Élményfestés – Vizes témák

A víz egy nagyon különleges anyag festészeti szempontból is. Egyrészt áttetsző és átengedi magán a fénysugarak egy részét, másrészt viszont visszatükrözi mindazt, ami a környezetében van.

 

A víz felülete

A felülete lehet tükörsima, de fodrozódhat is, ha épp hozzáér valami, vagy ha beledobunk egy kavicsot, esetleg végigsiklik rajta egy csónak. A szél hullámokat kelt a vízen, amelyek lehetnek alig érzékelhetők, enyhén fodrosak, kicsit habos széllel, a viharos erejű légmozgás pedig már óriási hullámokat korbácsol. Ezek a természeti hatások úgy megváltoztatják a víz nyugodt felületét, hogy nyoma sem marad a korábbi színeknek és hangulatnak. A magyar nyelvben csodálatos és egyben beszédes kifejezéseink vannak a vadul mozgó víz leírására. Ilyen például, amikor azt mondjuk, hogy tajtékzik a tenger.

 

A víz színe

A vízfelület messzebbről nézve egy konkrétan meghatározható színben pompázik, amely szín ráadásul elég sok mindentől függhet. Szempont lehet az ég aktuális színe, a víz alatti padozat színe, a víz mélysége, a benne található élőlények színmeghatározó tulajdonságai, hogy csak a legegyértelműbbeket említsük.

Más színeket kell használnunk, ha egy csepp vizet festünk, másokat, ha egy pohárban ábrázolunk vizet és másokat akkor is, ha egy tükröződő felületként, például egy utcai tócsaként festjük rá a képünkre.

Emiatt nehéz olyan egyértelmű szabályokat felállítanunk, amelyek meghatározzák, hogy hogyan is kell a vizet megfesteni egy képen. Természetesen az alkalmazott festék és felület sem mindegy, a műhelyfogások nyilvánvalóan különbözőek lesznek mondjuk az olajfesték és a vízfesték esetében.

 

Tippek vízfelület festésére

Mi most mégis megkíséreljük, hogy adjunk néhány jól alkalmazható tippet az akrillal való festéshez, amelynek célja, hogy igazán élethű víz ábrázolások készülhessenek.

A tükörsima víz festése

A nyugodt vízfelület ábrázolásához követnünk kell a visszaverődésekre vonatkozó szabályt. A csendes, tükröződő víz festése a reflexiók bonyolultsága miatt igen nehéz lehet. Általános szabály, hogy a vízben tükröződő tárgyak színei tompábbak és soha nincsenek erős kontúrjaik, mint a tényleges objektum esetében. Például, ha egy sötét fatörzs tükröződését festjük, akkor a törzs sötét részének visszaverődése kevésbé sötét lesz, mint a tényleges fa. Természetesen, mint bármi másnál is, itt is vannak kivételek a szabálytól, de ha nincs előtted egy valós vízfelület, amit megfesthetsz, sem egy fénykép vagy egy már elkészült kép, akkor azt javaslom, hogy mindenképp ragaszkodj az általános szabályhoz és könnyebb dolgod lesz.

Van egy másik módszer is, amelyet a tükröződő vízfelületek festésénél használhatunk, ez pedig az akril mázazás. Először a tükröződést szinte ugyanolyan színűre festjük, mint azt a tárgyat, amit visszatükröz. Ha megszáradt, használjuk az akril mázat és kis mennyiségű fehér festéket. A máz alapvetően egy vékony festékréteg, amely áttetsző, és lehetővé teszi az alatta lévő szín egy részének átjutását. A máz finoman átalakítja az alatt levő szín színét, ezzel valósághű víz ábrázolást tudunk létrehozni a segítségével.

A gyorsan folyó víz festése

Ha a víz mozgásban van, akkor nincsenek olyan egyértelmű visszatükröződések. Hogy a mozgás a víz áramából van-e, vagy a szél mozgatja a vizet, tulajdonképpen mindegy. A hatás ugyanaz, vagy legalábbis nagyon hasonló. A víz mozgása és folyása általában fehér. Ilyen például a vízesés vagy az óceáni hullámok stb. Előfordul, hogy a víz egyaránt tartalmaz mozgó és nyugodt részeket. Ez tovább bonyolítja a megfestését, hiszen a tükröződéseket és a mozgásokat egy képen kell ábrázolnunk. Ilyenkor érdemes merészen alkalmazni a kétféle technikát, mozgalmas végeredményt létrehozva ezzel.

A környezet megfestése

A víz vonala és a part ábrázolása látható földdarabokkal és más tereptárgyakkal szükséges, ha azt szeretnénk, hogy a képünk jól mutasson. Ahol a víz találkozik a parttal könnyűek és semlegesek a vonalak, nagyrészt földes színekből állnak.

Attól függően, hogy milyen típusú vizet festünk, hozzáadhatjuk a partot vagy valamilyen földi elemet, például egy strandot vagy kikötőt. A legtöbb tónak is van egy kis partja a vízvonal felett. Ha csónakokat, virágokat vagy sziklákat ábrázolunk a víz partján, ezzel még inkább élethűvé és mozgalmassá tehetjük a festményt. Ha a víz kövek körül fodrozódik a parthoz közel, azzal is segíthetjük a valósághű kinézetet.

Keresd a vizes témájú képeket a Helyszíni élményfestések menüpontban és gyakorold a festést ezekkel! Szeretettel várunk a KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozásain.

Blog

Céges csapatépítés? Élményfestés!

Napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek a céges csapatépítő programok. Arra már sok munkáltató vagy főnök rájött, hogy jól együtt dolgozni azok az emberek tudnak, akik a munkafolyamatokon és a napi rutinon is kapcsolódnak. Így aztán egy kicsit többet is megtudhatnak egymásról, mintha csak a munkával kapcsolatos lenne minden kapcsolódásuk. A motiváltság is könnyebben megtartható, ha egy kicsit mindenki megengedheti magának, hogy kikapcsolódjon. Ha pedig feladatról van szó a csapatépítés közben, az legyen a kreativitást serkentő és a szokásostól eltérő élményeket adó dolog. Az élményfestés nagyon is megfelel az efféle szempontoknak. Ezért is javasoljuk felnőtteknek is születésnapi programként vagy akár céges csapatépítésre, mint kreatív tevékenységet.   A csapatépítés célja Mi a csapatépítő rendezvények lényege? Az, hogy az egy helyen, egy csapatban dolgozó munkavállalók közötti kommunikáció és kapcsolat javuljon, a bizalom elmélyüljön, a cég és az egymás iránti lojalitás erősödjön. Ha ezekben a dolgokban eredményeket tudunk elérni, akkor az kihat a cég teljes működésére. Csökken a fluktuáció, azaz a munkavállalók hosszú távon megmaradnak és a jobban összeszokott munkahelyi csoportok hatékonyabban tudnak együtt dolgozni. Egy jó csapatépítő program az új munkavállalók beilleszkedését is segítheti a számukra új környezetbe, ismeretségeket is könnyebben tudnak kötni a kötetlenebb keretek között, mint a munkahelyi szabályozott légkörben.   A

Olvass tovább »

Fogadalmak az újévre

Elérkezett az év vége és hamarosan kezdődik egy új év. Ilyenkor sokan, sokféle fogadalmat tesznek, amelyeket sajnos elég gyakran hamar elfelejtenek vagy feladnak. Vannak akik egy ideig még próbálkoznak betartani az ígéreteiket, de ahogy halad előre az idő, egyre inkább elmúlik a lelkesedésük.   Miért nem tudjuk betartani az újévi fogadalmainkat? Valószínűleg azért, mert az emberek olyan dolgokat akarnak magukra erőltetni, amelyeket nem is igazán éreznek a magukénak. Olyan is előfordul, hogy nem okoz semmilyen örömet a számukra a megvalósítás. A másik probléma azzal van, hogy túl nagy célokat határoznak meg maguknak az újévi fogadalmat tevők, amely előtt már rögtön az elején megtorpannak. Pedig a legtöbbször egy kis erőfeszítéssel is sok mindenen lehetséges változtatni. A nagy változtatások és fogadalmak helyett jobb kisebb léptékben és kisebb célokban gondolkodni. Az így elért sikerek pedig elegendő motivációt adhatnak a folytatáshoz is. A rossz szokások elhagyása és a jó szokások beépítése a mindennapokba ne egy pár napos projekt legyen, hanem egy folyamat, amelyben több részre bonthatók a feladatok és így sokkal könnyebben teljesíthetők is. Idővel pedig észre fogjuk venni, hogy azok a változtatások, amelyeknek pozitív hatását érezzük, visznek majd előre a céljaink felé.   Mitől jó egy újévi fogadalom? A leggyakoribb fogadalmak közé tartozik

Olvass tovább »

Rémisztő festmények – Halloweeni válogatás

A globalizáció hatására egyre több világszerte megült ünnep lesz. Kezdetben az angolszász halloweeni tematikájú filmek magyarra fordított verziói által, később az internet bárki számára elérhetővé válásával beszivárogtak hozzánk a Halloweennel kapcsolatos szokások. Az élelmiszerboltok polcai roskadoznak az ijesztgetős tematikájú édességekkel, de jelmezeket, dekorációt és kiegészítőket is szinte bárhol vásárolhatunk októberben.   Ünnepelni, vagy figyelmen kívül hagyni – ez itt a kérdés Egyesek tárt karokkal fogadják ezt az új szokást, még egy alkalmat látnak arra, hogy kilépjenek a hétköznapok szürkeségéből és barátaikkal, gyermekeikkel együtt jól érezzék magukat. Az ünneppel kapcsolatos tradícióknak sokan nem tulajdonítanak szerepet, nem teszik magukévá az ezt megalapozó mitológiát, egyszerűen egy tematikus buliként fogják fel. Mások értetlenül állnak a jelenség előtt, mivel nincsen ennek az ünnepnek magyar hagyománya. Idegennek érzik a jelenséget és az ehhez kapcsolódó szimbólumokat. Félnek, hogy ez a hatalmas Halloween kultusz háttérbe szoríthat olyan ünnepeket, amely a magyarság számára fontos, meghatározó volt. Az ijesztő jelmezbe bújás, vagy az a szokás, hogy a gyermekek finomságokért jókívánságokat mondanak, üres kézzel távozva pedig rosszat kívánnak a házigazdának, a magyar néphagyományban is ismeretesek. Gondoljunk csak a busójárásra, ahol a farsangi időszakban ijesztő maszkokkal űzik el a telet. A Luca napi kántálás során pedig a gyerekek házról házra járva énekelnek

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü