Legtöbbször lefestett emberek – Aphrodité

A cím nem egészen helytálló, hiszen a sokakat megihlető személyeket bemutató sorozatunkban  a mai cikk egy ókori istennőről, Aphroditéről szól. Számtalan művészeti alkotás témáját adja a szépség és a szerelem istennője, egészen az ókortól napjainkig.

 

A szerelem érzése semmihez nem fogható

Az, hogy sokan éreztek késztetést Aphrodité ábrázolására, nem csoda, hiszen a szerelem az egyik legintenzívebb emberi érzelem, amely ha viszonzásra talál, egészen olyan eufóriát okoz, mint a drog. Ez nem csak egy jó hasonlat, hanem kutatásokkal bizonyított tény. Amikor valaki szívét nagyon összetörik, ugyanolyan testi és lelki tüneteket produkálhat, mint egy kábítószeres az elvonón. A New York-i Állami Egyetem MRI-vel vizsgálta a szerelmi bánatban szenvedők agyműködését, mely bizonyította ezt az elméletet. Amikor szerelmesek vagyunk, egy PEA nevű vegyület okozza ezt a semmihez nem hasonlítható érzést, s ez a vegyület rendkívül nagy hasonlóságot mutat az amfetaminnal. Aki szerelmi mámorban van, az nem éhes, nem álmos, pulzusa megnövekszik, izzad a tenyere, átalakul az értékrendje és folyamatosan a fellegekben jár.

 

Aphrodité egy merényletnek köszönheti létezését

A legismertebb szerelemistennő, Aphrodité volt, akit a Római Birodalom nagy vallási szintézise után Vénuszként is szoktak nevezni. Születésének nem akármilyen előzménye az volt, hogy Gaianak, a Földanyának elege lett abból, hogy Uranosz, az ég istene nyakra-főre nemzi vele a különféle isteni és szörnylényeket.  Csakhogy azokat később a föld mélyére rejtette, nehogy felkerüljenek a fényre és normális életet élhessenek. Ezért Gaia felbujtotta gyermekeit, hogy valaki végezzen Uranosszal. Egyedül Kronosz vállalkozott apja megölésére, ehhez pedig anyjától egy sarlót kapott fegyverül. Mikor Uranosz újra Gaia kegyeit akarta élvezni, a sötétben megbúvó fiú tulajdonképpen egy jól irányzott suhintással levágta apja legbecsesebb szervét. Ezután eldobta olyan messzire, amennyire csak erejéből tellett, egészen a Földközi-tengerig.  Uranosz lecsöppenő véréből  óriások,  fúriák és  kőris nimfák születtek. A tengerbe hullott pénisz körül a víz habzani kezdett, és ebből a habból lépett ki a gyönyörűséges Aphrodité. Az egyik legismertebb ábrázolása ennek jelenetnek Boticelli Vénusz születése című képe a 15. századból.

Úgy tartják Aphrodité először Kithía, majd Ciprus szigetén lelt otthont és alapította meg kultuszát. Amerre lépett az istennő, lába nyomán lótusz, menta, gránátalma nyílt, melyeket azóta is afrodiziákumként tartanak számon.

 

A házasság nem tartotta vissza a testi örömök hajszolásától

Zeusz attól tartott, hogy Aphrodité kegyeiért véres csatákat vívnak majd az olümposziak. Attól remélt békét, hogy Héphaisztosznak, a kovácsistennek ajánlotta fel Aphroditét, aki természetesen feleségül is vette a leggyönyörűbb istennőt. Az Olümposz legcsúnyább de egyben legkiegyensúlyozottabb istene csodás ékszerekkel kápráztatta el feleségét. Ám Aphroditét hajtotta a vére, szerette a vigadalmakat és a testiséget, így hamarosan eltávolodott örökké kormos férjétől. Az istenek közül legemlítésreméltóbb szerelme Arész volt, akitől Erósz és Anterósz is született. A halandók közül Ankhiszészt tüntette ki szerelmével, ez utóbbitól született Aineiasz (Aeneas). Az Erisz által az istennők közé gurított, „A legszebbnek” feliratú aranyalmát is végül ő nyerte meg Parisztól, az ifjú halandótól.  Úgy vette rá a férfit, hogy  Héra és Pallasz Athéné ellenében neki ítélje az aranyalmát, hogy a legszebb halandó asszony szerelmét, Helénáét ajánlotta fel neki. Ezzel pedig közvetve kirobbantotta a trójai háborút

 

Az alvilágba is követte a kiszemelt férfit

Adonisz, a varázslatos szépségű férfi volt a másik halandó, aki a leginkább elkápráztatta Aphroditét. Árész, a háború istene azonban szerelmes volt Aphroditébe, így féltékenységből megölte Adoniszt. A szerelmes istennő az Alvilágba is követte a gyönyörű ifjút, hogy megmentse. Azonban az Alvilág úrnőjének, Perszeponének szívét is lángra lobbantotta Adonisz, így az ezzel kapcsolatos vitát végül Zeusz zárta le. Azt az ítéletet hozta, hogy Adonisz túlvilági éveinek egyharmadát Perszephonéval, másik harmadát Vénusszal kell töltenie.  Aphrodité rajongását Adonisz iránt Rubens festménye ábrázolja szemléletesen.

 

Szerelem a vásznon

Bár kifejezetten Aphroditét ábrázoló festményt nem találsz kínálatunkban, szerelmes témájú bőven akad. Ha szeretnéd valamelyest megragadni és ábrázolni azt a lebegő és boldog állapotot, amelyet a szerelem adhat meg, ragadj ecsetet nálunk. Nézz körül helyszíni élményfestő alkalmaink, vagy az otthoni élményfestő szettjeink között. A témában megtalálhatod a Szerelemfa, a Séta a tónál, a Ketten az erdőben, a Csók az esőben,  vagy a Randevú Párizsban címet viselő festmények.  Örökítsd meg ezt az egyetemes emberi érzést!

Blog

Élményfestés – Richard Macneil

Kortárs festőnek lenni azért jó, mert bármit festhetsz és bármilyen stílusban, hiszen nagy újdonságot már valószínűleg úgy sem tudsz mutatni. A legjobb, ha önmagadat adod és ezzel alkotásra inspirálsz másokat is, arra biztatva őket, hogy alakítsák ki vagy találják meg a saját stílusukat. Ez utóbbi azért is fontos, mert a hatalmas kínálatból csak az a művész tud kiemelkedni, aki valami olyat tud alkotni, ami megkülönbözteti a többiektől és felismerhetővé teszi a stílusát.   Richard Macneil kortárs brit festő Egy olyan önálló művész ő, aki már egészen fiatal korában is festett és a kreatív iparban dolgozott. 1958-ban született Worcesterben és iskolái elvégzése után a Worcester Royal porcelán cégnél kezdte el a festői munkáját. Később is mindig a szobrászat, a kerámia, a porcelán és a grafika területén dolgozott, mind szűkebb hazájában, illetve az Egyesült Királyságban, mind pedig nemzetközi szinten. Richard több évet töltött az Egyesült Államokban, ahol egy Bronn nevű cégnél dolgozott és nagy méretű, exkluzív szobrokat készített az amerikai nyugati parti művészeti irányzatnak és megrendelői igényeknek megfelelően. Az egyik legnagyobb eredménye és munkájának elismerése az volt, hogy egy műalkotása bekerült a Fehér Házba, az Ovális Irodába. Később visszatérve az Egyesült Királyságba, a Worcestershire-i Suckley-be, Richard már ismert és elismert művészként és

Olvass tovább »

Alkotni nem csak vászonra lehet – Simon Beck munkássága

Az utóbbi bő két évtizedben egy kezünkön meg tudjuk számolni hányszor örvendeztetett meg minket az időjárás fehér karácsonnyal. Nem hiába álmodozik  Bing Crosby a klasszikus karácsonyi dalban, az I’m dreaming of a white Christmas című énekben  fehér karácsonyról. A hóban van valami megnyugtató, ahogy mindent fehér takaróval borít be. Sokunk gyermekkorának kedves emléke a szánkózás, a hócsatázás, a hópelyhek kergetése. Olyan jó vizesen, átfagyva, rendszerint farkaséhesen hazatérni a meleg otthonba, ahol mindezen kellemetlenségek egy szempillantás alatt megszűnnek. Azonban hazánkban egyre ritkább jelenség a hó, nem úgy, mint a Francia-Alpokban, ahol Simon Beck használja a festői havas tájat alkotása vásznaként.   Térképészből művész lett Simon Becket tartják számon a világ első hótaposó művészeként. Az eredetileg térképész végzettséggel rendelkező brit férfi 1958-ban született Angliában, de idővel a Francia-Alpokba költözött. Akkor fordult a gyaloglás felé, amikor egy súlyos sérülés miatt orvosai eltiltották a tájfutástól és majdnem minden létező sporttól. Nem maradt más mozgásforma számára, mint a gyaloglás, azonban 2004-től ezt a viszonylag hétköznapi tevékenységet Beck rendkívül magas színvonalon űzi. Ugyanis varázslatos geometriai formákat, fraktálokat, óriási hópehely mintákat rajzol a hótakaróba pusztán a lábnyomaival.   A mérnöki és sportolói múltja segít az alkotásban A gigantikus méretű alkotások létrehozásának mikéntje egy hétköznapi ember számára felfoghatatlannak

Olvass tovább »

Élményfestés, mint privát program

Festeni már önmagában is nagy élmény, de vannak eszközeink, amelyek további értéket adnak ehhez az nagyszerű kikapcsolódási formához. Azon kívül, hogy sokféle festményből válogathatsz nálunk, amelyeket megfesthetsz a foglalkozásainkon, időről időre beiktatunk az eseménynaptárba olyan alkalmakat is, amikor a sima akrilfestéken kívül más anyagokat is kipróbálhatsz. További lehetőség, hogy baráti társaságok, családtagok vagy kollégák számára privát élményfestéseket is szervezünk. Születésnap, évforduló, lánybúcsú vagy akár céges csapatépítést is szervezhetsz. Bármi legyen is az alkalom apropója, megszervezzük és lebonyolítjuk az eseményt. Felnőtt és gyermek csoportok számára is többféle lehetőség elérhető.   Születésnap és élményfestés egyben Ha egy igazán különleges születésnapot szeretnél szervezni magadnak, egy ismerősnek vagy éppen a gyermekednek, de nem jut eszedbe semmi izgalmas, mert már minden elképzelhető helyszínt és tematikát kipróbáltatok? Van egy jó tippünk a számodra. Gyertek el hozzánk egy élményfestés alkalomra. Ez garantáltan felejthetetlen élmény lesz minden egyes résztvevőnek, hiszen a képet, amit előre leegyeztetünk és majd festeni fogtok, a foglalkozás végén mindenki haza is viheti. Így ettől is különleges ez az egész, hiszen végre nem csak a születésnapos kap ajándékot. A közös alkotás öröme és eredménye pedig minden nap, amikor ránéztek, emlékeztetni fog benneteket arra, hogy milyen jó dolog is egy összetartó, baráti közösség vagy család tagjaként

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü