Élményfestés – Gustav Klimt

Klimt nevét és néhány alkotását általában még azok is ismerik, akiket egyáltalán nem, vagy csak felületesen foglalkoztatnak a képzőművészettel és a művészeti stílusokkal kapcsolatos ismeretek. Sokak számára az ő neve összeforrt az osztrák szecesszióval, amelytől tényleg nem függetleníthető, de munkássága sokkal összetettebb és teljesen egyedi mintázatot mutat.

Érthetjük ezt szó szerint is, hiszen a Gustav Klimt képeken megjelenő motívumok, anyaghasználat és ábrázolásmód összetéveszthetetlenül jellemzi a festőt. Persze akadtak és akadnak követői és másolói mindig, de azt a tudást és látásmódot, ami neki megadatott, nem lehet csak úgy lemásolni. A szecesszió, mint művészeti irányzat Klimt munkássága szempontjából is érdekes, ezért pár mondatban összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni róla.

 

A szecesszió

Az impresszionizmus mellett a szecesszió a másik olyan művészeti irányzat, amely a XIX. és a XX. század fordulóján az akkori akadémikus művészettől való tudatos elfordulást, a hazugnak gondolt neogótikus, neoreneszánsz és neobarokk stílusoktól való elszakadást jelenti, visszatérve a természetből elleshető motívumokhoz.

Jellemző a stílusra a növényekből inspirált és a geometrikus mintákra épülő ornamentika, a hangsúlyos, élénk színek használata és az organikus formák előtérbe helyezése a szigorúan egyenes vonalak vagy a szabályos díszítőelemek helyett. A szecesszió építészei a lágy vonalvezetést és a lekerekített formákat alkalmazták a derékszögek és az egyenesek helyett.

Az egész világon éreztette hatását ez az újfajta látásmód, mindenhol egy kicsit máshogy és más mértékben hatva. Ráadásul szinte minden jelentősebb szecessziós műveket jegyző országban máshogy nevezik a stílust, ezzel megnehezítve a művészettörténetben kevésbé jártas szemlélők dolgát, mert ők nem feltétlenül vannak vele tisztában, hogy az Osztrák-Magyar Monarchiában szecessziónak nevezett művészeti irányzat Franciaországban és Nagy-Britanniában art nouveau, Németországban Jugendstil vagy Wellenstil, Spanyolországban Modernismo, Olaszországban stile floreale, a tengeren túlon pedig Tiffany Style.

Persze a stílus egyik nagy vívmánya az, hogy a sokszínűség lehetősége rejlik benne, amely a különböző országokban a helyi sajátosságoknak és az ott alkotó művészek egyéni látásmódjának megfelelően alakult. Közös jellemzőjük, hogy a szecessziós képzőművészetben, iparművészetben és építészetben a tartalom és a forma minden eddiginél közelebb került egymáshoz, a tárgyak és az épületek tervezése során a funkcióból kiindulva tervezték meg a formát, amit aztán a stílus sajátos motívumaival díszítettek.

 

 

Gustav Klimt élete és művészete

Klimt egy nem túl tehetős családba született hat testvérével együtt a Bécshez közeli Baumgartenben. Édesapja cseh származású aranyműves volt, akitől testvéreivel együtt szerencsésen örökölték a művészi tehetséget, amely Klimtnél már korán megmutatkozott, így szülei 14 éves korától a bécsi Iparművészeti Főiskolára járatták. Ebben az időben még nem kérdőjelezte meg az akadémikus művészetet és az iskola tanítási módszereit vagy legalábbis erősebbnek bizonyult a tanulás iránti vágya, így szorgalmasan rajzolta és festette a szobrokat és más műtárgyakat, még a múzeumokba is bejárt, hogy az ottani képeket másolja gyakorlásképpen.

1880-tól saját művészeti stúdiót indított Ernst nevű testvérével és Franz Matsch festőművésszel. Sikert sikerre halmoztak, a megbízások érkeztek egymás után. Ezekben az években készült el a rijekai Városi Színház, a bukaresti Nemzeti Színház, a román királyi palota és a Hermes villa (Erzsébet királyné nyári rezidenciája) belső festése és dekorációja, amely az ő nevükhöz fűződik.

1888-ban magas rangú kitüntetést kapott Ferenc József császártól és tiszteletbeli tagja lett a bécsi és a müncheni egyetemnek is. Sajnos ezek a boldog idők 1892-ben véget értek, amikor Ernst (a testvér) és édesapjuk meghalt, ettől kezdve Klimt világlátása átalakult, művészete befelé forduló irányba indult el, készülő képein újra és újra megjelenik a születés, a halál és a kettő között lezajló változások sora, amelyek tulajdonképpen magát az életet jelentik.

1897-ben lépett ki végül az akadémiai festők sorából és Vereinigung Bildender Künstler Österreichs Sezession néven megalapította azt az új művészeti irányzatot, amelyet mi szecesszió néven ismerünk. Az elsődleges célja a szerveződésnek az volt, hogy a fiatal, még kezdő művészeknek biztosítson bemutatkozási lehetőséget azokban az esetekben is, amikor az akadémikus stílustól merőben eltérő, új kezdeményezések látnak napvilágot.

1903-tól Klimt művészete új ihletforrásból is táplálkozott, mert utazást tett Olaszországban, ahol a velencei és ravennai mozaikok is nagy hatással voltak rá. A képein megjelenő aranyozás és az ábrázolás szimbolikája is visszavezethető ezekre a tapasztalatokra, kibontakoztatva ezzel azt az alkotói korszakot, amely a művész nevét meghallva legtöbbünknek eszébe juthat. Ebben az időszakban készült ’A csók’ című kép és az Adele Bloch-Bauert ábrázoló portré, amely minden idők egyik legdrágábban gazdát cserélt festménye lett 2006-ban, amikor megvásárolta a Neue Galerie New York.

 

Élményfestés a KreatívLigetben Klimt stílusában

Az érzékiség, az emberi kapcsolatok testi vonatkozásai, mint feldolgozandó témák előkelő helyen szerepelnek Klimt képein. Vásznain az erotika finoman és érzékenyen jelenik meg, továbbgondolásra sarkallva a szemlélőt. A gazdag életműből olyan képeket igyekeztünk választani, amelyek a foglalkozásainkon résztvevő alkotók számára leginkább megmutatják az érzéki kapcsolatok ábrázolhatóságát.

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban a következő Klimt képekből választhatsz:

  • A csók
  • Anya gyermekkel

Keresd az időpontokat az Események oldalon, válassz egy Neked megfelelőt és jelentkezz élményfestésre a KreatívLiget Stúdióba!

Blog

Festők fordulatos élete – Marc Chagall

Mai cikkünkben egy hosszú életű, termékeny, varázslatos világot ábrázoló festőt mutatunk be, aki oly’ sok művésztársához hasonlóan Párizsban lelt otthonra. Az orosz-zsidó származású Marc Chagall, vagy orosz nevén Moise Zaharovics Sagalov olyan művész, akit nem igazán lehet besorolni egyik művészeti irányzat követői közé sem, mégis a modern festészet egyik legkiemelkedőbb alakja, a párizsi iskola tagja. Vizuális metaforái példa nélküliek a modern művészetben, a múlt század egyik legnépszerűbb újítója.   Szegény gyermekkora később művészete gazdag táptalaja lett 1887-ben született Vityebszkben, Fehéroroszországban, egy kilenc gyerekes haszid zsidó családba. Apja heringkereskedő, anyja eladó volt. Életének ezt a szakaszát úgy emlegette, hogy szegény, de boldog időszak volt. Gyermekkorából és szülővárosából rengeteget témát merített későbbi alkotásaihoz. 1906-ban kezdett festészetet tanulni egy helyi művész, Jugyel Pen keze alatt,  nem sokkal később azonban, 1907-ben Szentpétervárra költözött. Ehhez akkoriban külön engedélyt kellett kérnie, hiszen a zsidók csak számukra kijelölt övezetekben mozoghattak szabadon. Itt különböző iskolákban festészetet tanult, és itt kezdett ismerkedni a művészeti irányzatokkal.   Boldog házasság várt rá Egészen 1910-ig maradt Szentpéterváron, de rendszeresen visszalátogatott szülőfalujába, ahol 1909-ben megismerkedett későbbi feleségével.  Bella Rosenfeld egy jómódú ékszerész lánya volt, aki lángra lobbantotta az ifjú festő szívét. Egymásnak szárnyakat adó szerelmüknek Chagall varázslatos szépségű festményei állítanak örök emléket. Chagall

Olvass tovább »

Élményfestés – Koi pontyok

A koi ponty a pontyfélék egy háziasított alfaja. A japán szavakban a ’koi’ vagy ’goi’ pontyot jelent, azonban a koi szóalak azonos egy szeretetet és vonzódást kifejező másik japán szóval. Így a koi ponty a szeretet és a barátság jelképévé is vált Japánban. Tehát azon túl, hogy díszhalként szemet gyönyörködtetnek ezek a harmóniát sugárzó vízi állatok, még különös jelentéssel is bírnak.   A koi pontyok kialakulása A koi pontyoknak számos változata létezik, amelyek eltérnek színezetükben, méretükben és mintázatukban is. A leggyakrabban előforduló színek a fehér, a fekete, a piros, a kék, a sárga és a krém, illetve előfordulnak foltos változatok is. A koinak napjainkban 22 fő és több, mint 100 altípusa létezik, amelyek folyamatosan bővülnek a keveredések miatt. A pontyok Közép-Ázsiából, a Kaszpi-tenger vidékéről származnak. Ezen a területen már több ezer éve őshonos halfaj a ponty. Innen aztán a halak természetes úton, a folyókon keresztül vándoroltak kelet felé egészen Kínáig, nyugati irányban pedig Európába, nagyjából a Duna vonaláig. A pontyféléket Kelet-Ázsiában idővel háziasították, illetve mint élelmezési haszonállatot tartották. A Kínai Császárságban már az időszámításunk előtti 500-as évektől maradtak fenn írásos feljegyzések a ponty szaporításáról és tenyésztéséről. Ezekben a feljegyzésekben található meg először a ’koi’ kifejezés is. Kultúrtörténeti érdekesség, hogy egy

Olvass tovább »

Kiállítás ajánló – TechnoCool

Október végétől látható a TechnoCool című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlat annak az 1990-es években indult művészgenerációnak a gondolkodásmódját járja körül, amely a rendszerváltozás utáni évtized gazdasági és kulturális nyitottságát felszabadító élményként élte meg. Ebben az elektronikus zenék forradalmasító szemlélete, a DJ-kultúra és a partik új látványvilága meghatározó inspirációt jelentett, ami a művek vizualitásában, az általuk felvetett kérdésekben is megjelent. A kiállítás több mint félszáz alkotó művein keresztül a különböző médiumok – festészet, objekt, fotó, print, videó és kis mértékben a számítógép-alapú művészet – kilencvenes évekbeli alakulását mutatja be.   Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében A kiállításon bemutatott magyar művészek a rendszerváltás után a művészetben új önkifejezési lehetőséget láttak. A hagyományos médiumok mellett az új képi eszközök, a képszerkesztő programok és a számítógép kínálta lehetőségek egy egész generáció számára jelentették az önmeghatározás új formáit. A tematikus tárlat szekciói olyan témaköröket mutatnak be, amelyek ma is frissen és relevánsan hatnak a szemlélőre. A műalkotásokat a korszakban Magyarországon nagy hatású külföldi alkotók, Muntean/Rosenblum, Pippilotti Rist, Cindy Sherman, Andreas Gursky és az akkor Budapesten filmet forgató Matthew Barney egy-egy művével helyezzük nemzetközi kontextusba. Az izgalmas és a mai napig újszerűnek ható képi világot megjelenítő műalkotásokat látványos, több zenehallgatási, videós

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü