Élményfestés – Nagyvárosok

Városban élni nem mindenki szerint a legjobb dolog a világon, de vitathatatlan tény, hogy azért van jó pár előnye. A modern életvitel minden vívmánya és szükséges eleme elérhető közelségben van és jó esetben rendelkezésre állnak az elvonulás, a kikapcsolódás és a természetjárás lehetőségei is.

Ha tudományosan vizsgáljuk, akkor megállapíthatjuk, hogy a város az emberi településformák legmagasabb szerveződési szintje. Az ember számára a város az egyetlen olyan élőhely típus, ahol számban és sűrűségben élnek a benne szereplő egyedek, és mint ilyenek lényegében természetesen vannak jelen.

 

A városok történelme

Az első állandó emberi települések és a letelepedett életmód a sikeres mezőgazdasági technikai fejlődés egyeneságú következményei voltak. Mintegy 9000 évvel ezelőtt az egyre hatékonyabbá váló földművelési módszerekkel – az emberiség történetében először – tartósan felesleg keletkezett az élelmiszerek területén. Ez a változás aztán lehetővé tette más munkaformák, más tevékenységek fejlődését is.

Az állandó települések sikere abban állt, hogy bennük egyszerre több, egymást kiegészítő tevékenység koncentrálódott. Ez pedig a fejlődő kézműipar és a kereskedelem fokozódását is lehetővé tette. Nem mellékes tény, hogy városok fejlődésén át vezetett a kereskedelmi útvonalak, így a kereskedő városok hálózatának kialakulása is. A városok és a falvak közti különbség azonban nem pusztán azok méretében vagy az ott lakók számában rejlik. A funkció az, ami megkülönbözteti a két fő településformát egymástól.

A városok minden időszakban jelentős kiváltságokban és más elbírálásban részesültek más településeknél, ami miatt máig sokaknak kívánatos a városba költözni. Napjainkban jellemző urbanizációs trend, hogy a városi lakosság többsége a kikötővárosokba és az országok fővárosaiba koncentrálódik. A lakosság ilyen mértékű egyenetlen eloszlása a gazdaság nagy fokú polarizáltsága (város – vidék) mellett jelentős környezeti károkozással is jár. Ez egy globális probléma és nem mehetünk el mellette szó nélkül, azonban ebben a bejegyzésben igyekszünk a városok szebbik oldalát is bemutatni.

A városok típusai

Városok alakultak ki szárazföldi és vízi utak mentén, illetve a nemzetközi kereskedelem útvonalai és csomópontjai, például kikötők közelében, de jellemzőek a nyersanyag bázisok (pl. szén, vas, olaj, egyéb ásványkincsek) kitermelése körül kialakult városok is. Vannak továbbá egyetemvárosok és zarándokhelyek, üdülő- és fürdővárosok, amelyek egy vagy több speciális okot is szolgáltatnak az emberek összejövetelére, tartós egy helyben tartózkodására.

Magyarországon viszonylag kevés a nagyobb város, azaz az olyan település, amely természeti adottságánál, gazdasági erejénél, fejlettségénél, funkcióinál és a működő munkamegosztásnál fogva olyan dolgokat kínál a lakóinak, amelyek csak városban érhetők el.

Az biztos, hogy a város sokkal bonyolultabb és mozgalmasabb környezet, nagyobb és színesebb életmódbeli lehetőségeket kínáló helyszín. A kisebb településekhez képest pedig központi és meghatározó, vezető szerepet betöltő közösségi mozgástér.

Külön érdemes megemlíteni a nagyváros településkategóriát, amely méreténél, gazdasági erejénél és esetleg kivételezett helyzeténél fogva elvileg magasabb technikai, infrastrukturális szinten működhet, mint az önmaguk eltartására nem képes, kisebb városok és települések. A nagyvárosokat jellemzően 100000 fő lakosságtól nevezzük így és világszerte ismerünk olyanokat, amelyekben több millió ember él együtt viszonylag kis területen.

 

A nagyvárosok sokszínűsége

A nyugati kultúrák városaiban hozzátartozik a különböző kultúrájú emberek által lakott, egymástól és a város többi részétől elválasztható városrész megléte. Ilyen lehet például a kínai vagy az olasz negyed az Egyesült Államok nagyobb városaiban.

Nem csak a népesség szempontjából lehetnek városrészek, hanem a funkció szempontjából is. Ezek azért alakulhattak ki, mert előnyösnek mutatkozott, hogy nagyjából egy helyen legyen mondjuk a színházak vagy a múzeumok vagy a pénzügyi területtel foglalkozó cégek irodái vagy a szórakozóhelyek.

Egy jól „megkomponált” nagyvárosban helye van a parkoknak és már zöld területeknek, valamint lehetőség szerint az utak mentén is sok fát, bokrot és más zöld növényeket láthatunk. Ezek kimondottan jó hatással lehetnek a városban lakó emberek lelkivilágára.

 

Nagyvárosok a képzőművészetben

A városok örök és megunhatatlan témát szolgáltatnak a művészeknek és a városi művészeti projekteknek. Ezeken megmutatkozik, hogy az urbanizáció nem feltétlenül rossz dolog. Remek lehetőség a kapcsolódásra, amelyből inspiráció, érzelmek és művészet születik mindenki gyönyörűségére.

Ha kedvet kapsz Te is nagyvárosi témájú képeket festeni, nézz körül az Események menüpontban az aktuálisan elérhető festmények között.

Blog

Élményfestés – Kolibri

Egy apró méretű, áramvonalas kismadár, csodás színekben játszó tollakkal és különleges repülési képességekkel: ez a kolibri. Sajnos Magyarországon nem élnek kolibrik, csak fogságban, de például egy róluk készült alkotással a közelünkben tudhatjuk ezt a karakteres madárkát és jó kedvre derülhetünk a segítségével.   A kolibri élőhelyei A kolibrik az amerikai kontinensen, és a hozzá közeli szigeteken élnek. Alaszkától egészen Tűzföldig találhatunk kolibriket. A több mint 330 kolibrifaj a legkülönbözőbb élőhelyeken is előfordul. A mérsékelt övi lombhullató erdőtől a sivatagokon át, az esőerdőkön keresztül az Andok 5000 méteres hegyein is megtaláljuk e madarak valamely alfaját. A kolibri fajok nagy része Közép- és Dél-Amerikában fordul elő az óriási biodiverzitású esőerdőkben. Sokan Európában is látni véltek már kolibriket, de általában csak a kolibriéhez hasonló repülési szokásokkal rendelkező rovarokat azonosítják kolibriként, tévedésből. Magyarországon a kacsafarkú szender nevű lepkefajt tévesztik össze leggyakrabban a kolibrikkel, mert messziről nézve eléggé hasonlítanak a körvonalaik.   A kolibri típusai A Costa kolibri Kalifornia és Arizona sivatagjaitól Mexikó északnyugati részéig honos. Élőhelyei a sivatagok, a szubtrópusi vagy a trópusi síkvidéki száraz területek, illetve ezen kívül előfordul még a városi területeken és a vidéki kertekben is. A bíbortorkú kolibri a Karibi szigetvilág keleti szigetein fordul elő a trópusi és a szubtrópusi

Olvass tovább »

Élményfestés – Gordon Bruce

Azokat a képeket, amelyeket az élményfestés foglalkozásokon lehet megfesteni, hosszan válogatjuk. Többféle szempontot kell figyelembe vennünk, amikor beválogatunk egy festményt a kínálatba. Nem elsősorban a festő vagy a festmény ismertsége a meghatározó, hanem inkább az, hogy az adott festmény magában hordozza azokat a jegyeket, amitől egy egyszerű kép is nagyszerű lehet. Fontos a jó témaválasztás, amely sokak fantáziáját megmozgatja, vagy az alkotás folyamatának szempontjából, vagy a végeredmény szempontjából. Legyen jól követhetők, de magában némi kihívást is tartogassanak a festés egymás után sorakozó fázisai, és természetesen az sem mindegy, hogy mennyire inspirálja az embereket arra, hogy pont azt a képet akarják elkészíteni és végül kirakni a saját falukra vagy éppen büszkén elajándékozni valakinek.   Élményfestés kortárs képekkel Így kerülnek a megfesthető képek közé azok a kortárs festmények, amelyekkel ugyan nem találkozhatunk sem a galériákban, sem a csillagászati áron elkelő aukciós műtárgyak között, de a témák, az alkalmazott színek és technika miatt méltán népszerűek és saját kezűleg készített másolataik pedig bátran kiakaszthatók akár egy családi nappali falára is. A festmények alkotói olyan hétköznapi emberek, akik nem minden esetben főállású festők, előfordul, hogy van „civil” munkájuk is a festészet mellett. A képeiket pedig – az internet adta lehetőségeket kihasználva – erre a témára

Olvass tovább »

Élményfestés – Férfi és nő

Vannak olyan dolgok, amelyek múlhatatlan és örök érvényű témák az emberi művészet történetében. Ilyen a szerelem, a misztikus kapcsolat férfi és nő között és az ehhez kapcsolódó érzések. Lehetünk boldogok vagy éppen boldogtalanok egy szerelem hatására. Ha pedig már benne vagyunk a kapcsolatban, biztosan lesznek benne szép és örömteli élményeink, de ugyanígy lesznek fájdalmas és nehéz pillanataink is. A művészek nem mindig a boldog pillanatokat örökítik meg a két nem kapcsolatából, de ha a saját otthonunk falára szeretnénk egy szép páros képet, akkor jobban tesszük, ha pozitív üzenettel és tartalommal ruházzuk fel azt és nem fájdalommal, meg az elmúlás érzésével.   A szeretet ábrázolása a festészetben A múlhatatlan témák közül az egyik legfontosabb a szeretet, amely, ha férfi és nő között áll fenn, akkor legtöbbször szerelemnek nevezzük. Minden bizonnyal mindig is volt, és mindig is lesz ilyen téma mindenfajta művészetben. A szeretet a létezés egyik értelme, a mitológiákban is megjelenő érzelem, az ember vágyának örök tárgya. Ahogy az átlagemberek, úgy a képzőművészek is annyiféleképpen tekintenek erre az érzelemre. Lehet mámorító boldogságunk forrása, de ugyanúgy szomorúságot és pokoli gyötrelmeket is okozhat a szerelem, attól függően, hogy az érzelem viszonzásra talál-e a vágyott partner oldaláról vagy sem.   Érzékiség és csókok Mi

Olvass tovább »
főoldaleseményekkereséskosármenü