Festők fordulatos élete – Amadeo Modigliani

A híres festők életét bemutató sorozatunknak több olyan eleme is volt már, amelyben nem éppen vidám életútról és végkifejletről írtunk. Sok olyan művésze volt az egyetemes művészettörténetnek, akik nem vetették meg a káros szenvedélyeket és a veszélyes életet, illetve jó néhányan szenvedtek valamilyen pszichés problémától is. Ez utóbbi erőteljes lenyomatot hagyott aztán az egész életükön is, nem kímélve azokat az embereket sem, akik hosszabb vagy rövidebb ideig társul szegődtek egy ilyen – saját korában nem eléggé értékelt – művésznek.

Érdekes kérdés, hogy egy művész életpályájához mennyit tesz hozzá vagy mennyit vesz el belőle, hogy ő maga milyen ember. Modigliani esetében sajnos az látszik, hogy hiába a tehetség, a siker és a fokozatosan elért ismertség, ezekkel jól kell tudni együtt élni, a megkeresett javakra pedig tudni kell vigyázni, különben elveszhetnek.

 

Modigliani élete

Amadeo Modigliani 1884. július 12-én született Livornóban. Kereskedő édesapja korán tönkrement, francia származású édesanyja azonban fontos szerepet játszott abban, hogy fia művész pályára került. 1898-ban kezdte meg művészeti tanulmányait, 1902-ben Firenzébe utazott és beiratkozott a Szabad Akt Iskolába.

1903-ban már Velencében élt, ahol tanulmányozhatta a reneszánsz művészetet és találkozott Umberto Boccionival és Ardengo Sofficivel, a futurizmus vezéralakjaival. 1906-ban Párizsba költözött, és a párizsi iskolához csatlakozott. Modigliani ekkor kezdte el élni a bohém művészek életét – igaz, a kábítószerrel és az alkohollal már Velencében megismerkedett.

36 évesen, 1920. január 24-én hajnalban halt meg a TBC-vel összefüggő agyhártyagyulladásban.

 

Modigliani művészete

Más avantgárd művészekkel ellentétben, leginkább aktokat és valószerűtlenül hosszúkás arcú, mandulavágású szemű, melankolikus hangulatú portrékat festett. Ezzel kivívta többek között a futuristák ellenérzését, akik szerint túl maradiak voltak képei. Ezzel az állítással persze vitatkozhatunk, de az biztos, hogy Modiglianit nem is lehet besorolni sehová. Olyannyira egyéni utat járt be a művészettörténeten és a modernizmuson belül is.

 

Modigliani szerelmei

A jóképű Modigliani a közhiedelemmel ellentétben épp csak annyira szerette a nőket, mint minden más művészember. Első múzsájával, a nála öt évvel idősebb Beatrice Hastings ausztrál írónővel két évig élt együtt. Az intelligens, művelt és nem utolsósorban tehetős hölggyel való kapcsolat nagy hatással volt mind művészére, mind anyagi lehetőségeire.

Az első találkozásuk idején még kiskorú Jeanne Hébuterne-nel való kapcsolata viszont a művészszerelmek egyik legszomorúbb epizódja: a szintén tehetséges, ámde visszahúzódó festőnövendékkel viharos életük volt. Mikor aztán Modigliani egy januári napon végül elhunyt, Jeanne nem bírt tovább élni nélküle, és 21 évesen, második gyermeküket várva 8 hónapos terhesen levetette magát az ötödik emeletről.

A pár egy kétéves kislányt hagyott hátra, akit végül Modigliani nővére vett magához és nevelt fel. Jeanne Modiglianiból felnőttként művészettörténész lett, és könyvet is írt édesapjáról ’Modigliani legendák nélkül’ címmel.

 

Modigliani és Picasso

A két művész ismerte, és a közhiedelemmel ellentétben nagyra becsülte egymást. Mindketten aktív résztvevői voltak a századforduló utáni pezsgő párizsi művészvilágnak. Modigliani sok más művésszel egyetemben Picasso portréját is megfestette többször is, a katalán zseni pedig csak olyanoktól vásárolt képet, akikre felnézett. Az egyik ilyen alkotás volt Modigliani egyik festménye 1930-ban.

