A víz egy nagyon különleges anyag festészeti szempontból is. Egyrészt áttetsző és átengedi magán a fénysugarak egy részét, másrészt viszont visszatükrözi mindazt, ami a környezetében van.

 

A víz felülete

A felülete lehet tükörsima, de fodrozódhat is, ha épp hozzáér valami, vagy ha beledobunk egy kavicsot, esetleg végigsiklik rajta egy csónak. A szél hullámokat kelt a vízen, amelyek lehetnek alig érzékelhetők, enyhén fodrosak, kicsit habos széllel, a viharos erejű légmozgás pedig már óriási hullámokat korbácsol. Ezek a természeti hatások úgy megváltoztatják a víz nyugodt felületét, hogy nyoma sem marad a korábbi színeknek és hangulatnak. A magyar nyelvben csodálatos és egyben beszédes kifejezéseink vannak a vadul mozgó víz leírására. Ilyen például, amikor azt mondjuk, hogy tajtékzik a tenger.

 

A víz színe

A vízfelület messzebbről nézve egy konkrétan meghatározható színben pompázik, amely szín ráadásul elég sok mindentől függhet. Szempont lehet az ég aktuális színe, a víz alatti padozat színe, a víz mélysége, a benne található élőlények színmeghatározó tulajdonságai, hogy csak a legegyértelműbbeket említsük.

Más színeket kell használnunk, ha egy csepp vizet festünk, másokat, ha egy pohárban ábrázolunk vizet és másokat akkor is, ha egy tükröződő felületként, például egy utcai tócsaként festjük rá a képünkre.

Emiatt nehéz olyan egyértelmű szabályokat felállítanunk, amelyek meghatározzák, hogy hogyan is kell a vizet megfesteni egy képen. Természetesen az alkalmazott festék és felület sem mindegy, a műhelyfogások nyilvánvalóan különbözőek lesznek mondjuk az olajfesték és a vízfesték esetében.

 

Néhány tipp vízfelületek megfestésére

Mi most mégis megkíséreljük, hogy adjunk néhány jól alkalmazható tippet az akrillal való festéshez, amelynek célja, hogy igazán élethű víz ábrázolások készülhessenek.

A tükörsima víz festése

A nyugodt vízfelület ábrázolásához követnünk kell a visszaverődésekre vonatkozó szabályt. A csendes, tükröződő víz festése a reflexiók bonyolultsága miatt igen nehéz lehet. Általános szabály, hogy a vízben tükröződő tárgyak színei tompábbak és soha nincsenek erős kontúrjaik, mint a tényleges objektum esetében. Például, ha egy sötét fatörzs tükröződését festjük, akkor a törzs sötét részének visszaverődése kevésbé sötét lesz, mint a tényleges fa. Természetesen, mint bármi másnál is, itt is vannak kivételek a szabálytól, de ha nincs előtted egy valós vízfelület, amit megfesthetsz, sem egy fénykép vagy egy már elkészült kép, akkor azt javaslom, hogy mindenképp ragaszkodj az általános szabályhoz és könnyebb dolgod lesz.

Van egy másik módszer is, amelyet a tükröződő vízfelületek festésénél használhatunk, ez pedig az akril mázazás. Először a tükröződést szinte ugyanolyan színűre festjük, mint azt a tárgyat, amit visszatükröz. Ha megszáradt, használjuk az akril mázat és kis mennyiségű fehér festéket. A máz alapvetően egy vékony festékréteg, amely áttetsző, és lehetővé teszi az alatta lévő szín egy részének átjutását. A máz finoman átalakítja az alatt levő szín színét, ezzel valósághű víz ábrázolást tudunk létrehozni a segítségével.

A gyorsan folyó víz festése

Ha a víz mozgásban van, akkor nincsenek olyan egyértelmű visszatükröződések. Hogy a mozgás a víz áramából van-e, vagy a szél mozgatja a vizet, tulajdonképpen mindegy. A hatás ugyanaz, vagy legalábbis nagyon hasonló. A víz mozgása és folyása általában fehér. Ilyen például a vízesés vagy az óceáni hullámok stb. Előfordul, hogy a víz egyaránt tartalmaz mozgó és nyugodt részeket. Ez tovább bonyolítja a megfestését, hiszen a tükröződéseket és a mozgásokat egy képen kell ábrázolnunk. Ilyenkor érdemes merészen alkalmazni a kétféle technikát, mozgalmas végeredményt létrehozva ezzel.

A környezet megfestése

A víz vonala és a part ábrázolása látható földdarabokkal és más tereptárgyakkal szükséges, ha azt szeretnénk, hogy a képünk jól mutasson. Ahol a víz találkozik a parttal könnyűek és semlegesek a vonalak, nagyrészt földes színekből állnak.

Attól függően, hogy milyen típusú vizet festünk, hozzáadhatjuk a partot vagy valamilyen földi elemet, például egy strandot vagy kikötőt. A legtöbb tónak is van egy kis partja a vízvonal felett. Ha csónakokat, virágokat vagy sziklákat ábrázolunk a víz partján, ezzel még inkább élethűvé és mozgalmassá tehetjük a festményt. Ha a víz kövek körül fodrozódik a parthoz közel, azzal is segíthetjük a valósághű kinézetet.

Keresd a vizes témájú képeket az Események menüpontban és gyakorold a festést ezekkel! Szeretettel várunk a KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozásain.

Blog

Élményfestés – Rókák

Napjaink egyik „legfelkapottabb” állata a láma, a lajhár és a flamingó mellett: a róka. Sikerét valószínűleg jellegzetesen helyes pofájának és sikkes kinézetének is köszönheti. A vörös róka a legelterjedtebb szárazföldi ragadozó a Földön. Megtalálhatjuk az északi sarkkörtől kezdve egészen a mediterrán vidékekig. Közép-Amerika és Észak-Afrika néhány területén, és a nagy ázsiai sztyeppéken is. Magyarországon mindenhol előfordul, amit elsősorban a kiváló alkalmazkodóképességének köszönhet. Ahogy a természetes élőhelyei beszűkültek, úgy költözött be az emberi településekre és mezőgazdasági termőterületekre is.   A rókák külalakja és képességei Általában vöröses-sárgás barna a színe, felülnézetben inkább rozsdavörös a bundája, a hasa és a végtagok belső oldala pedig fehéres. Sárgásvörös szőrméje sűrű és puha. Homlokán, vállain és háta hátulján a farok tövéig fehéren foltos; ajka, pofája és torka ugyancsak fehér. A végtagokon fehér sáv vonul lefelé, a fülek a mancsokhoz hasonlóan feketék. Farka hosszú és bozontos. Esetenként a farok hegyén fehér szálak nőhetnek vagy éppen teljesen fehér a farka. Nagyon ritkán, de Magyarországon is előfordul teljesen fekete egyed, amit a vadászati szaknyelvben „szenes rókának” hívnak. A vörös róka nagy számban tenyésztett színváltozata az ezüstróka. Mérete a kis, illetve a közepes termetű kutyákéhoz hasonló, de azoknál jóval karcsúbb és nyúlánkabb. Koponyája is hosszabb, arcorra pedig hegyesebb a kutyákénál.

Olvass tovább »
A nő

Fény és árnyék a festészetben

A fény-árnyék problémája a képzőművészet több ágának is igen fontos és jelentős kérdése. Mielőtt mélyebben tanulmányoznánk ezt a témát, illetve az ábrázolás különböző lehetőségeit, vizsgáljuk meg, hogy tulajdonképpen mi is a fény.   A fény fogalma A fény emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás. Tágabb értelemben beleérthető az ennél nagyobb (infravörös) és kisebb hullámhosszú (ultraibolya) sugárzás is, amely az emberi szem számára nem látható. A fény tulajdonságait három főszempont határozza meg: – az intenzitás vagy amplitúdó, amelyet az emberi szem fényerőként, fényességként érzékel, – a frekvencia (és ezzel összefüggésben a hullámhossz), amelyet az emberi szem színként érzékel, – a polarizáció, azaz az elektromágneses rezgés iránya, ezt az emberi szem nem érzékeli, de például bizonyos rovarok igen.   Az árnyék fogalma Soha ne felejtsük el, ahol fény van, ott árnyék is létezik, és meglehetősen sokféle lehet. Az árnyék színe változó, ne gondoljuk egyszerű szürkének vagy feketének. Ahogy a fény színe is változik a napszaktól, az éghajlattól, az évszaktól vagy akár a meteorológiai viszonyoktól függően. Ahogy megváltoztatja a fény színét is minden, amire rávetül, és amiről visszaverődik, úgy az árnyék színe is változik. Az árnyék a megvilágított átlátszatlan testek mögött keletkező sötét térrész. Ha a fény egy pontból árad ki, akkor az árnyékot

Olvass tovább »

Hogyan ábrázoljuk a hajat?

Az emberi hajat szépen és valósághűen sem megrajzolni, sem megfesteni nem könnyű feladat. Pedig, ha olyan képet szeretnénk festeni, amin minimum egy emberalak látható lesz, akkor érdemes megbarátkozni a gondolattal, hogy gyakorolni kell a haj ábrázolását. Másként nem megy. Ebben a bejegyzésben adunk pár tippet, hogy hogyan kezdj neki a hajfestésnek. Persze nem a valóságban, hanem a vásznon.   A haj ábrázolása Egy portré rajzolásának vagy festésének egyik legnehezebb része a haj ábrázolása. Elsőre nem is gondolná senki, hogy mennyi mindenre kell odafigyelni, ha szépet szeretnénk alkotni. Olyan fortélyai vannak az élethű, fotórealisztikus haj ábrázolásnak, amelyekre az ember hosszú idő alatt jön rá és még hosszabb idő alatt tudja begyakorolni. Ne adjuk fel tehát már az elején, gyakoroljunk és próbálkozzunk kitartóan. Nem szabad elfelejteni, hogy mennyire sokféle haj létezik a valóságban is. Létezik hosszú, rövid, raszta, világos, sötét, vizes, száraz, tiszta, piszkos, göndör, hullámos, szögegyenes stb. Sokféle hajtípus van tehát, és a különféle fajtákat más és más módon kell ábrázolni a vásznon. Ezért is különösen nehéz a haj festése vagy rajzolása. Ha csak egyetlen jótanácsot adhatunk a témával kapcsolatban, akkor azt mondjuk, hogy legyen szó akár sötét, világos, rövid, hosszú vagy bármilyen hajkoronáról: Ne hajat akarj festeni! Ne hajszálakat akarj

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü