Nyári programajánló – Kedvezményes keddek a Műcsarnokban

A Műcsarnok filléres kulturális élményt kínál a nyáron erre szomjazóknak. Kedden kétszáz névre keresztelt kezdeményezés során 2022. július 26-tól augusztus 16-ig minden kedden (egyenként) 200 forintért látogathatóak a Műcsarnok Budapesten jelenleg futó kiállításai.

Aki tágítaná a látókörét, annak iparkodnia kell, hiszen valójában három kedvezményes nap van hátra: augusztus 2-án, 9-én, illetve 16-án lehet egy jelképes összegért belépni az alábbi három kiállításra.

 

Közös tér | II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon 2022

A Közös tér című kiállítás Arisztotelész Kategóriák című művét hívta segítségül, hogy elmélyült sétára hívjon a tárgyak között. Az utóbbi öt évben megvalósult művek befogadásához a kiállítás két utat is felajánl. Az egyik a konkrétan megformált anyagtól az anyag nélküli szubsztanciákig, a tervezett gondolatokig vezet, míg a másik a szigorúan vett funkcionalitástól az autonóm művészet területéig kalauzol el.

Ezeket követve a kerámia – mely a legősibb, az emberi kultúra születésének titokzatos pillanatával egyidős – művészetétől eljuthatunk a virtuális térben létrehozott kommunikációs terekig. Bár az egyes alkotói területek elkülönülnek, térbeli kapcsolataikkal mégis egy összefüggő folyamatként mutatkoznak be. A különböző területek és a két gondolati ív izgalmas találkozásokat hoznak létre.

Mivel 2022 az Üveg Nemzetközi Éve, a Szalonon különleges hangsúlyt kap az üvegművesség: mind a történeti vonatkozások és jellegzetességek megismerésére, mind a kortárs műalkotások bemutatására is sor kerül.

 

A fény metamorfózisa | Borza Teréz kiállítása

Borza Teréz (1953) Ferenczy Noémi-díjas porcelán- és szobrászművész életmű-kiállításán a sokoldalú művész munkáját alaposan megismerhetjük. A légies, áttetsző porcelán kisplasztikái mellett rusztikus merített papír munkái és időtálló kőből (carrarai márványból, indiai gránitból, süttői mészkőből) készült köztéri szobrainak kicsinyített másai is helyet kapnak.

A művész változatos anyagokból létrehozott alkotásaiban tetten érhető a fény jelenségének a plasztikai megragadása.

Műveit (Rügyfakadás, Virágzás, Újjászületés) sok esetben a természetben fellelhető formák és azok szüntelen megújulása ihleti.

 

11. Groteszk Triennálé | Nemzetközi Groteszk Képző- és Iparművészeti Kiállítás

A groteszk kifejezés valamikor 1500 táján jelent meg: az olasz grotta (barlang) alapján képzett szót kezdték használni a Néró császár római Domus Aureájában fölfedezett, szenzációszámba menő falfestményre. A frissen megismert különös ábrázolásmód rövid időn belül divatot teremtett az egyházi és világi méltóságok palotáiban.

Az idei Groteszk képzőművészeti pályázat anyaga talán minden eddiginél gazdagabb választékot kínál a műfajt kedvelők számára. A kisgrafikától a táblaképig, a karcos kifejezésmódtól a már-már pikánsan kétértelmű jelentésű munkákig, plasztikától asszamblázsig, szobortól objektig minden műfaj felbukkan. Az utóbbi évek kinetikus, mobil eszközrendszere szintén részese e nagyszabású tárlatnak, ahogy Sinkó István ajánlásából kiderül.

Ha a nyár számodra a kultúra befogadásáról is szól, akkor nem érdemes kihagynod a fentebb leírt lehetőséget. Amennyiben viszont szívesen lennél részese az aktív alkotásnak, akkor gyere el helyszíni élményfestő alkalmaink egyikére, vagy varázsold műteremmé az otthonodat egy videós szett segítségével! Szeretettel várunk!

Blog

Festők fordulatos élete – Amadeo Modigliani

A híres festők életét bemutató sorozatunknak több olyan eleme is volt már, amelyben nem éppen vidám életútról és végkifejletről írtunk. Sok olyan művésze volt az egyetemes művészettörténetnek, akik nem vetették meg a káros szenvedélyeket és a veszélyes életet, illetve jó néhányan szenvedtek valamilyen pszichés problémától is. Ez utóbbi erőteljes lenyomatot hagyott aztán az egész életükön is, nem kímélve azokat az embereket sem, akik hosszabb vagy rövidebb ideig társul szegődtek egy ilyen – saját korában nem eléggé értékelt – művésznek. Érdekes kérdés, hogy egy művész életpályájához mennyit tesz hozzá vagy mennyit vesz el belőle, hogy ő maga milyen ember. Modigliani esetében sajnos az látszik, hogy hiába a tehetség, a siker és a fokozatosan elért ismertség, ezekkel jól kell tudni együtt élni, a megkeresett javakra pedig tudni kell vigyázni, különben elveszhetnek.   Modigliani élete Amadeo Modigliani 1884. július 12-én született Livornóban. Kereskedő édesapja korán tönkrement, francia származású édesanyja azonban fontos szerepet játszott abban, hogy fia művész pályára került. 1898-ban kezdte meg művészeti tanulmányait, 1902-ben Firenzébe utazott és beiratkozott a Szabad Akt Iskolába. 1903-ban már Velencében élt, ahol tanulmányozhatta a reneszánsz művészetet és találkozott Umberto Boccionival és Ardengo Sofficivel, a futurizmus vezéralakjaival. 1906-ban Párizsba költözött, és a párizsi iskolához csatlakozott. Modigliani ekkor kezdte

Olvass tovább »

Festők fordulatos élete – Gustav Klimt

A legtöbbet emlegetett osztrák származású festőről már találhattok egy bejegyzést a blogon, ahol a szecesszióról és Klimt festészetéről írtunk részletesebben. Ebben a cikkben kicsit „bulvárosabb” oldalról mutatjuk be Gustav Klimt életét és olyan eseményekről is szó lesz, amelyek egy kicsit megmutatják az esendő embert a világhírű festmények mögött és még az is lehet, hogy a részleteket megismerve azokat is egy kicsit más megvilágításba helyezik a számunkra.   Klimt és a nők Kevés férfiportrét festett. Nőalakjai pedig rejtélyesek, szenvedélyesek, büszkék és érzékiek, fesztelenül szemérmetlenek, igazi végzet asszonyai. Modelljeit lágy, légiesen finom vonalakkal ábrázolta, és csillogó arannyal vagy sokszínű, virágos mezőkkel vette körül őket. Képein a romantikát ötvözte a vonzó, csábító asszonyok jellemzőivel. Klimt nőket ábrázoló festményei meglehetősen érzékiek. Nem csak fiatal nők ábrázolására korlátozta a művészetét, hanem igyekezett a nőiesség minden formáját megörökíteni, a hamvas fiatalságtól kezdve a várandósságon át az öregkorig. Ezzel aztán Klimt a nőket csodálni való lényekké emelte. Végül sosem házasodott meg és a nőkkel való együttélése pedig az édesanyjával, később pedig a nővéreivel valósult meg. Sem nagy szerelmével és múzsájával Emilie Flöge-vel, sem felvállalt gyermekei édesanyjával nem költözött össze soha. A festő nőügyeiről keringő számtalan szóbeszédnek bizonyára megvolt az alapja. Bár ő maga a férfiak azon ritka

Olvass tovább »

Festők fordulatos élete – Edward Hopper

Ebben a cikkben egy tengerentúli festőt, az amerikai Edward Hoppert (1882-1967) mutatjuk be. Hopper alkotásaira a noir, mint festészeti stílus jellemző, a realizmus mellett. Ábrázolásmódjának egyik jellegzetessége a fények és árnyékok erős használata. Lényegében ezek adják Hopper képeinek igazi atmoszféráját, a művész ezáltal is igyekezett megragadni az ember tudatalattijában megbúvó apróságokat.   Edward Hopper békés gyermekkora Holland származású szülők biztos anyagi körülmények közé született gyermeke volt. Nővérével, Marionnal együtt a New Yorkhoz tartozó Nyackban nevelkedtek egy dombtetőn álló, kényelmes viktoriánus házban, kilátással a Hudson-folyóra. Szülei művészetre érzékeny, művelt emberek voltak, akik gyakran vitték gyermekeiket koncertekre, kiállításokra. Azon szerencsés festők egyike ő, akinek szülei büszkék voltak fiúk művészi ambícióira, és támogatták ez irányú törekvéseit, ahogy önképzését is. Az iskolában alapvetően jól teljesítő Edward tehetsége nagyjából ötéves korában mutatkozott meg. Édesanyja különösen fontosnak találta, hogy gyermeke tehetségének kibontakozását támogassa. Nem ritkán oktatói folyóiratokat, festészettel kapcsolatos szakkönyveket és az alkotáshoz szükséges eszközöket vásárolt fiának. 1899-ben kezdte meg művészeti tanulmányait, egyik mentora az amerikai korai realista festészet egyik meghatározó alakja Robert Henri lett. Mint a legtöbb festő palánta, Hopper is többször járt Párizsban, hogy tanulmányozza az európai mesterek, főleg az impresszionisták kiállításait, és az ott ellesett fogásokat is alkalmazza saját stílusa kialakítása során. Hopper

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü

Kedves Vendégeink!

Az eseményeken való részvételhez oltási/védettségi igazolás nem szükséges!