Picasso egyike volt azoknak, akik nagy hatással voltak Modiglianira. Ő ugyanis egész pályája során figyelte a kortársak munkáit, magába szívva minden hatást, amelyekből kialakította saját, senki máshoz nem hasonlítható stílusát.

 

Modigliani végzete

Modigliani mindössze 36 évet élt, és nagyjából 13 év alatt alkotott meg egy jelentős festői életművet. Közben pedig folyamatosan pusztította a saját egészségét alkohollal és drogokkal is.

Még gyerekkorában lett TBC-s, amiből valószínűleg sose gyógyult fel teljesen. Az életét úgy élte, mint aki tudja, hogy nem fog sokáig élni. Talán ezért is volt szüksége mindenféle “doppingszerre”, hogy minél többet alkothasson. A közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem volt mellőzött festő. Egyrészt mindig volt mecénása, és a sajtóban is írtak róla, másrészt pedig a műveit el tudta adni, ami a kortársakat nézve egyáltalán nem annyira magától értetődő dolog. Csak éppen Modigliani nem gazdálkodott jól, az eladott művek után kapott pénzt rendszeresen elverte.

 

Modigliani emlékezete

A fiatalon elhunyt festő életének utolsó hónapjaiban megkezdődött egy cinikus gyűjtői és kritikusi játszma, aminek egyetlen célja az volt, hogy felhajtsa a művész alkotásainak árát. Tették ezt úgy, hogy egy konstruált történetbe, a bohém művész sztorijába csomagolva adják majd el a képeit.

A Modiglianit hosszú évek óta támogató műgyűjtőt, Zborowszkit még arra is megkérték, hogy ne adja el a művész képeit egészen addig, amíg a festő meg nem hal.

Arról valószínűleg ezek a száz évvel ezelőtti ügyeskedők sem álmodtak, hogy Modigliani Kék párnán fekvő akt című festményét 95 évvel később a világ egyik legdrágább festményeként adják majd el. A képért egy kínai milliárdos több mint 170 millió dollárt volt hajlandó fizetni.

Rögtön a halála után beindult a mítoszgyártás. Olyan jelzős szerkezeteket aggattak rá, miszerint ő volt az utolsó bohém, a különc festő, akinek sorsa talán az utolsó romantikus tragédia.

 

Örülünk neki, ha a cikkeink segítségével Téged is megérintenek a régen élt festők, ez esetben pedig Modigliani különlegesen egyedi művészete. Nézz körül az Események menüpontban és keresd a neked tetsző festményeket a kínálatban! Várjuk üzenetedet is, tegyél javaslatot, hogy melyik művet látnád szívesen a megfesthető képek között!

Blog

Élményfestés – Nagyvárosok

Városban élni nem mindenki szerint a legjobb dolog a világon, de vitathatatlan tény, hogy azért van jó pár előnye. A modern életvitel minden vívmánya és szükséges eleme elérhető közelségben van és jó esetben rendelkezésre állnak az elvonulás, a kikapcsolódás és a természetjárás lehetőségei is. Ha tudományosan vizsgáljuk, akkor megállapíthatjuk, hogy a város az emberi településformák legmagasabb szerveződési szintje. Az ember számára a város az egyetlen olyan élőhely típus, ahol számban és sűrűségben élnek a benne szereplő egyedek, és mint ilyenek lényegében természetesen vannak jelen.   A városok történelme Az első állandó emberi települések és a letelepedett életmód a sikeres mezőgazdasági technikai fejlődés egyeneságú következményei voltak. Mintegy 9000 évvel ezelőtt az egyre hatékonyabbá váló földművelési módszerekkel – az emberiség történetében először – tartósan felesleg keletkezett az élelmiszerek területén. Ez a változás aztán lehetővé tette más munkaformák, más tevékenységek fejlődését is. Az állandó települések sikere abban állt, hogy bennük egyszerre több, egymást kiegészítő tevékenység koncentrálódott. Ez pedig a fejlődő kézműipar és a kereskedelem fokozódását is lehetővé tette. Nem mellékes tény, hogy városok fejlődésén át vezetett a kereskedelmi útvonalak, így a kereskedő városok hálózatának kialakulása is. A városok és a falvak közti különbség azonban nem pusztán azok méretében vagy az ott lakók számában

Olvass tovább »
Salvador Dalí fordulatos élete

Festők fordulatos élete – Salvador Dalí

Salvador Dalit a katalán szürrealista festőt valószínűleg senkinek nem kell bemutatni és biztosan jó pár festményét is ismeritek már akár az élményfestés foglalkozásokról, akár azért, mert élőben is meg tudtátok csodálni őket valahol, például a Magyar Nemzeti Galéria szürrealista kiállításán, amelyet egyébként még 2019. október 20-ig meglátogathattok, ha eddig nem tettétek. Nem is kizárólag az életútjáról és a művészetéről szeretnénk most elsősorban írni ebben a bejegyzésben, hanem inkább olyan részleteket szeretnénk megmutatni az életéből, amik kevésbé ismertek és talán más megvilágításba helyezhetik az alkotásait is az érdeklődő olvasóink számára. Kilenc érdekes és bizarr epizód Salvador Dalí életéből 1. Saját testvére reinkarnációja Dalí életének bizarrságát megalapozta egy olyan meghatározó esemény, ami a születéséhez és sajátos gyermekkorához köthető. Mielőtt az a Salvador Dalí megszületett, akit mi a híres festőként ismerünk, az édesanyja életet adott egy másik gyermeknek, aki a Salvador Dalí nevet kapta. Sajnos az első Salvador Dalí 22 hónapos korában, egy súlyos gyomorfertőzés következtében elhunyt. Halála után nagyjából kilenc hónappal azonban megszületett a második Salvador Dalí, akiből végül a híres festő lett. Mivel ez a gyermek igencsak hasonlított az elsőre és kilenc hónappal annak halála után született, a szüleinek az a rögeszméje támadt, hogy halott gyermekük minden bizonnyal újjászületett. Amikor a

Olvass tovább »

Hogyan ábrázoljunk textilt a festményeken?

A textil nagyon régóta jelen vannak a festményeken, mint ruhanemű és úgy is mint a háttér része, drapéria, függöny vagy bútorkárpit formájában. Sokféle felületű, struktúrájú és mintájú lehet egy textil, nem beszélve arról az esetről, amikor redőkbe rendeződve a színe is több árnyalatban köszön vissza, mert a különböző fény- és árnyék hatásokat a szemünk így érzékeli. A felsorolásból is láthatjuk, hogy nincs könnyű dolga annak, aki élethű vagy legalábbis plasztikus textil ábrázolást szeretne „elkövetni” az általa készülő képen vagy rajzon. Ebben is szeretnénk segíteni a hozzánk fordulóknak, amikor élményfestésre invitáljuk őket.   Textilek és drapériák a festészetben A gótika idején a festészet túlnyomórészt az egyház szolgálatában állt, de azért fokozatosan komoly átalakuláson ment keresztül. Az ábrázolásokon lassanként eltűnt az alakokat szegélyező vastag kontúrozás, amelynek hatására oldódni látszott a képek addigi merevsége. Megjelent a természethű ábrázolásmódra való törekvés, az érzelmek megjelenítése és a környezet fontosságának hangsúlyozása. A mozgás és a drapéria ábrázolása is finom vonalvezetést és lágy festőiséget igényelt. A ruhaneműk sokasága, redőzöttsége, színei és fény-árnyék játékai ugyanúgy jelentősen hozzátettek a festmények képi világához, mint az ábrázolt alakok dinamikája. A színek használatával ráadásul sok mindent ki lehetett fejezni, amely lehetőséget a festők előszeretettel használták is. A reneszánsz idején már erőteljes hangsúllyal

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü