50 km/órás sebességnek felel meg. Ebben a féktelen száguldozásban egy plusz szemhéja segíti, ami megvédi szemét a nagy sebességgel történő repülés során.

Bár nem ők tartják a madárvilág rekordját, de mégis említésre méltó az apró vörhenyes kolibri, más néven tüzestorkú kolibri, aki 6000 km-ert repül. Ezt a távot a párzóhelyéül szolgáló Észak-Amerika, és a télen menedékül szolgáló mexikói lakhelye között teszi meg, így jön össze oda-vissza 6000 km.

 

Ha szívesen látnád viszont otthonod díszeként ezt a csodálatra méltó kis madarat, akkor ne habozz, gyere el hozzánk!

Profi instruktoraink mindenben a segítenek, hogy önállóan festhesd meg ezt a színpompás madarat. Augusztusban lehetőséged van elkészíteni ezt a csodás színekben pompázó kolibrit. Reméljük hamarosan találkozunk!

Blog

5 tévhit az élményfestésről

Sokan hallottak már az élményfestésről és van, aki már ki is próbálta vagy folyamatosan jár ilyen foglalkozásokra, de sokan még nem is ismerik ezt a fajta kreatív kikapcsolódási és hobbi lehetőséget, illetve sokakban tévhitek élnek azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent ez a fajta festészet és hogyan kell elképzelni egy ilyen foglalkozást. Ezeket a tévhiteket szeretnénk most egyszer és mindenkorra eloszlatni.   1. tévhit Az élményfestés nem más, mint egy festőtanfolyam Valójában egy élményfestés foglalkozáson nem kimondottan képzőművészeti oktatás zajlik és nem képzőművészeti alkotásokat hoznak létre a résztvevők. A folyamat során nem az adott mű és annak tartalma a fontos, hanem maga az alkotás öröme. Az élményfestés meghozza az alkotókedvet és további festésre sarkall. Ez az élmény főleg azoknak új és érdekes, akik korábban még nem végeztek ilyen szabadidős tevékenységet, ami inkább szórakozást és kikapcsolódást jelent, mint munkát vagy feladatot.   2. tévhit Csak az jöhet el egy élményfestés foglalkozásra, aki már tanult vagy tud festeni Valójában mindig úgy vannak felépítve a foglalkozások, hogy azokon annak is sikerélményben lehet része, aki még soha életében nem fogott ecsetet a kezében vagy legalábbis utoljára az iskolai rajzórán tette ezt, amikor pedig kötelező volt és soha nem okozott neki különösebb örömet. Ezt az

Olvass tovább »
Élményfestés gyerekeknek

Élményfestés gyerekeknek

Korábbi cikkeinkben már részletesen írtunk arról, hogy mi az élményfestés, a kreativitás fejlesztésének lehetőségeiről és arról, hogy milyen hatásai vannak az élményfestésnek az agyunkra. A leírtakat elsősorban felnőttekre vonatkoztattuk, pedig a gyermekek esetében még inkább előnyös lehet, ha egy számukra is kellemes időtöltés közben az agyuk, a kreativitásuk, a kézügyességük és a rajzkészségük is fejlődni tud.   Milyen szempontokat tartunk szem előtt, amikor gyerekeknek szervezünk élményfestést? A gyerekeket különösen körültekintően vezetjük be az élményfestés „tudományába”, hiszen fontos számunkra az, hogy örömmel fessenek és sikeresen tudják befejezni az elkezdett képet az élményfestés foglalkozás előre meghatározott ideje alatt, kapkodás és sürgető kényszer nélkül. Ezért válogatjuk az elkészíthető képeket úgy, hogy azok a kezdő festőpalánták számára is megvalósíthatók legyenek, sikerélményt adva és lehetővé téve, hogy a foglalkozás végén egy csodás saját alkotást vihessenek haza.   Milyen képeket választottunk a gyerekeknek szervezett élményfestésre? Fontos, hogy a gyerekek sikerként éljék meg egy kép elkészítését, hiszen ahogy az az elnevezésből is kiderül, ennek a foglalkozásnak az élményszerzés a lényege, nem pedig az, hogy valamilyen megvalósíthatatlannak látszó teljesítményre kényszerítsük a fiatalságot. Ezért is igyekeztünk olyan képeket választani, amelyek látványosak és dekoratívak, de az elkészítésük nem igényel nagy erőfeszítést, hanem inkább kimondottan élvezetes és szórakoztató. Emellett viszont tanulásra

Olvass tovább »
Victorine Meurent Manet festmény

Híres női festők – Victorine Meurent

Még a legtájékozottabb művészetkedvelők is zavarba jönnek, ha olyan nőket kell felsorolniuk, akik a festészet területén maradandót alkottak. A XX. század időszakából még biztosan eszünkbe jutnak női festők, de ahogy haladunk visszafelé az időben, úgy válhatunk egyre bizonytalanabbá, hogy egyáltalán voltak-e a régebbi korszakokban olyan hölgyek, akik a festészetben találták meg a hivatásukat. Biztosan állítjuk, hogy minden korban voltak női festők és persze az is bizonyos, hogy nem mindegyiküknek maradt fenn a neve vagy a képei az utókor számára. A női festőkről szóló bejegyzésünkben már megemlítettük Victorine-t, de ez a cikk most csak róla és a munkásságáról fog szólni.   Manet modellje Victorine Meurent nem festő dinasztiából származott és nem volt jómódú családja sem, így egészen más módot kellett találnia, hogy lehetősége legyen ismereteket és gyakorlatot szerezni a festészet terén. Először modellnek állt, hogy pénzt keressen és ezen az úton is közelebb kerüljön a művészekhez. Hiába volt azonban a tehetsége és a törekvése, hogy elismert női festő legyen, az utókor számára egy képen kívül nem maradt fenn semmi az életművéből. A modell karrierje segítségével viszont maradandó emléke lett. 19 éves korában Édouard Manet a ’Reggeli a szabadban’ és az ’Olympia’ című képeihez is ő állt aktmodellt, a kor megbotránkozását kiváltva.

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü

Kedves Vendégeink!

Az eseményeken való részvételhez oltási/védettségi igazolás nem szükséges!