Fess velünk Gustav Klimt stílusában!

Klimt nevét és néhány alkotását általában még azok is ismerik, akiket egyáltalán nem, vagy csak felületesen foglalkoztatnak a képzőművészettel és a művészeti stílusokkal kapcsolatos ismeretek. Sokak számára pedig az ő neve összeforrt az osztrák szecesszióval. Tényleg nem függetleníthető tőle, de tudni érdemes, hogy munkássága ennél sokkal összetettebb és teljesen egyedi mintázatot mutat.

Érthetjük ezt szó szerint is, hiszen a Gustav Klimt képeken megjelenő motívumok, anyaghasználat és ábrázolásmód összetéveszthetetlenül jellemzi a festőt. Persze akadtak és akadnak követői és másolói mindig, de azt a tudást és látásmódot, ami neki megadatott, nem lehet csak úgy lemásolni. A szecesszió, mint művészeti irányzat Klimt munkássága szempontjából is érdekes. Ezért pár mondatban összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni róla.

 

A szecesszió

Az impresszionizmus mellett a szecesszió a másik olyan művészeti irányzat, amely a XIX. és a XX. század fordulóján az akkori akadémikus művészettől való tudatos elfordulást, a hazugnak gondolt neogótikus, neoreneszánsz és neobarokk stílusoktól való elszakadást jelenti, visszatérve a természetből elleshető motívumokhoz.

Jellemző a stílusra a növényekből inspirált és a geometrikus mintákra épülő ornamentika. A hangsúlyos, élénk színek használata és az organikus formák előtérbe helyezése a szigorúan egyenes vonalak vagy a szabályos díszítőelemek helyett. A szecesszió építészei a lágy vonalvezetést és a lekerekített formákat alkalmazták a derékszögek és az egyenesek helyett.

Az egész világon éreztette hatását ez az újfajta látásmód, mindenhol egy kicsit máshogy és más mértékben hatva. Ráadásul szinte minden jelentősebb szecessziós műveket jegyző országban máshogy nevezik a stílust. Ezzel aztán megnehezítik a művészettörténetben kevésbé jártas szemlélők dolgát. Ők nem feltétlenül vannak vele tisztában, hogy az Osztrák-Magyar Monarchiában szecessziónak nevezett művészeti irányzat Franciaországban és Nagy-Britanniában art nouveau, Németországban Jugendstil vagy Wellenstil, Spanyolországban Modernismo, Olaszországban stile floreale, a tengerentúlon pedig Tiffany Style.

Persze a stílus egyik nagy vívmánya az, hogy a sokszínűség lehetősége rejlik benne, amely a különböző országokban a helyi sajátosságoknak és az ott alkotó művészek egyéni látásmódjának megfelelően alakult. Közös jellemzőjük, hogy a szecessziós képzőművészetben, iparművészetben és építészetben a tartalom és a forma minden eddiginél közelebb került egymáshoz, a tárgyak és az épületek tervezése során a funkcióból kiindulva tervezték meg a formát, amit aztán a stílus sajátos motívumaival díszítettek.

 

 

Gustav Klimt élete és művészete

Klimt egy nem túl tehetős családba született hat testvérével együtt a Bécshez közeli Baumgartenben. Édesapja cseh származású aranyműves volt, akitől testvéreivel együtt szerencsésen örökölték a művészi tehetséget, amely Klimtnél már korán megmutatkozott. Így szülei 14 éves korától a bécsi Iparművészeti Főiskolára járatták. Ebben az időben még nem kérdőjelezte meg az akadémikus művészetet és az iskola tanítási módszereit vagy legalábbis erősebbnek bizonyult a tanulás iránti vágya. Így aztán szorgalmasan rajzolta és festette a szobrokat és más műtárgyakat. Még a múzeumokba is bejárt, hogy az ottani képeket másolja gyakorlásképpen.

1880-tól saját művészeti stúdiót indított Ernst nevű testvérével és Franz Matsch festőművésszel. Sikert sikerre halmoztak, a megbízások érkeztek egymás után. Ezekben az években készült el a rijekai Városi Színház, a bukaresti Nemzeti Színház, a román királyi palota és a Hermes villa (Erzsébet királyné nyári rezidenciája) belső festése és dekorációja, amely az ő nevükhöz fűződik.

1888-ban magas rangú kitüntetést kapott Ferenc József császártól és tiszteletbeli tagja lett a bécsi és a müncheni egyetemnek is. Sajnos ezek a boldog idők 1892-ben véget értek, amikor Ernst (a testvér) és édesapjuk meghalt. Ettől kezdve Klimt világlátása átalakult, művészete befelé forduló irányba indult el. Készülő képein újra és újra megjelenik a születés, a halál és a kettő között lezajló változások sora.

 

Az új művészeti irány

1897-ben lépett ki végül az akadémiai festők sorából és Vereinigung Bildender Künstler Österreichs Sezession néven megalapította azt az új művészeti irányzatot, amelyet mi szecesszió néven ismerünk. Az elsődleges célja a szerveződésnek az volt, hogy a fiatal, még kezdő művészeknek biztosítson bemutatkozási lehetőséget. Tegye ezt azokban az esetekben is, amikor az akadémikus stílustól merőben eltérő, új kezdeményezések látnak napvilágot.

1903-tól Klimt művészete új ihletforrásból is táplálkozott, mert utazást tett Olaszországban, ahol a velencei és ravennai mozaikok is nagy hatással voltak rá. A képein megjelenő aranyozás és az ábrázolás szimbolikája is visszavezethető ezekre a tapasztalatokra. Kibontakoztatva ezzel azt az alkotói korszakot, amely a művész nevét meghallva legtöbbünknek eszébe juthat. Ebben az időszakban készült ’A csók’ című kép és az Adele Bloch-Bauert ábrázoló portré, amely minden idők egyik legdrágábban gazdát cserélt festménye lett 2006-ban, amikor megvásárolta a Neue Galerie New York.

 

Élményfestés a KreatívLigetben Klimt stílusában

Az érzékiség, az emberi kapcsolatok testi vonatkozásai, mint feldolgozandó témák előkelő helyen szerepelnek Klimt képein. Vásznain az erotika finoman és érzékenyen jelenik meg, továbbgondolásra sarkallva a szemlélőt. A gazdag életműből olyan képeket igyekeztünk választani, amelyek a foglalkozásainkon résztvevő alkotók számára leginkább megmutatják az érzéki kapcsolatok ábrázolhatóságát.

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban a következő Klimt képekből választhatsz:

  • A csók
  • Anya gyermekkel

Keresd az időpontokat a Helyszíni élményfestések oldalon, válassz egy Neked megfelelőt és jelentkezz élményfestésre a KreatívLiget Stúdióba!

Blog

Az óceánok világnapja

1992 óta minden évben június 8-án ünnepeljük az Óceánok Világnapját. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az óceánok, tengerek fontosságára és sebezhetőségére.   A Föld fél tüdeje kék  A Föld több mint 70%-át borítja sós víz. Számos tengeri élőlénynek ad otthont, becslések szerint kb. 2,2 millió faj élhet az óceánokban és tengerekben. Több millió ember megélhetését biztosítja, és élelemmel lát el bennünket. Bármilyen meglepő, de az óceánok jelentős mennyiségű oxigént is termelnek. A vízben úszó fitoplanktonok állítják elő az általunk belélegzett oxigén felét, emellett az emberek által termelt szén-dioxid negyedét is elnyelik. Magyarországnak nincs tengerpartja, mégis mi, magyarok is minden második lélegzetvételünket az óceánoknak köszönhetjük. Sajnos különböző problémák fenyegetik ennek a hatalmas víztömegnek az egyensúlyát: a környezetszennyezés, a túlzásba vitt halászat és a globális felmelegedés.   A műanyag szennyezés Nagyjából 5-12 millió tonna műanyag kerül évente az óceánokba. Egyes becslések szerint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. A tengeri áramlatok hatalmas szeméttelepeket hoznak létre. A Csendes-óceán északi részén úszó szemétsziget becsült mérete kb. 700 ezer – 15 millió négyzetkilométer volt 2009-ben. Tehát még azt sem tudjuk pontosan, hogy mekkora. A szemétszigetben található műanyag a napfény ibolyántúli sugárzásának hatására fokozatosan darabolódik, szemmel nem látható apró részecskékre bomlik. Az

Olvass tovább »

Alkotni nem csak a vászonra lehet – Virágágyások madártávlatból

A tavasz érkeztével színesebb lesz a világ körülöttünk. Napról-napra egyre több virágban gyönyörködhetünk, a természet a téli álom után színpompásan ébred újra. Ha hagyunk magunknak időt ahhoz, hogy alaposan szemügyre vegyünk egy virágot,  akkor rájöhetünk, hogy tulajdonképpen egy csodás és tökéletes művészeti alkotás nő a lábaink előtt. A virágok rendkívül változatos szín- és formavilággal rendelkeznek, nem csoda, hogy sokakat inspirálnak alkotásra. Gyönyörű festmények, installációk  és fotók születnek nap, mint nap a virágokról, de egy lenyűgöző virágoskertet megálmodni és megvalósítani is művészeti tevékenység. Mai cikkünkben olyan virágoskerteket mutatunk be, amelyek madártávlatból fantasztikus impresszionista festményként hatnak.   Európa legnagyobb virágoskertje, a Keukenhof A Keukenhof kerteket 1949-ben alapította a város akkori polgármestere. Az volt a célja, hogy a hollandiai és európai virágtermelők kiállíthassák termékeiket és hogy segítse a holland exportot. A Keukenhof, ami magyarul konyhakertet jelent, a hollandiai Lisse városka mellett található, Haarlemtől délre, Amszterdamtól délnyugatra. A 32 hektáros parkban nagyjából 7 millió virághagymát ültetnek el évente. Ez a különleges park néhány hétig pompázik, ezért március utolsó hetétől, május közepéig látogatható. A kertben a tavasz valamennyi hírnöke otthonra lel. Aki arra jár, az illatozó jácintok, színpompás krókuszok, nárciszok, gyöngyikék, kockás liliomok és rhododendronok között élvezheti a tavaszi szín és illat kavalkádot. A kert

Olvass tovább »

Rendelj élményfestést webáruházból!

Kreatívnak kell lennünk nem csak az stúdióban dolgozva, hanem akkor is, ha a külső körülmények következményeként nem lehet személyesen részt venni az élményfestés foglalkozásokon, és mi mégis szeretnék eljuttatni azt az alkotni vágyókhoz. Már megnyitotta virtuális kapuit a KreatívLiget webáruház, ahonnan minden festeni szándékozó kreatív személy meg tudja rendelni a számára kedves festmények alapanyagait és többféle lehetőség közül választhat, hogy azt milyen módon festi meg.   Online élményfestés Az online festés egy olyan új szolgáltatásunk, amellyel megoldhatóvá válik, hogy otthonodba rendelve a szükséges anyagokat és egyéb kellékeket a megváltozott lehetőségeket figyelembe véve vehetsz részt egy élményfestés foglalkozáson. Az online élményfestés foglalkozások online bejelentkezéssel zajlanak. Ennek során az instruktor minden tudnivalót elmond, és lépésről-lépésre veled együtt készíti el a képet. Lehetőséged van kérdezni a foglalkozás teljes ideje alatt, ha esetleg elakadnál és valamiben segítségre van szükséged. Az élményfestés kiválasztása és webáruházban történő megvásárlása után az esemény napján küldünk részedre egy linket, amivel csatlakozni tudsz majd az online foglalkozáshoz. Az élményfestés időtartama 3 óra, a résztvevők maximális létszáma pedig 6 fő. Ezt azért határozzuk így meg, hogy mindenkire tudjunk figyelni online körülmények között is és ne érezze elveszve magát egyik résztvevő sem.   Videós élményfestés A webáruházból a VIDEÓS élményfestő szettjeink közül

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü