Híres női festők – Remedios Varo Uranga

Híres női alkotókat bemutató sorozatunk új részében egy nem mindennapi tehetségű spanyol származású festőnőt mutatunk be. Remedios Varo Uranga leginkább szürrealista, posztmodern alkotásairól híres, ezek víziószerűen jelenítik meg kedvelt témáit, melyeket a tudomány, természet és mitológia ihletett.

 

Szüleitől széles látókört örökölt

Remedios Varo Uranga egy spanyol-argentin család középső gyermekeként látta meg a napvilágot a spanyolországi Anglesben 1908-ban. Édesapja Rodrigo Varo y Zajelva vízmérnök volt, munkája miatt sokat költözött a család Spanyolországon belül, de Észak-Afrikában is éltek egy ideig.  Apja volt az, aki korán felfigyelt Varo tehetségére és megtanította kislányát szakmájának eszközeivel rajzolni. Felkeltette benne azt a szemléletet, hogy precízen rajzoljon és a részletekre összpontosítson, ez a fajta aprólékosság későbbi művészetében is tetten érhető. Édesanyja, Ignacia Uranga Bergareche is formálta Varo művészetét azáltal, hogy mélyen vallásos katolikusként az okkultizmus világa is nagyon érdekelte. Innen eredeztethető, hogy Varo alkotásain sokszor visszaköszönnek természetfeletti, misztikus lények.  A gyermekek szüleiktől a természet, a tudomány, a vallás és a világ dolgai iránt való érdeklődést kapták örökül.

 

Az elveihez hű volt, még ha ez veszélybe is sodorta

Tehetsége olyan szembeötlő volt, hogy szülei mindössze 15 évesen íratták be a madridi  San Fernando Akadémiára, ahol elsajátította a rajz és festészet alapjait. Itt ismerte meg későbbi férjét, Gerardo Lizzaragat, aki sokban hozzájárult felesége művészi és szellemi fejlődéséhez. Sorsuk Párizsba, majd Barcelonába vezette a művészházaspárt.

Ekkortájt Varo reklámgrafikusként kereste a kenyerét, de közben új ismeretségeket, barátságokat kötött művészi körökben, így az avantgárd irányzathoz is közelebb került. Férjével pár év után külön utakon folytatták életüket, magánéleti válsága viszont újra alkotásra ösztönözte. Csatlakozott  a logofobista csoporthoz és érdeklődése a szürrealizmus irányába fordult.

Időközben Benjamin Pérettel, a szürrealista költővel keveredett romantikus viszonyba. Mivel tagjai voltak a spanyol ellenállási mozgalomnak, biztonságuk érdekében Párizsba költöztek. De Péret kommunista nézetei a francia kormány számára is ellenszenvesek voltak, Varot hamarosan a börtönben találta magát Pérettel való szoros viszonya miatt. Bár csak rövid ideig ült a rács mögött, élete egyik legszörnyűbb élményeként emlékezett vissza Varo a börtönben töltött időre.

 

Mexikó, a menedék

Végül 1941-ben a pár a náci megszállás elől a marseille-i kikötőn keresztül Mexikóba menekült egy amerikai származású barátjuk, Varian Fry segítségével. Remedios Varo művészi pályája a Mexikóba való költözés után kezdett igazán felívelni. Az Európában töltött idő sem volt elvesztegetett, de az az időszak inkább a tanulásról, a különböző stílusirányzatokkal való ismerkedésről szólt. Az első időszakban Varo inkább az írásnak szentelte magát, mint a festészetnek, amit inkább pénzkeresés céljából művelt. Jelmeztervezést,  reklámokat vállalt és együtt dolgozott egy barátnőjével, így fából készült játékokat festett. Gyakran kapott megbízást a Bayer gyógyszergyártól, amelynek reklámokat készített.

 

Inspiráló közeget teremtett maga körül

Időközben azonban Mexikóban megteremtette saját szellemi miliőjét. Baráti társaságának tagjai közé többek között olyan művészek írók, költők és képzőművészek csatlakoztak, mint Leonora Carrington, César Moro, Octavio Paz, vagy a magyar származású fotós, Horna Kati. Barátságukat bizonyítja az az ismert Varoról készült portré, melyet Horna Kati készített és amelyiken Varo egy Leonora Carrington által tervezett maszkot visel.

A dél-amerikai országokba látogatásokat tett, tanulmányutakra indult, és kutatómunkát is végzett, részt vett például a malária elleni küzdelemben is.

Az ötvenes években azonban végleg lehorgonyzott Mexikóban, és ettől kezdve csak a művészetnek szentelte idejét. Pérettel való szakításuk után újra rátalált a szerelem, következő férje Walter Gruen lett. A szintén menekült osztrák író nagyban támogatta és egyengette további művészi pályafutását. A művész életébe 1955-ben rendezett kiállítás hozta meg a sikert és a későbbi anyagi függetlenséget. A Mexikóvárosban lévő Galería Dianaban tartott csoportos kiállításon művei osztatlan sikert arattak, a galéria szervezte az alkotásai eladása körüli teendőket.

 

Remedios Varo Uranga életműve

Korai munkáiban a szürrealista látásmód érhető tetten az El deseo (A vágy, 1935), vagy az El mensaje (Az üzenet, 1935) című képein. Igazán produktív évei alatt alkotott képeiből itt találhatunk egy válogatást. Képein sokszor androgün alakok szerepelnek, ábrázolásmódja és színválasztása középkori képekre emlékeztetnek, de témái meghökkentőek, újszerűek. Leghíresebb képei a Vegetáriánus vámpírok (1962), Microcosmos (1959), L’école Buissonnière (1962), El Labrador (1958) címet viselik.

1963. októberében, 55 évesen szívroham következtében halt meg mexikói otthonában. Élete utolsó 8 évében megkapta azt a figyelmet és elismerést, amit kivételes tehetsége érdemelt. Halála után is az egyik legnagyszerűbb mexikói szürrealista festőként tartják számon.

Ha neked is megjött a kedved a festéshez, de nem tudod hogyan fogj hozzá, itt az ideje, hogy tapasztalatot szerezz!

Profi instruktoraink megmutatják neked az első ecsetvonásokat és segítenek, hogy egy igazán szép festménnyel gazdagodj. Ők csak kinyitják az ajtót, hogy te beléphess a saját alkotói világodba. Kezdetnek válassz helyszíni élményfestő alkalmaink, vagy otthoni videós élményfestő szettjeink közül.

Blog

Kreatív tevékenységek ősszel

Az időjárás segítségével már szeptember közepén megtapasztalhattuk, hogy milyen az ősz, amikor kicsit zordabb oldalát mutatja felénk. Az évnek ebben az időszakában kicsit átalakulnak a szabadidő eltöltésének a lehetőségei is emiatt. A szabadban tölthető idő lerövidül a korábbi sötétedés és a hőmérséklet csökkenése miatt, ráadásul nem mindenki szeret kirándulni vagy a városban sétálni, sokan pedig nem tudják ezeket művelni akkor sem, ha szeretnék, mert fizikailag nem képesek rá. Mit tehetünk a hűvös őszi időszakban, ha a kreatív energiáinkat szeretnénk kamatoztatni és a szabadidőnket pedig jól eltölteni? Ebben a bejegyzésben adunk pár ötletet és szeretnénk alkotásra inspirálni azokat is, akik már a szeretteik karácsonyi ajándékán töprengenek.   Kavicsfestés Vége lett a nyárnak és lehet, hogy ehhez a kreatív tevékenységhez már meg is van az alapanyag, mert a nyaralásról egy kupac lapos és simára csiszolódott kaviccsal tértél haza. Persze akkor sincs baj, ha ez nem így van. Folyó- vagy tóparton is keresgélhetsz megfelelő „alanyokat” a kavicsfestéshez. Ebben a tevékenységben az a jó, hogy szinte kimeríthetetlen a lehetőségek száma, ami a festés témáját illeti. Készíthetünk absztrakt, nonfiguratív díszítéseket, de akár aprólékos részletességgel kidolgozott tájképeket, madarakat, virágokat vagy bármi olyat, ami kedvünkre való és el tudjuk képzelni otthonunk vagy kertünk dekorációjának, ajándéknak, apró meglepetésnek

Olvass tovább »

Színkombinációk

A blogon olvasható bejegyzés a színek jelentéséről és a színkeverés módozatairól is. A mostani cikkben pedig arról lesz szó, hogy milyen színpárosok „működnek” jól a képzőművészetben vagy akár a lakberendezésben. Ezek azok a színpárosítások vagy színhármasok, amelyek együttes használata mindenképp harmonikus eredményt ad. Ha egy ilyen festményre vagy akár helyiségre ránézünk, nem biztos, hogy tudatában vagyunk, hogy miért, de azt érezzük, hogy minden a helyén van.   A színek harmóniája Aki a színek harmóniájáról beszél, két vagy több szín együttes hatását ítéli meg, amely minden esetben szubjektív. A tapasztalatok és a kísérletek, amelyeket a témában végeztek azt bizonyítják, hogy a harmónia és diszharmónia megítélésében az emberek véleménye igencsak eltérhet egymástól a színek esetében is. Az átlag szemlélő többnyire azokat a színösszeállításokat nevezi harmonikusaknak, amelyekben hasonló karakterű színek szerepelnek, vagy különböző színek azonos tónusértékei. Ezek a színek erős kontrasztok nélkül állnak egymás mellett. A színek harmóniájára és diszharmóniájára vonatkozó kijelentések általában csak a kellemes-kellemetlen és szimpatikus-antipatikus benyomások érzelmi vetületére vonatkoznak. Az efféle kijelentések csupán személyes véleménynek tekinthetők, és nincs objektív értékük. Ki kell emelnünk a színharmónia fogalmát a szubjektívan meghatározott érzelmi kötődésből, és áthelyezni az objektív törvényszerűségek közé, hogy megértsük a működését. A harmónia egyensúlyt jelent, az erők szimmetriáját. A színes

Olvass tovább »

Élményfestés – Vízililiomok

A virágok sokfélesége a természetben lenyűgöző. Mint látvány és mint ihletadó vagy „alapanyag” a legszebb festményekhez. Minden kornak és stílusnak megvoltak a maga virágcsendéletei vagy más olyan alkotásai, amelyeken valamilyen formában megjelennek a virágok. Ebben a bejegyzésben a vízililiomokat, azaz a tavirózsákat mutatjuk be részletesebben és képzőművészeti szempontból.   Vízililiom vagy tavirózsa? Mindkét név használatos, sőt még van egy harmadik is, a tündérrózsa. A tavirózsa vagy más néven tündérrózsa (Nymphaea) nemzetség a tündérrózsafélék családjába tartozik, világszerte elterjedt növény, mintegy 45 különböző fajt számlál, amelyek közül többet dísznövényként tartanak, illetve kimondottan termesztenek is. A tavirózsák hínárnövények egy tómeder alján, az iszapban kúszó gyöktörzzsel. Leveleik a víz színén kiterülnek, virágaik nagy méretűek, feltűnőek, kétivarúak, a vízfelszínen úszva díszítik a tavakat. Tavasztól egészen ősz végéig virágzik, nem szükséges kiszedni a tóból tél előtt sem, ugyanis a vízben sikeresen áttelel a növény. Ősszel sem kell tenni vele semmi különöset, a hideg idő beálltakor a levelei többsége elhal, de a növény ettől még túléli a telet és tavasszal újra magához tér. A lótuszhoz hasonlóan különleges és érdekes növény, amely az iszapig lenyúló gyökerei segítségével minden reggelen újra és újra kivirágzik, tavasztól őszig minden nap megcsodálhatjuk a gyönyörű virágait.   Hazai vonatkozású érdekesség a tavirózsáról Lovassy Sándor 1898-ban sikerrel próbálkozott az indiai vörös tündérrózsa hosszúvirágú alfajának, a latinul Castalia rubra

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü