Élményfestés – Marina Matkina bohém virágai

Marina hitvallása: A festészet számomra pihenés és kikapcsolódás. Festem a szelet a mezőkön, azt ahogy a virágok meghajlanak, és mintha belélegeznék ezt a friss levegőt és teret. A gyógynövényeknek nincsenek határai, szinte fuldoklom a frissességüktől ahogy meghajolnak a szélben. Olyanok, mintha együtt nevetnének és szórakoznának. Tulajdonképpen ezt festem – a vakációmat.

 

Virágos festmények

A virágok éppen akkor jelennek meg, és vidítanak fel bennünket, amikor a legnagyobb szükségünk van rájuk – a tél vége felé. Finom pasztellszíneikkel és vidám foltjaikkal változtatják a környezetünket üde csodává szinte pár nap alatt, amikor megérkeznek az első virágbontogató, melengető napsugarak.

Ahogy a ruháink vagy a bútoraink színét is mi magunk választjuk ki, ugyanígy érdemes a környezetünkben megtalálható virágok színét is jól meghatároznunk. Jó, ha oda tudunk figyelni a színek jótékony hatására, ha épp rosszkedvűek vagyunk vagy akár depresszióra hajlamosak a napfény hiánya miatt. A színeknek különböző frekvenciái vannak és a fény egyfajta energiaforrás is egyben. Így a különböző színek más és más hatást fejthetnek ki szervezetünkre is. Érdemes erre odafigyelni és a tavasz színei közül megtalálni a számunkra legkedvesebbeket, hogy azok az általános jó közérzethez segítsenek bennünket a téli időszak egyhangúsága után.

A legjobb, amit tehetünk, hogy készítünk egy csodás virágos festményt az otthonunkba. Ajánljuk magunkat és élményfestéseinket, ahol a virágos festmények közül mindenki megtalálhatja a neki tetszőt.

 

A festőkéses technika

Ennél a technikánál a festék felvitelét a vászonra nem ecsettel, hanem ún. festőkéssel végzik. A festőkés a modern kori festészetben előszeretettel használt eszköz, Marina képeinek zöme is ennek a segítségével készül. Többféle méretűt és formájút is lehet kapni a művészkellékeket árusító boltokban. A festőkéses technikával készült képek vibráló mozgalmasságát semmi sem múlja felül. A foltokban felvitt festékrétegek miatt messzebbről nézve érvényesül igazán jól a látványuk.

Ennek a technikának az a lényege, hogy egy képet úgy alkotunk meg, hogy nem készítünk pontos ecsetvonásokat. Tulajdonképpen nem is ecsettel dolgozunk, hanem a foltok különböző színeinek variálásával érzékeltetjük a képen elhelyezett alakokat, a tájat és a fényeket. Napjainkban ezen technika alkalmazásának jeles képviselője az orosz-izraeli származású Leonid Afremov, akinek általában több képe is megtalálható a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban elkészíthető festmények között. Fiatal tehetségként pedig a körülötte lévő növényeket, virágokat szeretettel festő Marina Matkinat is ajánljuk olvasóink szíves figyelmébe.

A korábbi festészeti korszakokban a festőkéses folttechnika legnevesebb képviselői kétséget kizáróan az impresszionista és poszt-impresszionista időkből kerültek ki. Claude Monet, Édouard Manet, Pierre-Auguste Renoir, Paul Cézanne és Alfred Sisley képei között is találhatunk bőven inspirációt, ha a festőkéses technikát szeretnénk tanulmányozni.

 

Virágos képek az élményfestés alkalmakon

Készen állunk a tavaszra az élményfestés alkalmakon elkészíthető képekkel is. Több tavaszi tematikájú festményt válogatunk be a KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatába, amelyeket a Helyszíni élményfestések menüpontban találsz meg. Válaszd ki a neked tetszőt és gyere el hozzánk festeni! Szeretettel és igazán csodás képekkel várunk mindenkit.

Blog

Híres női festők – Francoise Gilot

A mai cikkünkben bemutatott rendkívüli asszony a közelmúltban ünnepelte 100 éves születésnapját. Ez a tény már önmagában is csodálatra méltó, és akkor még egy pillantást sem vetettünk a kortárs festőművészetben betöltött szerepére. Gilot egy olyan tehetséges, intelligens, sugárzó nő, aki Picasso élettársa is volt 10 éven keresztül.   Tehetsége hamar megmutatkozott Francoise Gilot 1921. november 26-án látta meg a napvilágot Franciaországban. Apja, Émile Gilot egy magasan iskolázott üzletember volt, édesanyja pedig festőművész. Édesapja szigorú, merev ember volt, aki rendkívüli fontosságot tulajdonított a tanulásnak, és hogy felügyelje tanulmányait, otthoni oktatásban részesítette a lányát. Ő volt az is, aki az 5 éves, bal kézzel rajzoló kislánynak megtiltotta a bal kéz használatát, de ezzel csak azt érte el, hogy Francoise mindkét kezével egyforma ügyesen tanult meg dolgozni. A kislány hamar elhatározta, hogy anyukája nyomdokaiba lép és festőművész szeretne lenni. Emellett még az apja által rákényszerített jogi tanulmányai alatt is kitartott, de végül a Sorbonne-on szerzett filozófia diplomát 1938-ban, majd egy évvel később a Cambridge-en angol szakon is végzett. Apja egy ideig nem adta fel abbéli tervét, hogy lányából nemzetközi jogász legyen, de Gilot a jogi iskolát sosem fejezte be. Helyette Rozsda Endre keze alatt tanulta a festészet csínját-bínját.   Az egyedüli nő, aki

Olvass tovább »

Szempontok festményválasztáshoz

Ahogy arról már többször írtunk az élményfestés felfogható egyfajta edzésnek, mert a segítségével a kreatív oldalunkat és képességeinket, a jobb agyféltekénket fejleszthetjük. Ezen kívül azért egy meditatív kikapcsolódás is az alkotás, ahol a folyamat végén az elkészült képet hazavihetjük vagy odaajándékozhatjuk valakinek. Ezért sem mindegy, hogy milyen képet választunk. Ez egy fontos döntés, amihez ebben a bejegyzésben szeretnénk némi támpontot szolgáltatni. A választás szempontjai, ha a képet ajándékba szánjuk Fontos már az elején megjegyeznünk, hogy csak akkor ajándékozz saját készítésű festményt, ha biztos vagy benne, hogy akit meg szeretnél lepni, biztosan örül majd a képednek és tényleg kiteszi a falára vagy beviszi a munkahelyére, hogy ott még többen láthassák. Ha ez megvan, akkor gondold végig, hogy mit tudsz arról a személyről, akinek a képet szánod. Külön jó dolog, ha már jártál az otthonában, mert így láthattad, hogy milyen stílust és színeket kedvel, valamint ezekkel összefüggésben milyen tárgyakkal veszi körül magát. Ha még nem jártál nála, akkor nehezebb dolgod lesz, mert abból kell kiindulnod, amit a beszélgetéseitek során megtudtál róla. Ez esetben fontos lehet az is, hogy milyen könyveket szeret olvasni, színházba jár-e inkább vagy moziba, esetleg szereti-e az operákat vagy a balettet. Ezek mind olyan – a művészetekhez szintén szorosan

Olvass tovább »

Festők fordulatos élete – Édouard Manet

1832. január 23-án született Párizsban. Apja, Auguste Manet jogtanácsos volt az akkori Igazságügyi Minisztériumban, anyja szintén gazdag francia polgári családból származott, így anyagi gondjaik egyáltalán nem voltak. Apja határozottan ellenezte fia művészet iránti érdeklődését, ám Manet már tinédzser kora óta titokban tanult festeni. A középiskola elvégzése után a család tengerésztiszti pályára szánta, a szükséges főiskolára viszont nem vették fel. A második sikertelen felvételi után végül az apja is elfogadta, hogy Manet festőnek tanuljon. A festészeti pályán rengeteg elutasításban volt része egészen 1870-ig, amikor is besorozták katonának a porosz-francia háború kitörésekor. Visszatérte után az 1873-as Salon már jól fogadta a képeit, művészeti körökben egyre népszerűbbé vált, összebarátkozott Émile Zola íróval és műkritikussal is. Manet 1874-től a később impresszionistáknak nevezett festőkkel dolgozott, de közben megőrizte alkotói függetlenségét, nem tartozott közéjük. Mégis elmondható róla, hogy az 1860 és 1870 közötti években készült festményeivel és festészeti technikák felfedezéseivel megalapozta a 19. század második felében kibontakozó új festészeti irányzatot, az impresszionizmust. 1883 áprilisában hunyt el.   Manet és Monet A 19. század első évtizedeiben lezajlott az ipari forradalom, amely alapjaiban változtatta meg a társadalmat és annak mindennapi életét is. Az olyan új vívmányok, mint a gőzhajó, a gőzmozdony és a vasút nagyban megkönnyítették a közlekedést,

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü