A levendula méltán népszerű gyógy-, fűszer-, és dísznövény, amely élénk lila színével és nyugtató illatával kényezteti érzékeinket. Európában a rómaiak segítségével terjedt el, az ókori szépségápolás egyik meghatározó alapanyaga volt. Illatát használták nyugtató fürdőhöz, de szappan is készült belőle, a virágját földre szórva pedig a szobákat illatosították vele. A görögök a levendula illatával próbálták csillapítani isteneik dühét, az egyiptomiak a balzsamozás során használták, Angliában pedig a pestisjárvány idején csuklóra kötve reméltek védelmet tőle.
A levendula hazánkban
Magyarországon a középkor óta van jelen, de csak kolostorok gyógy- és fűszernövény ültetvényein volt megtalálható. Az 1920-as évek közepén Bitter Gyula, korának neves gyógynövényszakértője telepítette az első levendulaültetvényt. A tihanyi apátságtól bérelt ehhez területet, a szaporítóanyagot pedig egyenesen Franciaországból hozatta. Ez lett az első ipari célú levendulaültetvény-telepítés, ami olyannyira jól sikerült, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb lett, mint az eredeti franciáé. Ezen sikeren felbuzdulva Bitter Gyula 100 hektárra növelte a telepítés nagyságát.
Az, hogy a levendula ennyire jól érzi magát Tihanyban, a hely speciális, félsziget-jellegének köszönhető. Az egyik leggazdagabb hely Magyarországon a napsütéses órák számát tekintve, míg a csapadékmennyiségéről pont az ellenkezője mondható el. Ez a fél-mediterrán éghajlat, a déli tájolás és a vulkáni alapkőzet teszi a helyet oly ideálissá a levendulák számára. Ezen tényezők összessége járul hozzá, hogy a tihanyi levendulás világhírű, még a francia levendulánál is jobb minőségű lehet.
A 60-as évektől aztán a tihanyi levendulás gondos ápolás híján pusztulásnak indult. A legnagyobb részét sajnos beszántották, majd szőlőt telepítettek helyére, a megmaradt 20 hektárt pedig magára hagyták, így az művelés hiányában elvadult. Szerencsére nem maradt parlagon végleg a terület, 1986-tól kezdődött a régi levendulás újjáélesztése. 1995-től pedig új területeken is levendula telepítésbe kezdtek. Jelenleg több ültetvény is található a félszigeten, ezek közül legnagyobb és legszebb a Külső-tóval szemben lévő 7 hektárnyi területen található levendulás, amely nyáron lila színben pompázva fogadja a Tihanyba érkezőket.
Levendulát otthonra is telepíthetünk
A levendulának Magyarországon gyakorlatilag nincs kártevője, így a termesztése során nem szükséges vegyszerezést alkalmazni. Az egyetlen ellenségei a gyomok. Ezek ellen kaszálással, gyomlálással védekezhetünk, de az öreg levendulásokban előfordul, hogy juhok segítenek a gaz kiirtásában. A levendula nagyon hálás növény, egy-egy bokor akár 20-25 évig is folyamatos gazdag terméssel örvendeztethet meg, de évente erősen vissza kell vágni, mert elfásodik és csökken a hozama. Fontos, hogy napos és meleg helyre ültessük a levendulát, különösebb talajigénye nincsen. A meszes, agyagos, tápanyagban szegény föld ideális neki, és az öntözést sem kell túlzásba vinni, ugyanis szárazságtűrő növény. Évelő, télre megáll a növekedésben, tavasszal kezdi meghozni friss, zöld hajtásait.
Az ültetési távolság abban az esetben, ha szegélyt vagy sövényt szeretnénk kialakítani, 50 cm vagy ennél kisebb legyen a tövek közt. Amennyiben nagy, kerek bokrokra vágyunk, akkor 80 cm-re vagy akár nagyobb távolságra is ültessük ezt a csodás növényt.
A kerttel nem rendelkezőknek sem kell lemondaniuk az illatos levenduláról, ugyanis cserépben is jól érzi magát. Nagyobb edényt érdemes választani, hogy nyáron ne kelljen sokat öntözni és télen se fagyjon át könnyen a földje. A virágföldhöz keverjünk homokot és kavicsot 3-1-1 arányban, így tudjuk biztosítani az ültető közeg jó vízáteresztő képességét. Mivel a cserépben hamar kiszárad a föld, többször kell locsolni, mint a kertben növő levendulát, de arra is mindig figyelni kell, hogy a cserépben ne álljon a víz.
Mire jó a levendula?
Száraz virágként molyűző hatása ismert, olaját pedig gyulladáscsökkentő, nyugtató hatása miatt alkalmazzák a népi gyógyászatban és természetgyógyászatban. Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatással bír. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, az alvászavarban szenvedőknek is segíthet. Meghűlés esetén inhalálása hatékony lehet, ugyanis a levendula tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Bőrproblémák esetén is bátran használhatjuk a levendulás termékeket. Pattanásos, gyulladt bőrre nyugtató hatással van, de pikkelysömörre és ekcémára is használható. Enyhíti a napozás miatt leégett bőr irritációját is. Masszázsolajba keverve a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti, a gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti. A levendulás samponok a zsíros hajra és korpás fejbőrre is jól használhatóak. Készülhet levendulából szappan, fürdősó és fürdőgolyó is.
A gasztronómia is felfedezte magának ezt a sokoldalú növényt, így virága kis mennyiségben ételízesítőként használható. Limonádéba, eperszörpbe, vagy eperlekvárba is szokták keverni, de akár a kekszeket és a sütemények krémjeit is pikánsabbá tudjuk tenni egy kis szárított levendulával. A levendulateát görcsoldásra, fejfájásra, idegnyugtatásra, gyomor- és bélbántalmak kezelésére lehet használni. Só alapú levendulás fűszerkeverékekkel húsételeket, mediterrán ételeket, kelt tésztákat is ízesíthetünk.
Ha Te is rajongsz a levenduláért és szívesen néznél télen-nyáron egy virágba borult levendulamezőt, gyere el hozzánk és fesd meg! Profi instruktoraink segítségével magad készítheted el helyszíni élményfestő alkalmainkon, de otthoni környezetben is elkészítheted ezt a csodás levendulás képet.