Fessünk együtt téli tájat!

Mostanában egyre kevesebbszer örvendeztet meg minket az időjárás egy igazán kiadós havazással. Olyannal főleg ritkábban, amely megmaradna pár óránál tovább, esetleg több napig is. Így tehát nem csoda, hogy az igazi téli hangulatra mindenki ki van éhezve. A hó csillogó fehérségében és a jég áttetsző tömegében könnyű meglátni a tiszta szépséget.

Havas tájképekben akár egész évben gyönyörködhetünk a falunkon, ha éppen úgy tartja kedvünk. Akár saját festményünk is lehet ilyen témában, mert kereshetünk egyet a KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatában és elmehetünk egy élményfestésre.

Elég régóta közkedvelt témának számítanak a téli tájképek a képzőművészetben. A „kis jégkorszak” idején nem is kellett az alkotóknak messzire mennie egy kis ihletért. Hiszen a havas látkép Európa középső sávjában is olyan jellemzője volt a téli időszakoknak, mint napjainkban csak jóval északabbra.

 

Téli tájak a festményeken

Olyan festőket gyűjtöttünk össze most, akik nem mindannyian a havas tájak ábrázolásával vívták ki maguknak a hírnevet. Nem mehetünk el azonban ezen művészek téli hangulatú képei mellett sem szótlanul. Ezek is olyan értéket képviselnek az egyetemes művészettörténetben, amely nélkül határozottan kevesebb lenne az életünk.

 

Hendrick Avercamp

A saját idejében sem volt és később sem lett olyan híres, mint más holland festők, mint például Rembrandt vagy Vermeer, de a holland aranykor – amely egybeesik az elmúlt évezred egyik leghidegebb időszakával – egyetlen festője sem ábrázolta olyan gyakorisággal és olyan érzékenységgel a hóval borított Németalföldet, mint ő. A siketen született festőművész sosem tanult meg beszélni. Megtanult azonban korcsolyázni, és a tél iránti lelkesedése abban teljesedett ki, hogy a téli tájak szakavatott festőjévé vált.

 

id. Pieter Bruegel

A technikailag a nyári képeknél nehezebben kivitelezhető, téli tájat ábrázoló festmények a korai reneszánsz időszakáig viszonylag ritkának számítottak a nyugati képzőművészetben. A festő a téli tájakból egy hatrészes sorozatot készített, amelyből azonban csak öt maradt fenn az utókor számára. A részletgazdag remekművek nagy újítást jelentettek, mivel a festményeken az évszakok szimbolikus – az európai hagyományoknak megfelelő – megjelenítése helyett valódi téli tájakat festett le.

 

Edvard Munch

Legtöbbünknek elsőre biztosan A sikoly című festmény ugrik be a nevéről, pedig a norvég festőnek nem ez az egyetlen figyelemre méltó képe. Például a novemberi norvég havas tájról készült alkotása jóval kevésbé nyomasztó mű. A hófödte hegygerincet ábrázoló képen szereplő színek (a kék, a rózsaszín és a zöld) által sugallt érzelmek és mozgalmasság a remekművek sorába emelik a téli tájat ábrázoló képét is.

 

Claude Monet

Claude Monet az Impresszió, a felkelő nap című képe egy festészeti irányzat névadója lett, de a francia festőművész a havas tájak megjelenítésében is kiemelkedőt alkotott. Több mint száz téli témájú képét tartják számon, amelyek színvonalára jellemző, hogy állítólag, amikor Edouard Manet meglátta a festményeket, felhagyott azon ambíciójával, hogy saját maga is megpróbálkozzon hasonló téma vászonra vitelével. Monet legnagyobb szabású téli tájképén egy fekete madár látható. A festmény legizgalmasabb részét a havon megjelenő árnyék jelenti, amelyet a művész az addigi konvenciót felrúgva nem feketével, hanem kékkel festett meg.

A téli hónapokban biztosan Te is kedvet kapsz egy kis kreatív elfoglaltsághoz. Várunk szeretettel a KreatívLiget Élményfestő Stúdióba, ahol elkészítheted a legkülönlegesebb téli képeket. Ezeket előzetesen az Események menüpontban választhatod ki az aktuális kínálatból.

Blog

Élményfestés – Szitakötő

A szitakötők igazán különleges lények, és nem csak áttetsző, lebegő szépségük teszi őket azzá. Körülbelül 300 millió évvel ezelőtt már jelen voltak a Földön, valószínűleg ők voltak a bolygó első rovarfaja. Eszerint elég hosszú idejük volt rá, hogy tökéletesítsék a repülést, a vadászati módszereiket és a megjelenésüket, már-már művészi szintre emelve azt. 2018-ban egy internetes szavazáson az év rovara címet is elnyerte.   A szitakötő különleges képességei A szitakötők félelmetes vadászok, légi csapdákkal ejtik el a zsákmányukat, miközben bemérik pontosan az áldozatot, kiszámítják sebességét és röppályáját, és ahhoz igazítják saját repülésüket. Olyan ügyesen teszik mindezt, hogy a vadászat 95%-ban sikert hoz a számukra. Egy amerikai kutatócsoport megállapította, hogy egy 16 idegből álló bonyolult hálórendszer szövi át a szitakötő agyát, és köti össze a mellkasában lévő motoros repülési idegpályával. A neuronhálózata segítségével a szitakötő képes nyomon követni a mozgó célt, kiszámítani annak röppályáját, valamint a sajátjáét, hogy elfoghassa a zsákmányt. Az állatvilágban kevés olyan faj található, amely úgy képes a repülésre, mint a szitakötő. Két pár szárnya van, és képes ezeket a torhoz kapcsolódó izmaival egymástól függetlenül működtetni. Ez lehetővé teszi számára, hogy megváltoztassa az egyes szárnyak szögét, ezzel azok nagyon mozgékonyak lesznek a levegőben. A szárnyak rendkívül bonyolult módon kapcsolódnak a

Olvass tovább »

Élményfestés – Ősz a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban

Még néhány nap és beköszönt az ősz, ideje hozzászoknunk a tanév kezdetével járó változásokhoz. Akinek gyermeke van, lassan belerázódik a különórák, edzések, fejlesztések menetrendjébe, amelyek igen szoros ütemet tudnak diktálni a dolgozó szülőknek. Mindenkire hatással van a tanévkezdés, a megnövekedett forgalom az utakon, a nagyobb a zsúfoltság a közösségi közlekedésen. Éppen ezért még inkább felértékelődnek azok az órák, amelyek nyugodtak, távol repítenek a hétköznapi nyüzsgéstől és flow élményt adnak. A természet ősszel különösen vonzó, hiszen a fák színes leveleiben, az őszi virágok és termések sokaságában úgy gyönyörködhetünk, hogy a nyáron megtapasztalható kellemetlenségek nincsenek annyira jelen. Nincs szúnyog- és bogárinvázió, és a hatalmas hőséggel sem kell számolnunk, miközben mondjuk hegyet mászunk. Azonban az őszi időjárás nem mindig kegyes hozzánk, sokszor szorulunk be a szobába a hosszú esőzések miatt. A nappalok rövidülése is hozzájárul ahhoz, hogy többet vagyunk otthon az őszi időszakban. A feltöltődés lehetőségéről azonban a négy fal között sem kell lemondanunk, sokaknak nyújtanak vigaszt a jó könyvek, a sorozatok, a sütemény sütés, a családi társasjátékozás, a kreatív alkotás.   A festés, mint flow-élmény A festés nagyon jó alkotó tevékenység lehet, amiről akkor sem kell lemondanod, ha nem érzed magad különösebben tehetségesnek, vagy nincs tapasztalatod a vászonra festésben. Festés közben átélheted

Olvass tovább »
élményfestés terápia

Élményfestés mindenkinek

Hosszú idő telt el úgy, hogy csak az online térben találkozhattunk a szeretteinkkel, a barátainkkal, személyesen nem. Sok embernek a munkatársaival való találkozás lehetősége is megszűnt, vagy azért, mert otthoni munkavégzésre kényszerült, vagy rosszabb esetben elveszítette a munkáját a megváltozott helyzetben. A kapcsolataink és a szabadidős tevékenységeink leegyszerűsödtek, térben és időben is beszűkültek, amint életbe léptek a kijárási korlátozások.   Tervezés és várakozás A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban is leállt az élet, ami a foglalkozásokat illeti, de az első pillanattól vártuk és terveztük az újraindulást. Képeket válogattunk, eszközöket rendszereztünk. Eközben pedig minden eddiginél jobban tudatosult bennünk, hogy az élményfestés egy olyan műfaj, amihez elengedhetetlen az alkotó személyek jelenléte. Ez egy olyan közös élmény, amelyet szinte lehetetlen átemelni az online térbe, így ezt meg sem próbáltuk kivitelezni. Ehelyett inkább vártuk, hogy eljöjjön az a nap, amikor nagy örömmel bejelenthetjük Nektek, hogy újra nyitva vagyunk.   Az élményfestő stúdióban újraindul az élet Ahogy érkeztek a jó hírek és a korlátozások feloldásra kerültek, eldöntöttük, hogy mi is újra kinyitjuk a stúdiót és minden eddiginél nagyobb lelkesedéssel várjuk az élményfestés alkalmainkra jelentkezőket. Már az első hónap képei között találhatsz párosan festhetőket, és olyanokat is, amelyeket leginkább szülő és gyermek közös alkotásának javaslunk. Csökkentett létszámmal indulunk

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü