Kevésbé ismert festők – Gustave Caillebotte

Híres festőkről szóló cikksorozatunkban csupa olyan művész munkásságát mutattuk be olvasóinknak, akiket nagy valószínűséggel már ismertek valamennyire a festészet és a képzőművészet iránt érdeklődő és nyitott szemmel járó műkedvelők.

Ebben a sorozatban felbukkant többek között Pablo Picasso, Salvador Dalí, Edvard Munch, Gustav Klimt, Vincent van Gogh, Claude Monet és René Magritte, hogy csak néhányat említsünk a híres kiválóságok közül. A magyar művészek közül külön bejegyzést szenteltünk Munkácsy Mihálynak, Szinyei-Merse Pálnak és Csontváry Kosztka Tivadarnak is, illetve a következő, akiről majd olvasni lehet ebben a hónapban, az Rippl-Rónai József lesz.

Szeretnénk a jövőben olyan festők képei és életműve iránt is felkelteni az érdeklődést, akik valamiért nem kerültek annyira előtérbe eddig, sőt akár teljesen ismeretlenek olvasóink számára. Első ilyen művészünk Gustave Caillebotte, aki francia volt, Párizsban született és a 19. század második felében élt és alkotott. Mi lehet a magyarázata, hogy ilyen kezdeti „adottságok” ellenére is kevésbé ismert a neve? Talán az, hogy Caillebotte sosem volt rákényszerülve arra, hogy a képei eladásából éljen meg, mert a családja tehetős volt és mindig volt elég pénze.

 

Caillebotte élete és szenvedélyei

Gustave Caillebotte francia festő és grafikus 1848. augusztus 19-én született Párizsban és 1894. február 21-én halt meg Gennevilliers-ben. A realizmus és az impresszionizmus határát jelentő festészeti korszak egyik meghatározó alakja. Nem csak a saját munkássága okán, hanem mert a kor tehetséges művészeinek támogató mecénása is volt.

1860-tól a családja sok nyarat töltött a Yerres folyó partján fekvő Yerres városkában, mintegy 12 kilométerre délre Párizstól. Ebben az időszakban kezdett el festeni. 1868-ban jogi diplomát szerzett, majd 1870 és 1871 között besorozták katonának és részt vett a francia-porosz háborúban. A háború után Léon Bonnat műtermében kezdte tanulmányozni a festészetet. Első műterme szülei házában volt. 1873-ban beiratkozott a Képzőművészetek Akadémiájára (École des Beaux-Arts), 1874 körül megismerkedett Edgar Degas-al és Giuseppe de Nittis-vel.

Amikor Argenteuilben Monet-val is találkozott, fokozatosan az impresszionisták legfőbb mecénása lett. Érdekesség, hogy őt festette le Renoir az Evezősök reggelije című kép előterében csaknem teljes alakban, amint egy fordított helyzetű széken ülve beszélget.

Vagyonával nem csak az impresszionista festőket támogatta és festményeiket vásárolta, hanem más hobbijainak is hódolt. Ilyen volt az orchideák gyűjtése és termesztése, valamint a jachtépítés és a textiltervezés is.

 

Caillebotte és az impresszionizmus

Caillebotte 1876-ban a II. Impresszionista kiállításon mutatkozott be nyolc festménnyel, köztük a Padlócsiszolókkal. Ennek a képnek a témáját, a fapadlón dolgozó munkások ábrázolását akkoriban vulgárisnak találták, ezért 1875-ben vissza is utasították a hivatalos kiállítását. Abban az időben a művészek testülete a munkásosztályról csupán a földművelők kissé romantikus hangulatú ábrázolását tartotta csak elfogadhatónak. A Padlócsiszolók festmény ma a Musée d’Orsay-ban található.

Caillebotte halálakor az impresszionistákat még mindig nagyrészt elítélte a franciaországi művészetkritika, amelyet az ún. akadémikus művészet és különösen az Académie des Beaux-Arts uralt. Emiatt Caillebotte úgy gondolta, hogy ha nem körültekintő a végrendelete megfogalmazásakor, akkor a gyűjteményében található kulturális kincsek valószínűleg eltűnnek valami sokadrangú vidéki múzeumban. Ezért előírta, hogy a festményeket a luxemburgi palotában, majd később a Louvreban kell kiállítani. A francia kormány hallani sem akart ezekről a feltételekről.

Caillebotte azonban a végrendeletének végrehajtását Renoirra bízta. 1896 februárjában végül a francia kormány megállapodott Renoirral, és ezek alapján harmincnyolc festményt vittek a luxemburgi palotába. Ez a gyűjtemény jelentette az impresszionisták első bemutatóját egy nyilvános helyszínen Franciaországban.

Végül évtizedeken át tartó huzavona után 1928-ig kellett várni, hogy ezek a művek ünnepélye­s keretek között bekerüljenek a Louvreba.

 

Caillebotte emlékezete

Testvére, René 1876-os halála után Caillebotte meg volt győződve arról, hogy saját élete is rövid lesz, ezért már a húszas éveiben megírta a végrendeletét. A végrendeletben Caillebotte nagy gyűjteményt hagyott hátra az államnak. Ez a gyűjtemény a halálakor végül hatvannyolc festményt tartalmazott különböző művészektől. Camille Pissarro tizenkilenc, Claude Monet tizennégy, Auguste Renoir tíz, Alfred Sisley kilenc, Edgar Degas hét, Paul Cézanne öt, és Édouard Manet négy képe volt Caillebotte hagyatéka.

Caillebotte negyven saját művét a Musée d’Orsay őrzi. A Boulevard Haussmann egyik erkélyéről kinéző férfit ábrázoló festménye valamivel több mint 14,3 millió dollárért kelt el a 2000-es évek elején.

 

Élményfestés impresszionista stílusban

Ha közel áll hozzád ez a festészeti irányzat, keresd a megfesthető képeket a KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatában.

Amíg nincs lehetőség személyes találkozásra és az élményfestés alkalmak megtartására, addig nézz körül a webáruházunkban, ahol megtalálhatod a legnépszerűbb képeinket házhoz rendelhető csomagban, vagy választhatsz akár kész festményeket is, amelyekkel dekorálhatod otthonodat.

Blog

Élményfestés – Bonsai fa

Manapság gyakran találkozhatunk gyönyörű tálba ültetett mini fákkal, melyek a japán bonsai (ejtsd bonszáj) nevet viselik. A szó jelentése: fa egy edényben.  A bonsait választók a fákat a harmónia, az egyensúly, a türelem vagy akár a szerencse szimbólumaként tekintik. Mások egyszerűen a cserepes fákat élő díszként használják otthonuk dekorálásához, míg egyesek – például a zen buddhisták – úgy vélik, hogy a bonsai meditáció során a szemlélődés tárgya lehet. Bonsait nevelni nagy öröm, de nem kis feladat. Sok türelemre és szakértelemre kell szert tenni, ha valaki minden nap gyönyörködni szeretne benne. Amennyiben szívesen nézegetnél otthonodban egy ilyen kis fát, de nincs türelmed, vagy lehetőséged a gondozásához, gyere el hozzánk és fess nálunk bonsai-t!   A bonsai kultúra Kínából ered A bonsai nevelésnek körülbelül 1300 éves hagyománya van. A monda szerint a Han-dinasztia (ie. 206-220) uralkodása alatt élt egy varázsló, Jiang-feng, aki azzal a különleges képességgel volt megáldva, hogy a hegyeket, a fákat, a folyókat, a házakat, az állatokat és az embereket lekicsinyítve egy tálcára varázsolta. Ha valóban létezett ilyen varázslat, annak a császár Csin Si Huang Ti nagy hasznát vehette, mivel az ellenségeivel keményen leszámoló uralkodó joggal tarthatott merénylettől. Sokszor még legközelebbi bizalmasai sem tudták, hogy éppen 50 kastélya közül melyikben

Olvass tovább »

Kreatív tevékenységek ősszel

Az időjárás segítségével már szeptember közepén megtapasztalhattuk, hogy milyen az ősz, amikor kicsit zordabb oldalát mutatja felénk. Az évnek ebben az időszakában kicsit átalakulnak a szabadidő eltöltésének a lehetőségei is emiatt. A szabadban tölthető idő lerövidül a korábbi sötétedés és a hőmérséklet csökkenése miatt, ráadásul nem mindenki szeret kirándulni vagy a városban sétálni, sokan pedig nem tudják ezeket művelni akkor sem, ha szeretnék, mert fizikailag nem képesek rá. Mit tehetünk a hűvös őszi időszakban, ha a kreatív energiáinkat szeretnénk kamatoztatni és a szabadidőnket pedig jól eltölteni? Ebben a bejegyzésben adunk pár ötletet és szeretnénk alkotásra inspirálni azokat is, akik már a szeretteik karácsonyi ajándékán töprengenek.   Kavicsfestés Vége lett a nyárnak és lehet, hogy ehhez a kreatív tevékenységhez már meg is van az alapanyag, mert a nyaralásról egy kupac lapos és simára csiszolódott kaviccsal tértél haza. Persze akkor sincs baj, ha ez nem így van. Folyó- vagy tóparton is keresgélhetsz megfelelő „alanyokat” a kavicsfestéshez. Ebben a tevékenységben az a jó, hogy szinte kimeríthetetlen a lehetőségek száma, ami a festés témáját illeti. Készíthetünk absztrakt, nonfiguratív díszítéseket, de akár aprólékos részletességgel kidolgozott tájképeket, madarakat, virágokat vagy bármi olyat, ami kedvünkre való és el tudjuk képzelni otthonunk vagy kertünk dekorációjának, ajándéknak, apró meglepetésnek

Olvass tovább »

Élményfestés nőnap alkalmából

A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án ünnepelnek. Ugyanis 1857-ben ezen a napon New Yorkban csaknem negyvenezer munkásnő sztrájkolt, hogy a férfiakkal egyenlő bért kapjanak, valamint munkaidő-csökkentést kértek. Tehát a nőnap munkásmozgalmi eredetű, azonban manapság sok civil szervezet szót emel a nők elleni erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és minden más, nők ellen elkövetett erőszak ellen ezen a napon. A nőnap megálmodói egy tisztelgésnek szánták ezt a napot azon nők előtt, akik az egyenlő jogokért és lehetőségekért nem féltek felemelni a hangjukat.   Tüntetés a választójogért A Nemzetközi Nőnapot először 1917. március 19-én ünnepelték meg. Ebben a megemlékezésben  Ausztria, Dánia, Németország és Svájc vettek részt. Az ezen a napon szervezett  tüntetéseken és felvonulásokon sok férfi is tiszteletét tette. A cél elsősorban a nők választójogának megszerzése volt. A női választójog Finnországban 1906-tól lett elérhető, Oroszországban 1917-től, Németországban pedig 1919-től. A  franciaországi és az olaszországi nők azonban csak a II. világháború után lehettek választópolgárok, a belgák 1958-tól, a svájciak 1971-től, a portugálok 1976-tól, liechtensteini nők csupán 1984-től.   A magyar nők választójogának kacifántos története Magyarország is azon nemzetek közé tartozik, akik a 20. század elején tették lehetővé a nők számára

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü