Élményfestés – Akrilfestés tippek

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban akrilfestékekkel dolgozunk, mert ez az a festéktípus, amely a leginkább megfelel a céljainknak és a legjobban alkalmazható az olyan kezdő művészek számára is, akik még csak ismerkednek a vászonra való festés lehetőségeivel.

Egy korábbi blogbejegyzésben részletesen írtunk arról, hogy milyen szempontok alapján lehet eldönteni, hogy az adott munkához akrilfestéket vagy olajfestéket válasszunk-e, javasoljuk ezt a bejegyzést is elolvasni, hogy helyére kerüljenek a részletek mindenki fejében a témával kapcsolatban.

 

Az akrilfestékről

Ez a festéktípus egy műanyag alapú diszperzió, amely festéskor vízzel hígítható. A száradási folyamat során nem csak a benne lévő vizet párologtatja el, hanem erős keresztkötéseket hoz létre a molekulái között. Ezt a folyamatot térhálósodásnak is szokták nevezni.

Az akrilfesték fedőképessége ideális, matt és fényes változatokban is kapható. Hobbi felhasználásra ideális választás lehet. Az olajfestékeknél jelentősen kedvezőbb áron hozzájuthatunk és a munkához használt eszközöket (ecsetek, festőkés, rongyok) a festék száradásáig vízzel könnyedén kimoshatjuk, takaríthatjuk, így nem kell az egészségünkre esetenként veszélyes oldószereket alkalmaznunk.

Az akrilfesték előnye, hogy nagy felületekre is használható, gyorsan szárad, ez némely esetben hátrány is lehet, utóbbi akkor, ha még javítani szeretnénk valamit a festményen, vagy össze szeretnénk dolgozni a különböző részeket vagy árnyalatokat. Az okosan felépített és tervszerűen kidolgozott képeknél ilyen veszéllyel nem kell számolnunk. Ezek a technikák és módszerek megtanulhatók és gyakorolhatók, ezért is várjuk szeretettel a tanulni szándékozókat az élményfestés alkalmainkon.

 

Akrilfesték használata a gyakorlatban

Mivel a színek egymással nagyon jól keverhetőek, nem feltétlenül szükséges sok darabos készletet vásárolni, elegendő egy alap készlet 12 színnel. A fehér festékből érdemesebb külön beszerezni egy nagyobb tégelyt vagy akár többet is, mivel azzal lehet világosítani, tompítani az összes színt. Azt is nyugodtan kijelenthetjük, hogy a fehérből sosem elég!

A széles ecsetválasztékból mindenképp olyanokat válasszunk, amelyeket kimondottan akrilfestékhez ajánlanak. Ezeket akár szettben is meg lehet vásárolni a művészellátó boltokban, de akár a jobban felszerelt papírboltokban is. Kezdésnek elegendő lehet már 2 ecset is, egy vékonyabb és egy szélesebb fejű, de aki biztosra akar menni, beszerezhet 4 különbözőt is, hogy több lehetősége legyen az alkotásra. Ilyenkor egy kör keresztmetszetű, egy lapos, egy legyező és egy macskanyelv alakú ecset beszerzése javasolt. A fő lényeg itt is az, hogy legyen közte kisebb, nagyobb egyaránt.

Igazi festővászonra dolgozni élményszámba megy, de akrilfestékkel festhetünk kasírozott vászonra, farostlemezre vagy kartonra, azaz vastagabb papírra is. Az élményfestés alkalmakon vászonra dolgozunk. A legfőbb képméretünk a 40×50 cm-es méret, amelyet a készítendő képtől függően állítva vagy fektetve helyezünk fel az állványra. Előfordulnak a kínálatunkban 30×60 cm-es festmények is, amely eltérést a leírásokban külön jelzünk. Érdemes alaposan áttanulmányozni a lehetőségeket.

Az akrilfestékben az is jó, hogy nem kell hozzá sok víz, ez nem akvarell. Igazából az a lényeg, hogy ne is legyenek vizesek az ecsetek, amikor festeni készülsz velük. Érdemes a frissen kimosott ecsetek fejét belenyomkodni egy rongyba vagy papírtörlőbe, szinte annyira, hogy minden víz eltűnjön belőlük, mert így sokkal szebb színeket, egységes állagú festéket és összességében profibb kinézetű festményt kapunk.

A festék színek és árnyalatok kikeveréséhez alkalmazható palettát nem szükséges feltétlenül külön vásárolni. Használhatunk palettának egy sima műanyag- vagy papírtányért is, amely a kerti buliról vagy a születésnapról megmaradt. Legyünk rugalmasak és leleményesek, az alkotás és a kreatív tevékenység már az eszközök felkutatásánál elkezdődik.

 

További tudnivalók az akrilfestékről

Ez a festék típus nem kellemetlen és erős szagú, nem olyan, mint például az olajfestékek. Az ecsetekből egyszerűen ki tudjuk mosni a festéket, amennyiben még nem száradt meg. A bőrről is könnyen lemosható, de a ruhára érdemes nagyon vigyázni, mert száradás után már nem fogjuk tudni kimosni belőle a festéknyomokat. Ezért is érdemes mindig kötényt használni, amelyet mi a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban minden foglalkozáson biztosítunk a résztvevőinknek.

Az akrilfesték a vászonra felvitt festékréteg vastagságtól és mennyiségétől függően akár már pár perc alatt is megszáradhat, így elég gyorsan lehet haladni, de ugyanakkor érdemes előre tervezni is, hogy ne kelljen sokat javítani a képen. Ha elkészült az alkotás, azonnal vihető haza és már ki is akasztható a falra.

Az akrilfesték rétegek jól fedik egymást, ezért az sem nagy baj, ha valamit nem sikerül elsőre az eredeti elképzelés szerint megfesteni. Ilyenkor érdemes várni pár percet amíg az érintett felület megszárad, majd egyszerűen át kell festeni az elrontott részt.

 

Még egy ötlet az akrilfesték használatához

Festés közben az éppen nem használt ecseteket érdemes mindig vizes edényben tartani, hogy semmiképp ne száradjon rájuk a festék.

Ecset helyett (vagy mellett) pedig kipróbálható az ujjal való festés is, vagy kis szivacsdarabkákkal, esetleg ronggyal is maszatolhatunk a vászonra. Az igazán leleményesek még fültisztító pálcikát vagy spatulát is alkalmaznak, amelyekkel pöttyöket vagy más ismétlődő motívumokat is könnyedén el lehet helyezni a vásznon.

A végső következtetés egyértelműen az, hogy az akrilfestékkel való munka számtalan lehetőséget biztosít a számodra a kreativitásod kibontakoztatásához.

Gyere el hozzánk a KreatívLiget Élményfestő Stúdióba és szerezz saját tapasztalatokat az akrilfestékek használatáról! Az élményfestések közül az Események oldalon tudsz választani.

Blog

Miért fehér a hó?

Egyre kevesebbszer fordul elő mostanában, hogy hótakaró fedi a tájat a téli hónapokban Magyarországon. Pedig a hóval fedett táj nem csak esztétikai élmény, hanem hasznos az őszi vetés számára is. A szántóföldeket befedő nagy fehér hólepel megvédi a vetést a széltől, a madaraktól, az erős fagytól és olvadáskor pedig elegendő vizet is biztosít a növényeknek. Amikor mégis havazik és fehérbe borul a táj, sokunkban felmerül a kérdés, hogy vajon miért fehér a hó vagy legalábbis a szemünk miért látja annak? Ugyanez a kérdés foglalkoztathatja a Kreatívliget Élményfestő Stúdió foglalkozásain téli tájat festő résztvevőket is. Bár ők már azt is tudhatják, hogy a fehérnek is lehet sokféle árnyalata és ha a havas tájra árnyékokat is festünk, akkor még több árnyalat és szín kerül rá a képre.   A hóesés A régi népmese úgy magyarázta, hogy Holle anyó rázta ki jó alaposan a tollas paplanját fenn az égben, más spirituális irányú magyarázatok szerint viszont az angyalok szeretete hullik ilyenkor ránk. A valóságban egyszerűbbnek tűnik, hogy hogyan képződnek a hópelyhek. Hónak a 0 Celsius fok alatt képződött csapadékot nevezzük, amely a vízpárát tartalmazó levegő szakaszos lehűlésével jön létre. Ilyenkor a levegőben képződött jégrészecskék további jégrészecskékké fagynak, és hókristállyá egyesülnek. A hó laza és

Olvass tovább »

Élményfestés – Őszi témák a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban

Beköszöntött az ősz, ideje hozzászoknunk a tanév kezdetével járó változásokhoz. Akinek gyermeke van, lassan megtanulja a különórák, edzések, fejlesztések menetrendjét, melyek igen szoros ütemet tudnak diktálni a dolgozó szülőknek. A gyermeket nem nevelőkre is hatással van a tanévkezdés, megnövekedett a forgalom az utakon, nagyobb a zsúfoltság a közösségi közlekedésen. Éppen ezért még inkább felértékelődnek azok az órák, amelyek nyugodtak, távol repítenek a hétköznapi pörgéstől és flow élményt adnak. A természet ősszel különösen vonzó, hiszen a fák színes leveleiben, az őszi virágok és termések sokaságában úgy gyönyörködhetünk, hogy a nyáron tapasztalható kellemetlenségek nincsenek jelen. Nincs szúnyog- és bogárinvázió és a hatalmas hőséggel sem kell számolnunk, miközben hegyet mászunk. Azonban az őszi időjárás nem mindig kegyes hozzánk, sokszor szorulunk beltérre a hosszú esőzések miatt, no meg a nappalok rövidülése is hozzájárul ahhoz, hogy többet legyünk otthon. A feltöltődés lehetőségéről azonban a négy fal között sem kell lemondanunk, sokaknak nyújtanak vigaszt a  jó könyvek, a sorozatok, a sütemény sütés, a családi társasjátékozás, a kreatív alkotás.   A festés, mint flow-élmény A festés nagyon jó alkotó tevékenység lehet, amiről akkor sem kell lemondanod, ha nem érzed magad különösebben tehetségesnek, vagy nincs tapasztalatod a vászonra festésben. Festés közben átélheted a tudatos jelenlétet, vagy a már

Olvass tovább »

Élményfestés – Kolibri

A kolibri Földünk egyik legkülönlegesebb élőlénye, egészen biztosan nincsen hozzá fogható. A szíve ezerkétszázat dobban egy perc alatt, egyetlen másodpercben nyolcvanat csap a szárnyával, és ha a szárnyait lefogod, hogy ne repülhessen, akkor tíz másodpercen belül meghal… Ismerjük meg jobban ezt a páratlan madárkát, akit nálunk is lefesthetsz, ha kedved támadna rá.   Változatos helyeken élnek A kolibrik természetes körülmények között az amerikai kontinensen, és a hozzá közeli szigeteken fordulnak elő, tehát Alaszkától egészen Tűzföldig találkozhatunk velük. A több mint 330 kolibrifajnak rendkívül változatos az élőhelye: a mérsékelt övi lombhullató erdők, a sivatagok, az esőerdők, az Andok 5000 méteres hegyei mind otthont nyújtanak e madaraknak. Azonban a kolibri fajok nagy része Közép- és Dél-Amerikában fordul elő az óriási biodiverzitású esőerdőkben.   A kolibri vidám örökmozgó Ez a madárka apró termetű, a legkisebb közülük mindössze 6 cm, a legnagyobb teste a fecske méretéhez hasonlítható. Változatos tollszínekkel bírnak, mely fémesen csillog. Csőrük hosszú csőszerű, de előfordul görbült forma is, melyből megnyúlt, hosszú nyelvével veszi magához a virágok nektárját. Miközben szárnyaival egy helyben lebeg és szürcsöli a nektárt, a virágok beporzásában is aktív szereplővé válik. Némely kolibrifaj rovarokkal táplálkozik, de a többségre nem ez a jellemző. Repülő életmódot folytat, ez azt jelenti, hogy

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü