Élményfestés – Tacskó

A kutyák már nagyon hosszú ideje közel kerültek az emberhez és ezáltal bekerültek a festményeken ábrázolt témák közé. Régebben elsősorban vadászat közben mutatták be ezeket a hűséges állatokat vagy egy tekintélyt sugárzó emberalakot ábrázoló képen abszolút mellékszereplőként. Azóta ez a helyzet már régen megváltozott és egy festmény főszereplője is lehet kutya, a kutyabarát művészetek iránt rajongók legnagyobb örömére.

Ebben a bejegyzésben egy sokak által ismert kutyafajtáról lesz szó, amely sokak kedvencévé vált az elmúlt időszakban és mint ilyen, bekerült a KreatívLiget Élményfestő Stúdió festmény kínálatába is. A tacskók nem tartoznak a legkedvesebb ebek közé és néha kicsit hisztisek is lehetnek, de ennek ellenére nagyon szeretjük őket.

 

A tacskó tulajdonságai

Ő az egyik legismertebb kutyafajta a világon. Hatalmas öntudata, ki-ha-én-nem viselkedése és különleges jelleme sokak szívét ejtette már rabul és még fogja is a jövőben.

A fajtára jellemző természete mellett a különleges megjelenés már csak hab a tortán. Rövid, izmos lábai hosszú törzsével párosulva teszik igazán aranyossá, ugyanakkor a gyors, mozgékony alkati sajátosságok remekül funkcionálhatnak a vadászat során. Bátorsága és merészsége pedig példaértékű, legtöbbször abszolút meghazudtolja a testi méreteit.

 

A fajta eredete és más érdekességek a tacskóról

Már az ókori Egyiptomból is fennmaradtak olyan leletek, amelyek rövid lábú, hosszú testalkatú kutyák jelenlétéről tanúskodnak. Ennek ellenére a tacskó fajta valódi kialakulása a 15. század elejére tehető. Németország területén tenyésztették ki, valószínűleg francia vadászkutyákból, pincsikből és schnauzerekből. Többféle változat is létrejött. A hosszúszőrű tacskókat szetterek, spánielek segítségével alakították mai formájukra, a drótszőrűeket terrierekkel keresztezhették. Eredetileg borz- és rókavadászatra használták a tacskókat, innen is a fajta német neve: Dachshund, azaz borzkutya. Ebből a német szóból ered a tacskók magyar beceneve, a dakszli is, sőt.

Különleges testfelépítése, kitűnő szaglása évszázadok óta remek szolgálatot tesz, bár régebben a tacskóval történő vadászat csupán a nemesek kiváltsága volt. A tacskó első leírása 1879-ben készült, Németországban pedig 1889 óta hivatalosan is elismerik külön kutyafajtának.

Bonaparte Napóleon kedvelte a tacskókat, több festmény is készült róla, amin kedvenceivel együtt szerepel. Egyik négylábúját Napóleonnak hívta, illetve utolsó kedvenceit mellé temették el. Meglehet, hasonló jellemük miatt szerette őket annyira, hisz a tacskók természete gyakran olyan, mint egy kis méretű hadvezérnek.

Az idők során több kiemelkedő személy, híresség is tartott tacskót. Többek között Albert Einstein, II. Erzsébet királynő, Andy Warhol, Clint Eastwood és Brigitte Bardot is az alacsony termetű vadászkutyák kedvelője volt.

 

A tacskók jelleme

Ez a kutya maga a négy lábon járó öntudat. Karakán jellemmel rendelkezik, látszólag mindig tudja, hogy mit akar. Éppen ezért érdemes elkezdeni korai szocializációját, nevelését, különben túl makaccsá, önfejűvé válhat. Emellett intelligens és barátságos, de az idegenekkel kevésbé. Családját hűségesen védelmezi, ám nem szabad hagyni, hogy túlzásba essen, mert esetleg bokán harap valakit.

Rendkívüli bátorsága a vadászatokon nagyszerű szolgálatot tesz. Nem riad vissza egy borztól vagy egy rókától, de akár egy vaddisznótól sem. A tacskó hamar átveszi gazdája szokásait és jól alkalmazkodik környezetéhez. Minden tacskó egy igazi személyiség, garantáltan jól fog szórakozni mellette az, aki őt választja társnak.

 

Újdonság a KreatívLiget Élményfestő Stúdiónál

Ez egy különleges lehetőség: az interaktív online élményfestés. A festéshez szükséges élményfestő szettet házhoz küldjük, amiben minden szükséges eszközt megtalálsz ahhoz, hogy festményed az otthonodban is tökéletesen sikerüljön. Az online, élőben követhető élményfestés során minden instrukciót elmondunk és lépésről-lépésre veled együtt festjük meg a képet.

Lehetőséged van kérdezni az instruktortól, ha elakadnál és segítségre van szükséged. Az esemény napján küldünk részedre egy linket, amivel csatlakozni tudsz majd online festésünkhöz. A foglalkozás időtartama 3 óra, a résztvevők maximális létszáma 6 fő.

Nem jó az időpont? Semmi gond, webshopunkban videós élményfestő szettjeink közül is tudsz választani kedvedre valót. A szabadon megállítható és visszatekerhető videónkkal akkor alkotod meg a képet, amikor csak szeretnéd.

Blog

A 7 leghíresebb női festmény

Egy bejegyzésben már írtunk a híres és kevésbé ismert női festőművészekről, most pedig jöjjenek azok a híres festmények, amelyek egy-egy nőt ábrázolnak és mint ilyen alkotások, legtöbbször olyan módon ismertek még a festészettel kapcsolatos témák iránt komolyabban érdeklődő emberek körében is, hogy kevesen vannak, akik az alkotó nevét is egyből társítani tudják az adott képhez. A felsorolásban úgy szerepeltetjük a képeket, hogy az alkotó nevét a bejegyzés végén fogjuk felsorolni, így hátha lesz kedve az olvasóknak egy kis játékhoz, amely arra irányul, hogy megpróbálják segítség nélkül kitalálni, megtippelni vagy egyszerűen csak rutinosan felsorolni a női portrék alkotóit. Különlegesen szép vagy igézően karakteres nőket minden festészeti korszakban festettek a művészek. Múzsák, szerelmek, családtagok, gazdag mecénások, híres személyek vagy egyszerű, pénzért dolgozó modellek voltak a képeken megjelenő hölgyek, akik esetében előfordul, hogy a nevüket és a személyazonosságukat sem ismerjük vagy legalábbis nem tudjuk azt 100%-os biztonsággal megmondani.   Vénusz születése (1485-1486) A kép azt a pillanatot ábrázolja, amikor az istennő Ciprus szigetén, Paphosznál partot ér egy kagylón. Azért igazán jelentős mű, mert az antikvitás kora óta ez volt az első kép, amely teljes alakos aktot ábrázolt. A festményen Vénusz bal oldalán Zefír és Khlorisz látható, amint a kagylón álló istennőt fújják, a parton pedig

Olvass tovább »

Híres női festők – Amrita Sérgil

Amrita Sérgil (vagy Sher-Gil) nevét többen ismerik szerte a világban, mint bármely más magyar festőét. Ugyanis Amrita anyai ágon magyar volt, sőt születése utáni első 8 évét Magyarországon töltötte, élete legfontosabb eseményei is ide kötik, életműve azonban hazánkban kevéssé ismert. A rendkívül változatos kulturális háttérrel rendelkező, nagyon fiatalon elhunyt festőnőt az indiai Frida Kahloként is szokták emlegetni.   Szüleinek megismerkedése is megérne egy regényt Kevés színesebb összetételű családot lehet elképzelni, mint ami Amritának jutott. Anyja, Erdőbaktai Gottesmann Marie-Antoinette magyar, francia, német és zsidó felmenőkkel büszkélkedett és egyaránt otthonosan mozgott Bécsben, Párizsban vagy Budapesten. Kiválóan zongorázott és énekelt, egy ideig még Puccini is mestere volt. Egy alkalommal, amikor Londonban lépett fel, meglátott egy hirdetést az újságban, amelyben a Viktória királynőnél vendégeskedő utolsó szikh király leánya mellé kerestek zenéhez értő társalkodónőt. Nem sokat habozott, jelentkezett és megkapta az állást. A gyönyörű, vörös hajú énekesnőért odavoltak a férfiak és felfigyelt rá a hercegnő vőlegénye, Umrao Singh Sher-Gil is. A hagyományos szikh turbánt hordó, hosszú hajat és szakállt növesztett Umrao a szanszkrit és a perzsa irodalom professzora volt, egyaránt jártas volt a nyugati és indiai filozófiában. Ezentúl pedig csillagászattal, képzőművészettel és fotográfiával is foglalkozott. Ezen érdemei közül azonban az keltette fel leginkább az ambiciózus

Olvass tovább »

Élményfestés ajándékba

A karácsony előtti időszakban szinte mindenki azon töri a fejét, hogy mit ajándékozzon a szeretteinek, a rokonainak, a barátainak vagy akár a kollégáinak. Ez az év ráadásul nagyon más lesz, mint amit eddig megszoktunk. A közös ünneplések elmaradnak, helyette mindenki szűk családi körben karácsonyozhat csak. Idén elhagyunk sok olyan szokást, amelyek egyébként emelnék az ünnep fényét. Az utóbbi pár évtizedben amúgy kicsit túlzottan is arra helyeződött át a hangsúly a karácsonyi ünnepekkel kapcsolatban, hogy kit, milyen meglepetéssel kápráztassunk el és a családtagok egymást túllicitálva igyekeznek minél nagyszerűbb ajándékokat választani az üzletekben és a webáruházakban. Az idei karácsony talán kicsit tényleg az igazi elcsendesülésről és várakozásról fog szólni inkább. Szeretnénk ajánlani egy alternatívát a megszokott, sablonos ajándékok ellenében, a sokadik pizsama, alsónadrág csomag vagy éppen parfüm helyett egy olyan megoldást, amely azon kívül, hogy életre szóló, maradandó élményt ad, még egy csodás – saját készítésű – festmény birtokosává is teszi a megajándékozott személyt.   Kreatív élményt karácsonyra Az élményfestés egy egész délelőttöt vagy délutánt betöltő izgalmas, kreatív kikapcsolódás, amelynek a végeredménye egy csodás kép. Mi is lehetne ennél jobb ajándék karácsonyra? Magyarországon is egyre népszerűbbek az élményfestés foglalkozások, amelyek egyesítik magukban a kikapcsolódást a mindennapokból a kreatív energiákat aktivizáló időtöltéssel. Az

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü