Élményfestés – Éjszakai ragyogás

Az éjszakai égbolt egyszerre lenyűgöző és megfoghatatlan. Olyan, mint egy rendkívül szélesre tárt ablak az univerzumra, amelyről az emberiség ismerete szaporodik ugyan, de még mindig nagyon sok kérdés megválaszolatlan.

 

A csillagos égbolt mindig misztikum volt 

Ismeretes, hogy az ókori mezopotámiai népek is mitológiájuk alakjaival népesítették be az eget. A csillagok geometriai alakzataiból inspirálódva különféle állatokat, képzeletbeli lényeket jelenítettek meg. A görögök is mitológiájuk képes illusztrációjaként tekintettek a csillagok által formált alakzatokra. Az ókori kínaiaknak is megvoltak a maguk csillagképei.

Különböző szélességi fokokon más és más látvány tárul elénk az eget kémlelve. Amikor az európai hajósokat a déli féltekére sodorta a jószerencse,  addig ismeretlen csillagok tárultak szemük elé. Így újabb csillagképeket neveztek el, többek közt a Dél Keresztjét.

A 20. század elején még meglehetős zűrzavar uralkodott a csillagképek körül. Épp ezért 1928-ban a Nemzetközi Csillagászati Unió órakörökhöz igazodóan 88 tartományt különített el az égbolton. Ezeket arról a csillagképről nevezték el, amely az illető tartományban van.

A tudományos publikációk a csillagképeket a hivatalos, latin nevén említik, a népszerű irodalomban szokás a magyar fordítást is használni. Olykor a csillagképek neve a magyar köznyelvben nem a latin szó fordítása. Például az Usa Maior alakzat jelentése Nagy Medve, amit mi csak Göncölszekérnek hívunk nyári estéken a kockás takarónkon feküdve. Éghajlatunkból adódóan egy évben átlagosan legalább 100 éjszaka gyönyörködhetünk a tiszta, csillagos az égboltban.

Elődeink jól ismerték a csillagos eget, nem egy csillagképhez tartozik legenda az ősmagyar mitológiából. A 20. század elején, Szeged környékén jegyzett fel jópár csillagmondát Kálmány Lajos.

 

A Göncöl szekere

A már fentebb említett Göncölszekérhez több monda is tartozik, de mindegyik a kereszténységgel kapcsolatos.  Ez az a szekér, amelyik Illés prófétát felvitte az égbe. Más változat szerint  a Tejúton haladó Göncölszekérnek Jézus, Szent Péter, Dávid, Illés, vagy angyalok az utasai. Arra is akad magyarázat, hogy a rúdja miért ferde: nekiütközött a Mennyország kapujának.

 

Orion, a kaszás

Az Orion csillagképnek is van magyar elnevezése, ez a Kaszás csillag, vagy Sánta Kata.  A régebbi monda szerint kaszát ábrázol, melyet Illés vesztett el, amikor Isten a déli pihenőben felszólította, hogy menjen  pogányokat téríteni.

Az újabb változatban az Orion övének három csillaga három kaszás. Ezek haladnak az égen és közben aratnak, körülöttük négy ember (az Orion váll- és lábcsillagai) kévéket rak. Utánuk lohol Sánta Kata (A Szíriusz nevű csillag), aki az ételt viszi. Azonban soha nem éri utol őket, mivel belelépett egy kaszába és megsántult. Sánta Katáról azt is mondják, hogy fel szeretne ülni a Göncölszekérre, de a kaszások nem hagyják, mindig a lába elé kapnak a kaszával. A Tejúttal is kapcsolatba hozzák Sánta Katát, egyesek úgy mesélik, Kata kiöntötte az aludtejet, amit a kaszásoknak vitt volna.

 

A Fiastyúk a mennybéli hedonizmust szolgálja

A Fiastyúkkal kapcsolatos legendák nagyon változatosak.  A Bika csillagkép közismert csillagcsoportjának formáját úgy is magyarázzák, hogy Sánta Kata egy kotlóst is vitt magával az égi búzamezőkre, hogy az elszórt búzaszemekből táplálja azt. A másik magyarázat szerint egyszerűen azért van a tyúk az égen, hogy a már üdvözült lelkeknek és szenteknek a mennyországban se kelljen lemondania a paprikás csirkéről.

 

Csaba királyfi csillagösvénye

A Tejút esetében sok népcsoportnál fordul elő, hogy egyfajta ösvényként tekintenek erre a rengeteg csillagból álló képletre. A legelterjedtebb legenda a székelyekkel kapcsolatos, amikor Csaba királyfi a hátramaradt, környező népek által megtámadott székely vitézeit segíti meg. Seregével az égből, egyenesen a Tejútról száll alá, hogy győzelemre segítse népét.

Olyan monda is fűződik hozzá, hogy az angyalok egymással civakodtak, ami felverte a port.

 

Főszerepben a csillagos égbolt

Nálunk, a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban a csillagok rajongói több megfesthető kép közül is válogathatnak. Foszforeszkáló festékkel számos képet is alkothatsz nálunk, így a csillagok pislákoló fényét felhős éjszakákon is megidézheted otthonodban. Ilyen az Éjszakai ragyogás című kép, ahol a Holdnak is jut bőven hely a vásznon. Szintén a Holdat és csillagos éjszakát figyelő alakokat festhetünk, ha a Mickey egér és barátja, a Kis herceg és a Róka, a Cicusok a holdfényben, vagy a Két jóbarát az éjszakában című festményeket választjuk. A Jégvarázsból ismert Tüzit ábrázoló képen is világító festékkel festheted meg a háttérben a csillagokat.

Blog

Élményfestés – Nagyvárosok

Városban élni nem mindenki szerint a legjobb dolog a világon, de vitathatatlan tény, hogy azért van jó pár előnye. A modern életvitel minden vívmánya és szükséges eleme elérhető közelségben van és jó esetben rendelkezésre állnak az elvonulás, a kikapcsolódás és a természetjárás lehetőségei is. Ha tudományosan vizsgáljuk, akkor megállapíthatjuk, hogy a város az emberi településformák legmagasabb szerveződési szintje. Az ember számára a város az egyetlen olyan élőhely típus, ahol számban és sűrűségben élnek a benne szereplő egyedek, és mint ilyenek lényegében természetesen vannak jelen.   A városok történelme Az első állandó emberi települések és a letelepedett életmód a sikeres mezőgazdasági technikai fejlődés egyeneságú következményei voltak. Mintegy 9000 évvel ezelőtt az egyre hatékonyabbá váló földművelési módszerekkel – az emberiség történetében először – tartósan felesleg keletkezett az élelmiszerek területén. Ez a változás aztán lehetővé tette más munkaformák, más tevékenységek fejlődését is. Az állandó települések sikere abban állt, hogy bennük egyszerre több, egymást kiegészítő tevékenység koncentrálódott. Ez pedig a fejlődő kézműipar és a kereskedelem fokozódását is lehetővé tette. Nem mellékes tény, hogy városok fejlődésén át vezetett a kereskedelmi útvonalak, így a kereskedő városok hálózatának kialakulása is. A városok és a falvak közti különbség azonban nem pusztán azok méretében vagy az ott lakók számában

Olvass tovább »

Érdekességek az Eiffel-toronyról

Élményfestő alkalmaink közül töretlen népszerűségnek örvendnek Párizs ikonikus tornyát, az Eiffel-tornyot megfestő foglalkozások. Nem csoda, hiszen a világ egyik legromantikusabb városának jelképe ez. Párizs sokszínűsége, történelme, a művészetek iránti nyitottsága sokakat magával ragad. Aki járt már Párizsban, az visszavágyódik, aki nem, az odavágyódik. Azonban azt kevesen tudják, hogy Párizs egyik jelképét, az Eiffel-tornyot a történelem talán legügyesebb szélhámosa, Victor Lustig eladta. Ráadásul kétszer is. A karrierje a lebukás után sem tört derékba, hanem csak utána indult be igazán.   Victor Lustig, a csalókat átverő szélhámos Az osztrák származású Lustig Amerikában kezdte bűnözői pályafutását, egy rendkívül pofátlan trükkel: pénzhamisító gépet sózott más bűnözők nyakába. A gépről azt hitette el, hogy bonyolult kémiai eljárásokkal az igazival tökéletesen egyező százdollárosokat képes nyomtatni.  De az alapos munkához idő kell: hat óra alatt lesz kész  az igazira megszólalásig hasonlító papírpénz. Ezt természetesen demonstrálta is, és a papírpénzek tökéletesen olyanok voltak, mint az igazi. Mert valóban igaziak voltak. A gépet három darab valódi százassal töltötte meg, így az 18 órán át hibátlanul működött,  ezzel majd’ egy nap menekülési időt biztosított Lustignak. A gépet szolid 10 ezer dollárért árulta, tehát azt ígérte, hogy az egy hónap alatt behozza az árát. Amikor az átverés miatt kezdett szorulni a

Olvass tovább »
Élményfestés gyerekeknek

Élményfestés gyerekeknek

Korábbi cikkeinkben már részletesen írtunk arról, hogy mi az élményfestés, a kreativitás fejlesztésének lehetőségeiről és arról, hogy milyen hatásai vannak az élményfestésnek az agyunkra. A leírtakat elsősorban felnőttekre vonatkoztattuk, pedig a gyermekek esetében még inkább előnyös lehet, ha egy számukra is kellemes időtöltés közben az agyuk, a kreativitásuk, a kézügyességük és a rajzkészségük is fejlődni tud.   Milyen szempontokat tartunk szem előtt, amikor gyerekeknek szervezünk élményfestést? A gyerekeket különösen körültekintően vezetjük be az élményfestés „tudományába”, hiszen fontos számunkra az, hogy örömmel fessenek és sikeresen tudják befejezni az elkezdett képet az élményfestés foglalkozás előre meghatározott ideje alatt, kapkodás és sürgető kényszer nélkül. Ezért válogatjuk az elkészíthető képeket úgy, hogy azok a kezdő festőpalánták számára is megvalósíthatók legyenek, sikerélményt adva és lehetővé téve, hogy a foglalkozás végén egy csodás saját alkotást vihessenek haza.   Milyen képeket választottunk a gyerekeknek szervezett élményfestésre? Fontos, hogy a gyerekek sikerként éljék meg egy kép elkészítését, hiszen ahogy az az elnevezésből is kiderül, ennek a foglalkozásnak az élményszerzés a lényege, nem pedig az, hogy valamilyen megvalósíthatatlannak látszó teljesítményre kényszerítsük a fiatalságot. Ezért is igyekeztünk olyan képeket választani, amelyek látványosak és dekoratívak, de az elkészítésük nem igényel nagy erőfeszítést, hanem inkább kimondottan élvezetes és szórakoztató. Emellett viszont tanulásra

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü