Élményfestés – Arany és türkiz

A hétköznapi életünkben is van jelentősége a körülöttünk előforduló színpároknak, színpárosításoknak. Fokozottan érdekes az, hogy milyen színekkel vesszük körbe magunkat azokban az életterekben, ahol sokat tartózkodunk. Színekkel kifejezhetünk hangulatokat, érzéseket, sugározhatunk nyugalmat, de akár gazdagságot és hatalmat is megjeleníthetünk.

 

A szín fogalma

Színesnek nevezzük a fényt, ha különböző hullámhosszokon eltérő intenzitása van, a nem átlátszó felületeket, ha különböző hullámhosszokon más és más mértékben verik vissza a fényt és az átlátszó vagy áttetsző anyagokat is, ha különböző hullámhosszokon különböző mértékben bocsátják át a rájuk vetülő fényt. Összességében azt mondhatjuk tehát, hogy a szín nem más, mint a szemünkbe érkező fénynek az a tulajdonsága, hogy különböző hullámhosszúságú összetevői más intenzitásúak.

 

A színek hatása

A színeknek kiemelkedő szerepük van az életünkben és az erre a témára irányuló vizsgálatok szerint egyes érzelmek sokkal jobban társíthatók egy adott színhez, mint bármely másikhoz, amely társítások ráadásul a világ nagy részén egyformán működnek. Ilyen szín-érzelem társítás például az, hogy a depressziós vagy szorongó állapotot legjobban a szürke szín fejezi ki, a vidámságot pedig a sárga szín jeleníti meg.

A színválasztásaink legtöbbször tükrözik az életünk aktuális helyzeteit, állapotát és az ezek miatt kialakuló hangulatunkat is, de ne feledjük, hogy ez a jelenség akár meg is fordítható. Ha vidámabb, pozitívabb hangulatra ösztönző színekkel vesszük körül magunkat, azt az életünk minden területére hatni fog. Az otthonunkban lévő színek befolyásolják hangulatunkat és viselkedésünket. A körülöttünk lévő színek le tudják csillapítani az elménket vagy fel is tölthetnek energiával. A színek hatással vannak a hangulatunkra, egészségünkre és ezáltal a boldogságunkra is.

 

A színek jelentése

Arany

Szimbolikus jelentése: bölcsesség, tudás, igazság, önértékelés, testi, lelki, érzelmi, értelmi és spirituális gazdagság, megvilágosodás. Az arany mindig azoknak a dolgoknak a jelképe, amiket csak nagy nehézségek árán lehet megszerezni. A katolikusoknál minden arany spirituális szentséget jelképez. A mesékben az aranytojást tojó tyúk a gazdagság jelképe és az arany alma és az aranyhal is a bőséget jelképezi.

Érzelmi jelentése: elmélyült önismeret, jó ítélőképesség, bizalom. Túlzott mennyiségben már inkább önelégültség és kapzsiság. A szín elutasítása bizonytalanságot, önmegvetést, önítéletet, kétségeket, zavarodottságot jelenthet.

Megjelenése a nyelvben: minden szava arany, hallgatni arany, nem mind arany, ami fénylik.

Híres festmény: Gustav Klimt: Adele Bloch-Bauer

Türkiz

Szimbolikus jelentése: A türkiz fontos gyógyító szín. Több civilizáció és nép számára mind a szín, mind pedig az ásvány szent volt, és oltalmazó hatása miatt viselték. Úgy gondolták, hogy a türkiz az égboltot, valamint az emberi testtel szemben álló szellemet szimbolizálja.

A türkiz a tenger színei, a zöld és a kék elegyéből áll, és mindkettő tulajdonságait – a kék nyugalmasságát és a zöld harmóniáját – magában foglalja.

Érzelmi jelentése: érzékenység, megérzés, érzéseinkre (intuícióinkra) való hagyatkozás, érzelmesség. Aki ezt a színt választja, azt mondja ki, amit érez és nem azt, ami helyénvaló lenne. Bizakodó típus, a világ jóságába vetett gyerekes hite megmaradt felnőttkorára is. Játékos. Aki elutasítja ezt a színt, képtelen alkalmazkodni, együtt haladni a korral.

Híres festmény: Vincent van Gogh: Mandulavirágzás

 

Élményfestés – arany és türkiz

A két szín egy felületen megjelenítve nagyon hatásos és erőteljes kifejezése a harmóniának, az eleganciának, a nem hivalkodó, letisztult gazdagságnak. Keresd a színkombináció festményeit a KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozásain! Az aktuális lehetőségeket az Események menüpontban találod képek és időpontok szerinti bontásban.

Szeretettel várunk!

Blog

Szempontok festményválasztáshoz

Ahogy arról már többször írtunk az élményfestés felfogható egyfajta edzésnek, mert a segítségével a kreatív oldalunkat és képességeinket, a jobb agyféltekénket fejleszthetjük. Ezen kívül azért egy meditatív kikapcsolódás is az alkotás, ahol a folyamat végén az elkészült képet hazavihetjük vagy odaajándékozhatjuk valakinek. Ezért sem mindegy, hogy milyen képet választunk. Ez egy fontos döntés, amihez ebben a bejegyzésben szeretnénk némi támpontot szolgáltatni. A választás szempontjai, ha a képet ajándékba szánjuk Fontos már az elején megjegyeznünk, hogy csak akkor ajándékozz saját készítésű festményt, ha biztos vagy benne, hogy akit meg szeretnél lepni, biztosan örül majd a képednek és tényleg kiteszi a falára vagy beviszi a munkahelyére, hogy ott még többen láthassák. Ha ez megvan, akkor gondold végig, hogy mit tudsz arról a személyről, akinek a képet szánod. Külön jó dolog, ha már jártál az otthonában, mert így láthattad, hogy milyen stílust és színeket kedvel, valamint ezekkel összefüggésben milyen tárgyakkal veszi körül magát. Ha még nem jártál nála, akkor nehezebb dolgod lesz, mert abból kell kiindulnod, amit a beszélgetéseitek során megtudtál róla. Ez esetben fontos lehet az is, hogy milyen könyveket szeret olvasni, színházba jár-e inkább vagy moziba, esetleg szereti-e az operákat vagy a balettet. Ezek mind olyan – a művészetekhez szintén szorosan

Olvass tovább »

Élményfestés – Koi halak

A koi ponty, japánul ’nisikigoi’, ami szó szerint brokátpontyot jelent. Más néven koi hal a ponty egy háziasított alfaja. A japánszavakban a ’koi’ vagy ’goi’ pontyot jelent. Mivel a koi szó azonos alakú egy szeretetet és vonzódást kifejező másik japán szóval, a koi ponty a szeretet és a barátság jelképévé is vált Japánban. Díszhalként megtalálható épített kerti tavakban, kedvtelésből tartják. A koi pontyoknak számos változata létezik, amelyek eltérnek színezetükben, méretükben és mintázatukban is. A leggyakrabban előforduló színek a fehér, a fekete, a piros, a kék, a sárga és a krém, illetve előfordulnak foltos változatok is. A koinak napjainkban 22 fő és több, mint 100 altípusa létezik, amelyek folyamatosan bővülnek a keveredések miatt.   A koi pontyok kialakulása Jelenlegi ismereteink szerint a koi ma ismert formájában a közönséges ponty vagy vadponty leszármazottja, annak tulajdonképpen a nemesített változata. A ponty eredete Közép-Ázsiába, a Kaszpi-tenger vidékére tehető. Ezen a területen őshonos halfaj volt a ponty már pár ezer évvel ezelőtt is. Innen aztán a halak természetes úton, a folyókon keresztül vándoroltak és terjedtek el mai élőhelyeiken, kelet felé egészen Kínáig, nyugati irányban pedig Európába, nagyjából a Duna vonaláig. A pontyféléket Kelet-Ázsiában aztán háziasították, illetve mint haszonállatot tartották, élelmezési célból. A Kínai Császárságban már

Olvass tovább »

Élményfestés – Monika Luniak

A kortárs festőknek nincs könnyű dolguk. Amióta létezik a képzőművészetnek ez az ága, a művészek kétféle utat választhattak. Vagy igyekeztek az aktuális kor „divatjának” megfelelő festményeket készíteni, a szokásokat és az igényeket figyelembe véve, vagy pedig szakítva a hagyományokkal, valami teljesen eltérő és új stílus kidolgozásába fogtak. Persze ez utóbbi akkor igazán hiteles, ha a művész lényéből fakad és a megkülönböztető jegyek nem valami kampánystratégia részei, hanem a sikeres alkotói útkeresés eredményei.   Egyedi stílus a festményeken A meghatározó stílus azért is fontos, mert ennek segítségével a művész megkülönböztethetővé teszi a saját munkáit a többi kortárs festő műveitől. A saját stílus jegyei felismerhetővé, könnyebben azonosíthatóvá teszik a festményeket. Elérhető az is, hogy valakinek annyira megtetszik egy művész stílusa és jellegzetes jegyei, hogy gyűjteni kezdi a képeit. Ez azért is jó megoldás, mert könnyebben dekorálható egy lakás a hasonló képekkel és egységesebb látványt adnak a betoppanó szemlélő számára is.   Női festmények Monika Luniak elsősorban nőkről készít képeket és jellegzetes motívum nála, hogy a modelljeit hátulról vagy profilból festi meg. Nagy érzékenységgel ábrázolja a szép női formákat és a csodásan leomló, dús hajfürtöket. Festményeiből árad a nőiesség és a vonzó női energia. Elsősorban nők otthonában lehet ezeket elképzelni a falon, de

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü