Szempontok festményválasztáshoz

Ahogy arról már többször írtunk az élményfestés felfogható egyfajta edzésnek, mert a segítségével a kreatív oldalunkat és képességeinket, a jobb agyféltekénket fejleszthetjük. Ezen kívül azért egy meditatív kikapcsolódás is az alkotás, ahol a folyamat végén az elkészült képet hazavihetjük vagy odaajándékozhatjuk valakinek. Ezért sem mindegy, hogy milyen képet választunk. Ez egy fontos döntés, amihez ebben a bejegyzésben szeretnénk némi támpontot szolgáltatni.

A választás szempontjai, ha a képet ajándékba szánjuk

Fontos már az elején megjegyeznünk, hogy csak akkor ajándékozz saját készítésű festményt, ha biztos vagy benne, hogy akit meg szeretnél lepni, biztosan örül majd a képednek és tényleg kiteszi a falára vagy beviszi a munkahelyére, hogy ott még többen láthassák.

Ha ez megvan, akkor gondold végig, hogy mit tudsz arról a személyről, akinek a képet szánod. Külön jó dolog, ha már jártál az otthonában, mert így láthattad, hogy milyen stílust és színeket kedvel, valamint ezekkel összefüggésben milyen tárgyakkal veszi körül magát. Ha még nem jártál nála, akkor nehezebb dolgod lesz, mert abból kell kiindulnod, amit a beszélgetéseitek során megtudtál róla. Ez esetben fontos lehet az is, hogy milyen könyveket szeret olvasni, színházba jár-e inkább vagy moziba, esetleg szereti-e az operákat vagy a balettet. Ezek mind olyan – a művészetekhez szintén szorosan kapcsolódó – témák, amelyek utalhatnak arra, hogy milyen festmény az, amivel azonosulni tudna, és ez által szívesen nézegetné a falon nap, mint nap.

Ha ezt mind végiggondoltad, akkor már csak annyi dolgod van, hogy végigböngészed a Kreatívliget weboldalon a választható festményeket és a hozzájuk kapcsolódó élményfestés dátumokat. Aztán kiválasztasz egyet, ami a lehető legtöbb szempontból megfelel annak a képnek, amit az elvégzett kutatómunka alapján ajándékba szánsz valakinek.

 

A festményválasztás szempontjai, ha a képet a saját otthonunkba szánjuk

Ha magunknak kell festeni, sokkal egyszerűbb dolgunk lesz, hiszen a saját ízlésével nagyjából mindenki tisztában van. Így ebben a fejezetben azt vesszük sorra, hogy a különböző lakberendezési stílusoknak milyen jellemzői vannak, és milyen festményeket illeszthetünk be egy már létező enteriőrbe. Persze a stílusok néha keverednek egy lakáson belül, de ez korántsem baj, hiszen így többféle lehetőségünk lesz kiválasztani azt a képet, ami a leginkább illeszkedik majd a bútorainkhoz, a már meglévő tárgyainkhoz. A térbe kerülésével pedig tulajdonképpen nem történik más, mint felkerül a pont arra a bizonyos i-re, minden szépen összeáll.

 

Élményfestészet és lakberendezési stílusok

Néhány alapvető stílust sorolunk itt fel, amelyek valószínűleg nem fedik le az összes lehetőséget. Jó közelítéssel azért megmutatják, hogy milyen sokfélék lehetnek az enteriőrök és ez által a választott képek.

A romantikus stílus

Ha elmondhatod magadról, hogy gazdag a fantáziád és az érzelmeid néha felülírják az észérveket, ha szereted a kreatív megoldásokat, a meghitt pillanatokat, mindenhez ragaszkodsz, amihez valamilyen emlék fűz, szereted a régi, kedves, nemes anyagból készült tárgyakat magad körül és közel áll hozzád a természet is, akkor hozzád a romantikus stílus áll közel. Te vagy az az ember, aki ha megteheted, a kertben akár egy tenyérnyi helyen vagy az erkélyeden növényeket, fűszereket és virágokat nevelsz. A lakás, amiben jól érzed magad meleg, otthonos és „kuckós”. A tárgyaid ízlésesen vannak elrendezve, meleg tónusú fények és visszafogott színárnyalatok jellemzik az otthonodat.

Színek és anyagok: sok fehér, világos és pasztell árnyalatok, halvány beige, lágy bőr- és krémszínek, zöldek és kékek pasztell árnyalatai jellemzőek. A minták közül az apró vagy nagyobb virágos, kockás és csíkos is szóba jöhet, az anyagtípusok közül pedig minden, ami csipkés, a len és a vászon. Összességében a természetes anyagok, a bársony és a sok fa, ami meleg padlóburkolatok, még jobb esetben régi hajópadló formájában jelenik meg. A kovácsoltvas és az öntöttvas tárgyak is megjelenhetnek. A gyertyák, a meleg fények, a kandalló vagy a kályha pedig alaptartozékok ennél a stílusnál.

Bútorok és dekorációk: lehetnek valódi antik bútorok vagy antik hatásúak, de mindenképp tömör fából készültek, lehetőleg különleges, ívelt vagy gömbölyded vonalvezetésűek. Sok párna, takaró, gazdagon redőzött függönyök, rongyszőnyegek, keleti szőnyegek, kelmék, némi fodor is elférhet. A stílushoz remekül illenek a római rolók és a házon kívülről megjelenő zsalugáterek az ablakokon és az ajtókon. A növények sokféle méretű agyag kaspóba kerülnek. Fonott kosarak, ládák, komódok és kisbútorok otthonos, de nem zsúfolt válogatása látszik. Kisebb, kuckó jellegű terek is adódnak.

Festmények: a stílushoz illenek a házat, hidat vagy utca- vagy tájképet ábrázoló romantikus stílusú képek, a virág- és ételcsendéletek és a portrék. Válasszunk a lakás színeivel harmonizáló képet, a pasztell színek mellé a festményen sem kellenek a nagyon élénk színek.

A skandináv stílus

Amikor ez a stílus szóba kerül legtöbbünknek rögtön az egyszerű vonalvezetésű fehér fenyőbútorok, a natúr anyagú és színű textíliák, a visszafogott enteriőrök és az extra díszítés nélküli kiegészítők jutnak az eszébe. Ha otthonunkba szeretnénk csempészni a skandináv dizájnt, csak két szempont vezéreljen: a szépség és a mesterkéletlenség. Ezek segítségével már könnyen elérhető a stílus lényege. A tisztaság, a természetesség, a nyugalom és az időtlenség, mindezek pedig az otthonos terekben öltenek testet.

A bolygónkon való elhelyezkedésüket tekintve nem túl szerencsések a skandinávok, akik kénytelenek az időnként zord időjárás és a korai sötétedés elől az otthonukba menekülnek. A kicsit irigy és rosszindulatú nézetek szerint ezért is ilyen kifinomult a lakberendezési érzékük. Hiszen az idejük nagy részét a négy fal között, otthon töltik. A lakás belsejében pedig újrateremtik a természetet, egy nagyon barátságos és otthonos formában. A skandináv stílusú otthonok színei, formái és anyagai tehát a természetet idézik.

Színek és anyagok: A skandináv életstílus alapja a környezettel való harmónia, amely a természetes anyagokban, növényi motívumokban köszön vissza. Kevés a díszítés, letisztult formák és sima felületek jellemzőek. Másik jellegzetes vonás a funkcionalizmus, a skandinávok kerülnek mindent, ami felesleges, és ez nem csak a díszítésekre és a dísztárgyakra vonatkozik, hanem a bútorokra is. A tervezéskor arra is figyelnek, hogy a használókat megkíméljék a felesleges mozdulatoktól. A szépség nem a fényűzésben, hanem az arányokban, a minőségi anyagok igényes megmunkálásában érhető tetten.

A színhasználatot a skandináv tájak fehér, ekrü, szürke, bézs, világoskék színei és a felhasznált faanyagok alapvetően világos színe határozza meg. A skandináv stílus kedveli a pasztellszíneket, a barna és a szürke világosabb, puhább árnyalatait, valamint a kék, a vörös és a sárga tónusokat.

A textíliák mind színükben, mind anyagukban természetesek, dominál a pamut és a gyapjú használata. A felületükön sokszor érezzük a szövött szálakat, még a gyári készítésűeken is arra törekszenek, hogy megőrizzék az anyag kézműves jellegét. A mintáknál megfigyelhető a csíkos és a kockás, mind a pamutok, mind a lenvásznak esetében. A virágminták inkább aprók, visszafogottak, világos hátterűek vagy a saját népi motívumrendszerüket láthatjuk viszont.

Bútorok és dekorációk: A bútorok alapanyagának világos, gyakran natúr, sőt olykor kezeletlen felületű faanyagokat választanak, például fenyőt, bükköt, juhart vagy nyírfát. Szívesen használnak rétegelt lemezt, amelyből a jellegzetes, hajlított formájú székeket készítik.

A skandinávok kerülik a hasznavehetetlen dolgokat és igyekeznek a funkcionális és  praktikus berendezésre összpontosítani: Nem jellemzőek a váratlan helyeken felbukkanó porfogók, dagályos tárgyhalmok. Díszítésre és a hangulat fokozására gyertyákat, koszorúkat, rongyszőnyegeket, egyszerű tányérokat és poharakat választanak.

Festmények: A falakra kerülhetnek fekete-fehér képek vagy a természetet a maga szépségében megmutató realista festmények, de a skandináv enteriőrökhöz remekül illenek az impresszionisták képei is. Az elnagyolt ecsethasználattal készült tájképek, a pasztell árnyalatok mind szépen mutatnak a sok fehér, világos és natúr szín között.

 

További stílusok

A retro stílus

Újra és újra meghódítja a szívek és az érzékeket ez a stílus a lakberendezésben is. Bohém, vagány, könnyed és színes. Nem áll tőle távol az erőteljes színek, a nagyméretű motívumok és a műanyag használata, amit megfelelő mértékben „adagolva” remek stílusegységet alkothatunk otthonunkban. Ebbe a stílusba belesorolható a hatvanas, a hetvenes, de még a nyolcvanas évek is, a maga összetéveszthetetlen lakberendezési irányzataival és annak jellegzetes tárgyaival együtt.

Színek és anyagok: Népi motívumok, gazdag ornamentika, több nagyméretű minta egy téren belül, mozgalmasan, de nem zavaróan. Stilizált virágminták, kör, hullám, geometrikus motívumok mindenhol. Erőteljes színek jellemzik, mint a narancs, a türkiz, a lila, a királykék, a kivizöld, a piros és a pink, amelyek esetenként jól ki is egészítik egymást. A bútorokon és az egyéb berendezési tárgyakon előbukkanó anyagok a lakkozott fa felületek, a műbőr, a műanyag és a szőrme. A függönyök is élénk színűek és/vagy nagymintásak. Előfordul, hogy a fények is színesek.

Bútorok és dekorációk: Élénk színű műanyag vagy műbőr ülőkék, magasfényű furnér szekrénysorok. A lámpák különösen hangsúlyosak, esetenként bizarr kinézetűek. Előfordulhatnak még nagyméretű dohányzóasztalok, szétálló lábakkal, lemezjátszó bakelitlemezekkel, csővázas székek, fotelek és asztalok.

Festmények: A retro stílusú enteriőrökbe remekül illeszthetők az absztrakt képek, az expresszionizmus, a kubizmus és a szürrealista festmények is. Az a lényeg, hogy a színek semmiképp ne legyenek komorak és egyhangúak.

A klasszikus stílus

A klasszikus stílus kedvelői ragaszkodnak a tradíciókhoz, megfontolt, nyugodt, kiegyensúlyozott emberek. A nagy tér előfeltétele a szépen berendezett klasszikus otthonnak. Így mutatnak a legszebben a méretes ugyanakkor elegáns bútordarabok. A polgári otthonok jellemző berendezése ilyen.

Színek és anyagok: Meleg földszínek, a fa sötétebb árnyalatai a padló és a bútorok esetében, pasztell hideg színek a falakra. Mélykék, sötétzöld, bordó és arany pedig a textilek és a szőnyegek szempontjából. Nemes anyagok, földig érő függönyök, bársony, brokát, selyem, perzsaszőnyegek remekül illeszthetők a stílusba. A fákból az elegáns, sötétebb fajták, mint a mahagóni vagy a tölgy. Ezekből elképzelhetők faragott díszítések és mozaikszerűen lerakott padló. A Tiffany üveglámpák, a virágmintás tapéták és a márvány mind jellemzői a klasszikus stílusnak. Ügyeljünk arra, hogy ne alkalmazzunk túl sok sötét színt, mert így az összhatás nyomasztó és lehangoló lehet, inkább lágyítsuk a teret világosabb kárpitokkal és lenge függönyökkel. A sötét tapéta is csak ott mutat jól, ahol egész nap besüt a nap és ettől eleve sokkal világosabb hatású a tér.

Bútorok és dekorációk: Fontos, hogy ne illesszünk különböző korokból származó bútorokat egy térbe, hacsak nem értünk hozzájuk komolyabban. A nem kellő hozzáértéssel összeválogatott tárgyak nem harmóniát okoznak, hanem káoszt.

Festmények: vitorlások, klasszikus tájképek, virágok, színeikben illeszkedve a már meglévő textilekhez és berendezési tárgyakhoz

 

…és még néhány stílus

Az art deco

Az ’art déco’ elnevezés a francia arts décoratifs rövidítése, amelyet az 1925-ben Párizsban megrendezett Nemzetközi Iparművészeti Kiállítás óta használnak az irányzatra, bár a stílus jellemző elemei már megjelentek Párizsban és Brüsszelben az I. világháború előtt is.

Több stílusból olvadt egybe. Stílusjegyei között megtalálhatóak a szecesszióra jellemzők, a konstruktivizmus geometriája, a futurizmus modernitása és a kubizmus festőisége. Eredetileg tömegdaraboknak szánták bútorait, idővel mégis a luxus kifejezőjévé vált. Minden szépsége ellenére van benne valami művi, valami mesterkélt. A hangsúly mindig a külsőségeken van.

Színek és anyagok: Határozott színvilág jellemzi az art deco-t, fehér, bézs, fekete, ezüst, bronz és arany. Tündöklő fényesség, drága, egzotikus anyagok, elefántcsont, csiszolt kristályok, magasfényű padló, bársony, selyem, bőr, sűrű rojtozású, húzott függönyök, gyapjú szőnyegek.

Bútorok és dekorációk: Merész, mégis egyszerű vonalak jellemzik. Darabjai funkcionálisak. Lekerekített sarkok, de éles kontúrok vannak. A bútoroknak általában nagy a helyigényük. Különleges tárgyak, esetleg szobrok és egyéb dekorációk. Nagy méretű nappali, többféle ülőbútorral és fém (króm) kis méretű asztalokkal.

Festmények: Mucha, Klimt, absztrakt is lehet, ha van benne arany, ezüst vagy más fém szín, kalapos nőalakok és más karakteres emberábrázolások is jól illenek a stílushoz

Az orientális stílus

A manapság felkapott lakberendezési trendek közül talán az orientális stílus hordozza a legmarkánsabb, legjobban azonosítható jegyeket. A keleties lakberendezés igen régi, aprólékosan kidolgozott hagyományaival, tradícióival és filozófiájával is kitűnik a többi stílus közül. Ha valaki valódi japán vagy kínai stílusban rendezné be otthonát, jól teszi, ha alaposan tanulmányozza ezeket a kultúrákat és azok hagyományos bútorait, berendezési tárgyait.

Színek és anyagok: Virágmotívumok, jelzés értékű színek, sötét-világos ellentétek hangsúlyozása, vörös, zöld és barna színek akár a bútorok esetén is. A fal mindig világos, a padló pedig sötét. Az anyagok között nem ritka a gyékény, a papír és a bambusz. Egyszerű, természetes anyagból készült szőnyegek és nem függönyök, hanem inkább rolók a jellemzőek.

Bútorok és dekorációk: Futonágy, amely összecsukott állapotban fotelként vagy kanapéként is szolgálhat. Falba rejtett tárolók, tolóajtó, paraván, ülőpárnák, alacsony asztalok, sötét fa dísztárgyak, papírlámpák és lampionok.

Festmények: kertet, fűzfákat, virágzó fákat, tavat kis híddal ábrázoló képek, egyszerű, japán stílusban festett tájak, állatok vagy női alakok.

 

Persze az sem baj, ha ez után a részletes útmutató után is bizonytalankodsz egy kicsit, hogy melyik kép mellett dönts majd. Válassz megérzés alapján a kínálatból és gyere el hozzánk egy élményfestésre akár már holnap!

Blog

Élményfestés – Fesd magad boldoggá!

2012. június 28-án az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) közgyűlésén úgy határozott, hogy március 20-án tartják a boldogság világnapját. Szerintük ugyanis a boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja, amely megérdemel egy saját világnapot is.   Buthán, a boldogságmérés bölcsője A boldogság nemzetközi napjának ötlete a kis himalájai buddhista királyságból, Bhutánból származik. Az ázsiai ország elsőként vezette be a bruttó nemzeti boldogság (GNH) fogalmát lakosai jólétének mérésére. Úgy gondolták, ez többet elárul egy országról, mint a bruttó hazai össztermék, a GDP. A „bruttó nemzeti boldogság” egy kilenc pontból álló index segítségével becsülhető meg, azt veszi górcső alá, hogy hogyan érzik magukat az emberek gazdasági, társadalmi és érzelmi szempontból. A boldogság világnapjának fő üzenete az, hogy nem csak a növekedési számok és a gazdasági értékek a legfontosabb mutatók, ugyanis az emberek elégedettségét más feltételek is befolyásolják.   A boldogság tudományosan mérhető Az ENSZ nemcsak kijelölte a boldogság világnapját, hanem 2012 óta közli a Világboldogsági Jelentést, vagyis a World Happiness Report-ot. A World Happiness Report összetetten méri az egyes országok boldogságszintjét. Egyfelől minden évben felmérést készítenek a lakosság szubjektív jóllétéről – vagyis, arról, hogy mennyire érzik magukat boldognak. Ezentúl vizsgálja még az országok egyéb jellemzőit is, mint a szociális ellátás, a várható

Olvass tovább »

A legtöbbször lefestett emberek – Viktória királynő

Kétszázkét éve, 1819. május 20-én látta meg a napvilágot “Európa nagyanyja”, a leghosszabban uralkodó brit királynő, Viktória. A korán megözvegyült, apró termetű, mindössze 150 cm magas királynő a kor legtöbbször lefestett uralkodója volt. Nevével és személyiségével egybefonódtak a viktoriánus korszak puritán eszméi, az iparosítás, az imperializmus. Az ő uralkodása idején lett elterjedt  a fényképezés is, ezért a rengeteg festmény mellett számos fénykép is megőrizte élete fontos pillanatait. Intelligens nő lévén, hamar felismerte, hogy a róla készült ábrázolások fontos szerepet játszhatnak az alattvalóival való kapcsolatában. Egyesek úgy tartják, hogy ő volt az eső uralkodó, akik felismerte a fényképezésben rejlő potenciális erőt és politikai fegyverként fel is használta azt. Ismerjük meg jobban ezt a nem mindennapi asszonyt!   Aranykalitkában töltött gyermekkor A kis Viktória egész gyermekkorában szinte ki sem tette a lábát a Kensington-palotából, ahol rendkívül szigorú, poroszos nevelésben részesült. A 19. század elején Martin Archer Shee (1769–1850) készített róla portrét, melyen Viktória egészséges, rózsás arcú gyermekként jelenik meg, aki vadvirágokat tart. Viktóriát azonban szinte sosem engedték szabadon és vadul szaladgálni a természetben. Tudjuk, hogy gyermek évei szigorúan felügyelet alatt, többnyire a palota zárt ajtaja mögött teltek. Kora gyermekkorából származik az anyjával készült közös festmény is, melyet William Beechey (1753-1861) alkotott. Apja,

Olvass tovább »

Élményfestés – Virágok 3D-ben

Amikor azt olvassuk vagy halljuk, hogy a festészet is lehet 3D, akkor elsőre lehet, hogy valami virtuális valóságban végzett alkotó tevékenység jut eszünkbe, amelyet az emberek csak a jövőben fognak végezni, speciális szemüvegben. Biztosan van ilyen kezdeményezés is, de amiről ebben a bejegyzésben szó lesz, az egy nagyobb hagyományokkal rendelkező technika, mint a 21. század futurisztikus elképzelései. Valójában a három dimenzióban kiterjedő festészet évszázadok óta létező dolog. Ráadásul nem is egyféle technika létezik, amelyek a segítségével elérhetjük, hogy a kétdimenziós vászonból a festményünk bizonyos részei kiemelkedjenek és az alkalmazott színekkel, valamint a felhasznált anyagokkal elérjék azt, hogy a képet valóságosan is három dimenzióba tudjuk helyezni.   Az impasto festőtechnika Ez egy olyan festészeti eljárás, amely a vászonra felvitt festék minél sűrűbb állagú alkalmazásán alapul. Az alkalmazott festék lehet olaj, de lehet akár akrilfesték is. Az technika fő jellemzője, hogy az így készült képek erős textúrájúak, szó szerint jól láthatóvá vállnak az ecsetvonások. A felvitt festéket gyakran az egész vászon felületén nagyon vastagon alkalmazzák egészen a festési folyamat kezdetétől a végéig. Az olajfesték azért nagyon jól használható anyag az impasto technikához, mert vastagon felvihető, kellően sűrű és lassan szárad. Az impresszionisták általában úgy hozták létre a műveiket, hogy nagy mennyiségű festéket helyeztek az

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü