Tacsi élményfestés a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban

A kutyák már nagyon hosszú ideje közel kerültek az emberhez és ezáltal bekerültek a festményeken ábrázolt témák közé. Régebben elsősorban vadászat közben mutatták be ezeket a hűséges állatokat vagy egy tekintélyt sugárzó emberalakot ábrázoló képen abszolút mellékszereplőként. Azóta ez a helyzet már régen megváltozott és egy festmény főszereplője is lehet kutya, a kutyabarát művészetek iránt rajongók legnagyobb örömére.

Ebben a bejegyzésben egy sokak által ismert kutyafajtáról lesz szó, amely sokak kedvencévé vált az elmúlt időszakban és mint ilyen, bekerült a KreatívLiget Élményfestő Stúdió festmény kínálatába is. A tacskók nem tartoznak a legkedvesebb ebek közé és néha kicsit hisztisek is lehetnek, de ennek ellenére nagyon szeretjük őket.

 

A tacskó tulajdonságai

Ő az egyik legismertebb kutyafajta a világon. Hatalmas öntudata, ki-ha-én-nem viselkedése és különleges jelleme sokak szívét ejtette már rabul és még fogja is a jövőben.

A fajtára jellemző természete mellett a különleges megjelenés már csak hab a tortán. Rövid, izmos lábai hosszú törzsével párosulva teszik igazán aranyossá, ugyanakkor a gyors, mozgékony alkati sajátosságok remekül funkcionálhatnak a vadászat során. Bátorsága és merészsége pedig példaértékű, legtöbbször abszolút meghazudtolja a testi méreteit.

 

A fajta eredete és más érdekességek a tacskóról

Már az ókori Egyiptomból is fennmaradtak olyan leletek, amelyek rövid lábú, hosszú testalkatú kutyák jelenlétéről tanúskodnak. Ennek ellenére a tacskó fajta valódi kialakulása a 15. század elejére tehető. Németország területén tenyésztették ki, valószínűleg francia vadászkutyákból, pincsikből és schnauzerekből. Többféle változat is létrejött. A hosszú szőrű tacskókat szetterek, spánielek segítségével alakították mai formájukra, a drótszőrűeket terrierekkel keresztezhették. Eredetileg borz- és rókavadászatra használták a tacskókat, innen is a fajta német neve: Dachshund, azaz borzkutya. Ebből a német szóból ered a tacskók magyar beceneve, a dakszli is, sőt.

Különleges testfelépítése, kitűnő szaglása évszázadok óta remek szolgálatot tesz, bár régebben a tacskóval történő vadászat csupán a nemesek kiváltsága volt. A tacskó első leírása 1879-ben készült, Németországban pedig 1889 óta hivatalosan is elismerik külön kutyafajtának.

Bonaparte Napóleon kedvelte a tacskókat, több festmény is készült róla, amin kedvenceivel együtt szerepel. Egyik négylábúját Napóleonnak hívta, illetve utolsó kedvenceit mellé temették el. Meglehet, hasonló jellemük miatt szerette őket annyira, hisz a tacskók természete gyakran olyan, mint egy kis méretű hadvezérnek.

Az idők során több kiemelkedő személy, híresség is tartott tacskót. Többek között Albert Einstein, II. Erzsébet királynő, Andy Warhol, Clint Eastwood és Brigitte Bardot is az alacsony termetű vadászkutyák kedvelője volt.

 

A tacskók jelleme

Ez a kutya maga a négy lábon járó öntudat. Karakán jellemmel rendelkezik, látszólag mindig tudja, hogy mit akar. Éppen ezért érdemes elkezdeni korai szocializációját, nevelését, különben túl makaccsá, önfejűvé válhat. Emellett intelligens és barátságos, de az idegenekkel kevésbé. Családját hűségesen védelmezi, ám nem szabad hagyni, hogy túlzásba essen, mert esetleg bokán harap valakit.

Rendkívüli bátorsága a vadászatokon nagyszerű szolgálatot tesz. Nem riad vissza egy borztól vagy egy rókától, de akár egy vaddisznótól sem. A tacskó hamar átveszi gazdája szokásait és jól alkalmazkodik környezetéhez. Minden tacskó egy igazi személyiség, garantáltan jól fog szórakozni mellette az, aki őt választja társnak.

Kedvet kaptál megfesteni ezt a kedves képű kutyát? Nézz körül a Események menüpontban, ahol az aktuálisan elérhető festési alkalmakat találod. Keresd a tacsi szép barna szemeit és foglald le a helyed akár már ma!

Nem jó az időpont? Semmi gond, webshopunkban videós élményfestő szettjeink közül is tudsz választani kedvedre valót. A szabadon megállítható és visszatekerhető videónkkal akkor alkotod meg a képet, amikor csak szeretnéd.

Blog

Híres magyar festők – Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző)

Több olyan festészettel kapcsolatos téma van, amely folyamatosan foglalkoztat bennünket, mert érdekes és sokszínű. Ezért is szeretjük olvasóink és követőink elé tárni ezeket. Ilyen témakör a magyar festőkről indított sorozatunk is. Eddigi bejegyzéseink során Szinyei Merse Pál, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József és Ferenczy Károly munkásságáról írtunk részletesebben. Ebben a bejegyzésben egy olyan festőről lesz szó, akiről a művészként használt neve alapján elsőre senki nem gondolna magyar származásra. Victor Vasarely életműve a mai témánk. Ő volt az a képzőművész, akit az utókor már úgy emleget, hogy az optikai festészet atyja.   Néhány furcsaság Vasarely-vel kapcsolatban A legtöbb forrás szerint 1908. április 9-én született Pécsett, de van olyan életrajzi írás, ahol 1906-ot írnak. A másik furcsaság pedig a neve. Vásárhelyi Győzőként maradt fenn, azonban úgy tűnik, hogy a születésekor még Csiszár Győző néven anyakönyvezték, az édesanyja után, akit Csiszár Annának hívtak. Ez valószínűleg azért történt így, mert a szülei nem voltak házasok, és ő így az akkori szóhasználat szerint törvénytelen gyermek volt. Amikor két évvel később a család Budapestre költözött, a kis Győző már a Vásárhelyi vezetéknévvel érkezett.   A kezdeti évek 1925-ben, a középiskola elvégzése után az Eötvös Loránd Tudományegyetem orvosi karának esti tanfolyamait kezdte látogatni, közben pedig egy laboratóriumi eszközöket

Olvass tovább »

Élményfestés, mint randevú

A magyar randevú szó a francia rendez-vous kifejezésből származik. Ez franciául azt jelenti, találkozás valakivel. Míg a franciák bármilyen találkára ezt a szót használják, addig mi csak a romantikus találkozókat nevezzük így. A legtöbb ember arról ábrándozik, hogy a randevúkon szövődött szerelemből házasság szülessen, de a szerelmi házasság “luxusa” viszonylag újkeletű dolog.   Egy kis randevú történelem A házasságkötések elsődleges célja több száz éven keresztül a társadalmi rang fenntartása és a családi vagyon megőrzése, gyarapítása volt. Azonban a 19-20. századfordulóra mindez megváltozott, a párkeresést érzelmek is irányíthatták, melyeknek addig nem jutott szerep.  A szerelem, mint a házasságkötés oka egyre elfogadottabbá vált, a felsőbb osztályok körébe is beszivárgott. A 19. század második felére a polgárság új párválasztási szokása az udvarlás lett, háttérbe szorítva az elrendezett házasságokat. Az udvarlás  időigényes volt, a polgári családok azonban nemcsak időt, de pénzt is szántak a hajadon leányok neveltetésére és öltözetére. Mindez azért volt fontos, hogy a zártkörű bálokon a lányok  műveltségükkel, kinézetükkel felkelthessék az érdeklődését  a potenciális kérőknek. Az felcsigázott udvarló ezt követően szülői jóváhagyás mellett többszöri látogatást tehetett a hölgy otthonában. Tehát az ismerkedés alatt a fiatal férfi és nő önszántukból lehettek egymás társaságában. A beszélgetések lehetőséget teremtettek arra, hogy felmérjék, mennyire lenne alkalmas

Olvass tovább »

Élményfestés – Vízililiomok

A virágok sokfélesége a természetben lenyűgöző. Mint látvány és mint ihletadó vagy „alapanyag” a legszebb festményekhez. Minden kornak és stílusnak megvoltak a maga virágcsendéletei vagy más olyan alkotásai, amelyeken valamilyen formában megjelennek a virágok. Ebben a bejegyzésben a vízililiomokat, azaz a tavirózsákat mutatjuk be részletesebben és képzőművészeti szempontból.   Vízililiom vagy tavirózsa? Mindkét név használatos, sőt még van egy harmadik is, a tündérrózsa. A tavirózsa vagy más néven tündérrózsa (Nymphaea) nemzetség a tündérrózsafélék családjába tartozik, világszerte elterjedt növény, mintegy 45 különböző fajt számlál, amelyek közül többet dísznövényként tartanak, illetve kimondottan termesztenek is. A tavirózsák hínárnövények egy tómeder alján, az iszapban kúszó gyöktörzzsel. Leveleik a víz színén kiterülnek, virágaik nagy méretűek, feltűnőek, kétivarúak, a vízfelszínen úszva díszítik a tavakat. Tavasztól egészen ősz végéig virágzik, nem szükséges kiszedni a tóból tél előtt sem, ugyanis a vízben sikeresen áttelel a növény. Ősszel sem kell tenni vele semmi különöset, a hideg idő beálltakor a levelei többsége elhal, de a növény ettől még túléli a telet és tavasszal újra magához tér. A lótuszhoz hasonlóan különleges és érdekes növény, amely az iszapig lenyúló gyökerei segítségével minden reggelen újra és újra kivirágzik, tavasztól őszig minden nap megcsodálhatjuk a gyönyörű virágait.   Hazai vonatkozású érdekesség a tavirózsáról Lovassy Sándor 1898-ban sikerrel próbálkozott az indiai vörös tündérrózsa hosszúvirágú alfajának, a latinul Castalia rubra

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü