Élményfestés – Fák és erdők

Egy korábbi bejegyzésben már fontos szerephez jutottak a fák, amikor arról írtunk, hogy milyen jelentéssel bírhat a fa, mint szimbólum. A mindennapokban és a földi ökoszisztémában is különleges jelentősége van a fáknak.

 

A fák jelentősége

Földünk minden kontinensén megtalálhatók a fák. Sok állatnak nyújtanak táplálékot és lakóhelyet, törzsük, gyökerük és lombkoronájuk szintjén egyaránt. A Föld légkörének oxigén tartalmát részben a fáknak köszönhetjük, így tulajdonképpen azok az élőlények is nagyban kötődnek a fákhoz, amelyek nem eszik meg, vagy nem laknak a fa lombjában.

Az alacsonyabban fekvő, enyhe éghajlatú vidékeken leginkább lombhullató erdők élnek. A mediterrán vidékeken babérlombú, viaszos levelű fák, míg a magas hegyeken pedig örökzöld fenyvesek találhatók. A meleg égövi, csapadékos helyeken esőerdők, dzsungelek áthatolhatatlannak tűnő sűrűje virul, míg a szavannákon az ottani körülményekhez alkalmazkodott, szárazságtűrő fák élnek.

Ha a fák eltűnnének bolygónkról, a számunkra ismert világ képe teljesen megváltozna. A fák, az erdők adnak otthont a madaraknak és az erdei állatoknak. A nyári forróságot is sokszor a fák árnyékában vészeljük át. Az erdőkben tett séta, kirándulás, vagy a parkokban egy piknik, felüdülést és kikapcsolódást jelenthet mindenki számára.

A fák is nagyban hozzájárulnak Földünk oxigén termeléséhez, ha elpusztulnának, az beláthatatlan következményekkel járna. Hogy ez hogyan befolyásolná Földünk élővilágát és mi történne az emberiséggel ezek után, azt nem tudni. Amiben biztosak lehetünk, hogy a változások nem jó irányba vinnék el a földi ökoszisztémát.

A fák festője – Paál László

Fákat és erdőt festeni sokkal komplikáltabb, mint elsőre gondolnánk, így nem csoda, hogy kevés olyan festőt tudunk felsorolni, akik kiemelt helyre sorolták a művészetükben a fákat.

A fák festőjeként szokták emlegetni Paál Lászlót, aki rövid, de tartalmas élete során elérte, hogy a magyar tájképfestészet mindmáig egyik legnagyobb hatású alakjává vált, és munkásságának nagy szerepe volt a műfaj későbbi közkedveltségében. Korai műveit a sötét színek, a fény-árnyék hatások játéka jellemezte, amely igazán a fák és az erdők ábrázolásában tudott kiteljesedni.

1872 őszén Paál László Párizsban telepedett le, de az év felét, a tavaszi és a nyári időszakot a főváros melletti Barbizonban, a fontainebleau-i erdőben töltötte. A barbizoni iskolához való csatlakozása nem volt minden előzmény nélküli volt. Még 1869-ben a francia festők Münchenben rendezett bemutatkozó tárlatán ismerkedett meg Gustave Courbet és más barbizoni festők képeivel.

Tragikusan rövid életműve 1875 után tudott kiteljesedni, innentől kezdve festette fő műveit, nagyjából 2 év alatt. A szabadban festett képein a barbizoniak elveit követve elsősorban a természetet, főként meghitt erdőrészleteket ábrázolt nagy szeretettel és szakértelemmel. Erőssége volt a szabadban megfigyelt fények és árnyékok játékának ábrázolása, amely technika akár mély érzelmek kifejezésére is alkalmassá tette mélybarna és zöld tónusokban gazdag tájképfestészetét.

 

Élményfestés fákról a KreatívLigetben

Az egyik legnépszerűbb motívum a festészetben a fák és az erdők ábrázolása. Ez alól a Kreatív Liget Élményfestő Stúdió foglalkozásai sem kivételek. Mindig találhatsz a kínálatunkban többféle lehetőséget is, ami a fák megfestését illeti. Egyénileg vagy párban is lehet hozzánk jönni és elkészíteni az élményfestés alkalmak 3 órája alatt egy csodálatos képet, amelyet aztán azonnal haza lehet vinni.

Nézz körül az Események menüpontban, találd meg a kedvedre való képet és jelentkezz az élményfestésre! Szeretettel várunk!

Blog

A nő

Fény és árnyék a festészetben

A fény-árnyék problémája a képzőművészet több ágának is igen fontos és jelentős kérdése. Mielőtt mélyebben tanulmányoznánk ezt a témát, illetve az ábrázolás különböző lehetőségeit, vizsgáljuk meg, hogy tulajdonképpen mi is a fény.   A fény fogalma A fény emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás. Tágabb értelemben beleérthető az ennél nagyobb (infravörös) és kisebb hullámhosszú (ultraibolya) sugárzás is, amely az emberi szem számára nem látható. A fény tulajdonságait három főszempont határozza meg: – az intenzitás vagy amplitúdó, amelyet az emberi szem fényerőként, fényességként érzékel, – a frekvencia (és ezzel összefüggésben a hullámhossz), amelyet az emberi szem színként érzékel, – a polarizáció, azaz az elektromágneses rezgés iránya, ezt az emberi szem nem érzékeli, de például bizonyos rovarok igen.   Az árnyék fogalma Soha ne felejtsük el, ahol fény van, ott árnyék is létezik, és meglehetősen sokféle lehet. Az árnyék színe változó, ne gondoljuk egyszerű szürkének vagy feketének. Ahogy a fény színe is változik a napszaktól, az éghajlattól, az évszaktól vagy akár a meteorológiai viszonyoktól függően. Ahogy megváltoztatja a fény színét is minden, amire rávetül, és amiről visszaverődik, úgy az árnyék színe is változik. Az árnyék a megvilágított átlátszatlan testek mögött keletkező sötét térrész. Ha a fény egy pontból árad ki, akkor az árnyékot

Olvass tovább »

Élményfestés – Vízesés

A víz egy nagyon különleges anyag festészeti szempontból is. Egyrészt áttetsző és átengedi magán a fénysugarak egy részét, másrészt viszont különleges módon visszatükrözi mindazt, ami a környezetében van. Egy vízesés megfestése pedig végképp nem könnyű feladat, hiszen a gyorsan és hirtelen lezubogó víz legkevésbé sem átlátszó vagy áttetsző. Inkább habos, tajtékos és színe fehéres vagy barnás is lehet, attól függően, hogy milyen anyagokat sodor és hordoz magával.   A víz felülete A felülete lehet olyan sima, mint a tükör, de fodrozódhat is. Ez a jelenség olyankor látható, ha épp hozzáér valami, vagy ha beledobunk egy kavicsot, esetleg végigsiklik rajta egy csónak. A szél vagy szellő hullámokat kelt a vízen, amelyek lehetnek alig érzékelhetők, enyhén fodrosak, kicsit habos széllel, a viharos erejű légmozgás pedig már óriási hullámokat korbácsol. Ezek a természeti hatások úgy megváltoztatják a víz nyugodt felületét, hogy nyoma sem marad a korábbi színeknek és hangulatnak. A magyar nyelvben csodálatos és egyben beszédes kifejezéseink vannak a vadul hullámzó víz leírására. Ilyen például, amikor azt mondjuk, hogy tajtékzik a tenger.   A víz színe A vízfelület messzebbről nézve egy (vagy néha több) jól meghatározható színben pompázik, amely szín ráadásul elég sok mindentől függhet. Meghatározó lehet az ég aktuális színe, a víz

Olvass tovább »

Pitypangos élményfestés

Gyermekkorunk kedvenc virágja a pitypang, amely jó szolgálatot tett, mint koszorú alapanyag, a terméseit pedig nagy kacagások közepette fújtuk egymásra és a nagyvilágba. Valószínűleg nem gondoltunk arra, hogy milyen érdekes és értékes virág a pitypang. Elnevezése sokféle lehet, a gyermekláncfű, a pongyola pitypang vagy népiesen cserbóka is ismert és használt név. Az őszirózsafélék családján belül a pitypang nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori évelő növényfaj. A termést szakszerűen úgy hívják, hogy repülőszőrös mag. Ez az a része a növénynek, amelyet gyermekkorunkból olyan jól ismerünk.   A pitypang növény felhasználási lehetőségei Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a rukkolaként ismert salátaféle nem más, mint a gyermekláncfű nemesített változata. A csípős-kesernyés aromájú rukkola levelek mára ínyenc saláta alapanyagnak számítanak. A pitypang, vagyis a gyermekláncfű pedig a népi gyógyászat egyik régóta ismert gyógynövénye. Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Ez fontos részlet, mert a virágzás után már egyáltalán nem finom az íze, ugyanis ekkorra megkeseredik. A növény gyökerét nyersen vagy vajon párolva, vagy szárítás után durvára őrölve kávépótlóként is használták az élénkítő hatása miatt. Levelével és gyökerével már nagyon hosszú ideje kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat. Hatásos a bőrproblémák és a narancsbőr ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ugyanakkor étvágyfokozó,

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü