Élményfestés – Virágzó cseresznyefák

A tavasz érkeztével virágba boruló cseresznyefák illatát és pompás kinézete meghatározó jelenség, amely sok mindenkinek tetszik. Nem lehet elfelejteni egy ilyen élményt, ha egyszer valaki megcsodálta a rózsaszín csodák, sokáig emlékezni fog rá. Egyáltalán nem meglepő, ha egy ilyen látvány a festőművészeket is megihleti, ez az illatos esemény örök téma lehet, amely minden évben kora tavasztól a természet ébredését jelzi mindannyiunk számára.

 

A díszcseresznye jellemzői

Az akár tíz méteresre is megnövő, széles koronájú, számtalan nemesített változatban fellelhető fának nemcsak az a különlegessége, hogy a rózsafélék családjába tartozik, hanem az is, hogy nincs termése. A díszcseresznyék különleges jellemzője, hogy a porzók és a bibék helyett is sziromlevelek nőnek, így sterilek, tehát nem hoznak termést. Kizárólag a virágaik miatt, dísznek tartják őket.

A cseresznye virága Japán nemzeti virága, számtalan zenei, képzőművészeti és irodalmi mű ihletője. A virágok színe napjainkra már igen széles skálán mozog. Nem csak hófehér és rózsaszín lehetséges, hanem a folyamatos nemesítéseknek is köszönhetően ezek mellett a sárgászöldtől kezdve jó pár színben felfedezhetőek még.

 

Turista látványosság Japánban

A japán szakura, azaz magyarul cseresznyevirág nemzeti szimbólum, amelyet az évente tartott Hanami, azaz magyarul virágnézés fesztiválokon ünnepelnek meg az emberek. Az esemény sok ezer turistát is vonz a szigetországba minden tavasszal.

A világunkban bekövetkező változásokat nemcsak az jelzi, hogy az apró virágok a szó szoros értelmében sokszínűek lettek, hanem az is, hogy az egykoron kifejezetten a gazdagok időtöltésének számító cseresznyevirág nézés ünnepe napjainkban már mindenki örömére szolgál.

Olyannyira így van ez, hogy Japánban szigetország szerte Hanami fesztiválok, baráti piknikek – énekkel és tánccal kísérve – szerveződnek a cseresznyevirágzás eseményének örömére. Talán az egyik legjobb Hanami élményt a Tokiótól kissé északnyugatra fekvő Mjógi-hegy lábánál szervezik. A több mint tizenötezer cseresznyefával büszkélkedő Cseresznyefalva, a „Sakura-no-Sato” terül el ezen a vidéken. Csodálatos fáival felkészülten várja a tavasz első hírnökeinek csodálóit.

Az egyetlen kérdés az, hogy az időjárástól függően hol és mikor csodálhatjuk meg a cseresznyevirágzást. A helyszín és az időpont természetesen elsősorban a turisták szempontjából nem mindegy. Nem véletlen, hogy a Japán Meteorológiai Intézet minden évben már jó előre előrejelzéseket készít arról, hogy hol és mikor várható a cseresznyevirágzás az országban. Később pedig arról, hogy hány százalékban nyíltak már ki a cseresznyevirágok.

 

A cseresznyevirágzás festményeken

Japán az egyik legmesszebb lévő utazási célpont Magyarországról. Ebből következően az biztosan kijelenthető, hogy a téma iránt lelkesedő közönségnek csak egy kis része jut el a szigetországba, élőben is megcsodálni a virágzást. A képzőművészeti alkotások nézegetése sokkal reálisabb megoldás.

A KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozásain pedig az alkotásban is elmerülhet, aki szeretne az otthonába egy saját készítésű cseresznyevirágzást ábrázoló festményt. Az aktuális időpontok és lehetőségek mindig a Helszíni élményfestések menüpontban elérhetőek a weboldalon.

A korábbi programjaink fotóit pedig a Facebook oldalunkon lehet megtekinteni, ihletet merítve a további alkotásokhoz. Várunk mindenkit szeretettel!

Blog

Élményfestés – Fluid art technika

Egy kép akkor is tud gondolkodásra sarkallni minket embereket vagy emlékeket, érzelmeket előhívni bennünk, ha nonfiguratív. A KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatában eddig csak megadott képek újrafestése volt elérhető. A közelmúltban azonban bővítettük a választékunkat a folyatásos technikával, ahol garantáltan nem születik két egyforma kép. A végeredmény mindenkinél különböző lesz és a képre tekintve mindenkiben más asszociációkat fog ébreszteni. Ha eljössz a foglalkozásunkra, akkor megismerkedhetsz a fluid art, azaz a „folyékony művészet” varázslatos világával!   Mit jelent a fluid art technika? A fluid art egyfajta absztrakt festészeti technika. Akril festéket vegyítünk speciális hígítóval, ettől a festék folyóssá válik, de a konzisztenciáját megőrzi. Ez azt jelenti, hogy ez a speciális folyadék úgy hígítja a festéket, hogy annak színe és fedőképessége szinte változatlan marad. Ezentúl kondicionálja is a festéket, így kevésbé valószínű, hogy a száradás során a festményen repedések keletkeznek. A kép teljes száradás után teljesen vízálló lesz.   Hogyan készül egy fluid art kép? A festéket nem ecsettel visszük fel a vászonra, hanem folyatjuk, így a különböző színű festékek gyönyörű színátmeneteket képezve keverednek össze.  Egy-egy keverékbe olajat is csepegtetünk, ettől nagyon érdekes cellás és hálós elemeket lehet képezni az alkotásban. A kiöntött festékben több rétegben vannak a színek, az olaj pedig –

Olvass tovább »

Rendelj élményfestést webáruházból!

Kreatívnak kell lennünk nem csak az stúdióban dolgozva, hanem akkor is, ha a külső körülmények következményeként nem lehet személyesen részt venni az élményfestés foglalkozásokon, és mi mégis szeretnék eljuttatni azt az alkotni vágyókhoz. Már megnyitotta virtuális kapuit a KreatívLiget webáruház, ahonnan minden festeni szándékozó kreatív személy meg tudja rendelni a számára kedves festmények alapanyagait és többféle lehetőség közül választhat, hogy azt milyen módon festi meg.   Online élményfestés Az online festés egy olyan új szolgáltatásunk, amellyel megoldhatóvá válik, hogy otthonodba rendelve a szükséges anyagokat és egyéb kellékeket a megváltozott lehetőségeket figyelembe véve vehetsz részt egy élményfestés foglalkozáson. Az online élményfestés foglalkozások online bejelentkezéssel zajlanak. Ennek során az instruktor minden tudnivalót elmond, és lépésről-lépésre veled együtt készíti el a képet. Lehetőséged van kérdezni a foglalkozás teljes ideje alatt, ha esetleg elakadnál és valamiben segítségre van szükséged. Az élményfestés kiválasztása és webáruházban történő megvásárlása után az esemény napján küldünk részedre egy linket, amivel csatlakozni tudsz majd az online foglalkozáshoz. Az élményfestés időtartama 3 óra, a résztvevők maximális létszáma pedig 6 fő. Ezt azért határozzuk így meg, hogy mindenkire tudjunk figyelni online körülmények között is és ne érezze elveszve magát egyik résztvevő sem.   Videós élményfestés A webáruházból a VIDEÓS élményfestő szettjeink közül

Olvass tovább »

Mitől kék a szem?

A szemünk színe a szivárványhártya látható színe, amelyet az örökölt gének határoznak meg. A kutatások szerint a kék szem egy olyan genetikai mutáció eredménye, amely kb. 6-10 ezer évvel ezelőtt ment végbe. Minden olyan embernek, akinek kék a szeme, egy közös őse lehetett, aki ebben a korban élt és a barna szemszín nála mutálódott.   A kék szem valódi színe Az eddigiek alapján tehát azt gondolhatjuk, hogy ez viszonylag könnyű, hiszen a dolgok színe egy aránylag egyszerűen és egzakt módon meghatározható jellemző, csak rájuk nézünk és látjuk. De elég csak a napra vagy a tükör felületre gondolnunk ahhoz, hogy belássuk ez nem ennyire egyértelmű, mint elsőre látszik. Az emberi szem színét, ahogy a hajét vagy a bőrét is, a pigmentsejtek által termelt festékanyag, a melanin adja. A melanin az élőlények szinte minden csoportja által termelt sötét színű pigmentek összefoglaló neve, ez az anyag az íriszben, avagy szivárványhártyában is jelen van, ez a szemünk színes része. A szem közepén van a fekete pupilla, körülötte meg a szemfehérje. Az írisz három rétegű, és bármelyik rétegben előfordulhat festékanyag. Az előforduló pigment minden esetben vagy barna, vagy sárga árnyalatú pigment. Kék vagy zöld színű melanin: nem létezik. Ezzel a barna szemek különféle árnyalataira már

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü