Élményfestés tiniknek

Korábbi cikkeinkben már részletesen írtunk arról, hogy mi az élményfestés, a kreativitás fejlesztésének lehetőségeiről és arról, hogy milyen hatásai vannak az élményfestésnek az agyunkra. A leírtakat elsősorban felnőttekre vonatkoztattuk, pedig a tinédzserek és a fiatal, még fejlődében lévő felnőttek esetében még inkább előnyös lehet, ha egy számukra is kellemes időtöltés közben az agyuk, a kreativitásuk, a kézügyességük és a rajzkészségük is fejlődni tud.

Nincsenek könnyű helyzetben a mai kor tinédzserei. Legalábbis, ami az érzelmi hullámzásaikra adott magyarázatokat illeti. Míg régebben csupán a hormonok tombolásának tulajdoníthattuk a szülőket sokszor döbbent rémülettel eltöltő viselkedési mintákat, úgy a tudomány jelen állása szerint ez önmagában nem ad teljes magyarázatot a serdülőkben végbemenő viselkedésbeli változásokra.

 

Az agy fejlődése kamaszkorban

A kamaszok agyában lejátszódó robbanásszerű fejlődést valóban hormonális változások indítják be. Ugyanakkor a kutatók ma már az agy bizonyos területeinek éretlenségével magyarázzák a kamaszokra jellemző kockázatvállaló, függő és stresszes viselkedést. Ez az amiben sokszor a felnőtt korosztály, a szülők egyáltalán nem látják a logikát.

Az emberi agy fejlődése során az érzelmeket és a szexualitást szabályozó halántéklebenyben fokozatosan épülnek ki újabb és újabb összeköttetések a különböző agyterületekkel. Ez így zajlik a gyerekkortól fogva egészen a fiatal felnőtt korig. Az agy teljes térfogatának azonban valamivel több mint az egyharmadát a homloklebeny teszi ki, ahol a szinaptikus kapcsolatok csak a húszas éveink elején alakulnak ki teljesen.

De miért adhat magyarázatot a homloklebeny éretlensége a kamaszok viselkedésére? Azért, mert ez az agyi terület felelős a veszélyek és a kockázatok megfelelő felméréséért, az ítélőképességért, illetve az öntudatért is. Nem meglepő tehát, ha a kamaszok túlburjánzó érzelmi reakciói potenciális „katasztrófahelyzetek” forrásai lehetnek. Mivel az ő agyuk érzelmeket és az ítélőképességet szabályozó területei még nem állnak összeköttetésben egymással.

Az agykutatásban szerzett eredmények alapján tehát az a legfontosabb, hogy megértsük és elfogadjuk, a kamaszok fejlődésben lévő agyában még nincs minden terület kifejlett állapotban és összeköttetésben. Ez pedig a reakcióikra és a tetteikre is jelentősen kihat.

Inspiráció kamaszoknak

Láthatjuk, hogy a fejlődéshez sok türelem szükséges a szülők részéről, de mi javaslunk még egy lehetőséget, ez pedig a képzőművészetek bármelyik formája. Természetesen ide tartozik a festés is, amely a legközelebb áll a szívünkhöz, hiszen ez a fajta alkotás tölti ki a napjainkat.

Egy kamasz esetében a legjobb, amit tehet, ha hagyja kiteljesedni a benne szunnyadó kreatív energiákat és rajzol, firkál, színez vagy akár fest egy képet. Akkor is jó, ha így tesz, ha nincsenek kimondottan művészi hajlamai, mert ezekben az alkotó folyamatokban nem elsősorban a végeredmény esztétikai értéke a lényeges. Inkább az a tény, hogy rajzolás vagy festés közben a jobb agyfélteke működését tudjuk aktivizálni, amely terület felelős a kreatív ötletekért és innovációkért is az agyunkban.

Ha nincs ötlete, hogy mit is rajzolhatna vagy festhetne az előtte lévő papírlapra vagy vászonra, akkor készíthet absztrakt művet is. Egyszerűen fessen színes pacákat egy papírra, de az is jó ötlet, ha előre megrajzolt formákat színez vagy fest ki művészi alapossággal.

Még az is lehet, hogy a jövő egyik ígéretes tehetsége fog lassan kibontakozni a folyamat közben.

Élményfestés kamaszoknak

Minden fiatal felnőttben ott van a kreatív alkotás iránti vágy és sokukban annak a képessége is, hogy egy színes ceruza, egy filctoll, egy zsírkréta vagy egy vízfesték készlet egy darab üres papírral könnyen lekösse a figyelmüket. Ugyanígy az élményfestés is nagyon izgalmas és örömteli program lehet a kamaszoknak, amely gyakorlott instruktoraink segítségével garantált sikerélmény lesz minden résztvevő számára.

Ne késlekedj, nézd meg az aktuálisan szervezett foglalkozásainkat, illetve azok időpontjait az Események menüpontban. Különösen olyan szemmel nézz körül, hogy melyek azok a képek, amiket a hozzád közel álló kamasz is szívesen elkészítene. Ha pedig Te magad vagy az érdeklődő kamasz, küldd el a linket a szüleidnek, hogy milyen témák iránt érzed magad fogékonynak. Amennyiben születésnap szervezéssel kapcsolatban érdeklődnél, keresd a Privát események menüpontot és írj nekünk üzenetet! Szeretettel várunk!

Blog

A tánc, mint festmény téma

A tánc egy olyan művészeti ág, amely a testek – jellemzően ritmikus, zenére történő – mozgásával tud kifejezni érzelmeket, építhet társadalmi kapcsolatokat, de spirituális mondanivalóval is bírhat. A tánc elsősorban az emberek közötti nonverbális kommunikáció eszközének tekinthető, de vannak módozatai, amelyek az állatok különböző közösségeiben is léteznek. Ilyenek például a méhek tánca a levegőben vagy a párzási időszakban megfigyelhető pávatánc. Az ehhez hasonló megnyilvánulások más madárfajok esetében is előfordulnak. A sportok közül a torna, a műkorcsolya, a jégtánc, illetve a szinkronúszás is tartalmaz táncos elemeket. A különböző harcművészetek formagyakorlatait is gyakran hasonlítják táncokhoz, illetve a lépéskombinációk tánchoz való hasonlóságára hívják fel a figyelmünket. Az anyanyelvünk gyakran élettelen tárgyak mozgását is táncként írja le. Például táncolhatnak a fáról lehulló száraz levelek, ahogy kavargatja „őket” a szél, vagy akár a gyertya lángja  is táncol a légmozgástól.   A balett Majdnem minden táncstílus alapja. A balett megjelenése előtt a táncok esetlenebbek voltak és sokkal inkább ösztönszerűek. Ez az újfajta mozgásstílus sokkal lágyabb, sokkal finomabb mozdulatokat jelenít meg, ezzel is segítve az egyensúlyérzék, valamint a mozgás koordináció fejlesztését és fejlődését. A balerinák sok kislány álmát testesítik meg, egyfajta ideális nőképet sugallva a számukra. Egy korábbi bejegyzésben a balerinák festészetben betöltött szerepéről írtunk részletesen, kiemelve

Olvass tovább »

Kortárs festők – Dmitry Spiros

Egy orosz-görög gyökerekkel rendelkező kortárs impresszionista művész vajon merre talál nyugodt közeget és inspirációt az alkotáshoz? Hol máshol, mint Mexikóban, az örökké meleg és színes országban! Márpedig Dmitry Spiros festményein a színek szinte táncra perdülnek. Merész színhasználattal és Leonid Afremovhoz hasonló festési technikával alkotja jellegzetes képeit a mexikói Cancun népszerű üdülővárosában,  Quintana Roo-ban, a Karib-tenger ölelésében.   Színekben gazdag gyermekkora volt Dmitrynek 1971. november 11-én született az egykori Szovjetunió területén egy Tashkent nevű városban. Gyermekkora helyszínére örömmel emlékszik vissza. Elmondása szerint a sikátorokban és szökőkutakban gazdag kisváros bazárjairól és illatos fűszereiről híres, de legjobban az esti utcák színei teszik felejthetetlenné a helyet. Az éghajlat is nagyon kedvező, majdnem egész évben nyár van, de egy rövid időre fehér hótakaró borít mindent, hogy megtörje a napsugarakat. Ezek az élmények és emlékek is hozzájárultak Spiros festészetében ahhoz, hogy a meleg színeket és a természetes fény hatásainak ábrázolását részesítse előnyben. Az ábrázoló kifejezőkészségének kreatív módja egészen korán megmutatkozott: “Gyermekkoromban is sokat rajzoltam és terveztem például bögréket és faliújságokat egy időben. Körülbelül ekkor kezdtem el különösen érdeklődni a festés iránt is, és olyan mesterek munkáit tanulmányoztam, akik mágnesként vonzották a bennem lévő kreativitást, ezáltal ezek a festők a mai napig hatással vannak a képeimre.”  

Olvass tovább »

Levendulás élményfestés

A levendula méltán népszerű gyógy-, fűszer-, és dísznövény, amely élénk lila színével és nyugtató illatával kényezteti érzékeinket. Európában a rómaiak segítségével terjedt el, az ókori szépségápolás egyik meghatározó alapanyaga volt. Illatát használták nyugtató fürdőhöz, de szappan is készült belőle, a virágját földre szórva pedig a szobákat illatosították vele. A görögök a levendula illatával próbálták csillapítani isteneik dühét, az egyiptomiak a balzsamozás során használták, Angliában pedig a pestisjárvány idején csuklóra kötve reméltek védelmet tőle.   A levendula hazánkban Magyarországon a középkor óta van jelen, de csak kolostorok gyógy- és fűszernövény ültetvényein volt megtalálható. Az 1920-as évek közepén Bitter Gyula, korának neves gyógynövényszakértője telepítette az első levendulaültetvényt. A tihanyi apátságtól bérelt ehhez területet, a szaporítóanyagot pedig egyenesen Franciaországból hozatta. Ez lett az első ipari célú levendulaültetvény-telepítés, ami olyannyira jól sikerült, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb lett, mint az eredeti franciáé. Ezen sikeren felbuzdulva Bitter Gyula 100 hektárra növelte a telepítés nagyságát. Az, hogy a levendula ennyire jól érzi magát Tihanyban, a hely speciális, félsziget-jellegének köszönhető. Az egyik leggazdagabb hely Magyarországon a napsütéses órák számát tekintve, míg a csapadékmennyiségéről pont az ellenkezője mondható el. Ez a fél-mediterrán éghajlat, a déli tájolás és a vulkáni alapkőzet teszi a helyet oly ideálissá

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü