Élményfestés – Újra nyitunk áprilisban

Az elmúlt egy évünk nagy részben arról szólt, hogy folyamatosan újraterveztük és alakítgattuk a KreatívLiget Élményfestő Stúdió életét, tevékenységét, foglalkozásait. Minden erőnkkel igyekeztünk a küldetésünket továbbra is teljesíteni a nehezített körülmények ellenére is.

Ez a küldetés az élményfestés tevékenység népszerűsítése. Célunk a kreatív tevékenységek iránt érdeklődők meggyőzése arról, hogy a képességek fejleszthetők és gyakorlással tökéletesíthetők. Ehhez pedig tökéletes módszer a festmények készítése, akár másolása is.

Áprilistól újra élményfestés a KreatívLigetnél

A weboldalon előre meghirdetett időpontok közül lehet választani az Események menüpontban, amelyeken különböző festmények készülnek majd, érdemes tehát a szerint dönteni, hogy melyik kép tetszik, vagy esetleg melyiket adnánk ajándékba. A festmények elkészítésének nehézségi szintje többféle lehet, a kezdő festőknek való, könnyebbektől egészen a már gyakorlottabbaknak szánt komplexebbekig, eszerint a képek tartalmi felépítése is különböző.

Névtelen vagy kevésbé ismert művészek képeit is választhatjuk a kínálatból, de találhatunk festményeket híres alkotóktól is, csak rajtunk múlik, hogy melyik mellett döntünk és melyik elkészítésére vállalkozunk.

 

Az élményfestés előkészületei

Szeretettel várunk mindenkit a legnépszerűbb és legújabb képekkel, frissítőkkel, csökkentett létszámmal, az előírt biztonsági szabályok betartásával és maximális odafigyeléssel stúdiónkban!

Az élményfestés alkalmaira nem csak a jelentkezők készülnek nagy izgalommal, hanem a szervezők is. Ők azok, akik előre felkészülnek az élményfestés eseményre, kikészítik az állványokat és a festővásznakat, az ecseteket és a festmény elkészítéséhez szükséges összes egyéb eszközt, kelléket.

Odafigyelésükkel biztosítják az alkotáshoz szükséges feltételeket, segítenek a ráhangolódásban és a megfelelő légkör kialakításában.

 

Az élményfestés menete

Minden alkalommal úgy vannak felépítve a foglalkozások, hogy azokon annak is sikerélményben lehet része, aki még soha életében nem fogott ecsetet a kezében vagy legalábbis utoljára az iskolai rajzórán tette ezt, amikor pedig kötelező volt és soha nem okozott neki különösebb örömet.

Ezt az állapotot úgy tudjuk elérni, hogy a bonyolultabb festményeket előrajzoljuk vagy segítünk olyan vázrajzot készíteni, aminek az alapján már könnyebben lesz megfesthető a kép és az eseményt lebonyolító instruktor pedig a festés közben folyamatosan lépésről-lépésre magyarázva vezeti a kép elkészítésének menetét.

 

Élményfestés tavasszal

Februárban jön el az az idő, amikor már nem csak a farsang és a busójárás szól a téltemetésről, hanem sok ember gondolatai és vágyai is a tavasz körül forognak. Sokan várjuk már nagyon a téli időszak végét, még akkor is, ha megvannak a hideg időnek is a maga szépségei. A tavasz jót tesz a lelkünknek. A megújulást, a több napsütést, a természet ébredését és sok virágot hoz magával.

A legtöbb ember által várva várt tavasz alkalmával a természet újjáéled, a fák rügyezni kezdenek, végre erővel süt a nap és ez minden élőlényre is hatással van. Ez az évszak a művészek számára a reneszánsz kora óta állandó inspirációs forrást jelentett. A festőművészek képeikben a tavasz szépségét, a megújulást, a szerelmet és az évszakban rejlő lehetőségeket ünneplik.

 

A tavasz színei

A tavaszi virágok éppen akkor jelennek meg, és vidítanak fel bennünket, amikor a legnagyobb szükségünk van rájuk – a tél vége felé. Finom pasztellszíneikkel és vidám foltjaikkal változtatják a környezetünket üde csodává szinte pár nap alatt. Végre megérkeznek az első virágbontogató, melengető napsugarak is.

Ahogy a ruháink vagy a bútoraink színét is mi magunk választjuk ki, ugyanígy érdemes a környezetünkben megtalálható virágok színét is jól meghatároznunk. Jó, ha oda tudunk figyelni a színek jótékony hatására, ha épp rosszkedvűek vagyunk vagy akár depresszióra hajlamosak a napfény hiánya miatt. A színeknek különböző frekvenciái vannak és a fény egyfajta energiaforrás is egyben. Így a különböző színek más és más hatást fejthetnek ki szervezetünkre is. Érdemes erre odafigyelni és a tavasz színei közül megtalálni a számunkra legkedvesebbeket. Így azok az általános jó közérzethez segítsenek bennünket a téli időszak egyhangúsága után.

 

Gyere Te is festeni a KreatívLiget Élményfestő stúdióba!

Az aktuális időpontok és lehetőségek mindig az Események menüpontban elérhetőek a weboldalon.

A korábbi programjaink fotóit pedig a Facebook oldalunkon lehet megtekinteni. Itt lehet ihletet meríteni a további alkotásokhoz is.

Blog

A szarvas motívum

Ősszel és télen valahogy mindig több figyelem irányul a szarvasokra. A szarvasbőgés és az egymásnak csapódó agancsok zaja az őszi erdő alapzajai közé tartoznak. Télen, az ünnepek közeledtével pedig a szarvasok a Mikulás és a karácsony kapcsán is felbukkanó szereplők, dekorációként is sok otthonnak válnak díszévé ebben az időszakban. De vajon mennyire vagyunk tisztában a szarvas motívum történetével, annak eredetével és a különböző népek, vallások életében betöltött szerepével? Szeretnénk egy kis eligazítást nyújtani olvasóinknak a szarvassal, mint jelképpel kapcsolatban.   A szarvasok a természetben A szarvas a szarvasfélék családjába tartozó emlősállat. Ennek a családnak a tagja a jávorszarvas, az Észak-Amerikában karibunak nevezett rénszarvas faj és a vapiti szarvas is. Néhány szarvasfaj társas életmódot folytat, míg mások magányosan élnek. A hím szarvast bikának, a nőstényt tehénnek nevezzük, a kicsinyüket pedig a borjúnak. Ausztráliát ás az Antarktiszt kivéve minden kontinensen előfordulnak. A szarvasok elsősorban növényevő állatok, bár néha előfordul, hogy elfogyasztanak egy-egy madárfiókát. Kedvtelve legelik le a zsenge növényzetet, a leveleket, hajtásokat, ágakat és a füvet. Mint bármelyik szarvasmarha, a szarvas is a kérődzők alrendjéhez tartozik, így a durván megrágott táplálékot visszaöklendezi, majd újra megrágja és lenyeli. Ez teszi lehetővé, hogy az alacsony tápértékű táplálékból nagy mennyiséget is el tudjon fogyasztani.  

Olvass tovább »

Hogyan válasszunk festményt az élményfestésre?

Ahogy arról egy másik blog bejegyzésünkben már írtunk: az élményfestés felfogható egyfajta edzésnek, mert a segítségével a kreatív oldalunkat és képességeinket, a jobb agyféltekénket fejleszthetjük, de ezen kívül azért egy meditatív kikapcsolódás is az alkotás, ahol a folyamat végén az elkészült képet hazavihetjük vagy odaajándékozhatjuk valakinek. Ezért sem mindegy, hogy milyen képet választunk. Ez egy fontos döntés, amihez ebben a bejegyzésben szeretnénk némi támpontot szolgáltatni. Élményfestés ajándékba (A választás szempontjai, ha a képet ajándékba szánjuk)   Fontos már az elején megjegyeznünk, hogy csak akkor ajándékozz saját készítésű festményt, ha biztos vagy benne, hogy akit meg szeretnél lepni, biztosan örül majd a képednek és tényleg kiteszi a falára vagy beviszi a munkahelyére, hogy ott még többen láthassák. Ha ez megvan, akkor gondold végig, hogy mit tudsz arról a személyről, akinek a képet szánod. Külön jó dolog, ha már jártál az otthonában, mert így láthattad, hogy milyen stílust és színeket kedvel, valamint ezekkel összefüggésben milyen tárgyakkal veszi körül magát. Ha még nem jártál nála, akkor nehezebb dolgod lesz, mert abból kell kiindulnod, amit a beszélgetéseitek során megtudtál róla és a vonzódásairól. Ez esetben fontos lehet az is, hogy milyen könyveket szeret olvasni, színházba jár-e inkább vagy moziba, esetleg szereti-e az operákat vagy

Olvass tovább »

Élményfestés – Szív motívum

A szív motívum az egyik legtöbbet használt jelkép, amit világszerte használunk a szeretet, a szerelem vagy éppen az egészség kifejezésére. Tesszük mindezt úgy, hogy a szimbólum formája valójában nem sokban hasonlít a valódi szív, mint szerv alakjára. Több elmélet is létezik annak a magyarázatára, hogy hogyan és miből alakult ki a napjainkban is használt szív motívum.   A szív motívum eredete A legelterjedtebb elképzelés szerint a szív formát egy ókorban alkalmazott gyógynövény, a fogamzásgátlóként használt szilfium termése ihlette. A kutatók ugyan nem tudják, hogy a görögök és rómaiak pontosan mely növényre használták ezt a megnevezést, de a tudomány több olyan növényfajt is ismer, amelyre valamennyire ráillenek a korabeli leírások. Azért vélnek összefüggést felfedezni a növény és a szív motívum között, mert kapcsolat áll fenn köztük a szexualitás témáján keresztül. Más elképzelések szerint a modern szív szimbólum alakja a női mellek, a szeméremdomb, Ámor nyílhegyének, vagy akár a herezacskó formájából eredeztethető. Tehát a szerelmet, a kapcsolódást két ember között igencsak a testiség oldaláról közelíti. Az sem kizárható, hogy a ma is használt jelkép azután született meg, hogy a középkori tudósok az ókori orvosi szövegeket felhasználva igyekeztek megrajzolni a szív felépítését. Abban az időben ugyanis tiltott dolog volt a boncolás, a kor

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü