Élményfestés – Claude Monet

Az impresszionizmus

 

Az élményfestés foglalkozásaink egyik legnépszerűbb alkotója Claude Monet, akit közvetve az impresszionizmus, mint művészeti irányzat névadójaként is ismerhetünk. 1872-ben festette meg az ’Impresszió, a felkelő nap’ című képét és 1874-ben állította ki az első olyan kiállításon, amelyet az új irányzatot képviselő művészek alkotásaiból rendeztek.

Az akkori műértő közönség körében nem aratott egyből osztatlan sikert a „hagyományos” festészet szabályaitól elrugaszkodó új művészeti mozgalom. Louis Leroy kritikus igencsak lekicsinylő cikket írt a kiállítás kapcsán, Monet festményének címéből és az irányzat fő elvéből kiindulva pedig megalkotta az impresszionista kifejezést, amely alatt – korántsem pozitív színezettel – a képek azon tulajdonságát értette, ahogy azok megragadják a pillanatot, a fények és az árnyékok ábrázolásának segítségével és felvállalva azt, hogy nem dolgozzák ki a részleteket teljes pontossággal.

Ez utóbbi tulajdonság az impresszionista stílus egyik fő lényege, hiszen az ábrázolás az aktuális érzéki benyomást, azaz impressziót rögzít a fény játékának segítségével, ahogy az a különböző felületeket különbözőképpen világítja meg, illetve bevonja az élménybe az árnyék megjelenítését is, amelynek szintén lehet akár több színe és árnyalata, amiket a vászonra folt-szerűen felvitt tiszta színekkel lehet megjeleníteni.

Ezek a színfoltok megfelelő távolságból szemlélve optikailag keverednek, ezzel kiváltva a szemlélőben a megfelelő szín és kép-érzékelést, amely visszaadja számunkra a festő élményét, amit a kép készítése közben élt át. Az impresszionista festők előszeretettel dolgoztak a szabadban, képeiket sokszor készítették egy konkrét tájat megfestve, megörökítve a pillanatot, amelyben a fény színekre bomlik, a levegő rezgése elmossa a szilárd körvonalakat és a felületeken reflex fényhatások vibrálnak.

 

Claude Monet – az impresszionizmus egyik legnagyobb alakja

 

Monet tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott, ahelyett, hogy – édesapja igénye szerint – a családi vállalkozásban segédkezett volna, inkább szénnel rajzolt korai zsengéinek eladásából próbált jövedelemhez jutni. Párizsba költözése után – sok más művészhez hasonlóan – a Louvre kiállítótermeibe járt az ott kiállított festményeket másolni, ezzel gyakorolva és fejlesztve a technikáját.

Hosszú ideig egyáltalán nem voltak sikerei, 1868-ban vélhetően az anyagi nehézségei miatt még egy öngyilkossági kísérlete is volt, a Szajnába vetette magát, de szerencsére megmentették.

Az első képet, amely elismerést hozott a számára, még nem sorolhatjuk az impresszionista művekhez, de mindenképp említésre méltó, hiszen ’A zöldruhás nő’ (Nő zöld ruhában és Camille címen is ismert) festményt kiállította a párizsi Salon, ezzel ismertséget adva a művésznek.

Később Monet munkásságára nagy hatással volt Pierre-Auguste Renoir, akivel igazi barátságot is ápolt, valamint John Constable és William Turner, akiknek a tájképfestészetben alkalmazott technikái nagy hatással voltak a saját újításaira is, ami a színek alkalmazását illeti.

Az 1880-as évektől kezdett sorozat képeket festeni, amelyeknek az volt a lényege, hogy ugyanazt a témát vagy esetenként ugyanazt a konkrét épületet vagy tájat festette meg több szemszögből és más napszakokban. Az eltérő fényhatásokat és a különböző időjárási viszonyok okozta eltérő színeket igyekezett megjeleníteni ezeken a képeken, amelyek közül az egyik leghíresebb sorozata a Roueni katedrálisról készült több mint 30 festménye.

Ezeket a képeket úgy készítette, hogy esetenként több vásznon is dolgozott egyszerre, a napszakok előrehaladásával párhuzamosan mozgott és dolgozott az állványai között. Az ecsetvonásai nagyszerűen tudják érzékeltetni a katedrális homlokzatának textúráját, szinte tapinthatóvá téve a szemlélő számára is a faragott köveket és a levegő vibrálását, ahogy több irányba tereli a felületekre érkező fényt. A befejezést már a műteremben végezte, megjelenítve a saját, szubjektív benyomásait is, ezzel téve tökéletessé a művet.

 

Élményfestés a KreatívLigetben Monet stílusában

 

Amikor a festő stúdiónkban megfesthető képeket válogattuk, biztosak voltunk benne, hogy Claude Monet munkái benne lesznek a kínálatban, mert az általa képviselt stílus festményei remekül alkalmasak arra, hogy az élményfestés alkalmával szépen, fokozatosan felépítve megjelenítsük azokat a saját vásznunkon is.

A „fény festészete” így elérhetővé válik a még kevesebb gyakorlattal rendelkező festők számára is, hiszen a pillanatnyi benyomások ábrázolása, a játékos és könnyed, már-már elnagyoltnak tűnő ecsetvonások használata bárki számára megvalósítható.

A Kreatívliget Élményfestő Stúdióban a következő Monet képekből választhatsz:

  • Pipacsmező
  • Vízililiomok

Keresd az időpontokat az Események oldalon, válassz egy Neked megfelelőt és jelentkezz élményfestésre a KreatívLiget Stúdióba!

Blog

Kreatív időtöltés télen

A téli időszak általában a bekuckózásról, az otthoni tevékenységek folytatásáról szól alapesetben is. Ezek még hangsúlyosabbá váltak az idei évben, amikor sokan ki sem mozdulnak otthonról, csak a legszükségesebb esetekben. Ahhoz azonban, hogy ne kerüljünk rossz hangulatba a bezártság és az elszigetelődés okán, érdemes az időnket okosan beosztva kreatív tevékenységekre is időt szakítani, amelyekkel ráadásul fokozhatjuk az otthonunk kellemes hangulatát, készülhetünk az ünnepekre és örömet okozhatunk a szeretteinknek is.   Illatgyertya készítés A téli időszak megérkeztével hideg lesz odakint és a nap sokkal nagyobb részében van sötét, mint a nyári időszakban, így szívesebben töltjük az időt otthon. Előkerülnek a kötött holmik, a puha párnák és a meleg takarók. A fények használatát is úgy alakítjuk, hogy meghitt, melegséget sugárzó környezetben érezhessük jól magunkat. A szerencsésebbeknél van kandalló vagy kályha, amelybe biztosan begyújtanak az első didergős estén és előkerülnek a hangulatot fokozó gyertyák is. Ezek közül a legjobbak az olyan típusok, amelyek valamilyen enyhe, de határozottan finom illatot árasztanak magukból az égés során, miközben a fényüknél beszélgetünk vagy éppen egymást masszírozzuk. Egy kis kézügyességgel és néhány jól megválasztott alapanyaggal magunk is készíthetünk illatos gyertyákat otthoni használatra. Gyertyaviaszt és hozzá való kanócot beszerezhetünk a hobbiboltokban, az illatosításhoz használható olajokat pedig nagy választékban találunk

Olvass tovább »
Suzy Solidor festmény

A legtöbbször lefestett emberek – Suzy Solidor

1900-ban Suzanne Louise Marie Marion néven látta meg a napvilágot a Suzy Solidor művésznevű  francia énekes- és színésznő. A 20. század egyik legtöbbször lefestett nőalakja lett, az emancipáció szimbóluma. Az első nők egyike, aki nagy nyilvánosság előtt felvállalta leszbikusságát és ezt a művészetében is megjelenítette.  Annak ellenére, hogy rengeteg festményen láthatjuk, sokszor nem is gondolnánk, hogy ugyanaz a modell néz ránk a képről. Mindez nem a festők ügyetlenségét mutatja, hanem azt a tényt, hogy Suzy különleges leleményességgel tudta változtatni a külalakját. 225 festő készített róla portrét, többek között Tamara de Lempicka, Pablo Picasso, George Braque, Francis Picabia.   Egy sikeres élet nehéz kezdetei Gyermekkoráról és korai éveiről nem sokat tudni, édesanyja egyedülálló anyaként vállalta Suzyt.  Anyja bejárónőként dolgozott, többek között annál a férfinél is, aki Suzy apja volt. A  férfi sosem vállalta fel a lányát, Solidor azonban fontosnak és érdekesnek tartotta származását. Apja ugyanis Robert Surcouf kalóz leszármazottja volt, és ezt a tényt Suzy nagyon izgalmasnak találta, számos alkalommal készíttetett festményt magáról tengerhez kapcsolódó környezetben. Anyja 1907-ben végül megházasodott, így a kislányt nevelőapja nevére vette, ezután Suzy Rocher néven élte tovább életét. 17 éves volt, mikor az első világháború kitört, ekkor Suzy önkéntesnek állt, mentőautó vezető lett.   Kitartott szeretőből

Olvass tovább »

Élményfestés – Hogyan fessünk bőrszínt?

Ha portrét vagy teljes alakos emberábrázolást szeretnénk festménnyé formálni, akkor biztosan elő fog kerülni az a kérdés, hogy hogyan tudjuk az emberi bőrt megfesteni árnyalatokkal, fényekkel és árnyékokkal együtt. Ebben a bejegyzésben tehát a bőrszín kérdését fogjuk körbejárni egy kicsit alaposabban.   Bőrszín típusok Bőrünk színét elsősorban a melanin nevű pigmentanyag határozza meg, amelynek az a fő funkciója, hogy védje a bőrünket és ezen keresztül az egész szervezetünket az ultraibolya sugárzással szemben. A Földön a sarkoktól haladva az Egyenlítő felé az ultraibolya sugárzás mértéke fokozatosan növekszik, ezért is van az, hogy az Egyenlítőhöz közel élő népek bőre a legsötétebb a világon. Az emberiség története során – az UV zónák vándorlása következtében – a különböző bőrszín típusok területi elhelyezkedése is folyamatosan változott. A kutatók által elvégzett genetikai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a modern ember őse sötét bőrű volt és a világosabb bőrtípusokat eredményező genetikai mutációk csak később alakultak ki, azoknál a népcsoportoknál, akik az Egyenlítőtől északra vándoroltak. A világosabb bőrtípusok a közvetlen napfény hatására sötétebbé válnak, azaz lepirulnak vagy lebarnulnak, a bőrtípustól, a napfény intenzitásától és idejétől függően. Tulajdonképpen ez a reakció is az UV sugárzás elleni védekező mechanizmus következménye. Ezek mellett az emberek bőrszínét az életkor is befolyásolja. Kisgyermekként

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü