Digitális alkotók – Galina Bugaevskaya, a macskák nagy rajongója

Új cikksorozatunkban olyan alkotók munkáit mutatjuk be, akik már nem feltétlenül papíron, vásznon alkotnak valami szépet vagy szórakoztatót, hanem a 21. század eszközeivel készítenek fénykép montázsokat, alkotnak újra festményeket. Teszik mindezt rendkívül szórakoztatóan, anélkül, hogy gúny tárgyává tennék az eredeti képet.

 

A macskáknak jól áll a barokk cicoma

Valószínűleg a legtöbb macskaimádó egyetért abban, hogy egy macskát királynőként vagy királyként kell kezelni, különben szörnyű következményekkel szembesül a gazdi. Ezeket a kecses lényeket már az ókori egyiptomiak is nagyra értékelték – nem ok nélkül – és ezzel a hozzáállással az orosz Galina Bugaevskaya, a tehetséges digitális alkotó is azonosulni tud.

Galina olyan klasszikus festményeket alkot újra, amelyek egy magas rangú személyt ábrázolnak. Csak éppen a fejüket egy macskáéra cseréli le. Ily módon emeli ki mindazt a nagyszerűséget, és felsőbbrendűséget, amelyet ezek az állatok magukban hordoznak.

A művésznő hamar rájött, hogy van igény  arra, hogy a gazdik kiskedvencüket elegáns portrén lássák viszont. Galinát mulattatja a gondolat, hogy szerte a nagyvilágban találhatók képei a macskaimádók falán.

 

A világ minden táján kedvelik munkáját

Galina elmondása szerint ezt a projektet kezdetben csak a barátai szórakoztatására kezdte, de később instagram oldalt is létrehozott mulatságos képei számára. Egy év random posztolgatás után a feliratkozók száma robbanásszerűen megnőtt. “Annyira boldog és izgatott voltam, hogy az embereknek szerte a világon tetszettek a képeim!”- nyilatkozta az alkotó.

A Bored Panda internetes magazin megkérdezte Galinát, hogy miért választotta a macskákat inspirációként munkáihoz. A művésznő válasza egyszerű és kézenfekvő:  mert imádja a macskákat! Hozzátette, hogy édesanyjának és nagyanyjának is voltak macskái: “Gyerekkorom óta macskák között nőttem fel. És persze van egy Uma nevű macskám is, ő egy fehér perzsa cica.”

Galina megosztotta örömét, hogy világszerte oly sokan felkeresik az oldalát, nevetnek a képein és kedves kommenteket írnak. “Annyira szeretek az emberek kedvében járni! Túl sok a stressz és a negativitás a világban – próbálok egy csendes kis sarkot létrehozni az interneten, ami elterelheti az emberek figyelmét a rossz gondolatoktól.”

 

Sok energiát igényel egy-egy vicces kép létrehozása

A művész elárulta, hogy kezdetben nagyjából 30-60 percig tartott egy kép elkészítése. “Régebben sok időbe telt, mire kiválasztottam egy képet, majd dolgoztam rajta. Később, amikor tapasztaltabb lettem, felgyorsult a munka – átlagosan körülbelül 20 perc alatt készül el egy montázs. Most, jópár évvel a hátam mögött, mióta összetettebb technikákat alkalmazok, valósághűbbé váltak a képeim. Manapság ismét körülbelül 30-40 percet töltök azzal, hogy elérjem azt a szintet, amelyik megfelel nekem.”

 

Macskák mindenhol

Galinának nem ez az első projektje a macskákkal. Mivel rajongásig szereti ezeket a doromboló négylábúakat, megteremtett egy világot, ahol akárminek lehet macska arca. Valljuk be, rendkívül mulatságos látvány egy cica fejű csibe, zsiráf, panda, süni vagy teknős. De meglepően jól mutatnak a macska fejek egy fagylaltos kehelyben, esetleg fánkok között, vagy egy tál levesben.

 

Ha a kreatív energiáidat te is szeretnéd valamilyen kézzelfogható formába önteni, gyere el hozzánk egy élményfestésre! Helyszíni élményfestő alkalmainkon megismerkedhetsz a festés alapjaival, de ugyanúgy választ kapsz minden kérdésedre, ha egy otthoni videós szettet választasz. Ha alaposan körülnézel nálunk, még macskás képeket is találhatsz, amennyiben Te is annyira rajongsz ezekért az állatokért, mint Galina Bugaevskaya.

Blog

Élményfestés – A jégmadár

Kékes árnyalatú, zömök testalkatú, látványos és karakteres madárka a jégmadár. Első ránézésre nem néznénk ki belőle, hogy nagy vadász. A kis halakat leginkább a víz fölé nyúló ágakról veszi észre és választja ki magának. Egy-egy kiálló száraz ág legvégére telepedik, és türelmesen, mozdulatlanul ülve lesi a vizet és a benne úszkáló halakat. Amint egy pisztráng vagy más hasonló hal közel úszik a víz felületéhez, a jégmadár lecsap rá és késéles csőrével megragadja a prédát, aztán lerázza róla a vizet, újból egy ágra ül és elfogyasztja a zsákmányt. Rendkívül gyors az emésztése, a szálkákat, a pikkelyeket és az úszóhólyagot pedig kiöklendezi. A jégmadár tarka színe a védekezést és a megtévesztést egyaránt szolgálja. A hasoldal olyan színű, mint valami száraz levél, a halak nem is veszik észre, amikor a fán ülve várakozik. A hátoldala pedig olyan, mint a csillogó kék víztükör, ezért felülről nem vehető észre olyan könnyen a ragadozó madarak számára.   A madarak ékszere Ez a 16 cm hosszúságú madár egyike a világ legszínpompásabbjainak, nem hiába szokták úgy is emlegetni, hogy a madarak ékszere. Könnyű felismerni a jégmadarat, és aki egyszer már látott élőben, annak biztosan élesen az emlékezetébe vésődött a látványos megjelenése. A jégmadárnak mintegy 4 cm hosszú, fekete színű csőre van,

Olvass tovább »

Festők fordulatos élete – Marc Chagall

Mai cikkünkben egy hosszú életű, termékeny, varázslatos világot ábrázoló festőt mutatunk be, aki oly’ sok művésztársához hasonlóan Párizsban lelt otthonra. Az orosz-zsidó származású Marc Chagall, vagy orosz nevén Moise Zaharovics Sagalov olyan művész, akit nem igazán lehet besorolni egyik művészeti irányzat követői közé sem, mégis a modern festészet egyik legkiemelkedőbb alakja, a párizsi iskola tagja. Vizuális metaforái példa nélküliek a modern művészetben, a múlt század egyik legnépszerűbb újítója.   Szegény gyermekkora később művészete gazdag táptalaja lett 1887-ben született Vityebszkben, Fehéroroszországban, egy kilenc gyerekes haszid zsidó családba. Apja heringkereskedő, anyja eladó volt. Életének ezt a szakaszát úgy emlegette, hogy szegény, de boldog időszak volt. Gyermekkorából és szülővárosából rengeteget témát merített későbbi alkotásaihoz. 1906-ban kezdett festészetet tanulni egy helyi művész, Jugyel Pen keze alatt,  nem sokkal később azonban, 1907-ben Szentpétervárra költözött. Ehhez akkoriban külön engedélyt kellett kérnie, hiszen a zsidók csak számukra kijelölt övezetekben mozoghattak szabadon. Itt különböző iskolákban festészetet tanult, és itt kezdett ismerkedni a művészeti irányzatokkal.   Boldog házasság várt rá Egészen 1910-ig maradt Szentpéterváron, de rendszeresen visszalátogatott szülőfalujába, ahol 1909-ben megismerkedett későbbi feleségével.  Bella Rosenfeld egy jómódú ékszerész lánya volt, aki lángra lobbantotta az ifjú festő szívét. Egymásnak szárnyakat adó szerelmüknek Chagall varázslatos szépségű festményei állítanak örök emléket. Chagall

Olvass tovább »

Élményfestés – Felhők

Felhőket festeni egyáltalán nem könnyű dolog. A felhők sosem egyszínűek és a látszólagos felületükön sokféle fényhatás érvényesül egyszerre, attól függően, hogy milyen napszak van, illetve, hogy süt-e a nap és ha igen, akkor a fénye milyen szögből és irányból éri el a fodros-bodros égi képződményeket. Az óvodás korú gyerekek sokszor kéknek festik vagy színezik a felhőket a fehér papíron, ami végül is nem rossz megoldás, csak éppen semmi köze a valósághoz. Ha igazán szép felhőket szeretnénk festeni, nem árt, ha egy kicsit arról is tájékozódunk, hogy milyen sokfélék is lehetnek.   A felhők típusai A felhők a levegőbe felszálló vízpárából kialakuló, a légkörben lebegő apró vízcseppekből és/vagy jégkristályokból álló halmazok, amelyekből többféle halmazállapotú csapadék, eső, hó vagy akár jégeső is keletkezhet. A talaj közelében lévő felhőket ködnek nevezzük. A felhők fajtáinak leírását legelőször Jean-Baptiste Lamarck francia természettudós publikálta az 1802-ben megjelent Meteorológiai Évkönyvben. Ebben a leírásban Jean-Baptiste öt alaptípust különböztetett meg, majd ezt később 12-re bővítette. Ugyanebben az évben egy angol műkedvelő meteorológus, aki először gondolt ki a felhőfajtáknak nevet is, 7 alaptípus szerint osztályozott. Majdnem 100 évnek kellett eltelnie, hogy aztán Münchenben az 1891-es nemzetközi meteorológiai konferencián létrehozzanak egy bizottságot, amelynek feladata egy felhőatlasz elkészítése volt. Az első atlaszt

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü