Ősszel és télen valahogy mindig több figyelem irányul a szarvasokra. A szarvasbőgés és az egymásnak csapódó agancsok zaja az őszi erdő alapzajai közé tartoznak. Decemberben pedig az ünnepek közeledtével a szarvasok a Mikulás és a karácsony kapcsán is felbukkanó szereplők. Dekorációként is sok otthonnak válnak díszévé ezek a gyönyörű állatok ebben az időszakban.

De vajon mennyire vagyunk tisztában a szarvas motívum történetével, annak eredetével és a különböző népek, vallások életében betöltött szerepével? Szeretnénk egy kis eligazítást nyújtani olvasóinknak a szarvassal, mint jelképpel kapcsolatban.

 

Szarvasok a természetben

A szarvas a szarvasfélék családjába tartozó emlősállat. Ennek a családnak a tagja a jávorszarvas, az Észak-Amerikában karibunak nevezett rénszarvas faj és a vapiti szarvas is. Néhány szarvasfaj társas életmódot folytat, míg mások magányosan élnek. A hím szarvast bikának, a nőstényt tehénnek nevezzük, a kicsinyüket pedig a borjúnak. Ausztráliát és az Antarktiszt kivéve minden kontinensen előfordulnak szarvasok.

Ezek a gyönyörű állatok elsősorban növényevők, néha azonban előfordul, hogy elfogyasztanak egy-egy madárfiókát. Kedvtelve legelik le a zsenge növényzetet, a leveleket, hajtásokat, ágakat és a füvet is. Mint bármelyik szarvasmarha, a szarvas is a kérődzők alrendjéhez tartozik, így a durván megrágott táplálékot lenyeli, visszaöklendezi, majd alaposan megrágja és újra lenyeli. Ez a módszer teszi lehetővé, hogy az alacsony tápértékű táplálékból nagy mennyiséget is el tudjon fogyasztani, jóllakatva ezzel az állatot.

 

Jelkép az indiánoknál

A szarvas az indián mondavilágban a kifinomultság, a gondoskodás és a jóság jelképe. A hiedelmük szerint a szarvasban lakozó szellem kedvessége és kifinomultsága képviseli a Nagy Szellem mindannyiunkra és mindenre kiterjedő szeretetét. Ez a csodálatos állat megtanítja az embereket arra, hogy hogyan találják meg azt a lelki nyugalmat, amely minden sebet begyógyít. A másik tanítás pedig az, hogy ne próbáljanak megváltoztatni másokat, hanem fogadják el őket olyannak amilyenek.

Egy történet is kapcsolódik a szarvashoz az indián mondavilágban. Eszerint a szarvasborjút egyszer magához hívatta a Nagy Szellem. Útközben találkozott egy visszataszító démonnal, aki arról igyekezett meggyőzni a halott lelkeket, hogy a Nagy Szellem nem akar bajlódni velük. Amikor a szarvasborjú megpillantotta a démont, aki csúf volt, tüzet okádott és szörnyű hangokat hallatott, inkább kíváncsiságot érzett, mint félelmet. Arra kérte a démont, hogy engedje őt tovább, mert neki segítenie kell a lelkeknek. A démont meghatotta a szarvasborjú jósága és vakmerősége, kemény szíve megenyhült és teste diónyira zsugorodott. A borjúban lakozó női szellem kedvessége és gondoskodása felszabadította az utat. A Nagy Szellem összes gyermekei számára lehetővé vált, hogy félelem nélkül eljuthassanak a birodalmába.

 

A szarvas a keltáknál

A kelták a szarvast természetfeletti lénynek tekintették és a „tündérek marhái” néven emlegették őket. Az ő hagyományuk szerint – akárcsak a medve és a vaddisznó esetében – két szemlélet alapján csoportosította a szarvas jelképet, egyet jelentett a hím, és egy másikat a nőstény szarvas.

A kelta mítosz szerint az istenek egy fehér szarvastehenet vagy bikát küldtek, hogy az a kiválasztott embereket a birodalmába vezesse. A papok gyakran tettek arcukra szarvas maszkot pogány szertartásaikon vagy szarvasbőrből készült amulettet hordtak. Az ő hitük szerint a bőrben a szarvas ereje lakozott. Eilidh, a szarvastehén a kecsesség, a kifinomultság és a nőiesség jelképe volt. Damh, a szarvasbika pedig a függetlenség, a büszkeség és a megtisztulás szimbóluma. Ő az erdők királya, minden lény védelmezője, valamint a Nap, a harcos férfiasság és a termékenység képviselője is egyben.

 

A magyar mondavilág szarvasa

A csodaszarvas a hun – magyar mondakörben és a magyar népi hagyományokban is felbukkanó mitikus vezérállat. Arról is nevezetes, hogy aranyfényű koronájának csillogásával csalogatva átvezette Hunort és Magort, valamint száz főből álló csapatukat egy másik világba.

Feltételezhető, hogy a Kárpát-medencébe a honfoglaló magyarok magukkal hozták a keletről származó csodaszarvas mondát, amely később a keresztény Szent Eustachiusnak és Szent Hubertusnak a vadászok és az erdészek védőszentjének történeteivel keveredett.

A középkori krónikákban aztán többször ismétlődő motívum lett, hogy egy csodálatos szarvas mutatja meg az embereknek: hol kell templomot vagy kolostort építeniük.

 

Szarvasok ábrázolása a festményeken

A középkori és a reneszánsz festményeken ábrázolt állatok általában rejtett jelképek képviselői. A festő ily módon közvetítette titkos gondolatait azok felé, akik értelmezni tudták ezeket a szimbólumokat.

A szarvas és az őz békés és eléggé félénk állatok, ezért kerülik a harcot, kivéve, ha azt egymás között kell megvívniuk a dominanciáért. Így lettek ők a béke és a harmónia jelképei a festményeken. Az ősi keresztény hitvilágban a szarvas magát Krisztust jelképezte.

 

Szarvasok az élményfestéseken

Nézz körül az Események menüpontban található képek között és keresd a szarvasos festményeket, amelyekkel igazán hangulatos őszi vagy téli enteriőrt teremthetsz az otthonodban.

Blog

Tévhitek az élményfestésről

Sokan hallottak már az élményfestésről és van, aki már ki is próbálta vagy folyamatosan jár ilyen foglalkozásokra. Vannak olyanok is, akik még nem ismerik ezt a fajta kreatív kikapcsolódási és hobbi lehetőséget. Megint másokban pedig tévhitek élnek azzal kapcsolatban, hogy mit jelent ez a fajta festészet és hogyan kell elképzelni egy ilyen foglalkozást. Ezeket a tévhiteket szeretnénk most egyszer és mindenkorra eloszlatni és tisztázni, hogy mit is jelent pontosan az élményfestés kifejezés.   1. tévhit: Az élményfestés nem más, mint egy festőtanfolyam Valójában egy élményfestés foglalkozáson nem kimondottan képzőművészeti oktatás zajlik és nem képzőművészeti alkotásokat hoznak létre a résztvevők. A folyamat során nem az adott mű és annak tartalma a fontos, hanem maga az alkotás öröme. Az élményfestés meghozza az alkotókedvet és további festésre is sarkallhat. Ez az élmény főleg azoknak új és érdekes, akik korábban még nem végeztek ilyen szabadidős tevékenységet. Az élményfestés – ahogy az elnevezéséből is kiderülhet – inkább szórakozást és kikapcsolódást jelent, mint munkát vagy feladatot.   2. tévhit: Csak az jöhet el egy élményfestés foglalkozásra, aki már tanult vagy tud festeni Valójában mindig úgy vannak felépítve a foglalkozások, hogy azokon annak is sikerélményben lehet része, aki még soha életében nem fogott ecsetet a kezében vagy

Olvass tovább »

Ajándékozz élményfestést!

Hiába múlt el a karácsony már több, mint egy hónapja, azért az év más időszakaiban is törhetjük azon a fejünket, hogy mit ajándékozzunk a szeretteinknek, a rokonainknak, a barátainknak vagy akár a kollégáinknak születésnapra, névnapra, évfordulóra, nyugdíjba vonulásra stb. Egyelőre ebben az évben is még határozatlan ideig elmaradnak a nagy, közös ünneplések, a köszöntések, helyette mindenki maximum szűk családi vagy baráti körben köszöntheti fel az ünnepeltet. Szeretnénk ajánlani egy alternatívát a megszokott, sablonos ajándékok ellenében, a sokadik váza, robotgép vagy éppen étkészlet helyett egy olyan megoldást, amely azon kívül, hogy életre szóló, maradandó élményt ad, még egy csodás – saját készítésű – festmény birtokosává is teszi a megajándékozott személyt.   Kreatív élményt ajándékba Az élményfestés egy egész délelőttöt vagy délutánt betöltő izgalmas, kreatív kikapcsolódás, amelynek a végeredménye egy csodás kép. Mi is lehetne ennél jobb ajándék egy kreatív személynek, akit szeretnénk meglepni valami eredeti ötlettel? Magyarországon is egyre népszerűbbek az élményfestés foglalkozások, amelyek egyesítik magukban a kikapcsolódást a mindennapokból a kreatív energiákat aktivizáló időtöltéssel. Az alkalmak során egy ismert vagy kevésbé ismert, de előre bemutatott festmény alapján készíthetik el a résztvevők a saját műalkotásaikat. Az elmúlt hónapokban sokat dolgoztunk azon, hogy lehetővé tegyük a foglalkozások online elérését, a feltöltődés pedig

Olvass tovább »

Élményfestés a gyerekkel

Lassan a végéhez közeledik a nyár, de még maradt pár nap, hogy az iskola- és óvodakezdés előtt feltankoljunk élményekkel. A gyermekpszichológusok egyetértenek abban, hogy csemetéinknek többet adunk azzal, ha drága játékok helyett intimitást és élményt biztosítunk. A nyári szünetben szülőként több lehetőségünk nyílhat arra, hogy a nap ne csak az intézménybe való reggeli rohanásról, a fáradt hazaútról, a gyors vacsoráról és fürdésről, a sebtiben elmondott esti meséről és jó éjt pusziról szóljon. Természetesen a hétköznapok szoros üteméről nem tehetünk, de ebbe is bele lehet csempészni élményeket és sok meghitt pillanatot.   Élmények a mindennapokban Nem kell képzett animátornak lennünk, hogy a megszokottan induló napokon is történjen valami élményszámba menő esemény. Összegyűjtöttünk nektek néhány ötletet a hétköznapok élménydúsabbá tételéhez. Aszfaltkrétával titkos jeleket, üzeneteket írni a járdára a később hazaérkező családtagnak izgalmas elfoglaltság. Ez egy olyan kis családi titokká válhat, amire később jólesően gondolunk vissza valamennyien. Krétát egyébként mi magunk is készíthetünk egy ráérősebb hétvégén a kölykökkel. Különösen akkor érdemes belefogni a kréta készítésbe, ha óvodás gyermekünket nem igazán lehet egyébként rajzolós tevékenységbe bevonni. Egy saját maga által készített krétát viszont szinte biztosan ki fog próbálni. A gyurma főzés sem egy nagy ördöngösség, néhány otthon is fellelhető, filléres alapanyagból nagyon jól formálható

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü