Kortárs festők – Leonid Afremov

Ha egy csodálatosan színes, tudatosan megkomponált foltokból álló festményt találsz az interneten, amely még akkor is szinte ragyog, ha történetesen egy esőáztatta utcát ábrázol esti fényekkel, akkor majdnem biztos lehetsz benne, hogy Leonid Afremov egyik munkájához van szerencséd.

Ő az a festő, akit szoktak a 21. század impresszionistájának is nevezni. Tudható még róla, hogy a munkáinak elterjedéséhez és kedvező fogadtatásához nagy részben hozzájárult az internet és az olyan – világhálón bárki számára elérhetővé váló – értékesítési csatornák, mint az Amazon vagy az eBay. Ez utóbbi segítségével sikerült eladni az első olyan festményeit, amelyeket nem megrendelésre, hanem a saját elgondolása és akarata szerint készített, a saját emlékei, érzései, benyomásai alapján.

 

A festő karrier kezdetei

A későbbi sikerek még egyáltalán nem látszottak a nehéz kezdet idejében. Leonid Afremov Fehéroroszországban született és élt egészen 1990-ig, amikor aztán családjával Izraelbe költözött. Később Amerikában is éltek egy ideig, végül pedig Mexikóban, egy Playa del Carmen nevű üdülővárosban telepedtek le. A 90-es években még főleg vízfestményeket készített és megrendelésre dolgozott. Képei értékesítésében egyik fia segítette, aki az elkészülő festményekkel házalt és próbálta azokat eladni. A próbálkozások sikeresebbnek bizonyultak, mint amikor galériákon keresztül szerettek volna képeket eladni. Így aztán elérkezett az az idő is, amikor a művész már saját kedvtelése szerint festhetett és megnyithatta saját galériáját is.

 

A folytatás

2004-ben jött el az igazán nagy fordulat, amikor Afremov világviszonylatban is ismert és keresett művésszé vált. Képeit már egészen jelentős összegekért, akár több száz vagy ezer dollárért tudta értékesíteni az internet segítségével. Az elismertsége olyan mértéket öltött, hogy amerikai tévéműsorok rendszeres szereplőjévé vált, ahová azért hívták meg, hogy a különleges képeiről beszélgessenek vele.

 

Mitől olyan különleges Afremov művészete?

Ecset helyett legtöbbször festőkéssel dolgozott, nagy foltokban felhordva a rendkívüli színekben pompázó festékrétegeket, ezzel elérve azt a harmonikus végeredményt, amelyet a képein megcsodálhatunk. Festményeinek nincs különösebben mély mondanivalója, esetleg mögöttes tartalma. Az azokon feltűnő tájak, emberek, utcaképek pusztán emlékek, és a látottak hatására kiváltott érzelmek reflexiói, megnyilvánulásai egy csodálatos látásmódnak, e mögött pedig egy érző léleknek.

A festményei, mint feszültségoldó képek jelentek meg nem csak művészeti magazinokban, hanem egészségügyi és a gyógyászat több területével is foglalkozó kiadványokban is. A hatásukat neves pszichológusok és pszichiáterek mondták pihentetőnek és megnyugtatónak. Olyannyira komolyan gondolták ezt egyes orvosok, hogy a saját praxisukban is elkezdték használni Afremov képeit pszichológiai terápiákhoz és pszichiátriai gyógykezelésekhez.

Cikkünknek az ad különösen szomorú aktualitást, hogy a képeivel gyógyító művész önmagát nem tudta meggyógyítani, 2019. augusztus 19-én egy váratlanul jött szívroham következtében elhunyt. Szerencsére a csodás, optimistán sokszínű képei örökké velünk maradnak és tovább gyönyörködtetik a befogadó sokaságot.

Fia elmondása szerint az édesapja 3 éves korában kezdett el festeni. Ezzel a tevékenységével aztán a haláláig nem állt le, minden nap festett. Csodálatos dolog az, ha egész életedben azt teheted, amit szeretsz.

 

Élményfestés a KreatívLigetben Leonid Afremov stílusában

Az összetéveszthetetlen Afremov tájképek és utcai látképek színes látványa igazán felüdítő hatású mindenkire. Arra csábít, hogy végre kipróbálhassuk a technikát, amit ő alkalmazott. A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban többféle Afremov képből is választhatsz, keresd az aktuális lehetőségeket a weboldalon.

Gyere el hozzánk Te is egy élményfestés alkalomra és fejleszd magadat és a tudásodat instruktoraink segítségével! A festhető képek közül a Helyszíni élményfestések menüpontban tudod kiválasztani a Neked kedves festményt és jelentkezni az időpontok valamelyikére. Szeretettel várunk!

Blog

Élményfestés – Koi halak

A koi ponty, japánul ’nisikigoi’, ami szó szerint brokátpontyot jelent. Más néven koi hal a ponty egy háziasított alfaja. A japánszavakban a ’koi’ vagy ’goi’ pontyot jelent. Mivel a koi szó azonos alakú egy szeretetet és vonzódást kifejező másik japán szóval, a koi ponty a szeretet és a barátság jelképévé is vált Japánban. Díszhalként megtalálható épített kerti tavakban, kedvtelésből tartják. A koi pontyoknak számos változata létezik, amelyek eltérnek színezetükben, méretükben és mintázatukban is. A leggyakrabban előforduló színek a fehér, a fekete, a piros, a kék, a sárga és a krém, illetve előfordulnak foltos változatok is. A koinak napjainkban 22 fő és több, mint 100 altípusa létezik, amelyek folyamatosan bővülnek a keveredések miatt.   A koi pontyok kialakulása Jelenlegi ismereteink szerint a koi ma ismert formájában a közönséges ponty vagy vadponty leszármazottja, annak tulajdonképpen a nemesített változata. A ponty eredete Közép-Ázsiába, a Kaszpi-tenger vidékére tehető. Ezen a területen őshonos halfaj volt a ponty már pár ezer évvel ezelőtt is. Innen aztán a halak természetes úton, a folyókon keresztül vándoroltak és terjedtek el mai élőhelyeiken, kelet felé egészen Kínáig, nyugati irányban pedig Európába, nagyjából a Duna vonaláig. A pontyféléket Kelet-Ázsiában aztán háziasították, illetve mint haszonállatot tartották, élelmezési célból. A Kínai Császárságban már

Olvass tovább »

Alkotni nem csak a vászonra lehet – Julian Beever

A legtöbb embernek az aszfaltkrétáról a gyerekek jutnak eszébe. Az ugróiskolák, az írni tanuló gyerekek feliratai, a lábunk előtt heverő jellegzetes gyerekrajzok. Azonban létezik egy szűk -művészekből álló- réteg, akik meglátták a fantáziát ebben a rajzeszközben és észrevették a  “vásznat” az aszfaltban, vagy útburkolatban. Ezen alkotók témái az utcán hevernek – jelen esetben szó szerint is. Egyik leghíresebb aszfaltrajzoló az angliai Julian Beever, aki bizonyos szögből nézve a torzulás miatt térhatású képeket alkot a járókelők örömére – vagy épp ijedelmére.   Julian titka: az anamorfózis  A görög ana- (vissza-) és morphosis (változás)  szavakból alkotott kifejezést először egy Gaspar Schott nevű német jezsuita  használta az 1650-ben megjelent Magia Universalis c. könyvében. A perspektivikus anamorfózis azokat a felismerhetetlenné torzított képeket jelenti, amelyek csak egy különös nézőpontból válnak láthatóvá. Julian Beever a “street art” egyik jeles képviselőjeként ezt az ábrázolásmódot használja alkotás közben.   Beever, a tehetséges életművész Julian Beever 1959-ben született Anglia kellős közepén, egy Cheltenham nevű településen. Két éves volt, mikor  Melton Mowbrayba költözött a Bevver család egy szép, 1920-as években épült házba, amelyet gyönyörű kert és gyümölcsös ölelt körül. Itt alakult ki benne a természet és a vadon iránti élénk érdeklődés. Állami iskolákba járt, majd művészetet tanult az angliai Leeds

Olvass tovább »

Kevésbé ismert festők – Gustave Caillebotte

Híres festőkről szóló cikksorozatunkban csupa olyan művész munkásságát mutattuk be olvasóinknak, akiket nagy valószínűséggel már ismertek valamennyire a festészet és a képzőművészet iránt érdeklődő és nyitott szemmel járó műkedvelők. Ebben a sorozatban felbukkant többek között Pablo Picasso, Salvador Dalí, Edvard Munch, Gustav Klimt, Vincent van Gogh, Claude Monet és René Magritte, hogy csak néhányat említsünk a híres kiválóságok közül. A magyar művészek közül külön bejegyzést szenteltünk Munkácsy Mihálynak, Szinyei-Merse Pálnak és Csontváry Kosztka Tivadarnak is, illetve a következő, akiről majd olvasni lehet ebben a hónapban, az Rippl-Rónai József lesz. Szeretnénk a jövőben olyan festők képei és életműve iránt is felkelteni az érdeklődést, akik valamiért nem kerültek annyira előtérbe eddig, sőt akár teljesen ismeretlenek olvasóink számára. Első ilyen művészünk Gustave Caillebotte, aki francia volt, Párizsban született és a 19. század második felében élt és alkotott. Mi lehet a magyarázata, hogy ilyen kezdeti „adottságok” ellenére is kevésbé ismert a neve? Talán az, hogy Caillebotte sosem volt rákényszerülve arra, hogy a képei eladásából éljen meg, mert a családja tehetős volt és mindig volt elég pénze.   Caillebotte élete és szenvedélyei Gustave Caillebotte francia festő és grafikus 1848. augusztus 19-én született Párizsban és 1894. február 21-én halt meg Gennevilliers-ben. A realizmus és az impresszionizmus

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü