Élményfestés – Pitypang

Gyermekkorunk kedvenc virágja, amely jó szolgálatot tett, mint koszorú alapanyag és terméseit pedig nagy kacagások közepette fújtuk egymásra és a nagyvilágba. Valószínűleg sosem gondoltuk, hogy még ennél is érdekesebb virág a pitypang.

Elnevezése a gyermekláncfű vagy pongyola pitypang vagy népiesen cserbóka. Az őszirózsafélék családján belül a pitypang nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori évelő növényfaj. A termést szakszerűen úgy hívják, hogy repülőszőrös mag. Ez az a része, amelyet gyermekkorunkból olyan jól ismerünk.

 

A pitypang felhasználási lehetőségei

Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a rukkola a gyermekláncfű nemesített változata. A csípős-kesernyés aromájú levelek mára ínyenc saláta alapanyagnak számítanak, míg a pitypang, vagyis a gyermekláncfű a népi gyógyászat egyik régóta ismert gyógynövénye.

Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Ez fontos részlet, mert a virágzás után már egyáltalán nem finom az íze, ugyanis ekkorra megkeseredik. A növény gyökerét nyersen vagy vajon párolva, vagy szárítás után durvára őrölve kávépótlóként is használták az élénkítő hatása miatt. Levelével és gyökerével már nagyon hosszú ideje kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat.

Hatásos a bőrproblémák és a narancsbőr ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ugyanakkor étvágyfokozó, epehajtó és hashajtó hatása is ismert.

A friss virágokból szirupot is készítenek, amelyet pitypangméznek nevezünk.

A pitypang hatóanyagai

A gyermekláncfű növény leveleiben megtalálható a vitaminok és ásványi anyagok igen széles palettája. A-, D-, C- és B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt, szeszkviterpén-lakton keserűanyagot, karatinoidokat, flavonoidokat, ásványi anyagokat, inulint és béta-karotint tartalmaz. Az egész növénynek igen magas a kálium tartalma, de a bórtartalma is igen jelentős. Ebből az anyagból ráadásul a káposzta után a pitypangban található a legtöbb.

Amit nem hagyhatunk figyelmen kívül, hogy a szeszkviterpén nevű összetevő az arra érzékenyekből allergiás bőrreakciót vált ki, ezért a használata körültekintést igényel.

 

A pitypang festményeken

Dekoratív témája a képzőművészeteknek a gyermekláncfű, főleg abban a fázisában, amikor már a magok és a hozzájuk kapcsolódó ernyőcskék alkotnak egy majdnem szabályos gömb alakú virágfejet.

Ha szeretnéd Te is megfesteni a kedvenc pitypangjaidat, gyere el hozzánk a KreatívLiget Élményfestő Stúdióba és alkoss velünk! Az aktuális lehetőségeket az Események menüpontban találod, ahol sokféle kép közül választhatod ki a Neked legjobban tetszőt.

 

Blog

Alkotni nem csak vászonra lehet – Simon Beck munkássága

Az utóbbi bő két évtizedben egy kezünkön meg tudjuk számolni hányszor örvendeztetett meg minket az időjárás fehér karácsonnyal. Nem hiába álmodozik  Bing Crosby a klasszikus karácsonyi dalban, az I’m dreaming of a white Christmas című énekben  fehér karácsonyról. A hóban van valami megnyugtató, ahogy mindent fehér takaróval borít be. Sokunk gyermekkorának kedves emléke a szánkózás, a hócsatázás, a hópelyhek kergetése. Olyan jó vizesen, átfagyva, rendszerint farkaséhesen hazatérni a meleg otthonba, ahol mindezen kellemetlenségek egy szempillantás alatt megszűnnek. Azonban hazánkban egyre ritkább jelenség a hó, nem úgy, mint a Francia-Alpokban, ahol Simon Beck használja a festői havas tájat alkotása vásznaként.   Térképészből művész lett Simon Becket tartják számon a világ első hótaposó művészeként. Az eredetileg térképész végzettséggel rendelkező brit férfi 1958-ban született Angliában, de idővel a Francia-Alpokba költözött. Akkor fordult a gyaloglás felé, amikor egy súlyos sérülés miatt orvosai eltiltották a tájfutástól és majdnem minden létező sporttól. Nem maradt más mozgásforma számára, mint a gyaloglás, azonban 2004-től ezt a viszonylag hétköznapi tevékenységet Beck rendkívül magas színvonalon űzi. Ugyanis varázslatos geometriai formákat, fraktálokat, óriási hópehely mintákat rajzol a hótakaróba pusztán a lábnyomaival.   A mérnöki és sportolói múltja segít az alkotásban A gigantikus méretű alkotások létrehozásának mikéntje egy hétköznapi ember számára felfoghatatlannak

Olvass tovább »

Élményfestés anyák napja alkalmából

Az édesanyánkkal való viszonyunk egész életre meghatározza az érzelmi kötődéseinket, az önértékelésünket, a világhoz való kapcsolódásunkat.  Ideális esetben biztonságos és szerető környezetben növünk fel, amely biztos iránytűt ad a kezünkbe az életen való átevickéléshez.   Az anyánkhoz fűződő viszonyunk sokféle lehet Sokaknak azonban terhelt a viszonya az édesanyjával, nekik iránytű helyett csak egy nehéz csomag jut, tele fájdalommal, önbizalomhiánnyal, bizalmatlansággal a világ felé. Az anyákkal való kapcsolat természetesen nem ennyire végletes. A tökéletes viszony és a teljes elhanyagolás között ezerféle árnyalat van, azon belül azonban csak nagyon ritka esetben hiányzik teljesen a szeretet. Sok szülő úgy okoz esetleg sérülést a gyerekének, hogy közben nagyon szereti, csak nem tud átlépni a saját felmenőitől kapott mintáin, sérülésein. Ne felejtsük el, hogy a ma gyerekeket nevelő szülők szüleit olyanok nevelték, akik súlyosan traumatizálódhattak az első és második világháborúban. A transzgenerációs szorongások és traumák jelenlétét már a tudományos világban is elfogadottá tette a pszichológia. Az anyák napja jó lehetőség arra, hogy a terhelt viszonyok esetében a sérelmek a háttérbe kerüljenek és megkeressük magunkban az édesanyánkhoz fűződő hála és a szeretet érzését. Aki pedig az anyjával való harmonikus viszonyt kapta ajándékul az élettől, szintén kifejezésre juttathatja ezen a napon (is) köszönetét és megbecsülését.   Közel

Olvass tovább »

Híres magyar festők – Orlai Petrich Soma

Márciusi nemzeti ünnepünk táján egészen biztosan találkozunk a szabadságharc és forradalom lánglelkű költőjének, Petőfi Sándornak a portréjával. Azonban a híres kép készítőjét alig ismerik, pedig egy rendkívül szorgalmas és tehetséges magyar festő volt, aki az akkori irodalmi élet ismert alakjaival is jó barátságot ápolt. Ismerjük meg Orlai Petrich Somát, a történeti festészet jeles alakját.   Jogászból lett festő Felvidéki gyökerekkel rendelkező  evangélikus családba született Mezőberényben 1822-ben. Anyai ágon rokonságban állt Petőfi Sándorral, aki a másod-unokatestvére volt. Középiskolai tanulmányait Mezőberényben, Szarvason és Sopronban végezte, később Pápán szerzett jogi végzettséget. Tanulmányai egy részét Petőfivel és Jókaival töltötte, az ő hatásukra maga is írogatott. 1846-tól fordult az érdeklődése a festészet felé, kezdetben Bécsben, majd Münchenben, később Rómában és Párizsban is tanulta a szakma csínját-bínját. Európai tanulmányútjáról hazatérve egy ideig arcképfestésből kereste a kenyerét Debrecenben,  majd ismét Bécs lett lakhelye. Végül 1955-ben költözött haza Pestre, miután megalakult a pesti állandó műtárlat. 1851-től kezdte használni az Orlai nevet, de csak 1853-ban vehette fel hivatalosan. 1854-ben kötötte össze életét Névery Annával, akit  Ninának becézett. 1861-től munkája elismeréseként az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat igazgató-választmányi tagja lett, mégpedig olyan neves festők társaságában, mint Barabás Miklós, Zichy Jenő, vagy Than Mór.   Mindenkit elveszített, akit szeretett A szakmai sikerek

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü

Kedves Vendégeink!

Az eseményeken való részvételhez oltási/védettségi igazolás nem szükséges!