Hírességek, akik festenek is – Johnny Depp

Depp nevét mostanában sajnos nem a művészvilágban mutatott tehetsége és munkája kapcsán hallottuk, hanem csúnya válásának és szétcsúszott életének apropóján. Hogy mi lehet az igazság abból, amit exnejével kölcsönösen egymás fejéhez vágnak, talán sosem tudjuk meg, mindenesetre hatalmas gumicsontot dobtak a bulvárra éhes közönségnek. A (kapcsolati) erőszak bármilyen formája megengedhetetlen, ez az egy vitathatatlan tény, amit a közelmúltbeli pereskedés kapcsán megállapíthatunk. Cikkünknek nem tisztje pálcát törni Depp fölött, vagy épp felmenteni a színészt a vádak alól, hanem elismerni ennek a nem mindennapi polihisztornak a tehetségét. Ugyanis a színészeten kívül Johnny Depp kiváló zenész és festő is.

 

Korán otthagyta az iskolát a zenei karrierért

John Christopher Depp II, 1963. június 9-én látta meg a napvilágot Owensboroban. Ősei Angliából vándoroltak ki, de távolabbi felmenői között előfordultak  francia hugenották is. Anyja, Betty Sue Palmer pincérnőként, apja, John mérnökként kereste kenyerét.  Christie és Debbie a lánytestvérei,  fiútestvére  pedig Danny, aki később az írói pályát választotta. Azt nyilatkozta, hogy legjobb gyerekkori barátja a nagypapája volt, ám azt követően, hogy a Depp család Floridába költözött, ő elhunyt.

Tizenkét éves  volt, mikor az anyja vett neki egy elektromos gitárt, és Johnny különféle garázsbandákban kezdte próbálgatni a szárnyait. Tizenöt éves volt, mikor szülei a válás mellett döntöttek, ekkor Depp az alkoholban és a drogban talált vigaszt, a függőségei azóta megkeserítik az életét. A középiskolát is otthagyta, azzal a céllal, hogy rockzenésszé váljon. Egyszer azt mesélte, hogy két héttel azután, hogy hátat fordított az iskolának, mégis visszament. Ekkor az igazgató azt mondta neki, hogy inkább kövesse az álmát: legyen zenész.

A zenei karriernek búcsút mondott a színészetért

Első filmes szerepét az akkor még szintén nem befutott -később nagyágyúvá vált- Nicolas Cage-nek köszönheti. Ő volt ugyanis, aki beajánlotta a Rémálom az Elm utcában című horrorfilmbe. A szerepben sikeres volt, ez aztán újabb szerepekhez vezette el őt. Az igazi áttörést a Tim Burton rendezte, Ollókezű Edward című film címszerepe hozta meg neki. Burtonnel sokat dolgoztak együtt a későbbiekben is. Idővel a rendezői széket is kipróbálta, a 2010-ben készült, a Rolling Stones-ról szóló dokumentumfilmet ő rendezte.  Több híres franchise-hoz adta nevét és arcát, mint például a Karib-tenger kalózai, vagy a Legendás állatok és megfigyelésük.

Közben magánélete is változatosan alakult, több hosszútávú kapcsolata után viszonylag sok időre lehorgonyzott Vanessa Paradis modell, énekes és színésznő mellett, akivel családot is alapítottak. Lily-Rose Melody Depp 1999-ben, Jack Joghn Crostopher Depp 2002-ben született. A pár 2012-ben jelentette be a kapcsolat végét, de Depp a mai napi jó viszonyt ápol exével és gyermekeivel.

 

Deppnek a festészet régóta terápia

Johnny Depp azt állítja, a zenénél és filmeknél is korábbi szenvedélye a festészet. Idén újra ecsetet ragadott és NFT címen egy portrésorozat elkészítésébe fogott. Ezek árusításából befolyó bevétel egy részét gyerekkórházak megsegítésére ajánlja fel.

A cím rendkívül ügyes marketingfogás, hiszen utal az NFT nevű új, különböző vizuális alkotások terjesztését lehetővé tevő technológiára, és ezen alkotásait is ezen a platformon árulja. De a betűszó egyben Depp új mottóját is jelöli: ‘Never Fear Truth’, vagyis sose félj az igazságtól. A színész barátairól, példaképeiről és családtagjairól készít képeket, többek között Tim Burtont, Hunter S. Thompsont valamint lányát, Lily-Rose-t is megfestette.

A projektet bemutató videóban Depp bevallotta, hogy hosszú éveken keresztül tartózkodott a festéstől és attól, hogy alkotásait nagyközönség elé tárja. Úgy hitte, a nagyközönség csak a filmes sikerei miatt lett volna kíváncsi erre az oldalára. Azonban mostanra eljutott odáig, hogy felismerje, ilyen hiedelmek miatt nem kell korlátok közé szorítania magát, Johnny Depp életének fontos szelete a festészet is, a róla alkotott kép így állhat össze.

Reméljük Depp nevét a jövőben minél inkább a művészvilágban bizonyított helye kapcsán halljuk és sikerül rendeznie élete zűrösebb szálait. Az mindenesetre biztató jel, hogy újra a festészethez nyúlt, hiszen számos ismert jótékony hatása van az alkotásnak.

 

Ha kedvet kaptál te is a festéshez, de jól jönne egy kis segítség, mert egyedül nem mersz belefogni, akkor a legjobb helyen jársz. Helyszíni éleményfestő alkalmainkon profi instruktoraink fogják (képletesen) az ecsetet tartó kezed és megtanítják az alapokat. Otthoni videós szettjeink között is bátran válogathatsz kedvedre, hisz minden információt megkapsz a videóból.

Szeretettel várunk!

Blog

A legtöbbször lefestett emberek – Viktória királynő

Kétszázkét éve, 1819. május 20-én látta meg a napvilágot “Európa nagyanyja”, a leghosszabban uralkodó brit királynő, Viktória. A korán megözvegyült, apró termetű, mindössze 150 cm magas királynő a kor legtöbbször lefestett uralkodója volt. Nevével és személyiségével egybefonódtak a viktoriánus korszak puritán eszméi, az iparosítás, az imperializmus. Az ő uralkodása idején lett elterjedt  a fényképezés is, ezért a rengeteg festmény mellett számos fénykép is megőrizte élete fontos pillanatait. Intelligens nő lévén, hamar felismerte, hogy a róla készült ábrázolások fontos szerepet játszhatnak az alattvalóival való kapcsolatában. Egyesek úgy tartják, hogy ő volt az eső uralkodó, akik felismerte a fényképezésben rejlő potenciális erőt és politikai fegyverként fel is használta azt. Ismerjük meg jobban ezt a nem mindennapi asszonyt!   Aranykalitkában töltött gyermekkor A kis Viktória egész gyermekkorában szinte ki sem tette a lábát a Kensington-palotából, ahol rendkívül szigorú, poroszos nevelésben részesült. A 19. század elején Martin Archer Shee (1769–1850) készített róla portrét, melyen Viktória egészséges, rózsás arcú gyermekként jelenik meg, aki vadvirágokat tart. Viktóriát azonban szinte sosem engedték szabadon és vadul szaladgálni a természetben. Tudjuk, hogy gyermek évei szigorúan felügyelet alatt, többnyire a palota zárt ajtaja mögött teltek. Kora gyermekkorából származik az anyjával készült közös festmény is, melyet William Beechey (1753-1861) alkotott. Apja,

Olvass tovább »

Élményfestés – Vízililiomok

A virágok sokfélesége a természetben lenyűgöző. Mint látvány és mint ihletadó vagy „alapanyag” a legszebb festményekhez. Minden kornak és stílusnak megvoltak a maga virágcsendéletei vagy más olyan alkotásai, amelyeken valamilyen formában megjelennek a virágok. Ebben a bejegyzésben a vízililiomokat, azaz a tavirózsákat mutatjuk be részletesebben és képzőművészeti szempontból.   Vízililiom vagy tavirózsa? Mindkét név használatos, sőt még van egy harmadik is, a tündérrózsa. A tavirózsa vagy más néven tündérrózsa (Nymphaea) nemzetség a tündérrózsafélék családjába tartozik, világszerte elterjedt növény, mintegy 45 különböző fajt számlál, amelyek közül többet dísznövényként tartanak, illetve kimondottan termesztenek is. A tavirózsák hínárnövények egy tómeder alján, az iszapban kúszó gyöktörzzsel. Leveleik a víz színén kiterülnek, virágaik nagy méretűek, feltűnőek, kétivarúak, a vízfelszínen úszva díszítik a tavakat. Tavasztól egészen ősz végéig virágzik, nem szükséges kiszedni a tóból tél előtt sem, ugyanis a vízben sikeresen áttelel a növény. Ősszel sem kell tenni vele semmi különöset, a hideg idő beálltakor a levelei többsége elhal, de a növény ettől még túléli a telet és tavasszal újra magához tér. A lótuszhoz hasonlóan különleges és érdekes növény, amely az iszapig lenyúló gyökerei segítségével minden reggelen újra és újra kivirágzik, tavasztól őszig minden nap megcsodálhatjuk a gyönyörű virágait.   Hazai vonatkozású érdekesség a tavirózsáról Lovassy Sándor 1898-ban sikerrel próbálkozott az indiai vörös tündérrózsa hosszúvirágú alfajának, a latinul Castalia rubra

Olvass tovább »

Élményfestés – Bicikli

Egy korábbi bejegyzésünkben már pontról pontra végigjártuk, hogy milyen állomásai voltak a kerékpár fejlődésének, amíg végül elérte azt a kinézetet és működési mechanizmust, ahogyan napjainkban is használjuk ezt a remekbe szabott közlekedési és sporteszközt. Most egy kicsit tovább kalandozunk a témában, tartsatok velünk!   Kerékpár vagy bicikli? Mindkét elnevezést használjuk, a kerékpár talán kicsit szofisztikáltabb, a bicikli pedig utal a járgány kétkerekű mivoltára és a köznyelvben ez a szó formálódott tovább szlenggé. Ennek a szónak lettek aztán becézett formái, amelyeket a fiatalabb generáció tagjai is szívesen használnak, mert viccesek. Így lett a bicikliből bringa, bicaj, bicó, canga és néha még cenga is. Ugye, hogy mindannyiunknak ismerősek ezek? A kerékpár szó megalkotása egyébként Szekrényessy Kálmán nevéhez fűződik, aki korának egyik legsokoldalúbb férfija lehetett. Egy személyben ő volt az első magyar úszó, az első magyar sportlap-alapító, szerkesztő, író, repülőgép-konstruktőr, több sportág hazai meghonosítója, az MTK és számos más sportklub alapítója, dísztagja és elnöke, a Balaton és a Boden-tó első átúszója, az Irodalmi Társulat titkára, dzsidáskapitány, a kerékpár mellett az erőgép szavunk megalkotója is.   A kerékpár feltalálása Vannak, akik szerint már a kereket és aztán később pedig a kerékpárt is egy lusta ember találhatta fel, vagy legalábbis olyan valaki, aki nem szeretett

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü

Kedves Vendégeink!

Az eseményeken való részvételhez oltási/védettségi igazolás nem szükséges!