Élményfestés – Világító festékkel

Festeni már önmagában is nagy élmény, de vannak eszközeink, amelyek további értéket adnak ehhez az nagyszerű kikapcsolódási formához. Azon kívül, hogy sokféle festményből lehet válogatni nálunk, amelyeket megfesthetők a foglalkozásainkon, időről időre beiktatunk az eseménynaptárba olyan alkalmakat is, amikor a már megszokott akrilfestéken kívül más anyagokat is kipróbálhatnak a résztvevők. Ilyen anyag például a világító festéknek is nevezett foszforeszkáló festék, amellyel igazán különleges hatásokat érhetünk el az elkészített festményen.

 

Foszforeszkáló festék

Ha ilyen festéket is használunk az akrilfestéken kívül, akkor az elkészült kép nagyon látványos lesz, mert a felvitt foszforeszkáló festék nappali fényben feltöltődve sötétben világítani fog. Egészen különleges hatásokat érhetünk el ezzel a technikával.

Nappal csak egy szép festménynek látszik az ezzel a technikával elkészített képed, aztán amikor leszáll az éj és sötét lesz a helyiségben, ahová elhelyezted, akkor a különleges festékkel dekorált részek világítani fognak. Használható a technika azon részek kiemelésére, amelyek egy éjszakai tájképen tényleg a legfényesebbek, ilyenek például a Hold és visszatükröződése mondjuk egy vízfelületen, a csillagok az égen vagy a messziről látszódó házak belső fényei, de játszhatunk azzal is, hogy váratlan helyekre viszünk fel foszforeszkáló festéket vagy készítünk egy feliratot a képre, amit ajándékba adunk és amit az ünnepelt csak esti fényviszonyok mellett fog meglátni.

 

A foszforeszkáló festék működése

Foszforeszkálónak nevezzük azokat az anyagokat, amik fény hatására többnyire feltöltődnek és a fényforrás megszűnése után is világítanak. Találkozhatunk vele sötétben világító festék néven is. A foszforeszkáló festékkel szemben a fluoreszkáló anyagok nem tárolnak energiát, csak addig reagálnak az UV-fényre, amíg az éri őket. Ezek klasszikusan a neon színek.

 

Foszforeszkáló festék színek

A megfelelő szín kiválasztásához két fő szempontot érdemes figyelembe venni. Az első szempont az, hogy el kell döntened: szeretnéd-e, hogy a felfestett minta nappali fényben is látszódjon halványan, vagy majd csak éjszaka, amikor sötét van?

Arra érdemes ügyelni, hogy a festék és az alapfelület színe összeadódik egymással, ezért mindenképp az alapfelülettel harmonizáló színt érdemes választani. Emellett fontos tudni, hogy a festék nappal látható és éjszaka érzékelhető színe eltérhet egymástól. Így például a nappali fénynél napsárga színű festék sötétben élénk árnyalatú sárgás-zöld fénnyel világít.

A második szempont pedig az, hogy a különböző festékek fényereje színenként eltérő és szintén függ az alapfelület színétől is. Ugyanis minél erősebb az alapfelület színe, annál több rétegben érdemes felvinni a festéket a kívánt fényerősség elérése érdekében.

 

A foszforeszkáló festékek láthatósága

A jó minőségű foszforeszkáló festékek képesek akár 8-10 órán át is világítani, először erősebben, majd fokozatosan halványodva. Minden foszforeszkáló anyagnak a környezeti fényszennyezés rontja a láthatóságát. A legjobban akkor látható, amikor teljesen sötét van és semmilyen fényforrás nincs a közelében.

 

Világító élményfestés

Keresd az aktuális foszforeszkáló festékkel elkészíthető képeket a KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatában a Helyszíni élménytestések menüpontban és válaszd ki a neked tetszőt! Szeretettel várunk!

Blog

Élményfestés – Férfi és nő

Vannak olyan dolgok, amelyek múlhatatlan és örök érvényű témák az emberi művészet történetében. Ilyen a szerelem, a misztikus kapcsolat férfi és nő között és az ehhez kapcsolódó érzések. Lehetünk boldogok vagy éppen boldogtalanok egy szerelem hatására. Ha pedig már benne vagyunk a kapcsolatban, biztosan lesznek benne szép és örömteli élményeink, de ugyanígy lesznek fájdalmas és nehéz pillanataink is. A művészek nem mindig a boldog pillanatokat örökítik meg a két nem kapcsolatából, de ha a saját otthonunk falára szeretnénk egy szép páros képet, akkor jobban tesszük, ha pozitív üzenettel és tartalommal ruházzuk fel azt és nem fájdalommal, meg az elmúlás érzésével.   A szeretet ábrázolása a festészetben A múlhatatlan témák közül az egyik legfontosabb a szeretet, amely, ha férfi és nő között áll fenn, akkor legtöbbször szerelemnek nevezzük. Minden bizonnyal mindig is volt, és mindig is lesz ilyen téma mindenfajta művészetben. A szeretet a létezés egyik értelme, a mitológiákban is megjelenő érzelem, az ember vágyának örök tárgya. Ahogy az átlagemberek, úgy a képzőművészek is annyiféleképpen tekintenek erre az érzelemre. Lehet mámorító boldogságunk forrása, de ugyanúgy szomorúságot és pokoli gyötrelmeket is okozhat a szerelem, attól függően, hogy az érzelem viszonzásra talál-e a vágyott partner oldaláról vagy sem.   Érzékiség és csókok Mi

Olvass tovább »

Élményfestés – Fluid art technika

Egy kép akkor is tud gondolkodásra sarkallni minket embereket vagy emlékeket, érzelmeket előhívni bennünk, ha nonfiguratív. A KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatában eddig csak megadott képek újrafestése volt elérhető. A közelmúltban azonban bővítettük a választékunkat a folyatásos technikával, ahol garantáltan nem születik két egyforma kép. A végeredmény mindenkinél különböző lesz és a képre tekintve mindenkiben más asszociációkat fog ébreszteni. Ha eljössz a foglalkozásunkra, akkor megismerkedhetsz a fluid art, azaz a „folyékony művészet” varázslatos világával!   Mit jelent a fluid art technika? A fluid art egyfajta absztrakt festészeti technika. Akril festéket vegyítünk speciális hígítóval, ettől a festék folyóssá válik, de a konzisztenciáját megőrzi. Ez azt jelenti, hogy ez a speciális folyadék úgy hígítja a festéket, hogy annak színe és fedőképessége szinte változatlan marad. Ezentúl kondicionálja is a festéket, így kevésbé valószínű, hogy a száradás során a festményen repedések keletkeznek. A kép teljes száradás után teljesen vízálló lesz.   Hogyan készül egy fluid art kép? A festéket nem ecsettel visszük fel a vászonra, hanem folyatjuk, így a különböző színű festékek gyönyörű színátmeneteket képezve keverednek össze.  Egy-egy keverékbe olajat is csepegtetünk, ettől nagyon érdekes cellás és hálós elemeket lehet képezni az alkotásban. A kiöntött festékben több rétegben vannak a színek, az olaj pedig –

Olvass tovább »

Élményfestés – Színpompás madárka

Kékes árnyalatú, zömök testalkatú, látványos és karakteres madárka a jégmadár. Első ránézésre nem néznénk ki belőle, hogy nagy vadász. A kis halakat leginkább a víz fölé nyúló ágakról veszi észre és választja ki magának. Egy-egy kiálló száraz ág legvégére telepedik, és türelmesen, mozdulatlanul ülve lesi a vizet és a benne úszkáló halakat. Amint egy pisztráng vagy más hasonló hal közel úszik a víz felületéhez, a jégmadár lecsap rá és késéles csőrével megragadja a prédát, aztán lerázza róla a vizet, újból egy ágra ül és elfogyasztja a zsákmányt. Rendkívül gyors az emésztése, a szálkákat, a pikkelyeket és az úszóhólyagot pedig kiöklendezi. A jégmadár tarka színe a védekezést és a megtévesztést egyaránt szolgálja. A hasoldal olyan színű, mint valami száraz levél, a halak nem is veszik észre, amikor a fán ülve várakozik. A hátoldala pedig olyan, mint a csillogó kék víztükör, ezért felülről nem vehető észre olyan könnyen a ragadozó madarak számára.   A madarak ékszere Ez a 16 cm hosszúságú madár egyike a világ legszínpompásabbjainak, nem hiába szokták úgy is emlegetni, hogy a madarak ékszere. Könnyű felismerni a jégmadarat, és aki egyszer már látott élőben, annak biztosan élesen az emlékezetébe vésődött a látványos megjelenése. A jégmadárnak mintegy 4 cm hosszú, fekete

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü