Élményfestés – Szülinapi buli

Egy szülinapi buli sokféle lehet, attól függően, hogy a születésnapos milyen érdeklődési és baráti körrel rendelkezik. Ahogy telnek az évek lassan minden lehetőséget és ötletet „kipipál” az ember, akár a saját, akár a gyermeke születésnapjáról van szó.

 

Furcsa és különleges születésnapi szokások a világban

A világ legtöbb országának van valamilyen sajátos, egyedi hagyománya, amit előszeretettel tartanak évről-évre. Ilyenek a születésnappal kapcsolatosak is, amikről talán nem is gondolnánk, hogy mennyire eltérőek lehetnek nemzetenként.

 

Születésnapok világszerte

Vietnámban máshogy számolják az emberek életkorát, mint például nálunk, Magyarországon. Mindenkinek új év napján van a születésnapja, akár akkor született, akár nem. Sokan még a pontos születési dátumukat sem tudják emiatt a szokás miatt.

Németországban van egy olyan hagyomány, amelyben annak a férfinek, aki a 30. születésnapjáig nem nősül meg, ezen a napon fel kell söpörnie az utcát. A “segítő” barátok pedig vidáman gondoskodnak arról, hogy legyen mit söprögetnie, ugyanis különböző szemeteket dobálnak el. A söprést addig kell végeznie, amíg meg nem tud csókolni egy éppen arra járó lányt.

Írországban szó szerint megrázzák a gyerekeket, mégpedig úgy, hogy ők fejjel lefelé vannak. Mindig annyiszor kell megrázni a születésnapost, amennyi az aktuálisan betöltött életkoruk.

Kanadában terjedt el a furcsa szokás, hogy a szülinaposnak vajjal kenik be az orrát. A hagyomány szerint az ünnepeltet a síkos orrának köszönhetően nem fogja semmilyen balszerencse érni az elkövetkező évben.

Ausztráliában a szülinapos ünneplésekor nem maradhat el az asztalról egy édesség különlegesség. Ez nem más, mint vajjal megkent és drazséval megszórt háromszög alakú kenyérszeletek.

Jamaica-ban elterjedt érdekes születésnapi szokás, hogy az ünnepeltet liszttel terítik be, tetőtől talpig. Biztos el tudod képzelni, hogy ez mennyire lehet jó érzés egy jó forró, izzadós nyári napon.
Természetesen a furcsa szokás mellé az ünnepelt ajándékokat is kap, ami felnőttek esetében pénz, gyermekek esetében pedig valamilyen játék.

A dánok igazi hazafik, nekik nincs születésnapi buli dán zászló nélkül. Ezt az ünnepeltnek ki kell tennie az ablakába, továbbá az asztalra, valamint a tortára is mini nemzeti lobogókat raknak.

Kínában a születésnapi torta helyett egy nagyon hosszú tésztát kell ennie az ünnepeltnek, amely a hosszú életet jelképezi. A születésnapos minél hosszabbat tud megenni belőle, annál hosszabb lesz az élete is.

Argentínában van egy nagyon szép hagyomány a 15. életévüket betöltött lányok számára. Az ünnepeltet az édesapja konferálja fel az ünnepségen, ami majdnem olyan, mint egy kisebb esküvő. Továbbá 15 fiúval kell táncolnia az ünnepségen, akik 1-1 évet jelképeznek az életéből.

 

Születésnapi szokások, amelyeket ismerhetünk

Filmekben biztosan láttad már Te is azt a „szertartást”, amikor is a szülinaposnak bekötött szemmel kell szétvernie egy papírból készült – legtöbbször állat formájú – belül üreges dobozt, amiben cukrok és csokik vannak elhelyezve. Ez a pinata szokása Mexikóban. A doboz szétesése után az édességek széthullanak és a szülinapos a vendégeivel együtt ezeket szedegeti össze.

Brazíliában is elterjedt az a szokás, amelyhez hasonló nálunk is van. Ez az, hogy meghúzzák az ünnepelt fülcimpáját, méghozzá annyiszor, ahány éves. A születésnapi torta felvágásánál az első szeletet mindig a hozzá legközelebb álló személy kapja, aki általában valamelyik szülő.

 

Születésnap és élményfestés egyben

Egy igazán különleges szülinapot szeretnél szervezni magadnak, a szerelmednek vagy éppen a gyermekednek, de nem jut eszedbe semmi izgalmas, mert már minden elképzelhető helyszínt és tematikát kipróbáltatok? Ne keresgélj tovább, mert van egy jó tippünk a számodra. Gyertek el hozzánk egy közös, születésnapi élményfestésre. Garantáltan felejthetetlen élmény lesz minden egyes résztvevőnek az esemény, hiszen a képet, amit előre egyeztetünk és megbeszélünk a szervezővel, a foglalkozás végén mindenki haza is vihet, így nem csak a születésnapos kaphat ajándékot, hanem az összes meghívott vendég is.

A közös alkotás öröme és látható eredménye pedig minden nap, amikor ránéztek, emlékeztetni fog benneteket arra, hogy milyen jó dolog egy összetartó, baráti közösség vagy család tagjaként munkálkodni egy közös festőprogramon, és ezt tovább gondolva, tovább alkalmazva később akár a mindennapokban is.

Szakképzett instruktoraink irányítása és segítsége mellett történik a képek festésére, ezért nincs szükség semmilyen előképzettségre vagy festési tapasztalatra. A foglalkozás 3 órája alatt a születésnapi vendégsereg minden tagja garantáltan meg tudja festeni saját festményét, amelyhez az eszközöket és anyagokat a KreatívLiget Élményfestő Stúdió biztosítja. A helyszín lehet a stúdiónk vagy az általatok kiválasztott külsős helyszín.

Torta és egyéb finomságok is lehetnek a születésnapon, a saját elgondolásotok alapján. Lesz rá idő és hely is adott, hogy a hagyományos születésnapi szokásoknak is lehessen hódolni.

 

Élményfestés ajándékba

Az idei születésnap legyen valami más, mint az eddigiek. Egy közös élmény öröménél nincs maradandóbb ajándék, főleg, ha annak kézzel fogható és szemmel látható eredménye van. Töltsetek el együtt nálunk egy vidám, jó hangulatú délutánt vagy estét a családdal, a barátokkal vagy az osztálytársakkal, kollégákkal, és mi garantáljuk, hogy az ünnepeltnek a legnagyobb boldogságot szerzitek ezzel.

A vidám hangulat és a kellemes időtöltés garantált. Szeretettel várunk minden születésnapost. További részletekért keressétek a Privát események menüpontot a weboldalunkon, ahol az elérhető kedvezményekről is olvashattok.

Blog

Miért fehér a hó?

Egyre kevesebbszer fordul elő mostanában, hogy hótakaró fedi a tájat a téli hónapokban Magyarországon. Pedig a hóval fedett táj nem csak esztétikai élmény, hanem hasznos az őszi vetés számára is. A szántóföldeket befedő nagy fehér hólepel megvédi a vetést a széltől, a madaraktól, az erős fagytól és olvadáskor pedig elegendő vizet is biztosít a növényeknek. Amikor mégis havazik és fehérbe borul a táj, sokunkban felmerül a kérdés, hogy vajon miért fehér a hó vagy legalábbis a szemünk miért látja annak? Ugyanez a kérdés foglalkoztathatja a Kreatívliget Élményfestő Stúdió foglalkozásain téli tájat festő résztvevőket is. Bár ők már azt is tudhatják, hogy a fehérnek is lehet sokféle árnyalata és ha a havas tájra árnyékokat is festünk, akkor még több árnyalat és szín kerül rá a képre.   A hóesés A régi népmese úgy magyarázta, hogy Holle anyó rázta ki jó alaposan a tollas paplanját fenn az égben, más spirituális irányú magyarázatok szerint viszont az angyalok szeretete hullik ilyenkor ránk. A valóságban egyszerűbbnek tűnik, hogy hogyan képződnek a hópelyhek. Hónak a 0 Celsius fok alatt képződött csapadékot nevezzük, amely a vízpárát tartalmazó levegő szakaszos lehűlésével jön létre. Ilyenkor a levegőben képződött jégrészecskék további jégrészecskékké fagynak, és hókristállyá egyesülnek. A hó laza és

Olvass tovább »

Híres magyar festők – Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző)

Több olyan festészettel kapcsolatos téma van, amely folyamatosan foglalkoztat bennünket, mert érdekes és sokszínű. Ezért is szeretjük olvasóink és követőink elé tárni ezeket. Ilyen témakör a magyar festőkről indított sorozatunk is. Eddigi bejegyzéseink során Szinyei Merse Pál, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József és Ferenczy Károly munkásságáról írtunk részletesebben. Ebben a bejegyzésben egy olyan festőről lesz szó, akiről a művészként használt neve alapján elsőre senki nem gondolna magyar származásra. Victor Vasarely életműve a mai témánk. Ő volt az a képzőművész, akit az utókor már úgy emleget, hogy az optikai festészet atyja.   Néhány furcsaság Vasarely-vel kapcsolatban A legtöbb forrás szerint 1908. április 9-én született Pécsett, de van olyan életrajzi írás, ahol 1906-ot írnak. A másik furcsaság pedig a neve. Vásárhelyi Győzőként maradt fenn, azonban úgy tűnik, hogy a születésekor még Csiszár Győző néven anyakönyvezték, az édesanyja után, akit Csiszár Annának hívtak. Ez valószínűleg azért történt így, mert a szülei nem voltak házasok, és ő így az akkori szóhasználat szerint törvénytelen gyermek volt. Amikor két évvel később a család Budapestre költözött, a kis Győző már a Vásárhelyi vezetéknévvel érkezett.   A kezdeti évek 1925-ben, a középiskola elvégzése után az Eötvös Loránd Tudományegyetem orvosi karának esti tanfolyamait kezdte látogatni, közben pedig egy laboratóriumi eszközöket

Olvass tovább »

Élményfestés gyerekeknek – otthon

A gyerekeknek szóló élményfestés foglalkozások egyik lényeges eleme az, hogy a résztvevők egy kis közösségben együtt alkothatnak. Az élményhez valóban hozzátesz, hogy a gyerekek inspirálják és lelkesítik egymást, az instruktor pedig jelen idejű segítséget tud nyújtani annak, aki ezt kéri. Igen ám, de ez az év megmutatta nekünk, hogy a korábban teljesen természetesnek vett szokásaink és életünk egy megváltozott helyzetben egyáltalán nem olyan magától értetődő. Ráadásul az egészségünk megőrzése érdekében tett óvintézkedések új kihívásokat jelentettek nekünk, amelyekre új – az addigi gyakorlattól merőben eltérő – megoldásokat kellett kitalálnunk.   Élményfestés otthon A fent leírtak szellemében hívtuk életre a KreatívLiget Webshopot, melynek segítségével házhoz rendelhetitek a festéshez szükséges kellékeket egy csomagban akár gyerekek számára is. Az otthoni festést magyarázó videóval segítjük, hogy az mindenki számára érthető legyen és ezáltal meg tudjon valósulni az élmény, akár otthoni körülmények között is. Velünk bármit megfesthet a gyermeked is, hidd el. Festő szettjeinkben minden szükséges eszközt megtalálhattok ahhoz, hogy a festmény otthon is tökéletesen sikerüljön. A szettekhez készített, bármikor megállítható és visszatekerhető videónkban minden instrukciót elmondunk és lépésről-lépésre együtt festjük meg a képet. Ezzel garantáljuk, hogy rajztudás vagy előképzettség nélkül is tökéletesen sikerül a mű. Rendeld meg és várd a futárt!   Élményfestés a KreatívLiget

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü