Az örök festmény téma – Párizs

Az európai kontinens egyik legnépszerűbb városa Párizs, és nemcsak idegenforgalmi szempontból, hanem jellemző részleteivel ábrázolt képzőművészeti témaként is. Ez az a hely, ahol már hosszú évszázadok óta otthonra találhatnak szinte bármilyen művészeti ág művelői, legyenek akár írók, költők, festők, szobrászok vagy valamely színházi szakma képviselői. Nincs ez másként a XXI. században sem. Párizs mindenkit megihlet és magával ragad.

 

Párizs, mint festészeti téma

Franciaország fővárosába a XIX. század elejétől áramlottak a festők és más művészek. Fénykorát az 1870-es évektől az első világháború kitöréséig élhette meg, ez volt a boldog békeidők (Belle-Époque) névvel illetett kor. Ebben az időszakban a Montmartre negyedben élt többek között Claude Monet, Henri Toulouse-Lautrec, Pierre-Auguste Renoir, Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Maurice Utrillo, Salvador Dalí és Munkácsy Mihály is.

A készülő festményekhez jó „alapanyagot” szolgáltatott a város és a benne élő emberek. A hangulatok és a színek buja kavalkádja Párizs, a táncosnők és a mulatók világa. A bohém életet élő művészek és modelljeik világa, akik az önmegsemmisítő életmódjuk ellenére végül maradandót alkottak, ezzel megmutatva a saját korukat az utókornak.

 

Párizs épületei festményeken

A festményen legtöbbször megörökített párizsi építmény természetesen az Eiffel-torony, ilyen témájú képet a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban is készíthetsz, többféle változatban. Keresd az aktuális lehetőségeket a weboldalon!

Aki viszont mélyebben beleássa magát a témába, az rájöhet, hogy Párizs sokkal több, mint az Eiffel-torony. Az olyan híres és mindenki által ismert épületek, mint a Notre Dame székesegyház, a Sacré Coeur bazilika vagy a Szajna felett átívelő hidak szinte evidens, hogy témái lettek sok festménynek is, de az igazán autentikus képek a rejtett szépségekről készültek.

Ilyen például a Moulin de la Galette, az utolsó szélmalom a Montmartre-on, amely egyaránt megihlette Renoirt és Van Gogh-ot is.

 

Élményfestés és Párizs

Ha már jártál Párizsban, akkor azért, ha pedig nem jártál, akkor azért ajánljuk Neked szeretettel a párizsi témájú élményfestés foglalkozásainkat. Csodálatos romantikus képeket készíthetsz instruktoraink útmutatója alapján és végül egy olyan élménnyel is gazdagodhatsz, amelyre sokáig emlékezni fogsz, főleg, ha gyakran ránézel az elkészült festményre.

Keresd a Párizzsal kapcsolatos képeket az Események menüpontban, nézd meg az időpontokat és válaszd ki a Neked megfelelőt akár már ma! Szeretettel várunk a KreatívLiget Élményfestő Stúdióba egy 3 órás kreatív időtöltésre.

Blog

Élményfestés gyerekeknek – otthon

A gyerekeknek szóló élményfestés foglalkozások egyik lényeges eleme az, hogy a résztvevők egy kis közösségben együtt alkothatnak. Az élményhez valóban hozzátesz, hogy a gyerekek inspirálják és lelkesítik egymást, az instruktor pedig jelen idejű segítséget tud nyújtani annak, aki ezt kéri. Igen ám, de ez az év megmutatta nekünk, hogy a korábban teljesen természetesnek vett szokásaink és életünk egy megváltozott helyzetben egyáltalán nem olyan magától értetődő. Ráadásul az egészségünk megőrzése érdekében tett óvintézkedések új kihívásokat jelentettek nekünk, amelyekre új – az addigi gyakorlattól merőben eltérő – megoldásokat kellett kitalálnunk.   Élményfestés otthon A fent leírtak szellemében hívtuk életre a KreatívLiget Webshopot, melynek segítségével házhoz rendelhetitek a festéshez szükséges kellékeket egy csomagban akár gyerekek számára is. Az otthoni festést magyarázó videóval segítjük, hogy az mindenki számára érthető legyen és ezáltal meg tudjon valósulni az élmény, akár otthoni körülmények között is. Velünk bármit megfesthet a gyermeked is, hidd el. Festő szettjeinkben minden szükséges eszközt megtalálhattok ahhoz, hogy a festmény otthon is tökéletesen sikerüljön. A szettekhez készített, bármikor megállítható és visszatekerhető videónkban minden instrukciót elmondunk és lépésről-lépésre együtt festjük meg a képet. Ezzel garantáljuk, hogy rajztudás vagy előképzettség nélkül is tökéletesen sikerül a mű. Rendeld meg és várd a futárt!   Élményfestés a KreatívLiget

Olvass tovább »

Műalkotások, amelyeket megrongáltak

Annak idején nagy visszhangot kapott az a hír, hogy egy női parókát viselő, kerekesszékes férfi egy tortát vágott a Mona Lisát védő üvegfalra. Az üvegfal nem véletlenül volt már Leonardo da Vinci egyik fő műve előtt a párizsi Louvre-ban, mert nem ez volt az első olyan eset, amikor rongálási kísérlet áldozata volt a szelíd mosolyú hölgy képmása. De nem csak ez a műtárgy vált célpontjává egy-egy elborult elmének, hanem számos más világhírű alkotás is. Három konkrét esetről írtunk ebben a bejegyzésben.   A Mona Lisa, mint vonzó célpont a vandálok számára A tortás eseten kívül már négyszer próbálták megrongálni Leonardo csodás festményét. A legelső alkalommal, 1956-ban a festmény alsó részét savval locsolta le valaki. Ekkoriban a festmény még a franciaországi Montauban múzeumban volt kiállítva. Ugyanezen év decemberében pedig egy bolíviai vandál dobta meg kővel a festményt, ekkor Mona Lisa bal könyökén található festékréteg rongálódott meg. A festmény ezután restaurálásra szorult. Közel húsz évvel később, 1974 áprilisában a Mona Lisa a tokiói Nemzeti Múzeumban volt megtekinthető. Egy mozgássérült nő rendkívül elégedetlen volt a Tokiói Nemzeti Múzeummal, azon paprikázta fel magát, hogy szerinte nem fordítottak kellő figyelmet a mozgáskorlátozottakra. Dühét a festményen vezette le, mégpedig úgy, hogy vörös festékkel fújta le az

Olvass tovább »

Tévhitek az élményfestésről

Sokan hallottak már az élményfestésről és van, aki már ki is próbálta vagy folyamatosan jár ilyen foglalkozásokra. Vannak olyanok is, akik még nem ismerik ezt a fajta kreatív kikapcsolódási és hobbi lehetőséget. Megint másokban pedig tévhitek élnek azzal kapcsolatban, hogy mit jelent ez a fajta festészet és hogyan kell elképzelni egy ilyen foglalkozást. Ezeket a tévhiteket szeretnénk most egyszer és mindenkorra eloszlatni és tisztázni, hogy mit is jelent pontosan az élményfestés kifejezés.   1. tévhit: Az élményfestés nem más, mint egy festőtanfolyam Valójában egy élményfestés foglalkozáson nem kimondottan képzőművészeti oktatás zajlik és nem képzőművészeti alkotásokat hoznak létre a résztvevők. A folyamat során nem az adott mű és annak tartalma a fontos, hanem maga az alkotás öröme. Az élményfestés meghozza az alkotókedvet és további festésre is sarkallhat. Ez az élmény főleg azoknak új és érdekes, akik korábban még nem végeztek ilyen szabadidős tevékenységet. Az élményfestés – ahogy az elnevezéséből is kiderülhet – inkább szórakozást és kikapcsolódást jelent, mint munkát vagy feladatot.   2. tévhit: Csak az jöhet el egy élményfestés foglalkozásra, aki már tanult vagy tud festeni Valójában mindig úgy vannak felépítve a foglalkozások, hogy azokon annak is sikerélményben lehet része, aki még soha életében nem fogott ecsetet a kezében vagy

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü