Élményfestés a KreatívLiget Stúdióban

Vannak olyan emberek, akik úgy gondolnak a művészeti tevékenységekre, hogy mint valami tőlük távol álló dologra. Azt mondják, hogy ők ahhoz nem értenek, művelni sem tudják, nem is akarják és egyébként pedig időrablás az egész, mert nem hasznos és nem tudunk a segítségével fejlődni sem. Nálunk a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban mindannyiunk fontos küldetése, hogy bebizonyítsuk ennek az ellenkezőjét. Azt, hogy bármelyikünk tud értéket teremteni, alkotni és elmélyülni egy olyan művészeti tevékenységben, amely végső soron az agyát is különleges módon stimulálja.

 

Tervezés és várakozás

Hosszú idő telt el úgy, hogy csak az online térben találkozhattunk a szeretteinkkel, a barátainkkal, személyesen nem. A kapcsolataink és a szabadidős tevékenységeink leegyszerűsödtek, térben és időben is beszűkültek, amint életbe léptek a kijárási korlátozások.

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban is megállt az élet, ami a foglalkozásokat illeti, de már az első pillanattól vártuk és terveztük az újraindulást. Új képeket válogattunk, eszközöket rendszereztünk. Eközben pedig minden eddiginél jobban tudatosult bennünk, hogy az élményfestés egy olyan műfaj, amihez elengedhetetlen az alkotó személyek jelenléte. Ezért is vártuk, hogy eljöjjön a nap, amikor nagy örömmel bejelenthetjük Nektek, hogy újra nyitva vagyunk.

Már teljes gőzzel működünk, gyere el hozzánk egy élményfestésre Te is és fejleszd tovább a benned rejlő kreativitást egy hozzád illő kép elkészítésével!

Annak, aki pedig még csak most ismerkedik az élményfestés fogalmával vagy most hall róla először, most részletesen kifejtjük, hogy mire számíthat, ha részt vesz egy ilyen alkalmon.

 

Jelentkezés az élményfestésre

A KreatívLiget weboldalon előre meghirdetett időpontok közül lehet választani, amelyeken különböző festmények készülhetnek el, érdemes tehát a szerint dönteni az időpontról is, hogy melyik kép tetszik, vagy esetleg melyiket adnánk ajándékba. A festmények elkészítésének nehézségi szintje többféle lehet, a kezdő festőknek való, könnyebbektől egészen a már gyakorlottabbaknak szánt komplexebbekig, eszerint a képek tartalmi felépítése is különböző.

Névtelen vagy kevésbé ismert művészek képei is választhatók a kínálatból, de vannak festmények híres alkotóktól is. Csak a jelentkezőn múlik, hogy melyik mellett dönt és melyik elkészítésére vállalkozik.

 

Az élményfestés előkészületei

Az élményfestés alkalmaira nem csak a jelentkezők készülnek nagy izgalommal, hanem a szervezők is. Ők azok, akik előre felkészülnek az élményfestés eseményre, kikészítik az állványokat és a festővásznakat, az ecseteket és a festmény elkészítéséhez szükséges minden egyéb eszközt, kelléket. Ők azok, akik odafigyelésükkel biztosítják az alkotáshoz szükséges feltételeket, ezenkívül pedig segítenek a ráhangolódásban és a megfelelő légkör kialakításában is.

 

Az élményfestés folyamata

Minden alkalommal úgy vannak felépítve a foglalkozások, hogy annak is sikerélményben legyen része, aki még soha életében nem fogott ecsetet a kezébe vagy legalábbis utoljára az iskolai rajzórán tette ezt, amikor pedig kötelező volt és akkor nem okozott neki különösebb örömet vagy megelégedést.

Ezt az ideális helyzetet úgy tudjuk elérni, hogy a bonyolultabb festményeket előrajzoljuk, vagy segítünk olyan vázrajzot készíteni a résztvevőinknek, amely alapján már könnyebben lesz megfesthető a kép. Az eseményt vezető instruktor a festés közben folyamatosan lépésről-lépésre magyarázva vezeti a kép elkészítésének menetét.

 

Az elkészült kép öröme

Az előbb leírtak alapján tehát a végeredmény garantált siker. Az élményfestés során megalkotott kép szép dísze lehet az otthonodnak, vagy bátran elajándékozhatod. Az ismerősi körből sokan biztosan örülnének egy olyan ajándéknak, amit Te magad készítettél el.

Ha máris kedvet kaptál a festéshez, akkor nézz szét az oldalunkon és gyere el az egyik meghirdetett élményfestés alkalomra és készítsd el a kedvenc képedet!

 

Az élményfestés nem oktatás

Az előbbiekben leírtak alapján könnyen belátható, hogy az élményfestés nem képzőművészeti oktatás és a résztvevők nem képzőművészeti alkotásokat hoznak létre.

Az élményfestő foglalkozás során nem az adott festmény vagy annak tartalma a fontos, hanem inkább maga az alkotási folyamat. Azért van ez így, mert segít elindítani az alkotókedv áramlását és bizonyos esetekben további festésre vagy más alkotások elkészítésére is sarkall. Az élményfestés főleg azoknak lehet új és érdekes, akik nem szokták ilyen módon eltölteni a szabadidejüket, de valami különlegesen inspiráló dolgot keresnek maguknak.

 

Az élményfestés kezdetei

A közösségi festés ötlete eredetileg Amerikából származik és onnan terjedt el először Nyugat-Európában, majd az utóbbi pár évben Magyarországon is. Azt is mondhatjuk róla, hogy nagyon népszerű tevékenységgé vált. Ez azért lehet így, mert az élményfestés egyszerre lehet relaxáló és aktivizáló hatású. Az elkészült mű öröme pedig sokáig velünk marad, ami egy felfokozott érzelmi állapotban tart, kihatva ezzel a hétköznapi tevékenységeinkre is. Erre mondhatjuk, hogy igazi flow-élmény.

A festés hagyományosan egy magányos tevékenység, amely bizonyos fokú belső elmélyülést igényel. Az élményfestés alkalmai által mégis társas élménnyé válik, hiszen egyszerre többen vesznek részt egy-egy ilyen foglalkozáson, esetenként egymást segítve és inspirálva.

Ha kicsit utánanézünk a híres festők életének és munkásságának, akkor azt láthatjuk, hogy közöttük is voltak olyanok, akik másolással kezdték el a tanulást. Aztán mikor tökéletesedett a technikájuk és elkezdtek saját tapasztalatokat gyűjteni a festésről, a másolás már nem elégítette ki az igényeiket. Ez inspirálta őket a további, saját alkotások elkészítésére is.

Az ő esetükben a másolás tehát egy kezdeti lépésnek tekinthető. Adja meg az esélyét mindenki egy hasonló „beindulásnak” a saját esetében is. Vágjon bele bátran az első élményfestős kalandba a KreatívLigetnél! Szeretettel várjuk!

Blog

Élményfestés – Már az otthonodban is elérhető

Hisszük és valljuk, hogy az élményfestés foglalkozások egyik lényeges eleme az, hogy egy kis közösségben együtt alkotunk. Az élményhez valóban hozzátesz, hogy a résztvevők inspirálják és lelkesítik egymást, az instruktor pedig jelen idejű segítséget tud nyújtani annak, aki ezt kéri. Ez mind így igaz, de az elmúlt években kiderült a számunkra, hogy a korábban teljesen természetesnek vett szokásaink és életünk egy megváltozott helyzetben egyáltalán nem olyan magától értetődőek. Ráadásul az egészségünk megőrzése érdekében tett óvintézkedések és korlátozások teljesen új kihívásokat jelentettek mindannyiunk számára, amelyekre új – az addigi gyakorlattól merőben eltérő – megoldásokat kellett kitalálnunk.   Élményfestés otthon A fent leírtak szellemében hívtuk életre még 2020. végén a KreatívLiget Webshopot, melynek segítségével minden kedves vásárlónk házhoz rendelheti a festéshez szükséges kellékeket egy csomagban. Az otthoni festést magyarázó videóval segítjük, hogy az tényleg mindenki számára érthető legyen és ezáltal meg tudjon valósulni az élmény része, akár otthoni körülmények között is. Velünk bármit megfesthetsz, hidd el. Festő szettjeinkben minden szükséges eszközt megtalálsz ahhoz, hogy a festményed az otthonodban is tökéletesen sikerüljön. A szettekhez készített, bármikor megállítható és visszatekerhető videónkban minden instrukciót elmondunk és lépésről-lépésre veled együtt festjük meg a képet. Ezzel garantáljuk, hogy rajztudás vagy előképzettség nélkül is tökéletesen sikerül a műved.

Olvass tovább »

Festők fordulatos élete – Edvard Munch

Ha azt mondjuk, hogy híres norvég festő, sokan biztosan elgondolkodnak, hogy ismerünk-e olyat egyáltalán. Szerencsére igen. Ő Edvard Munch, akiről ebben a bejegyzésben megtudhattok néhány érdekes dolgot, hiszen a fordulatokban bővelkedő életéből bőven találhatunk ilyeneket.   Munch és a halál A híres norvég festő középosztálybeli családból származott, apja orvos volt. Gyermek- és ifjúkorában saját szavai szerint a betegség, az őrület és a halál angyalai vették körbe őt. Öt éves volt, amikor elveszítette édesanyját, kamaszként az egyik húgát, huszonéves volt, amikor pedig az édesapja és egyik bátyja is meghalt, egyik nővére pedig megőrült. Ezek után nem csoda, hogy maga Munch is meglehetősen labilis alkattá vált, alkoholproblémákkal küzdött, többféle pszichés betegségtől szenvedett és nikotinfüggő is volt. Az előzményeket ismerve egyik dolgon sem tudunk igazán csodálkozni vagy megütközni. Képeinek is visszatérő motívuma lett a halál és az elmúlás: a Halottas ágynál, a Halál a betegszobában, a Halott anya és gyermeke című képein gyerekkori élményeit próbálta meg feldolgozni.   Munch pályafutása Eredetileg mérnöknek készült, de a műszaki főiskoláról kimaradt, ezután a kristianiai (oslói) Királyi Művészeti Iskolában tanult festészetet és tagja lett a Kristianiai Bohémok nevű művészcsoportnak. 22 éves korában Párizsba utazott, ahol a Louvre és a Szalon festményeit tanulmányozta nagy figyelemmel, különösen Manet művei

Olvass tovább »

Fess velünk felhőket!

Felhőket festeni egyáltalán nem könnyű dolog. A felhők sosem egyszínűek és a látszólagos felületükön sokféle fényhatás érvényesül egyszerre. Függ attól, hogy milyen napszak van, illetve, hogy süt-e a nap és ha igen, akkor a fénye milyen szögből és irányból éri el a fodros-bodros égi képződményeket. Az óvodás korú gyerekek sokszor kéknek festik vagy színezik a felhőket a fehér papíron, ami végül is nem rossz megoldás, csak éppen semmi köze a valósághoz. Ha igazán szép felhőket szeretnénk festeni, nem árt, ha egy kicsit arról is tájékozódunk, hogy milyen sokfélék is lehetnek.   A felhők típusai A felhők a levegőbe felszálló vízpárából kialakuló, a légkörben lebegő apró vízcseppekből és/vagy jégkristályokból álló halmazok, amelyekből többféle halmazállapotú csapadék, eső, hó vagy akár jégeső is keletkezhet. A talaj közelében lévő felhőket ködnek nevezzük. A felhők fajtáinak leírását legelőször Jean-Baptiste Lamarck francia természettudós publikálta az 1802-ben megjelent Meteorológiai Évkönyvben. Ebben a leírásban Jean-Baptiste öt alaptípust különböztetett meg, majd ezt később 12-re bővítette. Ugyanebben az évben egy angol műkedvelő meteorológus, aki először gondolt ki a felhőfajtáknak nevet is, 7 alaptípus szerint osztályozott. Majdnem 100 évnek kellett eltelnie, hogy aztán Münchenben az 1891-es nemzetközi meteorológiai konferencián létrehozzanak egy bizottságot, amelynek feladata egy felhőatlasz elkészítése volt. Az első atlaszt

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü