Fesd meg a misztikus holdat!

A Holdról mára rengeteg információ áll rendelkezésre, de ez az égitest valamelyest mindig misztikum marad az emberiség számára. Jelenléte állandó, de formája minden nap változó. Lehet parányi és hatalmas, fénye lehet megnyugtató, utat mutató és lehet borzongató és félelmetes. Valószínűleg nincs olyan látó ember a Földön, aki nem tekintett volna fel az égboltra valamikor a ragyogó Holdat megcsodálni. A Hold az emberiség egyik közös kincse, nem csoda, hogy szinte minden műfajú művészeti alkotásban megjelenik. Természetesen a festészet egyik kedvelt témája is. A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban több Holdat ábrázoló festmény közül is válogathattok.

 

Tények a Holdról

Kísérő égitestünk vélhetőleg 4,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett, amikor egy nagyobb objektum eltalálta a Földet, ezáltal  a Föld körül keringő leszakadt sziklák összeolvadtak és lehűltek.  Ez a magyarázat arra, hogy a Hold összetevői teljesen megegyeznek a Földön található anyagokkal.

A felszínén lévő kőzetek színét mi a Földről szürkésfehérnek észleljük, pedig valójában olyan sötét, mint a szén, csak a napfény tükröződik rajta ezüstös színben. A Holdon látható sötétebb foltok nem mások, mint 3 milliárd éves lávarétegek, melyeket holdtengereknek is szoktak nevezni.

A Hold tőlünk átlagosan 384 ezer kilométerre található. Ennyi kilométert 133 nap alatt tudnánk megtenni autóval egy másodperc megállás nélkül. Ugyanakkor lenyűgöző tény, hogy ha az emberi testben futó érrendszert összekötögetnénk, a Holdhoz tartó út feléig jutnánk.

Hűséges égi kísérőnk jóval kisebb, mint a Föld, a maga 3476 kilométeres átmérőjével. Nem csak méretbeli különbségek adódnak, hanem a hőmérséklet is nagyon más. A Hold átlagos felszíni hőmérséklete 107 C fok, éjjelente pedig akár -153 C fokra is süllyedhet. Ezért választották a Holdra utazók kiképzésnek helyszínéül a sivatagot.

A Hold nem csak az éjszakai égbolt fényforrásaként határozza meg a földi életet. Gravitációja a Földön naponta két nagy dagályt okoz 12 óra 25 percenként.

 

A Hold mindig ugyanazt az arcát mutatja

Felszínét jól megfigyelhetjük  egy távcsövön vagy akár kis teleszkópon keresztül. Azonban mindig ugyanazt látjuk, hiszen a Hold „arca” milliárd évek óta változatlan. Amikor a dinoszauruszok a Holdat szemlélték, pontosan ugyanazt láthatták, amit mi napjainkban.  Ott ugyanis ismeretlen a szél vagy víz, ami elpusztítaná a krátereket. A holdraszállás ugyan kissé átrendezte a felszínt, de ez természetesen a Földről nézve nem észlelhető. Az űrhajósok által otthagyott lábnyomok a következő évmilliárdokban is ott lesznek. Sőt, az utolsó űrhajós, aki a Holdon járt 1972-ben, az Eugene Cernan nevet viselte, és imádott kislánya monogramját is belerajzolta a porba, hogy örökké megőrizze őt az égitest. A Holdon összesen 12 ember járt, akik a nyomaikon túl “ottfelejtettek” néhány földi relikviát is: 2 golflabdát, egy Andy Warhol firkát és II. Erzsébet királynő üzenetét is.

Ez az égitest azért is misztikus, mert a Földről mindig csak az egyik oldala látható. A ma emberének kíváncsisága azonban kielégülhet, ugyanis az űrben készült Hold fotókon az látható, hogy a túloldalt is hasonló kráterek borítják, mint a felénk néző oldalt.

 

A Hold szimbolikája

Általánosan elfogadott nézet az, hogy a Hold a női princípium megtestesülése. A titokzatosság, a folytonos megújulás, belső tudás, az anyaság, a szaporodás, a növekedés, a gazdagodás jelképe. Ez az égitest a női psziché archetípusait is magában foglalja: A növekvő Hold a fiatal lányt, a telihold az anyát, a fogyó Hold az idős, bölcs asszonyt jelképezi. A Hold három fázisa a női élet három szakaszával hozható párhuzamba. A női menstruációs ciklus is nagyjából megegyezik a hold ciklusának idejével.

A magyar népi hiedelemvilágban is sok szerepet kapott a Hold, illetve annak változásai. Az emberek a Hold alakváltozásához igazították tetteiket, hogy kimenetelük szerencsével járjon.

Az Újhold, tehát az az időszak, amikor a Hold nőni kezd, a kezdet ideje volt. Bizonyos mezőgazdasági és házimunkába ekkor kezdtek és a költözést is ilyen időszakban volt tanácsos lebonyolítani. Újholdkor kezdték az állatok hízlalását, ekkor vetették el a magokat. Ha a lányok hosszú hajra vágytak, csakis Újhold idején szabadott visszavágni belőle.

Teliholdra időzítették a mosást, takarítást, fogyasztást. Ismert tény, hogy a hunok Holdtöltekor kezdtek háborúba, mert ilyenkor lehetett fogyasztani az ellenséget is. Az a hiedelem is köztudott volt, hogy ha teliholdkor nincs az ember zsebében pénz, akkor a következő időszakban jó eséllyel híján lesz a “pénzmagnak”.

 

Fesd meg a Holdat a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban!

Ha kedvet kaptál egy Holdat ábrázoló kép megfestésére, akkor nálunk ezt profi segítségnyújtás mellett megteheted. Keresd az aktuális lehetőségeket a Helyszíni Élményfestések menüpontban!

Blog

Élményfestés – Újra nyitunk áprilisban

Az elmúlt egy évünk nagy részben arról szólt, hogy folyamatosan újraterveztük és alakítgattuk a KreatívLiget Élményfestő Stúdió életét, tevékenységét, foglalkozásait. Minden erőnkkel igyekeztünk a küldetésünket továbbra is teljesíteni a nehezített körülmények ellenére is. Ez a küldetés az élményfestés tevékenység népszerűsítése. Célunk a kreatív tevékenységek iránt érdeklődők meggyőzése arról, hogy a képességek fejleszthetők és gyakorlással tökéletesíthetők. Ehhez pedig tökéletes módszer a festmények készítése, akár másolása is. Áprilistól újra élményfestés a KreatívLigetnél A weboldalon előre meghirdetett időpontok közül lehet választani az Események menüpontban, amelyeken különböző festmények készülnek majd, érdemes tehát a szerint dönteni, hogy melyik kép tetszik, vagy esetleg melyiket adnánk ajándékba. A festmények elkészítésének nehézségi szintje többféle lehet, a kezdő festőknek való, könnyebbektől egészen a már gyakorlottabbaknak szánt komplexebbekig, eszerint a képek tartalmi felépítése is különböző. Névtelen vagy kevésbé ismert művészek képeit is választhatjuk a kínálatból, de találhatunk festményeket híres alkotóktól is, csak rajtunk múlik, hogy melyik mellett döntünk és melyik elkészítésére vállalkozunk.   Az élményfestés előkészületei Szeretettel várunk mindenkit a legnépszerűbb és legújabb képekkel, frissítőkkel, csökkentett létszámmal, az előírt biztonsági szabályok betartásával és maximális odafigyeléssel stúdiónkban! Az élményfestés alkalmaira nem csak a jelentkezők készülnek nagy izgalommal, hanem a szervezők is. Ők azok, akik előre felkészülnek az élményfestés eseményre, kikészítik az

Olvass tovább »

Élményfestés – Színpompás madárka

Kékes árnyalatú, zömök testalkatú, látványos és karakteres madárka a jégmadár. Első ránézésre nem néznénk ki belőle, hogy nagy vadász. A kis halakat leginkább a víz fölé nyúló ágakról veszi észre és választja ki magának. Egy-egy kiálló száraz ág legvégére telepedik, és türelmesen, mozdulatlanul ülve lesi a vizet és a benne úszkáló halakat. Amint egy pisztráng vagy más hasonló hal közel úszik a víz felületéhez, a jégmadár lecsap rá és késéles csőrével megragadja a prédát, aztán lerázza róla a vizet, újból egy ágra ül és elfogyasztja a zsákmányt. Rendkívül gyors az emésztése, a szálkákat, a pikkelyeket és az úszóhólyagot pedig kiöklendezi. A jégmadár tarka színe a védekezést és a megtévesztést egyaránt szolgálja. A hasoldal olyan színű, mint valami száraz levél, a halak nem is veszik észre, amikor a fán ülve várakozik. A hátoldala pedig olyan, mint a csillogó kék víztükör, ezért felülről nem vehető észre olyan könnyen a ragadozó madarak számára.   A madarak ékszere Ez a 16 cm hosszúságú madár egyike a világ legszínpompásabbjainak, nem hiába szokták úgy is emlegetni, hogy a madarak ékszere. Könnyű felismerni a jégmadarat, és aki egyszer már látott élőben, annak biztosan élesen az emlékezetébe vésődött a látványos megjelenése. A jégmadárnak mintegy 4 cm hosszú, fekete

Olvass tovább »

Élményfestés felnőtteknek

Az alkotás egy semmihez sem hasonlítható kreatív elfoglaltság, amely azon túl, hogy értéket teremt, a folyamat külön is értékes. Hiszen közben is nagyon jól érezheti magát, aki benne van az élményben. Ami még jó hír, hogy bármely korosztály számára elérhető, egyáltalán nem csak a gyerekek és a fiatalok számára élvezet egy saját alkotás létrehozása és a fejlődés ezáltal. Alkotni lehet spontán, önmagunktól vagy valamilyen környezeti behatástól megihletve, de az is teljesen rendben van, ha valaki úgy tanul meg festeni, hogy egy már korábban elkészült képet másol le. Ezzel tulajdonképpen begyakorolja a mozdulatokat, az ecsetkezelési technikákat és a színkeverési trükköket. Még a legnagyobb festők között is találunk olyanokat, akik – főleg a pályájuk elején – már korábban is létező festményeket másoltak. Ők ezt a tevékenységüket egyáltalán nem szégyellték. Tisztában voltak vele, hogy ez is lehet a tanulás egyik módja, ráadásul annak meglehetősen hatékony.   Az élményfestés lényege Sokan gondolnak úgy a művészeti tevékenységekre, hogy az tőlük valami távol álló dolog, ők ahhoz nem értenek, művelni nem tudják és egyébként is. Tulajdonképpen időrablás az egész, mert nem hasznos és nem tudunk a segítségével fejlődni. Nálunk a KreatívLigetnél mindannyiunk fontos küldetése, hogy bebizonyítsuk ennek az ellenkezőjét és azt, hogy bármelyikünk tud értéket teremteni,

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü