Az élményfestés hatásai az agyunkra

élményfestés terápia

Sokszor halljuk és már-már közhelyszerű a megállapítás, hogy a képzőművészek, a grafikusok és festők, de még a fotósok is máshogy látják a világot, mint azok az emberek, akik nem végeznek semmiféle vizuális alkotó tevékenységet. Ez a látásmódbeli különbség az agyuk felépítésében és működésében is megmutatkozik.

 

Miből adódik a különbség?

 

Az alkotás és ezen belül a festészet rendszeres gyakorlása megváltoztatja az agyműködést és ez nem egy szubjektív alapokon megfogalmazott állítás, hanem tudományos kutatómunka eredményeivel bizonyítható tény.

Az agyunkon belül a jobb oldali agyfélteke felelős a kreatív gondolkodásért, az alkotóképességért, a különleges vizuális látásmódért. Amikor pedig azt vizsgáljuk, hogy mennyiben más a folyamatosan alkotó tevékenységet végző emberek agyi tevékenysége mondjuk egy rajzos feladat végzése közben, mint az átlagembereké, akkor azt látjuk, hogy a jobb agyfélteke jóval nagyobb aktivitást mutat, sőt, a folyamatos „használat” miatt „megedződött”, és a művészek agyában a szürkeállomány sűrűsége a jobb féltekén kimutathatóan nagyobb. A nem képzőművészettel foglalkozó embereknél jellemzően ez a bal agyféltekére igaz.

A művészeknél megfigyelhető agyszerkezeti sajátosság okai a rajzoláshoz és festéshez szükséges finom-motorikus mozgások és a nem tudatosan alkalmazott megfigyelések (ez az ún. procedurális memória), illetve ezek folyamatos fejlődése. A képzőművészek, a festők, a grafikusok azért is olyan kreatívak, mert ez az ő esetükben nem csak a szándék következménye, hanem sok múlik az ennek a különleges képességnek jó hátteret biztosító, sajátosan fejlődött, illetve átalakult agyszerkezeten is.

 

Lehet edzeni az agyunk jobb agyféltekéjét? „Gyúrhatunk” az agyunkra?

 

A hivatásunk, azaz a foglalkozás, amit űzünk, alapjaiban határozza meg, hogy milyen módon használjuk az agyunkat, ezáltal pedig azt, hogy mely agyi területeink fejlődnek benne jobban vagy nagyobb mértékben és ezzel összefüggésben milyen lesz a gondolkodásunk.

Szerencsére ez nem csak a munkánkra, hanem minden más tevékenységre is igaz, ezért ha a jobb agyféltekénket szeretnénk fejleszteni és aktívabb működésre bírni, akkor érdemes úgy eltölteni a szabadidőnket, hogy az alkotást helyezzük előtérbe, a vizuális és kreatív énünket segítségül hívva. Amint elkezdünk rendszeresen festeni, az agyunk jobb féltekéje fejlődésnek indul és ennek következményeként a kreativitásunk és az ilyen képességeket igénylő feladatokban való teljesítményünk is javulni fog.

Az agyunk egy nagyon jól fejleszthető szervünk, hihetetlen gyorsasággal reagál minden behatásra. Ráadásul annál inkább aktivizálható, minél nagyobb erőfeszítést igényel a tevékenység, amit végzünk. Ez azzal is igazolható, hogy egy rutinosnak mondható képzőművész agya kevésbé aktív festés közben, mint egy olyan amatőr személlyé, aki először jön el hozzánk egy élményfestésre és először kezd el alkotni. A tapasztalt alkotóművész kevésbé aktív agyi tevékenységének az oka abban keresendő, hogy ő jóval nagyobb gyakorlattal rendelkezik, ennek pedig az a következménye, hogy az agya eleve a fejlett jobb féltekéhez „igazítja” a feladatait, ahhoz a részhez, amely a vizuális észlelésért és a komplex stratégiaalkotásért felel. A tapasztalatlan, kezdő festő agyában pedig változások kezdődnek az alkotás hatására, egyre hatékonyabban sikerült aktivizálnia a kreatív képességekért felelős jobb féltekét.

 

A festés, mint edzésforma

 

A festészet és az agyműködés összefüggései a fent leírtak tükrében tehát egyértelműek. Vannak olyan területek és képességek, amelyeket a képzőművészet gyakorlása közben, a festés és a rajzolás révén tudunk a leghatékonyabban fejleszteni.

A kreatív tevékenységek azonban nem úgy izzasztóak, mint egy súlyzós edzés, hanem inkább egy elmélyült állapotot igényelnek, amely egyben szórakoztató kikapcsolódást is jelenthet a mindennapi rutinból. Tulajdonképpen az agyunkat tudjuk edzeni és fejleszteni azzal, ahogy az élményfestés alkalmával kiválasztjuk, elemezzük, és végül elkészítjük a képet, közben színeket keverünk, formákat próbálunk visszaadni a vásznon és belehelyezkedünk egy kicsit a festő helyébe is, amely tevékenységek mind azt a célt szolgálják, hogy új nézőpontból és más megvilágításban lássuk a körülöttünk lévő világot.

Gyere el hozzánk egy élményfestésre, trenírozd velünk a jobb agyféltekédet és élvezd a kreatív energiád felébredését!

Blog

Élményfestés – Vízesés

A víz egy nagyon különleges anyag festészeti szempontból is. Egyrészt áttetsző és átengedi magán a fénysugarak egy részét, másrészt viszont különleges módon visszatükrözi mindazt, ami a környezetében van. Egy vízesés megfestése pedig végképp nem könnyű feladat, hiszen a gyorsan és hirtelen lezubogó víz legkevésbé sem átlátszó vagy áttetsző. Inkább habos, tajtékos és színe fehéres vagy barnás is lehet, attól függően, hogy milyen anyagokat sodor és hordoz magával.   A víz felülete A felülete lehet olyan sima, mint a tükör, de fodrozódhat is. Ez a jelenség olyankor látható, ha épp hozzáér valami, vagy ha beledobunk egy kavicsot, esetleg végigsiklik rajta egy csónak. A szél vagy szellő hullámokat kelt a vízen, amelyek lehetnek alig érzékelhetők, enyhén fodrosak, kicsit habos széllel, a viharos erejű légmozgás pedig már óriási hullámokat korbácsol. Ezek a természeti hatások úgy megváltoztatják a víz nyugodt felületét, hogy nyoma sem marad a korábbi színeknek és hangulatnak. A magyar nyelvben csodálatos és egyben beszédes kifejezéseink vannak a vadul hullámzó víz leírására. Ilyen például, amikor azt mondjuk, hogy tajtékzik a tenger.   A víz színe A vízfelület messzebbről nézve egy (vagy néha több) jól meghatározható színben pompázik, amely szín ráadásul elég sok mindentől függhet. Meghatározó lehet az ég aktuális színe, a víz

Olvass tovább »

Élményfestés, mint karácsonyi ajándék

Az utóbbi években a koronavírus világjárvány alapjaiban változtatta meg a karácsonyainkat és az ajándék vásárlási szokásainkat. Szerencsére idén már nem kell szembenéznünk a korlátozásokkal, a társas összejövetelek létszáma sincs limitálva, valamint nem kell este 8-ig hazaérnünk sem. Ugyanakkor a baráti, családi összejövetelek szervezését a legtöbb esetben még mindig nagyobb körültekintés előzi meg. Az ajándékok kiválasztásában fontos szempont lett a pandémia évei alatt, hogy akár online is meg tudjuk vásárolni, esetleg otthon készíthessük el, vagy hogy a megajándékozott fél akár otthona biztonságában is tudja élvezni a meglepetést.   Az ajándékozás funkciója Az ember szociális lény, szeret mások társaságában lenni. Az ajándékozás pedig szociális cselekedet, az emberi kapcsolataink mélyítésére, megtartására szolgálhat. Az ajándékozással az a célunk, hogy az általunk szeretett személyt boldogabbá tegyük, kifejezésre juttassuk szeretetünket iránta. Tudományosan igazolt tény, hogy a magukat boldognak tartó személyek szoros emberi kapcsolatokkal rendelkeznek és naponta bő egy órával több időt töltenek szeretteikkel. Az ajándékozás kapcsolatépítő funkcióval is bír, hiszen mind az ajándékozót, mind az ajándékozottat boldogabbá teszi. Hogy ez hatás érvényesülhessen, olyan ajándékot érdemes választani, amelyre rápillantva, vagy a mindennapokban használva emlékezteti a megajándékozottat az ajándékozóra.   A kézműves ajándékok virágkorát éljük Ami az ajándékokat illeti, felértékelődtek a kézzel készített ajándékok. Ezek egyrészt könnyebben személyre

Olvass tovább »

Adventi készülődés élményfestéssel

Lassan ráfordulunk az év utolsó hónapjára. A december rengeteg örömöt, de az átlagnál jóval több tennivalót és stresszt is tartogathat sokunknak. Sok munkahelyen van év végi zárás, a Karácsony közeledtével az ünneppel kapcsolatos teendőink is sokasodnak. Az ajándékok beszerzése, a háztartások kitakarítása, a menü megtervezése, az ajándékok beszerzése, a rokoni, baráti találkozók szervezése mind-mind elvileg örömteli feladatok, de ugyanakkor tűnhetnek egy végtelen maratonnak is.   Senki sem tud kimaradni a Karácsonyból A sok teendő, amit december tartogat számunkra, sokszor elvonja a figyelmet a Karácsony lényegéről. A keresztények Jézus születésében Isten végtelen szeretetét látják megnyilatkozni. Úgy tartják Isten elküldte fiát a Földre, ezáltal Isten is emberré lett, megtestesült. A Karácsonyt a nem hívő emberek is meg szokták ünnepelni, sokan a család és a szeretet ünnepeként tekintenek erre a jeles eseményre. Akárhogy is viszonyulunk a téli napfordulóhoz igazított ünnephez, decemberben mindenképp valamilyen formában kapcsolatba kerülünk vele. A fényes dekorációk, a karácsonyi vásárok, a kidíszített kirakatok,  az adventi koszorúk a lakásokban, a karácsonyi zene és hangulat a boltokban és bevásárlóközpontokban mind a Karácsony előhírnökei. Sokan készítenek gyermekeiknek, vagy párjuknak adventi naptárat is, amely minden napra tartogat valamilyen meglepetést. A legkézenfekvőbb megoldás az ajándékok tekintetében sokaknak valamilyen apró édesség szokott lenni. Azonban egyre nagyobb

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü