Híres női festők – Catharina van Hemessen

Catharina van Hemessen (1528 – 1588)  az első elismert flamand festőnő, aki az 1540-es évek vége és az 1550-es évek eleje között alkotott intenzíven. Fennmaradt alkotásai közül kis méretű női portrék és néhány vallási kompozíció a legismertebbek. Ő az első művész, aki önarcképet festett magáról, mely festés közben ábrázolja.

 

Művész családba született

Abban a korban, melyben Catharina élt és alkotott, a nők számára majdnem elérhetetlen volt a festőművészi karrier és az ezt megelőző képzés. A festőtanoncok anatómiai ismereteik mélyítése végett boncolásokon vettek részt és meztelen férfitesteket tanulmányoztak. A tehetséges gyermekek leghamarabb 9, legkésőbb 15 éves koruktól együtt éltek egy idősebb, tapasztaltabb festővel, hogy testközelből lessék el a szakma csínját-bínját. Ez az empirikus tanulás 4-5 éven keresztül tartott. Mindezen okokból nagyon kevés női művész kapott megfelelő képzést. Akik mégis hozzájutottak a tanulás lehetőségéhez, azoknak rendszerint valamelyik közeli rokonuk is festő volt, aki vállalta oktatásukat. Így volt ez Catharina esetében, akit apja, Jan van Hemessen tanított pályája első 5 évében lakóhelyükön, Antwerpenben. Úgy tartják Catharina keze munkája apja több alkotásán is megtalálható. Mikor a művésznő elismert művész lett, maga is mestere lett 3 festőtanoncnak.

 

A tehetség és szerencse alakította útját

Catharina van Hemessen korának híres festője volt, ami részben annak is köszönhető a nyilvánvaló tehetségén túl, hogy nagyon szerencsés volt a mecénását illetően. Ez nem más volt, mint Habsburg Mária, aki épp testvére V. Károly megbízásából régens volt az akkori Belgium területén.

Időközben a szerelem is rátalált, 1554-ben feleségül ment Christian de Morienhez. Az újdonsült férj igen előkelő állást töltött be, ő volt az antwerpeni székesegyház orgonistája. A művészházaspár azonban 1556-ban a költözés mellett döntött, mivel Catharina támogatója, Habsburg Mária Spanyolországba tette át székhelyét. A mecénásuk két évvel később meghalt, de bőséges életjáradékkal gondoskodott a művész házaspár anyagi biztonságáról. Catharina ezt követően egyre ritkábban nyúlt ecsethez, mivel a megélhetése nem függött a megrendelőktől. Nem maradt fent ismert munkája Habsburg Mária halála után.

1561-ben a pár hazaköltözött Antwerpenbe, ahol egészen 1565-ig maradtak. Élete végére azonban visszatért szeretett szülővárosába, Antwerpenbe, ahol 60 éves korában érte a halál. A párnak nem született gyermeke, Catharina alkotásai által él tovább az emberiség történelmében.

 

Van Hemessen legismertebb alkotásai

Portréja, mely saját magát ábrázolja a világ első női művészének önarcképe. Húsz évesen festette és igen egyértelmű módon jelezte, hogy kit ábrázol a mű. A bal felső sarokba a következő feliratot helyezte el: Én, Catharina van Hemessen, 1548-ban festettem magam 20 évesen. A kép festés közben ábrázolja Catharinát, ez az első önarckép a művészettörténetben, amely alkotás közben ábrázolja a művészt. A képről egy fiatal lány nyugodt, vizsgálódó tekintettel néz ránk, testbeszéde visszafogottságot és szerénységet közvetít.

Alkotásai realisták, egészen kis képek, egy zsebben is elférnének. Portrékat, vallási képeket festett elsősorban. Az alanyai arcát és ruházatát igen kifinomultan dolgozta ki, aprólékos részletességgel. Az általában ülő modellek sötét háttér előtt láthatók, ez az ábrázolásmód  még jobban kiemeli a képen szereplő ember arcát. Úgy tartják, a Nő a csemballó mellett című alkotása nővérét ábrázolja és saját önarcképe párja. Egymás mellé kell akasztani alkotója szándéka szerint. A fiatal nő portréján jól megfigyelhető a ruházat és az arany kiegészítők aprólékos kidolgozása.

Ma már nem kell leküzdhetetlen akadályokat megugrani, ha valaki nőként ragadna ecsetet. A művészetben egyre inkább omlanak le a falak, amelyek a nők elé álltak tehetségük, vágyaik kibontakoztatásában. Nálunk nemtől, kortól, festői adottságtól függetlenül megtapasztalhatod az alkotás örömét. Válassz bátran helyszíni élményfestő alkalmaink közül, vagy nézz körül  otthoni élményfestő szettjeink között!

Blog

A 7 leghíresebb női festmény

Egy bejegyzésben már írtunk a híres és kevésbé ismert női festőművészekről, most pedig jöjjenek azok a híres festmények, amelyek egy-egy nőt ábrázolnak és mint ilyen alkotások, legtöbbször olyan módon ismertek még a festészettel kapcsolatos témák iránt komolyabban érdeklődő emberek körében is, hogy kevesen vannak, akik az alkotó nevét is egyből társítani tudják az adott képhez. A felsorolásban úgy szerepeltetjük a képeket, hogy az alkotó nevét a bejegyzés végén fogjuk felsorolni, így hátha lesz kedve az olvasóknak egy kis játékhoz, amely arra irányul, hogy megpróbálják segítség nélkül kitalálni, megtippelni vagy egyszerűen csak rutinosan felsorolni a női portrék alkotóit. Különlegesen szép vagy igézően karakteres nőket minden festészeti korszakban festettek a művészek. Múzsák, szerelmek, családtagok, gazdag mecénások, híres személyek vagy egyszerű, pénzért dolgozó modellek voltak a képeken megjelenő hölgyek, akik esetében előfordul, hogy a nevüket és a személyazonosságukat sem ismerjük vagy legalábbis nem tudjuk azt 100%-os biztonsággal megmondani.   Vénusz születése (1485-1486) A kép azt a pillanatot ábrázolja, amikor az istennő Ciprus szigetén, Paphosznál partot ér egy kagylón. Azért igazán jelentős mű, mert az antikvitás kora óta ez volt az első kép, amely teljes alakos aktot ábrázolt. A festményen Vénusz bal oldalán Zefír és Khlorisz látható, amint a kagylón álló istennőt fújják, a parton pedig

Olvass tovább »

Különleges technikák, anyagok és eszközök

Festeni már önmagában is nagy élmény, de lehetnek eszközeink és ötleteink, amelyek további értéket adnak ehhez az nagyszerű kikapcsolódási formához. Azonkívül, hogy sokféle festményből válogathatsz nálunk, amelyeket megfesthetsz a foglalkozásainkon, időről időre beiktatunk az eseménynaptárba olyan alkalmakat is, amikor a sima akrilfestéken kívül más anyagokat is kipróbálhatsz.   Valódi homok a festményen Egy tengerparti hangulat megjelenítése a vásznon mindig különleges élmény. Visszaidézi kedves emlékeinket egy nyaralásról és készítése közben már hangolódhatunk is a következőre. Ha valódi homokot is használunk az akrilfesték mellett, akkor a festményünk szinte megelevenedik. A fókusz áthelyeződik és egy ilyen anyag segítségével bevonjuk a harmadik dimenziót is az ábrázolásba. Kísérletező kedvűek tovább fokozhatják a hatást azzal, hogy a nyaralásról hazahozott kagylókat és csigákat a megfestett képre szépen megkomponálva helyezik, ezzel is emléket állítva a nyári élményeknek.   Arannyal festés Gustav Klimt a szecessziós festészet nagy alakja alkalmazta előszeretettel a képein az arannyal festést, A legszebb színű nemesfémmel való kapcsolata egészen a gyerekkoráig nyúlik vissza, az édesapja ugyanis aranyművesként dolgozott. Ahhoz, hogy tökéletesítse az arany használatának festményeken történő technikáját Klimt Olaszországba – Ravennába és Velencébe utazott, hogy a bizánci művészek munkáját tanulmányozza. A csók című híres alkotásához nem csak aranyfestéket, hanem valódi laparanyat is használt, ezzel téve még

Olvass tovább »
Híres virágos festmény

A 8 leghíresebb virágos festmény

Virágokat festeni és rajzolni egészen hamar „megtanulunk”. Kisgyermekként az egyik első olyan motívum, amelyet szerepeltetni tudunk a saját műveinken. A népi művészeti ágaknál is sokféle módon előfordulnak a virágok, legyen az akár díszítőfestés egy tárgyon, egy hímzés a ruházaton vagy valamilyen lakástextilen. A virágok sokfélesége a természetben lenyűgöző. Mint látvány és mint ihletadó vagy „alapanyag” a legszebb festményekhez. Minden kornak és stílusnak megvoltak a maga virágcsendéletei vagy más olyan alkotásai, amelyeken valamilyen formában megjelennek a virágok. Ezek közül a nagyszerű művek közül választottunk ki most 8-at, amelyek talán a leghíresebbek, de mindenképp egytől egyig kiemelt figyelemre méltóak.   1. Claude Monet – Vízililiomok (Tavirózsák) Tulajdonképpen nem is egy képről van szó, hanem egy teljes sorozatról, amelyek Monet leghíresebb képei közé tartoznak. Összesen mintegy 250 festményt készített erről a csodás témáról. Kevesen tudják, hogy Monet szenvedélyes kertész volt és amikor a sikeres festményeladások lehetővé tették a számára anyagilag, vásárolt egy telket, amin egy tó is volt, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy gyönyörű kertet varázsoljon belőle. Ez a tó és kert lett később festményeinek fő témája is. Élete utolsó 30 évében a saját kertje lett a fő művészi témája, itt festette a vízililiomokról szóló sorozatát is. Monet tavirózsás festményei megtalálhatók a

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü

Kedves Vendégeink!

Az eseményeken való részvételhez oltási/védettségi igazolás nem szükséges!