Élményfestés – London

London az Egyesült Királyság és azon belül Anglia fővárosa. A legnagyobb városi terület az Egyesült Királyságban és Európában Moszkva után a legnépesebb város. A Londoni-medencében helyezkedik el, a Temze folyó mindkét partján. A története egészen a várost alapító rómaiakig nyúlik vissza, akik a várost Londinium-nak nevezték el. A középkor emlékeit a város központjában található City of London őrzi, a mai London ezt a városrészt veszi körbe.

 

London, mint festészeti téma

Londonban több világörökségi helyszín található. Ezek többek között a Tower of London, a Kew Gardens, a Westminster-palota és a Westminsteri apátság. Híres nevezetessége a városnak a Buckingham-palota, a London Eye, a Tower Bridge, a Piccadilly Circus, a Trafalgar tér, a Szent Pál Székesegyház és a Wembley Stadion is. Ezek közül több is igen népszerű festészeti téma napjainkban is, jó alapot szolgáltatva a kortárs festők képeinek és dekorációt biztosítva sok otthonnak és irodának.

 

London épületei festményeken

Claude Monet 1899 ősze és 1901 tavasza között egy jó pár festményt készített a londoni Parlament épületéről, a Westminster palotáról. A képek szinte teljesen azonos nézőpontból ábrázolják az épületet. Monet először a Savoy hotel egyik szobájából, később pedig a Saint Thomas kórház teraszáról készítette el a festményeit. A képek a sűrűsödő esti ködben ábrázolják a brit parlament épületét.

Korábbi sorozataihoz hasonlóan Monet egyszerre több képen is dolgozott a helyszínen és a napszakok, valamint a közben megfigyelhető fényeffektusok változásának függvényében mozgott az állványai között.

Csaknem 100 képet készített a témáról Londonban, majd ezeket otthoni műtermében tökéletesítette tovább. Utómunkálataihoz fényképeket is rendelt Londonból, amivel aztán kiváltotta néhány kritikus ellenszenvét és támadását. Az ebben az időben már igen elismert művész magabiztosan válaszolt a kritikákra. Azt mondta, hogy “a művek elkészítése az én dolgom, és a néző fogja megítélni munkám eredményét”.

Monet 1904-ben aztán 37 képet állított ki a Westminster sorozatból nagy sikerrel a Durand-Ruel galériában, Párizsban.

 

Élményfestés és London

Ha már jártál Londonban, akkor azért, ha pedig nem jártál, akkor azért ajánljuk Neked szeretettel a londoni témájú élményfestés foglalkozásainkat. Csodálatos képeket készíthetsz instruktoraink útmutatója alapján és végül egy olyan élménnyel is gazdagodhatsz, amelyre sokáig emlékezni fogsz, főleg, ha gyakran ránézel az elkészült festményre.

Keresd a Londonnal kapcsolatos képeket az Események menüpontban, nézd meg az időpontokat és válaszd ki a Neked megfelelőt akár már ma! Szeretettel várunk a KreatívLiget Élményfestő Stúdióba egy 3 órás kreatív időtöltésre.

Blog

Élményfestés – Ősz a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban

Még néhány nap és beköszönt az ősz, ideje hozzászoknunk a tanév kezdetével járó változásokhoz. Akinek gyermeke van, lassan belerázódik a különórák, edzések, fejlesztések menetrendjébe, amelyek igen szoros ütemet tudnak diktálni a dolgozó szülőknek. Mindenkire hatással van a tanévkezdés, a megnövekedett forgalom az utakon, a nagyobb a zsúfoltság a közösségi közlekedésen. Éppen ezért még inkább felértékelődnek azok az órák, amelyek nyugodtak, távol repítenek a hétköznapi nyüzsgéstől és flow élményt adnak. A természet ősszel különösen vonzó, hiszen a fák színes leveleiben, az őszi virágok és termések sokaságában úgy gyönyörködhetünk, hogy a nyáron megtapasztalható kellemetlenségek nincsenek annyira jelen. Nincs szúnyog- és bogárinvázió, és a hatalmas hőséggel sem kell számolnunk, miközben mondjuk hegyet mászunk. Azonban az őszi időjárás nem mindig kegyes hozzánk, sokszor szorulunk be a szobába a hosszú esőzések miatt. A nappalok rövidülése is hozzájárul ahhoz, hogy többet vagyunk otthon az őszi időszakban. A feltöltődés lehetőségéről azonban a négy fal között sem kell lemondanunk, sokaknak nyújtanak vigaszt a jó könyvek, a sorozatok, a sütemény sütés, a családi társasjátékozás, a kreatív alkotás.   A festés, mint flow-élmény A festés nagyon jó alkotó tevékenység lehet, amiről akkor sem kell lemondanod, ha nem érzed magad különösebben tehetségesnek, vagy nincs tapasztalatod a vászonra festésben. Festés közben átélheted

Olvass tovább »
Salvador Dalí fordulatos élete

Festők fordulatos élete – Salvador Dalí

Salvador Dalit a katalán szürrealista festőt valószínűleg senkinek nem kell bemutatni és biztosan jó pár festményét is ismeritek már akár az élményfestés foglalkozásokról, akár azért, mert élőben is meg tudtátok csodálni őket valahol, például a Magyar Nemzeti Galéria szürrealista kiállításán, amelyet egyébként még 2019. október 20-ig meglátogathattok, ha eddig nem tettétek. Nem is kizárólag az életútjáról és a művészetéről szeretnénk most elsősorban írni ebben a bejegyzésben, hanem inkább olyan részleteket szeretnénk megmutatni az életéből, amik kevésbé ismertek és talán más megvilágításba helyezhetik az alkotásait is az érdeklődő olvasóink számára. Kilenc érdekes és bizarr epizód Salvador Dalí életéből 1. Saját testvére reinkarnációja Dalí életének bizarrságát megalapozta egy olyan meghatározó esemény, ami a születéséhez és sajátos gyermekkorához köthető. Mielőtt az a Salvador Dalí megszületett, akit mi a híres festőként ismerünk, az édesanyja életet adott egy másik gyermeknek, aki a Salvador Dalí nevet kapta. Sajnos az első Salvador Dalí 22 hónapos korában, egy súlyos gyomorfertőzés következtében elhunyt. Halála után nagyjából kilenc hónappal azonban megszületett a második Salvador Dalí, akiből végül a híres festő lett. Mivel ez a gyermek igencsak hasonlított az elsőre és kilenc hónappal annak halála után született, a szüleinek az a rögeszméje támadt, hogy halott gyermekük minden bizonnyal újjászületett. Amikor a

Olvass tovább »

Élményfestés – Pitypang

Gyermekkorunk kedvenc virágja, amely jó szolgálatot tett, mint koszorú alapanyag és terméseit pedig nagy kacagások közepette fújtuk egymásra és a nagyvilágba. Valószínűleg sosem gondoltuk, hogy még ennél is érdekesebb virág a pitypang. Elnevezése a gyermekláncfű vagy pongyola pitypang vagy népiesen cserbóka. Az őszirózsafélék családján belül a pitypang nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori évelő növényfaj. A termést szakszerűen úgy hívják, hogy repülőszőrös mag. Ez az a része, amelyet gyermekkorunkból olyan jól ismerünk.   A pitypang felhasználási lehetőségei Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a rukkola a gyermekláncfű nemesített változata. A csípős-kesernyés aromájú levelek mára ínyenc saláta alapanyagnak számítanak, míg a pitypang, vagyis a gyermekláncfű a népi gyógyászat egyik régóta ismert gyógynövénye. Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Ez fontos részlet, mert a virágzás után már egyáltalán nem finom az íze, ugyanis ekkorra megkeseredik. A növény gyökerét nyersen vagy vajon párolva, vagy szárítás után durvára őrölve kávépótlóként is használták az élénkítő hatása miatt. Levelével és gyökerével már nagyon hosszú ideje kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat. Hatásos a bőrproblémák és a narancsbőr ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ugyanakkor étvágyfokozó, epehajtó és hashajtó hatása is ismert. A friss virágokból szirupot is készítenek, amelyet pitypangméznek nevezünk. A pitypang hatóanyagai A

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü