Legtöbbször lefestett emberek – Jézus Krisztus

Akár kereszténynek valljuk magunkat, akár nem, Jézus Krisztus hatása mindenképpen jelen van az életünkben. Az utóbbi bő 2000 évben senki nem tűnt fel a történelem színpadán, akinek élete, tanítása ekkora hullámokat vetett, ilyen mértékben befolyásolta az emberiség történelmét. Mivel Jézus a világvallássá vált kereszténység központi alakja, megszámlálhatatlanul sok képzőművészeti alkotáson szerepel. Jézus életének jelentős eseményeit megörökítő  festményeket mutatunk be az utóbbi 2000 év terméséből.

 

Egy különleges ember különleges születése

Jézus születésének történetét minden karácsonykor felelevenítjük, a magyar népi kultúra is rendkívül gazdag népdalkinccsel, népszokásokkal rendelkezik e témában. A Bibliában, Jézus életét bemutató evangéliumok azt írják, hogy édesanyjának, Máriának egy Gábriel nevű angyal adja hírül, hogy szűzen fogant fia fog születni, aki nem más, mint a zsidók által olyan régen várt Messiás, a Megváltó. Ezt a jelenetet ábrázolja Jan van Eyck oltárképe.

Mária vőlegényének, Józsefnek szintén megjelent Gábriel, arra kérvén, hogy állapotos  jegyeséhez maradjon hű és jó szívvel fogadja a nyilvánvalóan nem tőle fogant gyermeket. Az ácsként dolgozó József teljesíti ezeket az angyali kéréseket és áldott állapotban lévő feleségével útnak indul Betlehembe, hogy a népszámláláskor ott jegyezzék fel őket. Szállás híján egy állatokkal teli istállóban jön világra Jézus, születését csodák övezik. Angyalkórus szól a közelben tanyázó pásztoroknak, hogy megszületett a Megváltó, Isten fia, tegyék hát tiszteletüket nála. Egy üstököst követve napkeleti bölcsek is eljönnek Jézushoz hódolattal adózni. Jézus születésével kapcsolatos alkotások gyűjteményét itt lehet megtekinteni.

 

Menekülés Egyiptomba

Hamarosan híre megy a zsidók körében, hogy megszületett a Messiás, a hír pedig eljut egészen Heródes királyig, aki hatalmi pozícióját féltve parancsot ad minden újszülött zsidó kisfiú megölésére. József gyorsan Egyiptomba menekíti kis családját, majd a veszély elmúltával Názáretben lelnek otthont.

Jézus gyermekkoráról Lukács evangéliumában olvashatunk a legtöbbet. Ebben egy rendkívül okos és érett gyermek képe rajzolódik ki előttünk, aki nagyon hamar, 12 évesen felnőtt templomi írástudók közt is elismerést vív ki. Felnőve nevelőapjától, Józseftől megtanulta az ács mesterséget, de karizmatikus személyisége, újszerű gondolatai miatt hamarosan nagy követőtábort vonzott maga köré.

 

Forradalmi tanokat hirdetett

Bár manapság a magukat konzervatívnak vallók általában keresztény értékrendet is hirdetnek, Jézus a maga idejében rendkívül liberálisnak számított. Nagyobb tisztelettel bánt a nőkkel és gyermekekkel, mint ahogy abban a korban megszokott volt. Azt hirdette, hogy Isten előtt minden ember egyenlő értékkel bír nemtől, etnikumtól, foglalkozástól, életkortól függetlenül. Nyitott volt a társadalom kisebbségi csoportjai felé, irgalmas és nagylelkű volt szegényekkel, ugyanakkor arra kérte követőit, hogy titokban jótékonykodjanak, ne kérkedjenek vele. Felemelte a hangját a farizeusok (zsidó vallási vezetők) álszentsége, kettős mércéje ellen, hiszen Isten a szívünket nézi, nem a szavainkat. Bátorította követőit, hogy hagyjanak fel a földi javak felhalmozásával, azt úgyis megemészti a rozsda, megrágja a moly. A szeretetre helyezte a hangsúlyt: “Ahol a szíved, ott van a kincsed.” Önmagunk szeretetét és elfogadását is tanította, ezen gondolatnak újra egyre több szerep jut a modern pszichológiában.

A megbocsátást hirdette egy olyan korban és kultúrában, ahol a szemet szemért, fogat fogért elv uralkodott. Amerre járt gyógyulások,  csodálatos étel szaporodások,  hihetetlen természeti jelenségek kísérték őt a feljegyzések tanúsága szerint. Mindezen tanait nagyon hatásosan és közérthetően mondta el példabeszédek segítségével, olykor több ezer ember előtt. James J. Tessot festménye jól érzékelteti, mekkora tömegeket mozgathatott meg személye.

 

Három év tanítás után kereszthalál várt rá

Nem csoda, hogy “rebellis” gondolatai miatt a zsidó vallási vezetők haragját magára vonta, akik hatékony lobbiba kezdtek Jézus elhallgattatása érdekében. Végül az akkori helytartó, Pilátus, annak ellenére, hogy semmi rosszat nem látott Jézus ténykedéseiben és tanaiban, a farizeusok által felhergelt nép kívánságára kivégeztette. Jézust keresztre feszítették. Erre a büntetésre ítélték abban a korban a gyilkosokat, és más bűnözőket is. A kereszt későbbiekben Jézus és a megváltás jelképe lett.

Munkácsy Krisztus-Trilógiájának záró képén a keresztre feszített Jézust láthatjuk.  A Biblia tanulsága szerint három napot töltött a sírjában, majd feltámadt és még 40 napon keresztül mutatkozott legkedvesebb tanítványainak. Ezután legkedvesebb tanítványai szeme előtt szó szerint felszállt a mennybe, ezt a pillanatot nagyon érzékletesen jeleníti meg Salvador Dalí festménye.

 

A történelemre nagy hatással bíró ember volt

A keresztény vallású emberek Jézust Isten fiának tartják, aki az isteni tanokat jött hirdetni a Földre, hogy aztán kereszthalálával megváltsa az emberiség bűneit. Más vallások prófétának, vagy filozófusnak tartják. Akárki is volt, gondolatai futótűzként terjedtek és világvallást alapoztak meg, amely életre hívta a keresztény egyházat. Az egyházi vezetőket az idők folyamán rengetegszer használta bábként a politika. A keresztes háborúk, vagy akár a boszorkányüldözés, vagy a nomád népek erőszakos keresztény hitre való térítése egészen biztosan nem jézusi tanok alapján történt. Az emberi gyarlóság mindig jelen volt és lesz az emberiség történelmében.

Mint feljebb említettük, az egyház és a politika egy idő után eléggé egybefonódott, így Európában a keresztény vallás vált a legelterjedtebbé. Az uralkodók rengeteg megbízást adtak a festőknek bibliai témájú képek festésére, a gombamód szaporodó templomok freskóinak megfestésére.

 

Hogy nézett ki Jézus?

A szakemberek között a mai napig nincs konszenzus abban, hogy a valójában hogyan nézett ki Jézus Krisztus. Egy dologban azonban szinte minden kutató egyetért: külseje egészen másmilyen volt, mint ahogy az európai művészetben visszaköszön. A rejtély megoldásában a Biblia sem ad komoly támpontot, hiszen a Szentírásban alig esik szó Jézus külső megjelenéséről. A művészeti alkotások legtöbbször Jézus  6. századi bizánci ábrázolásmódját veszik alapul, egy hosszú barna hajú, barna szemű, szakállas, fehér bőrű férfi alakját.

Torinóban őriznek egy leplet, amelyen Jézus testének a képmása látható egy 4 méteres lenvásznon kirajzolódva. Úgy tartják Jézus halott testét csavarták ebbe a lepelbe, majd így helyezték a kősírba. A feltámadás pillanatában mintegy fénykép, Jézus testének lenyomata ott maradt a vásznon.

 

Az első fennmaradt kép Jézusról

A legelső ismert Jézus ábrázolás valójában egy falra karcolt gúnyrajz, amely valamikor az 1-3. század táján keletkezhetett. A Rómában található “graffiti” a Palatinus-dombon található császári palota egyik szolgák lakta helyiségében lelhető fel. Az rajzon két emberalak látható, egyikük feltehetőleg Alexamenosz amint a keresztre feszített és szamárfejjel ábrázolt torz alaknak hódol. Az alatta olvasható görög felirat a következő: „Alexamenosz istenét imádja”. Az a legvalószínűbb magyarázat, hogy egy szolga véste a falba az ízléstelen képet a gúnyos szöveggel együtt, hogy keresztény hitre tért társán élcelődjön. A történelem alaposan megcáfolta a rajzot készítő szolgát, hiszen a legjelentősebb világvallás egyik első követőjén köszörülte a nyelvét.

 

Amennyiben te is kedvet kaptál a festéshez. látogass el hozzánk helyszíni élményfestő alkalmaink egyikére. Ha az neked komfortosabb, fess otthon, ehhez az otthoni élményfestő szettjeink tudnak neked segítséget nyújtani.

Blog

Szinyei Merse Pál Pipacsos mező

Élményfestés – Szinyei Merse Pál

Ha csak annyit mondunk, hogy Majális vagy hogy a Lilaruhás nő, akkor bizonyára sok olvasónk egyből tudja, hogy melyik festményekről van szó és talán beugrik Szinyei Merse Pál neve is, akiről egy utcát Budapesten és az ott található gimnáziumot is elnevezték. Festészeti stílusnak, irányzatnak vagy mozgalomnak Szinyei nem lett névadója és a legnépszerűbb képei is csak évtizedekkel az elkészülésük után lettek igazán elismertek, mégis elmondhatjuk róla, hogy a magyar XIX. századi festészet egyik legfontosabb alakja volt ő, az általa alkalmazott technika pedig az impresszionistákat megelőzve varázsolt pompázatos színeket, oldott körvonalakat és napfénytől sugárzó ragyogást a vászonra.   Szinyei életének története Régi nemesi családból származott, mintegy 700 évre visszamenőleg ismert családfával. A XIX. századra nem számítottak különösebben vagyonosnak, de a fiatal Szinyeinek biztosan nem voltak anyagi gondjai. 1845. július 4-én született, a család harmadik gyermekeként, és őt követte még öt testvére, így összesen nyolcan nevelkedtek a jernyei családi kúriában. Eperjesen egy katolikus iskolában, majd Nagyváradon tanult, ahol aztán érettségi vizsgát tett és megalkotta első képeit, azaz elkezdett festeni tanulni. 1864-től a müncheni Képzőművészeti Akadémián tanult, ahol az egyik mestere az akadémikus Karl von Piloty volt. Szinyei művészetére erősen hatott Gustave Courbet friss természetszemlélete, akit az 1869-ben megrendezésre került nemzetközi kiállítás alkalmával

Olvass tovább »

Tacsi élményfestés a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban

A kutyák már nagyon hosszú ideje közel kerültek az emberhez és ezáltal bekerültek a festményeken ábrázolt témák közé. Régebben elsősorban vadászat közben mutatták be ezeket a hűséges állatokat vagy egy tekintélyt sugárzó emberalakot ábrázoló képen abszolút mellékszereplőként. Azóta ez a helyzet már régen megváltozott és egy festmény főszereplője is lehet kutya, a kutyabarát művészetek iránt rajongók legnagyobb örömére. Ebben a bejegyzésben egy sokak által ismert kutyafajtáról lesz szó, amely sokak kedvencévé vált az elmúlt időszakban és mint ilyen, bekerült a KreatívLiget Élményfestő Stúdió festmény kínálatába is. A tacskók nem tartoznak a legkedvesebb ebek közé és néha kicsit hisztisek is lehetnek, de ennek ellenére nagyon szeretjük őket.   A tacskó tulajdonságai Ő az egyik legismertebb kutyafajta a világon. Hatalmas öntudata, ki-ha-én-nem viselkedése és különleges jelleme sokak szívét ejtette már rabul és még fogja is a jövőben. A fajtára jellemző természete mellett a különleges megjelenés már csak hab a tortán. Rövid, izmos lábai hosszú törzsével párosulva teszik igazán aranyossá, ugyanakkor a gyors, mozgékony alkati sajátosságok remekül funkcionálhatnak a vadászat során. Bátorsága és merészsége pedig példaértékű, legtöbbször abszolút meghazudtolja a testi méreteit.   A fajta eredete és más érdekességek a tacskóról Már az ókori Egyiptomból is fennmaradtak olyan leletek, amelyek rövid lábú, hosszú

Olvass tovább »

Újévi fogadalmak 2023-ra

Elérkezett az idei év vége is és hamarosan megint kezdődik egy új év. Ilyenkor sokan, sokféle fogadalmat tesznek, amelyeket sajnos elég gyakran hamar elfelejtenek. Vannak akik egy ideig még próbálkoznak betartani az ígéreteiket, de ahogy halad előre az idő, egyre inkább elmúlik a lelkesedésük. Talán sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy ez miért van így…   Miért nem tudjuk betartani az újévi fogadalmainkat? Valószínűleg azért, mert az emberek olyan fogadalmakat akarnak magukra erőltetni, amelyeket nem is igazán éreznek a magukénak. Olyan is előfordul, hogy nem okoz semmilyen örömet a számukra a megvalósításuk. A másik probléma azzal van, hogy túl nagy célokat határoznak meg maguknak az újévi fogadalmat tevők, amelyek előtt már rögtön az elején megtorpannak, és nem viszik azokat végig. Pedig a legtöbbször egy kis erőfeszítéssel is sok mindenen lehetséges változtatni. A nagy változtatások és fogadalmak helyett jobban tesszük, ha kisebb léptékben és kisebb célokban gondolkodunk. Az így elért sikerek pedig aztán elegendő motivációt adhatnak a folytatáshoz is. A rossz szokások elhagyása és a jó szokások beépítése a mindennapokba ne egy pár napos projekt legyen, hanem egy folyamat, amelyben több részre bonthatók a feladatok és így sokkal könnyebben teljesíthetők is. Idővel pedig észre fogjuk venni, hogy azok a változtatások, amelyeknek

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü