Élményfestés – Fák és erdők

Egy korábbi bejegyzésben már fontos szerephez jutottak a fák, amikor arról írtunk, hogy milyen jelentéssel bírhat a fa, mint szimbólum. A mindennapokban és a földi ökoszisztémában is különleges jelentősége van a fáknak.

 

A fák jelentősége

Földünk minden kontinensén megtalálhatók a fák. Sok állatnak nyújtanak táplálékot és lakóhelyet, törzsük, gyökerük és lombkoronájuk szintjén egyaránt. A Föld légkörének oxigén tartalmát részben a fáknak köszönhetjük, így tulajdonképpen azok az élőlények is nagyban kötődnek a fákhoz, amelyek nem eszik meg, vagy nem laknak a fa lombjában.

Az alacsonyabban fekvő, enyhe éghajlatú vidékeken leginkább lombhullató erdők élnek. A mediterrán vidékeken babérlombú, viaszos levelű fák, míg a magas hegyeken pedig örökzöld fenyvesek találhatók. A meleg égövi, csapadékos helyeken esőerdők, dzsungelek áthatolhatatlannak tűnő sűrűje virul, míg a szavannákon az ottani körülményekhez alkalmazkodott, szárazságtűrő fák élnek.

Ha a fák eltűnnének bolygónkról, a számunkra ismert világ képe teljesen megváltozna. A fák, az erdők adnak otthont a madaraknak és az erdei állatoknak. A nyári forróságot is sokszor a fák árnyékában vészeljük át. Az erdőkben tett séta, kirándulás, vagy a parkokban egy piknik, felüdülést és kikapcsolódást jelenthet mindenki számára.

A fák is nagyban hozzájárulnak Földünk oxigén termeléséhez, ha elpusztulnának, az beláthatatlan következményekkel járna. Hogy ez hogyan befolyásolná Földünk élővilágát és mi történne az emberiséggel ezek után, azt nem tudni. Amiben biztosak lehetünk, hogy a változások nem jó irányba vinnék el a földi ökoszisztémát.

A fák festője – Paál László

Fákat és erdőt festeni sokkal komplikáltabb, mint elsőre gondolnánk, így nem csoda, hogy kevés olyan festőt tudunk felsorolni, akik kiemelt helyre sorolták a művészetükben a fákat.

A fák festőjeként szokták emlegetni Paál Lászlót, aki rövid, de tartalmas élete során elérte, hogy a magyar tájképfestészet mindmáig egyik legnagyobb hatású alakjává vált, és munkásságának nagy szerepe volt a műfaj későbbi közkedveltségében. Korai műveit a sötét színek, a fény-árnyék hatások játéka jellemezte, amely igazán a fák és az erdők ábrázolásában tudott kiteljesedni.

1872 őszén Paál László Párizsban telepedett le, de az év felét, a tavaszi és a nyári időszakot a főváros melletti Barbizonban, a fontainebleau-i erdőben töltötte. A barbizoni iskolához való csatlakozása nem volt minden előzmény nélküli volt. Még 1869-ben a francia festők Münchenben rendezett bemutatkozó tárlatán ismerkedett meg Gustave Courbet és más barbizoni festők képeivel.

Tragikusan rövid életműve 1875 után tudott kiteljesedni, innentől kezdve festette fő műveit, nagyjából 2 év alatt. A szabadban festett képein a barbizoniak elveit követve elsősorban a természetet, főként meghitt erdőrészleteket ábrázolt nagy szeretettel és szakértelemmel. Erőssége volt a szabadban megfigyelt fények és árnyékok játékának ábrázolása, amely technika akár mély érzelmek kifejezésére is alkalmassá tette mélybarna és zöld tónusokban gazdag tájképfestészetét.

 

Élményfestés fákról a KreatívLigetben

Az egyik legnépszerűbb motívum a festészetben a fák és az erdők ábrázolása. Ez alól a Kreatív Liget Élményfestő Stúdió foglalkozásai sem kivételek. Mindig találhatsz a kínálatunkban többféle lehetőséget is, ami a fák megfestését illeti. Egyénileg vagy párban is lehet hozzánk jönni és elkészíteni az élményfestés alkalmak 3 órája alatt egy csodálatos képet, amelyet aztán azonnal haza lehet vinni.

Nézz körül az Események menüpontban, találd meg a kedvedre való képet és jelentkezz az élményfestésre! Szeretettel várunk!

Blog

Fessünk állatokat!

Az állatok képi ábrázolása majdnem egykorú az emberiséggel. A kezdetekben persze teljesen más okból és céllal rajzolt vagy festett állatokat az ősünk a barlangok falára. Képeinek elsődleges értelme a bőséges vadászzsákmány iránti elkötelezettség volt, nekünk pedig – több ezer évvel később – értékes információforrás elődeink életéről és körülményeiről. Ahogy fejlődött az emberiség, úgy lett egyre sokszínűbb az állatok ábrázolása is, amely sok esetben összefüggött az adott népcsoport hitvilágával, vallási nézeteivel. Ezzel kapcsolatban elég például az egyiptomi kultúrára gondolnunk, ahol a különböző állatokkal megszemélyesített istenekről készült szobrok, festmények és rajzok nagy számban maradtak fenn az utókor számára vagy akár azokra az indiánokra, akik totemállatok „használatával” látták biztosítva a jövőjüket.   Állatos festmények napjainkban A mai kor embere leginkább azért rajzol és fest állatokat, mert ebben örömét leli. Az állatok világa olyan sokszínű, hogy mindenki megtalálhatja benne a számára kedves fajtákat vagy egyedeket. Van, akit a vadállatok nyűgöznek le és van, akit pedig a megszelídített, a háziasított és az emberi élethez szoktatott állatok. Az alkalmazott technikák és az ábrázolás lehetőségei manapság olyan választékban állnak rendelkezésre, hogy az alkotni vágyó embert néha hatalmába keríti a bőség zavara. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy milyen szempontok alapján dönthető el, hogy mit és hogyan fessünk. Általánosságban igaz

Olvass tovább »

Élményfestés – Monika Luniak

A kortárs festőknek nincs könnyű dolguk. Amióta létezik a képzőművészetnek ez az ága, a művészek kétféle utat választhattak. Vagy igyekeztek az aktuális kor „divatjának” megfelelő festményeket készíteni, a szokásokat és az igényeket figyelembe véve, vagy pedig szakítva a hagyományokkal, valami teljesen eltérő és új stílus kidolgozásába fogtak. Persze ez utóbbi akkor igazán hiteles, ha a művész lényéből fakad és a megkülönböztető jegyek nem valami kampánystratégia részei, hanem a sikeres alkotói útkeresés eredményei.   Egyedi stílus a festményeken A meghatározó stílus azért is fontos, mert ennek segítségével a művész megkülönböztethetővé teszi a saját munkáit a többi kortárs festő műveitől. A saját stílus jegyei felismerhetővé, könnyebben azonosíthatóvá teszik a festményeket. Elérhető az is, hogy valakinek annyira megtetszik egy művész stílusa és jellegzetes jegyei, hogy gyűjteni kezdi a képeit. Ez azért is jó megoldás, mert könnyebben dekorálható egy lakás a hasonló képekkel és egységesebb látványt adnak a betoppanó szemlélő számára is.   Női festmények Monika Luniak elsősorban nőkről készít képeket és jellegzetes motívum nála, hogy a modelljeit hátulról vagy profilból festi meg. Nagy érzékenységgel ábrázolja a szép női formákat és a csodásan leomló, dús hajfürtöket. Festményeiből árad a nőiesség és a vonzó női energia. Elsősorban nők otthonában lehet ezeket elképzelni a falon, de

Olvass tovább »

Élményfestés – Tavaszi festmények

A tavasz sok ember kedvenc évszaka, ami nem csoda, hiszen a természet újjászületésénél és virágba borulásánál kevés szívderítőbb látvány és hozzá kapcsolódó érzés van a világon. A kipattanó rügyek és virágok illata, a megjelenő lombkoronák színei igazán jó hatással vannak a tél hideg és szürke napjai után. Nem véletlen, hogy a téltemető és tavaszváró népszokások még napjainkban is nagy népszerűségnek örvendenek. A tél után mindenki vágyik már a melengető napsütésre és a tavasszal együtt járó jóságokra. A tavaszi hangulatú képek segítségével akár egész évben megőrizhetjük otthonunkban ennek az évszaknak az üdeségét és frissességét.   A tavasz színei A tavaszi virágok éppen akkor jelennek meg, és vidítanak fel bennünket, amikor a legnagyobb szükségünk van rájuk – a tél vége felé. Finom pasztellszíneikkel és vidám foltjaikkal változtatják a környezetünket üde csodává szinte pár nap alatt, amikor megérkeznek az első virágbontogató, melengető napsugarak. Ahogy a ruháink vagy a bútoraink színét is mi magunk választjuk ki, ugyanígy érdemes a környezetünkben megtalálható virágok színét is jól meghatároznunk. Jó, ha oda tudunk figyelni a színek jótékony hatására, ha épp rosszkedvűek vagyunk vagy akár depresszióra hajlamosak a napfény hiánya miatt. A színeknek különböző frekvenciái vannak és a fény egyfajta energiaforrás is egyben. Így a különböző színek más

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü