A mandalák típusai, mintái, színei és jelentésük

Mi a mandala?

A mandala egy spirituális szimbólum az ázsiai művészetben és a különböző keleti kultúrák népszerű, meditációval is kapcsolatos eleme. A hindu és buddhista kultúrákban a mandalák a világegyetem ábrázolásaként jelennek meg és a megvilágosodás útjára lépéshez szolgálnak egyfajta vezetőként.

A mandala szó eredetileg a szanszkrit nyelvből származik, jelentése kör, körszelet, korong vagy ív. A szanszkrit az egyik legősibb indoeurópai nyelv, az egyik köznyelvi változatából származnak a mai észak-indiai ún. indoárja nyelvek. Az ókori India és a hindu vallás máig használt, szoros szabályok közé szorított, de választékos és művészi igényű liturgikus nyelve. A szanszkrit nyelv tudományos használatú és költői nyelvként hasonló szerepet tölt be az indiai kultúrában, mint a latin és az ógörög az európai kultúrában.

Egy mandala sokkal több, mint egy egyszerű geometriai alakzatokból felépített dekoráció a falon. A buddhista és a hindu kultúrában olyan szimbolikus jelentéssel bír, amelynek meghatározó szerepe van egy hívő ember számára. A mandalák a hitük szerint a világegyetem különböző aspektusait képviselik. Kínában, Japánban és Tibetben a meditációhoz és az imádsághoz mandalákat használnak, az elhelyezett szimbólumok segítségét igénybe véve. A hinduizmusban és a buddhizmusban az a hitbéli meggyőződése az embereknek, hogy a mandala képes rá, hogy végig vezesse a hívőket az univerzum átváltozásának folyamatán. A mandalába való belépés és annak a központja felé haladás megmutatja az utat az örök szenvedésből a valódi örömbe és boldogságba, afféle labirintus, amelynek a végén megvilágosodás várja az érkezőt.

 

A mandalák eredete

Azokban az időkben, amikor a buddhista szerzetesek a vallást szélesebb körben is hirdetni kezdték és ezzel összefüggésben sokat utaztak, az utazásaikra pedig mandalákat vittek magukkal, és így lehetővé tették ezeknek a spirituális szimbólumoknak az elterjedését Ázsia szerte. Így történhetett meg az is, hogy bár a mandalák használata alapvetően a buddhizmusban terjedt el, ebben az időszakban meg tudott jelenni és el tudott terjedni a hinduizmusban és más vallási gyakorlatokban is.

 

Jelentős mandala típusok

A különböző kultúrákban és vallásokban különböző típusú mandalákat találunk, és mind művészi, mind szellemi szempontból sokféle célra lehet használni ezeket. A főbb típusokat az alábbiakban felsoroljuk.

A gyógyító mandala

Ez a típus egyértelműen meditációhoz készült, célja a bölcsesség, a nyugodt érzések és a koncentráció segítése. Már a mandala elkészítési folyamata is egyfajta meditatív szertartásnak tekinthető, amelyben a készítő a saját intuíciója mentén haladva alkot.

A tanító mandala

Ennél a típusnál minden alkalmazott forma, vonal és szín egy filozófiai vagy vallási rendszer különböző aspektusait képviseli. A tanuló személy meghatározott tervezési elvek mentén hozza létre saját mandaláját. Az elkészült mű ezáltal vizuálisan is szimbolizálja az elsajátított tudást. Így válik a tanító mandala az alkotója számára egy színes mentális térképpé.

A homokmandala

A buddhista szerzetesek már régóta használják a homokból készülő mandalákat tradicionális szertartásaikban. Az elkészítésük nagyon aprólékos munkát, kitartást és odafigyelést igényel, de aztán rövid idővel az elkészülése után meg is semmisítik, jelképévé téve ezáltal a múlandóságnak, amely minden élő dolog sajátja.

 

Egyéb mandala típusok

A főbb mandala típusok mellett még sok másik is létezik, attól függően, hogy milyen célra alkalmazzuk azokat. Lehet szerencsehozó mandala, egészség mandala, boldogság mandala, szeretet mandala, energia mandala, bőség mandala stb.

 

A mandalákban rejlő minták

A mandalákban a bonyolult körkörös mintázatokon túl megtalálhatók különböző vallási szimbólumok is. A mandala közepe egy pont, ami egy dimenzió mentes, térbeli kiterjedés nélküli állapot. A kezdet. Ezt a kezdőpontot veszik körbe a különböző vonalak és a geometriai minták, amelyek az egész univerzumot szimbolizálhatják.

Gyakori szimbólumok

Csillag: ha 6 ágú, akkor a harmóniát, ha ötágú, akkor az erőt jelképezi.

Harang: az elme kinyílását és kiürítését jelenti, ami lehetővé teszi a bölcsesség beáramlását.

Háromszög: a felfelé álló háromszögek a cselekvést és az áramló energiát, lefelé állók pedig a kreativitást és a tudásra való törekvést képviselik.

Hullámvonal: az élet végtelen áramlását jelképezi.

Kör: a világegyetem és az örökkévalóság jelképe.

Lótusz: a buddhizmus szent szimbóluma, melynek szimmetriája az egyensúlyt ábrázolja. A növekedése is szimbolikus tartalommal bír, mert ahogy a lótusz a víz alól a fény felé jut, ugyanúgy érheti el az ember is a lelki ébredést és a megvilágosodást.

Nap: a modern kori mandalák népszerű szimbóluma. Az univerzumot jelképezi, gyakran az élethez és az energiához kapcsolódó jelentéseket hordozva.

Négyszög: ha a csúcsán áll, akkor labilitásra, ha az oldalán, akkor a stabilitásra utal a jelenléte.

Nyolc küllős kerék: körkörös jellege a tökéletes világegyetem művészi ábrázolása. A nyolc küllő a buddhizmus nyolcszoros útját, a felszabaduláshoz és az újjászületéshez vezető gyakorlatokat szimbolizálja.

Pont: az alap egység, a mindenség kiindulása, az isten szimbóluma.

Szív: a szeretet, a szerelem, a kiteljesedés jelképe.

Virág: a növekedés, az élet, a harmónia jelképe.

 

A mandala színeinek jelentése

Barna: állhatatosság, állandóság, stabilitás, tudatos kötődés a természethez

Bíbor: az emberek szeretete, bölcsesség, idealizmus

Ezüst: jólét, áradó érzelmek, természetfeletti képességek és érzékelés

Fehér: megvilágosodás, megtisztulás, nyugalom, megkönnyebbülés, együttérzés, tökéletesedés

Fekete: újjászületés, megérzés, belátás

Kék: elégedettség, ellazulás, harmónia

Lila: mértékletesség, kiegyensúlyozottság

Narancs: ösztön, életerő, vitalitás, becsvágy

Piros (vörös): szerelem, hatalom, változás, szenvedély

Rózsaszín: érzékenység, gyógyulás

Sárga: intelligencia, kíváncsiság, nyitottság

Szürke: hűség, béke, szelídség, lelki gyógyulás

Zöld: nyugalom, bizalom, növekedés, béke, természetesség

 

A mandalafestés terápiás hatásai

Az ősi indiai tanítók, a jógik számos technikát alkalmaztak magukon a meditáció segítésére, a módosult tudatállapot eléréséhez, melyekre támaszkodva szilárdan tarthatták tudatukat meditációjuk tárgyán. Ezen technikák egyike a mandala készítése, festése.

A hozzáértők azt mondják, hogy mindenki ösztönösen olyan mandalát választ magának, amelyiknek a saját életében hasznát veszi. Az elkészítés folyamata is egyfajta meditatív szertartás, amely segít harmóniába kerülnünk önmagunkkal és a bennünket körülvevő világgal.

 

Készíts el Te is saját mandaládat!

Egy üres fehér kartonlapra rajzolj egy szabályos kört. Hallgass valamilyen neked tetsző meditatív zenét, és eközben rajzolj fel formákat a lapra úgy, hogy közben engedd a képzeletedet szabadon áramolni! Ezután fesd ki színekkel a megrajzolt képet. Megtapasztalhatod majd, hogy a mandala készítése örömmel és nyugalommal tölt el, előkészítve téged egy lelki megújulásra.

Blog

Frida Kahlo portré

Élményfestés – Frida Kahlo

Amikor a KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozásain megfesthető képek repertoárját állítottuk össze, szerettünk volna minél változatosabb és színesebb kínálatot, amelyben minden alkotni vágyó megtalálhatja a számára kedves, neki tetsző festményeket. Biztosak voltunk benne, hogy ebben a kínálatban előkelő helye lesz a női alkotóknak és az általuk képviselt női energiáknak, valamint a női szépséget és sokszínűséget megmutató alkotásoknak is. Frida Kahlo személye és munkássága egy olyan eleme ennek a rendszernek, amely minden szempontból beleillik az előbbiekben vázolt elgondolásunkba. Az élményfestés foglalkozások közé azonban nem saját munkáival, hanem a róla készült fényképek alapján festett, csodálatosan színes stilizált portrék által került be. De kis is volt ez a testileg és lelki értelemben is törékeny asszony, aki kitörölhetetlen nyomott hagyott a XX. századi festészetben és napjainkra nyugodtan mondhatjuk azt, hogy egyfajta stílusikonná vált? Ebben a bejegyzésben igyekszünk bemutatni Fridát és az életét azoknak az olvasóinknak, akik szeretnek egy kicsit betekinteni a művészek élettörténetébe. Ez talán nem is olyan egyedi igény, hiszen minden momentum hozzátehet ahhoz is, hogy jobban megértsük a festményeket, azok ábrázolásmódját, keletkezésük körülményeit és az általuk megmutatott részleteket.   A fiatal Frida Frida Kahlo Mexikóváros egyik külvárosában, Coyoacán-ban született, 1907. július 6-án, a Kék Házban, amely napjainkban is az emlékére berendezett múzeumként működik.

Olvass tovább »

Élményfestés a gyerekkel

Lassan a végéhez közeledik a nyár, de még maradt pár nap, hogy az iskola- és óvodakezdés előtt feltankoljunk élményekkel. A gyermekpszichológusok egyetértenek abban, hogy csemetéinknek többet adunk azzal, ha drága játékok helyett intimitást és élményt biztosítunk. A nyári szünetben szülőként több lehetőségünk nyílhat arra, hogy a nap ne csak az intézménybe való reggeli rohanásról, a fáradt hazaútról, a gyors vacsoráról és fürdésről, a sebtiben elmondott esti meséről és jó éjt pusziról szóljon. Természetesen a hétköznapok szoros üteméről nem tehetünk, de ebbe is bele lehet csempészni élményeket és sok meghitt pillanatot.   Élmények a mindennapokban Nem kell képzett animátornak lennünk, hogy a megszokottan induló napokon is történjen valami élményszámba menő esemény. Összegyűjtöttünk nektek néhány ötletet a hétköznapok élménydúsabbá tételéhez. Aszfaltkrétával titkos jeleket, üzeneteket írni a járdára a később hazaérkező családtagnak izgalmas elfoglaltság. Ez egy olyan kis családi titokká válhat, amire később jólesően gondolunk vissza valamennyien. Krétát egyébként mi magunk is készíthetünk egy ráérősebb hétvégén a kölykökkel. Különösen akkor érdemes belefogni a kréta készítésbe, ha óvodás gyermekünket nem igazán lehet egyébként rajzolós tevékenységbe bevonni. Egy saját maga által készített krétát viszont szinte biztosan ki fog próbálni. A gyurma főzés sem egy nagy ördöngösség, néhány otthon is fellelhető, filléres alapanyagból nagyon jól formálható

Olvass tovább »

Élményfestés – Cinegék

A cinegefélék családjába ötvennél is több fajt sorolunk. A hétköznapi nevükön egyszerűen csak cinege vagy cinke névvel illetett kedves külsejű kis madarakat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület még 1984-ben „Az év madaraivá” választotta. Ezt a kitüntető címet a hazánkban honos 6 cinege faj érdemelte ki, amelyekkel a kertekben, parkokban, valamint kirándulásaink során a természetben találkozhatunk. A gyakoribb fajok a téli madáretetési időszakban a madáretetőkben is állandó vendégnek számítanak. A kertekben leggyakrabban a széncinegét, a kék cinegét és a barátcinegét figyelhetjük meg, míg az erdőkben a fenyvescinegét, a kormosfejű cinegét, vagy a nagyon elegáns tollazatú búbos cinegét is megpillanthatjuk, ha figyelmesen sétálunk. Széncinege A kedves külsejű széncinege az egyik leggyakoribb madarunk, Európa nagy részén, Közép- és Észak-Ázsiában, valamint Észak-Afrika egyes területein is gyakran előfordul. Szinte minden olyan élőhelyen megtelepszik, ahol fészkelésre alkalmas odút találhat magának. Városokban, parkokban, kertekben, árterekben, erdőkben és gyümölcsösökben is egyaránt fészkel. Természetes és mesterséges odúban is szívesen költ. Az sem ritka, hogy egészen különös helyeken, például kültéri lámpatestek burájában, korlátcsőben vagy postaládában neveli a fiókáit. A széncinege a nagyobb testalkatú cinegefélék közé tartozik, a hímek valamivel nagyobbak a tojóknál. Jellegzetes kinézete miatt könnyedén azonosítható madárfaj. A fajra jellemző fekete fejjel és nyaki résszel, feltűnő fehér orcával,

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü