Élményfestés – Szív motívum

A szív motívum az egyik legtöbbet használt jelkép, amit világszerte használunk a szeretet, a szerelem vagy éppen az egészség kifejezésére. Tesszük mindezt úgy, hogy a szimbólum formája valójában nem sokban hasonlít a valódi szív, mint szerv alakjára.

Több elmélet is létezik annak a magyarázatára, hogy hogyan és miből alakult ki a napjainkban is használt szív motívum.

 

A szív motívum eredete

A legelterjedtebb elképzelés szerint a szív formát egy ókorban alkalmazott gyógynövény, a fogamzásgátlóként használt szilfium termése ihlette. A kutatók ugyan nem tudják, hogy a görögök és rómaiak pontosan mely növényre használták ezt a megnevezést, de a tudomány több olyan növényfajt is ismer, amelyre valamennyire ráillenek a korabeli leírások. Azért vélnek összefüggést felfedezni a növény és a szív motívum között, mert kapcsolat áll fenn köztük a szexualitás témáján keresztül.

Más elképzelések szerint a modern szív szimbólum alakja a női mellek, a szeméremdomb, Ámor nyílhegyének, vagy akár a herezacskó formájából eredeztethető. Tehát a szerelmet, a kapcsolódást két ember között igencsak a testiség oldaláról közelíti.

Az sem kizárható, hogy a ma is használt jelkép azután született meg, hogy a középkori tudósok az ókori orvosi szövegeket felhasználva igyekeztek megrajzolni a szív felépítését. Abban az időben ugyanis tiltott dolog volt a boncolás, a kor orvosainak ezért a korábbi időkből származó forrásokra kellett támaszkodniuk ebben a kérdésben.

 

A szív motívum az ókorban

Az egyiptomiak szerint a halálunk után a szívünk megmérettetik, és ha bűneink miatt nehezebb egy madártollnál, akkor büntetés vár ránk.

A buddhisták szerint a gyémántszív magát Buddhát ábrázolja, aki a történet szerint egy szív alakú levelekkel suttogó fa alatt világosodott meg.

A testi szerelem jelképeként a 13-14. században jelenik meg a szív. A szimbólum elterjedésében nagy szerepe volt az arab kultúrának is, majd a későbbi időkben a trubadúr lírának.

Az első szívforma, stilizált mintaként füge, illetve borostyánlevél alakjában már az időszámításunk előtti 3000 körül készült edényeken is fellelhető. Ezeknek a formáknak valószínűleg nem volt közük a szívhez, mint emberi szervhez, az akkori ábrázolásokban azt lóhere vagy toboz alakban jelenítették meg.

 

A szív motívum a későbbi korokban

A szív szimbólum a 13. századtól kezdődően fokozatosan vált a szív és a szeretet jelképévé. A szervről ugyanis már az ókorban is úgy hitték, hogy az érzelmek befolyásolásának központja.

A szív motívum igazán a reneszánsz korban, a vallásos művészet révén lett népszerű, igaz, ekkoriban még – a mostani változathoz képest – általában fejjel lefelé ábrázolták. A forma a korszakban egyre letisztultabbá vált, míg a 15. században, a játékkártyák elterjedésével létre nem jött a ma is ismert, vörösre színezett, alul csúcsosodó változat.

A 18-19. századra a szív egyre gyakrabban szerepelt a populáris kultúrában is, mint a szerelem jelképe. Üdvözlőkártyákon, édességeken, ékszereken is feltűnt a motívum. Az 1990-es években pedig már a videojátékokban is fontos szerepet töltött be a szív motívum, mint az életerő egyik szimbóluma. Ez a jelentése napjainkra az egészségügy területére is átterjedt.

 

A szív motívum a festményeken és más alkotásokon

Ezt a motívumot igen gyakran láthatjuk képzőművészeti alkotásokat szemlélve, sokszor átvitt értelmű vagy szimbolikus jelentéstartalommal. A kortárs művészek is szívesen alkalmazzák, és karakteres műveket hoznak létre a segítségével. Gondoljunk például az egyik leghíresebb kortárs művész, a valódi kilétét a mai napig sikerrel titokban tartó Banksy szív alakú lufiját elengedő kislány graffitijére.

A KreatívLiget Élményfestő Stúdió festményei között is találhatsz szív motívumot, az absztrakt vagy a 3 dimenziós képek között. A naptárba illesztett aktuális lehetőségeket az Események menüpontban találod meg.

Válaszd ki a Neked tetsző képet és gyere hozzánk festeni! Szeretettel várunk!

Blog

Élményfestés – Francia bulldog

A kutyák már nagyon hosszú ideje közel kerültek az emberhez és ezáltal bekerültek a festményeken ábrázolt témák közé. Régebben elsősorban vadászat közben mutatták be a kutyákat vagy egy tekintélyt sugárzó emberalakot ábrázoló képen abszolút mellékszereplőként. Azóta ez a helyzet már régen megváltozott és egy festmény főszereplője is lehet kutya, a kutyabarát művészetek iránt rajongók legnagyobb örömére. Ebben a bejegyzésben egy különleges, bohókás kutyáról lesz szó, amely sokak kedvencévé vált az elmúlt időszakban és mint ilyen, bekerült a KreatívLiget Élményfestő Stúdió festmény kínálatába is.   A francia bulldog története A 19. század végén jobb megélhetést remélő csipkeverők települtek át Angliából Normandiába, és magukkal vitték a már akkor is kis méretű bulldogjaikat. Míg a fajta a szigeten hanyatlásnak indult, a család francia ága felvirágzott, és Párizs környékén sok rajongója volt. Ott terrierekkel és griffonokkal keresztezték őket, és olyan új típust alkottak meg, amely temperamentumában és küllemében is egyértelműen elkülönült az addig ismert bulldogoktól. A fajta hivatalos elismeréséig azonban még hosszú volt az út, mert a denevérfülű, alacsony testű, előreugró állkapcsú kutyák tenyésztésével Párizs egyszerű emberei foglalkoztak: kézművesek, utcai árusok és szolgálók. A „bouledogue français” csak akkor vált „szalonképessé”, amikor VII. Eduárd brit király is vett egy ilyen kutyát magának.   Milyen kutya

Olvass tovább »

Alkotni nem csak vászonra lehet – Simon Beck munkássága

Az utóbbi bő két évtizedben egy kezünkön meg tudjuk számolni hányszor örvendeztetett meg minket az időjárás fehér karácsonnyal. Nem hiába álmodozik  Bing Crosby a klasszikus karácsonyi dalban, az I’m dreaming of a white Christmas című énekben  fehér karácsonyról. A hóban van valami megnyugtató, ahogy mindent fehér takaróval borít be. Sokunk gyermekkorának kedves emléke a szánkózás, a hócsatázás, a hópelyhek kergetése. Olyan jó vizesen, átfagyva, rendszerint farkaséhesen hazatérni a meleg otthonba, ahol mindezen kellemetlenségek egy szempillantás alatt megszűnnek. Azonban hazánkban egyre ritkább jelenség a hó, nem úgy, mint a Francia-Alpokban, ahol Simon Beck használja a festői havas tájat alkotása vásznaként.   Térképészből művész lett Simon Becket tartják számon a világ első hótaposó művészeként. Az eredetileg térképész végzettséggel rendelkező brit férfi 1958-ban született Angliában, de idővel a Francia-Alpokba költözött. Akkor fordult a gyaloglás felé, amikor egy súlyos sérülés miatt orvosai eltiltották a tájfutástól és majdnem minden létező sporttól. Nem maradt más mozgásforma számára, mint a gyaloglás, azonban 2004-től ezt a viszonylag hétköznapi tevékenységet Beck rendkívül magas színvonalon űzi. Ugyanis varázslatos geometriai formákat, fraktálokat, óriási hópehely mintákat rajzol a hótakaróba pusztán a lábnyomaival.   A mérnöki és sportolói múltja segít az alkotásban A gigantikus méretű alkotások létrehozásának mikéntje egy hétköznapi ember számára felfoghatatlannak

Olvass tovább »

A repülő lámpások története

Az egyik legnépszerűbb festmény, amely időről időre felbukkan a KreatívLiget Élményfestő Stúdió megfesthető képei között a kínálatban az ’A repülő lámpások éjszakája’ című. Ez egy olyan kép, amely nagy kedvence lehet mindenkinek, aki a távol-keleti kultúrát közel állónak érzi magához.   A repülő lámpások szerepe eredetileg A festményen is ábrázolt papírballonokat repülő lámpásnak, azaz Tiang Deng-nek, vagy más néven kívánságlámpásnak is nevezik, eredetük pedig több száz évvel ezelőttig nyúlik vissza. A Távol-Keleten kora egyik legismertebb katonai stratégájaként, Kong Ming (más néven Zhuge Liang, ejtsd Csu-ko Liang, élt: i.sz. 181-234) katonai információk eljuttatására használta a repülő lámpásokat, amelyek segítségével sokkal távolabbi pontokra is elértek a hírek, mint addig bármikor. Liang nem csak kiváló stratéga, hanem neves politikai tanácsadó, valamint gépészeti és matematikai zseni is volt, amely tehetségekkel megáldva korának kiemelkedő személyiségévé tudott válni.   A repülő lámpások másodlagos szerepe A későbbi időkben a falvak egyszerű, polgári lakossága is felfedezte magának a lámpást, mint kommunikációs eszközt. Mivel szinte nem volt semmilyen más lehetőségük a távolabb élő rokonaikkal érintkezni, a repülő lámpások segítségével küldték el személyes üzeneteiket. Ha nem volt konkrét üzenet, idővel akkor is rendszeresen eresztettek fel repülő ballonokat. Abban bíztak, hogy a családjukat és a szeretteiket így megóvhatják a betegségektől, a

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü