Élményfestés – Pipacsok

Virágokat festeni és rajzolni egészen hamar „megtanulunk”. Kisgyermekként az egyik első olyan motívum, amelyet szerepeltetni tudunk a saját műveinken. A népi művészeti ágaknál is sokféle módon előfordulnak a virágok, legyen az akár díszítőfestés egy tárgyon, egy hímzés a ruházaton vagy valamilyen lakástextilen.

A virágok sokfélesége a természetben lenyűgöző. Mint látvány és mint ihletadó vagy „alapanyag” a legszebb festményekhez. Minden kornak és stílusnak megvoltak a maga virágcsendéletei vagy más olyan alkotásai, amelyeken valamilyen formában megjelennek a virágok. A pipacsok pedig különleges helyet foglalnak el a rendszerben, mert a karakteres színük és megjelenésük oda emelte „őket”.

 

A pipacs

A szántóföldek, a végeláthatatlan búzatáblák és az útszéli árokpartok messziről virító díszei a pipacsok. Ezek a csodás, piros színben pompázó virágok a vidéki táj legtöbbet fotózott főszereplői. A Dél- és Közép-Európában honos gyomnövény a sok vegyszeres gyomirtási próbálkozás ellenére is elterjedt, májustól akár októberig beszínezi a tájat a nyíló virágaival. Egyszerűsége és szépsége több művészt megihletett, akik megörökítették a pipacsmezőket az utókor számára.

A pipacs vagy vadmák a mákfélék családjába tartozik, a kerti mák őse. A Papaver nemzetség más fajait szokták pipacsnak hívni, ezért szerencsésebb a közönséges pipacs, mezei pipacs vagy vetési pipacs nevet megjegyezni, hogy pontosabban azonosíthassuk ezt a csodás virágot.

Teája köhögés csillapító, nyugtató, toroköblögető. A növény magját, leveleit, kinyílt virágszirmait májustól augusztusig gyűjtik. Vékony rétegben kiterítve, napfénymentes helyen szárítható, szárítás során az élénk piros szirmok lilás pirosakká válnak. Friss hajtásai ugyanakkor mérgezőek, különösen a gyermekeknél okozhat mérgezési tüneteket.

Virágai nem tartósak, vágott virágként sem használhatók, mert a szárról való eltávolítás után azonnal elhervadnak. Szárítás során elvesztik színüket és formájukat. Ezért is ajánljuk azt, hogy inkább eredeti élőhelyükön, a mezőkön csodáljuk meg ezeket a karakteres virágokat, vagy festményen.

 

Híres pipacsos festmények

Szinyei-Merse Pál: Pipacsos mező

Szinyei 1895-ben kezdett pipacsos tájképeket festeni, amelyekkel tulajdonképpen az ifjú korában már elkezdett színtanulmányokat folytathatta.

A francia impresszionisták közül főként Monetnek tűnt fel az, ami a magyar festőnek is, hogy az élénk színű pipacsok és a mezők piros-zöld kontrasztja fantasztikus vibrálást eredményez élőben megtekintve és egy festményen is. Az 1902-ben Jernyén, a családi birtokon festett pipacsos kép a legkiforrottabb az összes változat közül és ez a festmény adja vissza legmeggyőzőbben a magyar táj nyári látványát.

A kép a Magyar Nemzeti Galériában megtekinthető.

Claude Monet: Pipacsmező

Claude Monet a francia impresszionizmus kiemelkedő alakjának festménye a festő feleségét és első szülött fiát ábrázolja pipacsok között sétálva.

Témaválasztása nem meglepő, hiszen az impresszionizmus alkotói tudatosan a jelenből, a pillanatból vettek inspirációt. A 19. század második felében forradalminak számított ez a kép, mivel feldöntötte az addigi festészeti hagyományokat. Hogy mivel? Például azzal, hogy világos vászonra és kinn a szabadban készült.

Vincent van Gogh: Pipacsok és százszorszépek

Ha virágos festményekről van szó és van Goghról, akkor talán inkább a napraforgók és az íriszek jutnak elsőként eszünkbe. Ennek ellenére több festményén is találkozhatunk pipacsokkal. Az eredeti élőhelyükön, a lankás réteken és vázába téve, csendéletként is megörökítette ezeket az impozáns virágokat az életében el nem ismert festőművész.

Keresd a számodra kedves színvilágú virágos festményeket, ezen belül is a pipacsokat a KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatában, az Események menüpontban és gyere hozzánk festeni!

Szeretettel várunk.

Blog

Egzotikus tájak festményeken

Az egzotikus tájak több okból is lehetnek szívünknek és szemünknek kedvesek. Vagy azért, mert már jártunk ilyen tájon, és szeretjük felidézni az ott megszerzett élményeket, vagy azért, mert még sosem jártunk ilyen helyen, de nagyon szeretnénk. Az is lehet, hogy egy számunkra kedves művész szűrőjén keresztül láttuk vagy látjuk olyannak ezeket a tájakat, amely jó hatással van ránk és a közérzetünkre. Az biztos, hogy a visszaemlékezés vagy akár az álmodozás, tervezgetés időszakában is jó az egzotikus tájképeket nézegetni, illetve még jobb azokban egy alkotó folyamat keretein belül elmerülni.   Az egzotikus jelentése Távoli vidékről valót jelent elsősorban. Lehet az akár nép, növény, állat vagy akár nyelv is. Ami egzotikus az távoli, tengerentúli, főleg forró égövi, legyenek azok akár az ezen a vidéken élő emberek, növények vagy tenyésző állatok, illetve velük kapcsolatos, hozzájuk tartozó tárgy, dolog vagy hely. Átvitt értelemben: ami egzotikus, az lehet rendkívüli vagy különös is, a megszokottól nagyon eltérő és rendszerint egy távoli világrész hangulatát sugalló.   Egzotikum a festészetben Paul Gauguin jutott eszünkbe az egzotikus festményekről, biztosan nem véletlenül. A párizsi születésű Eugène Henri Paul Gauguin a 19. századi festészet egyik kiemelkedő alakja. Az ő festményei méltó helyet érdemelnek a posztimpresszionizmus igazi alkotásai között Cézanne és Van

Olvass tovább »

Fess velünk felhőket!

Felhőket festeni egyáltalán nem könnyű dolog. A felhők sosem egyszínűek és a látszólagos felületükön sokféle fényhatás érvényesül egyszerre. Függ attól, hogy milyen napszak van, illetve, hogy süt-e a nap és ha igen, akkor a fénye milyen szögből és irányból éri el a fodros-bodros égi képződményeket. Az óvodás korú gyerekek sokszor kéknek festik vagy színezik a felhőket a fehér papíron, ami végül is nem rossz megoldás, csak éppen semmi köze a valósághoz. Ha igazán szép felhőket szeretnénk festeni, nem árt, ha egy kicsit arról is tájékozódunk, hogy milyen sokfélék is lehetnek.   A felhők típusai A felhők a levegőbe felszálló vízpárából kialakuló, a légkörben lebegő apró vízcseppekből és/vagy jégkristályokból álló halmazok, amelyekből többféle halmazállapotú csapadék, eső, hó vagy akár jégeső is keletkezhet. A talaj közelében lévő felhőket ködnek nevezzük. A felhők fajtáinak leírását legelőször Jean-Baptiste Lamarck francia természettudós publikálta az 1802-ben megjelent Meteorológiai Évkönyvben. Ebben a leírásban Jean-Baptiste öt alaptípust különböztetett meg, majd ezt később 12-re bővítette. Ugyanebben az évben egy angol műkedvelő meteorológus, aki először gondolt ki a felhőfajtáknak nevet is, 7 alaptípus szerint osztályozott. Majdnem 100 évnek kellett eltelnie, hogy aztán Münchenben az 1891-es nemzetközi meteorológiai konferencián létrehozzanak egy bizottságot, amelynek feladata egy felhőatlasz elkészítése volt. Az első atlaszt

Olvass tovább »
A római kori festészet

A római kori festészet

A festészet különböző korszakait és stílusai bemutató cikksorozatunk az időszámításunk szerinti X. századtól foglalkozik ezzel a szerteágazó témával, és egyáltalán nem szerepel benne a megelőző időszak, sem annak meghatározó szereplői. Most ezt a hiányosságot szeretnénk pótolni valamelyest és sokak személyes kedvencét, a római kort vesszük górcső alá a festészeti vonatkozások szempontjából.   Művészetek a római korban A római kultúra és művészet egyik meghatározó alapja a vallás, amelyre erősen hatott a görög többistenhit, tulajdonképpen „átvették” a görög isteneket a saját vallásukba, új néven nevezve őket. A művészet alakulására is nagy hatással voltak a görögök, egész pontosan a kézművesek, a művészek és a tanítómesterek, mivel ők is nagy számban érkeztek bevándorlóként vagy behurcolt rabszolgaként a hatalmas változásokon keresztülmenő Római Birodalomba. Az időszámításunk előtti III. századig a képzőművészetek fejlődése meglehetősen lassan zajlott. A római művészetek kialakulásában jelentős hatása volt az ősi itáliai, ezek közül is elsősorban az etruszk művészek alkotásainak. A görög művészet hatása csak később válik uralkodóvá, abban az időben, amikor a hódító hadjáratok során elsősorban a görög szobrászat kiváló alkotásait tömegével hurcolják hadizsákmányként Rómába. Az i.e. II. századtól  a görög vagy görög hatású szobrok szinte elmaradhatatlan tartozékai lettek a római középületeknek és az előkelő lakóházaknak. A szobrokra mutatkozó egyre növekvő kereslet

Olvass tovább »

Ha kedvet kaptál alkotni...

főoldaleseményekwebshopkosármenü