Nyári élményfestő programok

Sok embernek a nyár a kedvenc évszaka. Ilyenkor a hőmérséklet már esténként sem kellemetlenül hűvös, és nappal pedig egyértelműen többet süt a nap, mint bármelyik másik évszakban. Sokat javíthat a kedélyállapotunkon az is, hogy a nappalok jó hosszúak. Ebben az időszakban véget ér az iskolákban a tanítás, a fiatalságnak több szabadideje lesz. Akik pedig már hosszú évek óta dolgoznak, tudhatják, hogy mekkora megkönnyebbülést hozhat a számukra, amikor belátható távolságra kerül a nyári szabadság időszaka.

Ebben a felszabadultságban igyekeztünk sok szép festménnyel készülni a foglalkozásainkon, közbeiktatva olyanokat, amelyek témájukban is a nyarat és a tengert idézi. Jó, ha ezeket megfestve később is vissza tudunk gondolni a meleg, napsütötte napjainkra és a nyári élményeinkre.

 

Nyári festmények

Görög hangulat a festményeken

Aki járt valaha Santorini szigetén, élőben is láthatta az igazi loulaki kéket. Senki sem gondolná, hogy a képeslapokon látható görög nyaralóhelyeken, amelyek olyan elérhetetlennek tűnnek sokak számára a templomok kék kupolái egy olyan festékkel vannak festve, amely nagyjából minden háztartásban megtalálható.

A régi időkben az emberek olyan színt használtak festésre, amit találtak. Ezek közül a kék volt a leggyakoribb, amelynek az oka egy régen használt, ’loulaki’ néven ismert, élénk kék színű tisztítószer volt. A neve szó szerinti fordításban magyarul indigót jelent. Ez a szín képviseli a jellegzetes görög kék színt. A ’loulaki blue’ színt használják a hagyományos kék-fehér házak külső színeként a festésre.

Görögország kék fehér stílusa leginkább a Kikládokra jellemző. A Kiklád-szigeteken erőszeretettel használják ezt a színkombinációt a turisták legnagyobb örömére. Az ország többi részén is megtalálható a két szín, de nem olyan jellemző, mint ezeken a területeken.

 

Balatoni tájképek

Nekünk magyaroknak a Balaton nem egy egyszerű tó, hanem inkább már fogalom. Gyermekkori nyarak szép emléke, szerelem és csodálatos naplementék, színek, illatok, élmények kavalkádja a fejünkben és a szívünkben. Akár az északi, akár a déli part áll inkább közelebb a szívünkhöz, abban egyetérthetünk, hogy a Balaton egy jelkép.

A magyarországi festők az 1850-es évektől fokozatosan fedezték fel maguknak a tó szépségét és jelenítették aztán meg a festményeiken, hogy a nagyközönség számára is megmutassák azt. A leghíresebb magyar festőművészek, akik képeket készítettek a Balatonról Szinyei Merse Pál, Mészöly Géza, Csók István, Egry József, Bernáth Aurél, Mikus Gyula, Brodszky Sándor, Telepy Károly, Iványi-Grünwald Béla.

 

Naplementés festmények

Azt a csodás pár percet, amikor a Nap olyan közel kerül a horizonthoz, hogy már majdnem eltűnik a szemünk elől, de még elidőzik ott egy kicsit, miközben elképesztő színárnyalatokat produkálva festi meg az eget, sokan és sokféleképpen megfestették már, amióta világ a világ. Ezzel pedig megsokszorozták azt az élményt, amit nehezen tudnánk csak elmagyarázni egy olyan embertársunknak, aki nem láthatja a saját szemével, mert születése óta vak.

A naplemente látványa már régóta alkotásra csábítja a művészeket. Persze nem mindig a napnyugta folyamatának megfestése volt a cél, de mint háttér sokszor megjelenik olyan festményeken is, amikor az elsődleges téma valami más. Ennek ellenére akármennyire is máshol van a fő hangsúly, nem elhanyagolható az a tény, hogy az alkotó a képet a lemenő nap fényével, árnyalataival és hangulatával készíti el.

 

Tengerek és hajók

A tenger ábrázolása igen népszerű és hálás téma a festményeken és már képzőművészeti alkotásokon. Az ábrázolt tenger milyenségétől függően nagyon békés és nyugodt hangulatú tájképet és vadul háborgó vizet tajtékzó hullámokkal is jelenthet. Pont ez benne a csodálatos, hogy a sokszínűségét, amilyen a valóságban, azt remekül megmutathatjuk a festmények segítségével.

Akár ​a tánc, a vadászat vagy a közös étkezés élménye, úgy a hajózás is az ősidők óta foglalkoztatja a történések megörökítőinek és a művészeknek a képzeletét. Amióta az ember első, egyszerű csónakjain kimerészkedett a tavakra, átszelte a folyókat, és végül tengerre szállt, képzőművészetinek tekinthető alkotások sora örökítette meg ezt a romantikusnak mondható témát.

 

Kék ég felhőkkel

Felhőket festeni egyáltalán nem könnyű dolog. A felhők sosem egyszínűek és a látszólagos felületükön sokféle fényhatás érvényesül egyszerre. Attól függően, hogy milyen napszak van, illetve, hogy süt-e a nap és ha igen, akkor a fénye milyen szögből és irányból éri el a fodros-bodros égi képződményeket.

Ami biztos, hogy fehér és kék akrilfestékre szükségünk lesz a felhők festéséhez. Persze még sok másra is, de ezeket bárki megtanulhatja. Válassz az aktuális kínálatból egy olyan képet, amelyen felhők is vannak és gyere el hozzánk festeni.

 

Ha szeretnéd az otthonodban is viszontlátni a leghangulatosabb nyári képeket, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy festesz magadnak egyet a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban. Az aktuális kínálatot a Helyszíni élményfestések menüpontban találod. Szeretettel és csodás képekkel várunk!

Blog

Fessünk egzotikus tájképeket!

Az egzotikus tájak több okból is lehetnek szívünknek kedvesek. Vagy azért, mert már jártunk ilyen tájon, és szeretjük felidézni az ott megszerzett élményeket. Másik esetben pedig pont azért, mert még sosem jártunk ilyen helyen, de nagyon szeretnénk vagy nagyon tetszenek ezek a helyek. A visszaemlékezés vagy akár az álmodozás, tervezgetés időszakában is jó az egzotikus tájképeket nézegetni, illetve még jobb azokban egy alkotó folyamat keretein belül elmerülni.   Mi az, ami egzotikus? Az egzotikus jelentése: távoli vidékről való. Lehet az akár nép, növény, állat vagy akár egy beszélt nyelv is egzotikus. A jelző távoli, tengerentúli, főleg forró égövi vidéken élő emberek, növények vagy tenyésző állatok, illetve velük kapcsolatos, hozzájuk tartozót jelent. Átvitt értelemben lehet rendkívüli vagy különös is, a megszokottól nagyon eltérő és rendszerint egy távoli világrész hangulatát sugalló.   Egzotikus festészet Elsőre Paul Gauguin jutott eszünkbe erről a témáról, nem véletlenül. A párizsi születésű Eugène Henri Paul Gauguin a 19. századi festészet méltán ismert alakja. Az ő festményei méltó helyet érdemelnek a posztimpresszionizmus igazi alkotásai között Cézanne és Van Gogh művei mellett. Gauguin a színekkel merészen bánt és folyamatosan kísérletezett. A festő élete igazán kalandos volt, élt Peruban, Panamában, Tahitin, de a Marquise- és Martinique-szigeteken is. Nem túl hosszú

Olvass tovább »

Élményfestés – Őszi témák a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban

Beköszöntött az ősz, ideje hozzászoknunk a tanév kezdetével járó változásokhoz. Akinek gyermeke van, lassan megtanulja a különórák, edzések, fejlesztések menetrendjét, melyek igen szoros ütemet tudnak diktálni a dolgozó szülőknek. A gyermeket nem nevelőkre is hatással van a tanévkezdés, megnövekedett a forgalom az utakon, nagyobb a zsúfoltság a közösségi közlekedésen. Éppen ezért még inkább felértékelődnek azok az órák, amelyek nyugodtak, távol repítenek a hétköznapi pörgéstől és flow élményt adnak. A természet ősszel különösen vonzó, hiszen a fák színes leveleiben, az őszi virágok és termések sokaságában úgy gyönyörködhetünk, hogy a nyáron tapasztalható kellemetlenségek nincsenek jelen. Nincs szúnyog- és bogárinvázió és a hatalmas hőséggel sem kell számolnunk, miközben hegyet mászunk. Azonban az őszi időjárás nem mindig kegyes hozzánk, sokszor szorulunk beltérre a hosszú esőzések miatt, no meg a nappalok rövidülése is hozzájárul ahhoz, hogy többet legyünk otthon. A feltöltődés lehetőségéről azonban a négy fal között sem kell lemondanunk, sokaknak nyújtanak vigaszt a  jó könyvek, a sorozatok, a sütemény sütés, a családi társasjátékozás, a kreatív alkotás.   A festés, mint flow-élmény A festés nagyon jó alkotó tevékenység lehet, amiről akkor sem kell lemondanod, ha nem érzed magad különösebben tehetségesnek, vagy nincs tapasztalatod a vászonra festésben. Festés közben átélheted a tudatos jelenlétet, vagy a már

Olvass tovább »

Egzotikus tájak festményeken

Az egzotikus tájak több okból is lehetnek szívünknek és szemünknek kedvesek. Vagy azért, mert már jártunk ilyen tájon, és szeretjük felidézni az ott megszerzett élményeket, vagy azért, mert még sosem jártunk ilyen helyen, de nagyon szeretnénk. Az is lehet, hogy egy számunkra kedves művész szűrőjén keresztül láttuk vagy látjuk olyannak ezeket a tájakat, amely jó hatással van ránk és a közérzetünkre. Az biztos, hogy a visszaemlékezés vagy akár az álmodozás, tervezgetés időszakában is jó az egzotikus tájképeket nézegetni, illetve még jobb azokban egy alkotó folyamat keretein belül elmerülni.   Az egzotikus jelentése Távoli vidékről valót jelent elsősorban. Lehet az akár nép, növény, állat vagy akár nyelv is. Ami egzotikus az távoli, tengerentúli, főleg forró égövi, legyenek azok akár az ezen a vidéken élő emberek, növények vagy tenyésző állatok, illetve velük kapcsolatos, hozzájuk tartozó tárgy, dolog vagy hely. Átvitt értelemben: ami egzotikus, az lehet rendkívüli vagy különös is, a megszokottól nagyon eltérő és rendszerint egy távoli világrész hangulatát sugalló.   Egzotikum a festészetben Paul Gauguin jutott eszünkbe az egzotikus festményekről, biztosan nem véletlenül. A párizsi születésű Eugène Henri Paul Gauguin a 19. századi festészet egyik kiemelkedő alakja. Az ő festményei méltó helyet érdemelnek a posztimpresszionizmus igazi alkotásai között Cézanne és Van

Olvass tovább »

Ha kedvet kaptál alkotni...

főoldaleseményekwebshopkosármenü