Híres magyar festők – Orlai Petrich Soma

Márciusi nemzeti ünnepünk táján egészen biztosan találkozunk a szabadságharc és forradalom lánglelkű költőjének, Petőfi Sándornak a portréjával. Azonban a híres kép készítőjét alig ismerik, pedig egy rendkívül szorgalmas és tehetséges magyar festő volt, aki az akkori irodalmi élet ismert alakjaival is jó barátságot ápolt. Ismerjük meg Orlai Petrich Somát, a történeti festészet jeles alakját.

 

Jogászból lett festő

Felvidéki gyökerekkel rendelkező  evangélikus családba született Mezőberényben 1822-ben. Anyai ágon rokonságban állt Petőfi Sándorral, aki a másod-unokatestvére volt. Középiskolai tanulmányait Mezőberényben, Szarvason és Sopronban végezte, később Pápán szerzett jogi végzettséget.

Tanulmányai egy részét Petőfivel és Jókaival töltötte, az ő hatásukra maga is írogatott. 1846-tól fordult az érdeklődése a festészet felé, kezdetben Bécsben, majd Münchenben, később Rómában és Párizsban is tanulta a szakma csínját-bínját.

Európai tanulmányútjáról hazatérve egy ideig arcképfestésből kereste a kenyerét Debrecenben,  majd ismét Bécs lett lakhelye. Végül 1955-ben költözött haza Pestre, miután megalakult a pesti állandó műtárlat. 1851-től kezdte használni az Orlai nevet, de csak 1853-ban vehette fel hivatalosan.

1854-ben kötötte össze életét Névery Annával, akit  Ninának becézett. 1861-től munkája elismeréseként az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat igazgató-választmányi tagja lett, mégpedig olyan neves festők társaságában, mint Barabás Miklós, Zichy Jenő, vagy Than Mór.

 

Mindenkit elveszített, akit szeretett

A szakmai sikerek mellett azonban magánélete sajnos tragikusan alakult. Egyre többet betegeskedett, mellbaj és kínzó fejgörcsök gyötörték, ráadásul 1876-ban lánya, 1878-ban fia is meghalt. Szenvedését fokozta feleségének betegsége és halála, 1880-ban veszítette el szeretett Nináját. Néhány nappal később Orlai Petrich Soma is távozott az élők közül. Ő volt az első akadémikus képzettségű magyar festő, a történeti magyar festészet úttörője. Sírját a Fiumei úti temetőben találhatjuk.

 

A történeti festés úttörője volt

Bár az alkotásban a folyamatosan megújuló fejgörcsei folyton hátráltatták, nála szorgalmasabb festőt  aligha találunk. 1851-től, mikor Szent István ébredése című kompozícióját a műegyesületben kiállította, úgyszólván utolsó napjáig folyton dolgozott. Készített irodalmi illusztrációkat, ilyen Vörösmarty Mihály  Szép Ilonka című költeménye által inspirált sorozat. Megfestette azt a jelenetet is, mikor Milton az Elveszett Paradicsom című művét három leánya körében tollba mondja. Ezzel az alkotással az 1962-es londoni világkiállításon is szerepelt.

Portréi közül az Anyám című az egyik legfigyelemreméltóbb, amelyet a Nemzeti Galériában őriznek. Történelmi témájú festményei közül a A Mohácsnál elesett II. Lajos király testének feltalálása (1851) című képe, vagy a Perényiné a mohácsi csata után összeszedi a halottakat címet viselő alkotása említésre méltó. Ókori témákhoz is szívesen nyúlt, ilyen a Salamon királyt anyja megátkozza (1857) nevet viselő festménye.

 

Orlai Petrich Soma különleges barátsága Petőfivel

Mint említettük, a nagy költővel nem csak iskolatársak voltak, hanem rokonságban is álltak egymással. A szabadságharc híre Orlait Bécsben érte, de rögtön útra kelt, hogy csatlakozzon a felkelőkhöz. Azonban megsebesült, ezután Mezőberénybe, a szülővárosába ment lábadozni. Petőfihez annyira közel állt Orlai, hogy a  sérült festőt meglátogatta 1849 júliusában. Orlai ekkor festette meg a Petőfi Mezőberényben című festményét. Élete során még számos portrét készített a költőről: Petőfi Sándor arcképe, Petőfi Debrecenben, Petőfi Pesten 1848-ban. A költő apjáról és anyjáról is készített portékat.

Ha te is szeretnéd megtapasztalni a festés örömét, de tanácstalan vagy abban, hogyan fogj hozzá, jó helyen jársz! Profi instruktoraink minden információt és eszközt a rendelkezésedre bocsájtanak helyszíni élményfestő alkalmainkon. Amennyiben otthonod biztonságában komfortosabban érzed magad, akkor sem kell lemondanod az alkotásról. Válassz kedvedre otthoni videós szettjeink közül! Szeretettel várunk!

Blog

Híres női festők – Lavinia Fontana

Lavinia Fontana azon ritka női reneszánsz festők közé tartozik, akinek ismerjük a munkásságát. Valójában ő volt az első nő, aki saját jogán sikeres festői karriert futott be, a királyi udvar, vagy az egyház különösebb támogatása nélkül. Ez tette Fontanát úttörővé a női festőművészek között, no meg az a tény, hogy a bolognai egyetemen diplomát szerzett és nőként női aktokat is festett.   A festés, mint családi vállalkozás  Lavinia 1552-ben született Bolognában, édesapja nagy tekintélyű festőművész volt, tőle tanulta az első ecsetvonásokat. Úgy tűnik, az apák művészi vénája előfeltétele volt annak, hogy egy tehetséges nő is kibontakozzon, hiszen csak így juthatott megfelelő képzéshez. Több ismert női reneszánsz festő is az apjától tanulta az alapokat, mint például Artemisia Gentileschi és Angelica Kauffmann is. Ugyanakkor Fontana sikere -mint ahogy az előbb említett két hölgyé is- magas színvonalú munkáján és tehetségén múlott, nem a családi kapcsolatain. Már 13 évesen ő lett a családfenntartó, olyan kiemelkedően festett kamaszként is.   Fontana, a portréfestés mestere Fontana leginkább portéiról ismert, amelyek jól szituált olasz nemeseket és méltóságokat ábrázolnak. A képek tanulsága szerint elsősorban bolognai nemes hölgyek voltak a legelkötelezettebb pártfogói, de olyan bolognai hátterű egyházi személyek, mint XIII. Gergely pápa is megbízója volt. Nem csak elhalmozták rendeléseikkel,

Olvass tovább »

Eltűnt és megkerült festmények – A sikoly

Az egyik leghíresebb norvég festő, az expresszionista Edvard Munch Sikoly című festményével vélhetőleg már mindenki találkozott. Azt azonban kevesebben tudják, hogy ennek az alkotásnak négy változata ismert, két festett és két pasztell. Ebből kettő az oslói Nemzeti Galériában tekinthető meg, a Munch Múzeum pedig egy festett és egy pasztell verziót őriz. Arról viszont még kevesebbeknek van ismerete, hogy ezen képek valamelyikét kétszer is ellopták, de szerencsére minden alkalommal visszakerült méltó helyére.   A természet kiáltása A kultikus képsorozat darabjait Munch 1893 és 1910 között festette. A kép hátterében az Oslo fjord található a naplementében. Munch egy sétára indult két barátjával, mikor kissé lemaradva felpillantott és egy furcsa, megmagyarázhatatlan szorongás lett úrrá rajta a tájt nézve. A festmény keletkezéséről a következőt nyilatkozta: “Egy este épp egy gyalogúton sétáltam, amikor a város az egyik oldalon volt, míg a fjord alatta. Fáradtnak és betegnek éreztem magam. Megálltam és elnéztem a fjord fölött, – a Nap éppen lemenőben volt, amikor az ég vérvörössé változott. Úgy éreztem, hogy egy sikoly préselődik ki a tájból és úgy tűnt számomra, mintha hallanám a sikoltást. Megfestettem a képet és a vérvörös felhőket. A színek szinte sikoltottak. Ez vált A sikollyá.”   A rejtélyes felirat Az egyik festmény bal

Olvass tovább »

Élményfestés – A kis herceg és a róka

Az egyik legismertebb mesekönyv a világon, amelynek nem népmesei motívumok az alapjai és ismerjük az íróját, ’A kis herceg’ című regény. 1943-ban jelent meg először, Antoine de Saint-Exupéry francia író könyveként, azóta pedig 345 különböző nyelvre fordították le és a 80 millió eladott példánnyal bekerült a világ 50 legolvasottabb könyve közé. Ez a könyv egy nagyon fontos mű, az emberi társadalom elé tart görbe tükröt, ugyanakkor több dologra is figyelmezteti az olvasót, úgy, mint az ősi bölcsek tanításának örökké tartó igazságára, amelyet sokszor azóta is semmibe vesz az emberiség.   A kis herceg története A könyv az ajánlás szerint gyermekeknek íródott, a felnőttek számára is jelentős üzenetet hordoz, ráadásul a számukra már sokkal inkább befogadható és értelmezhető is ez az üzenet. A történet szerint a könyv írója balesetet szenved, lezuhan a repülőgépével és ájultan álmodik, amiről tájékoztatja az olvasót. Ebben persze végig nem lehetünk teljesen biztosak, hogy álom vagy valóság mindaz, ami történik. Az író a baleset bekövetkezése után találkozik a kis herceggel a sivatagban, egy apró, törékeny, aranyhajú kisfiúval, aki rendkívüli módon érdeklődő és kíváncsi természet. Addig kérdez, amíg nem kap a kérdéseire megnyugtató választ. A kis herceg szemén keresztül feltárul előttünk a világ egy másik látásmódja, amelyet a

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü