Különleges festmények – Mariam Paré, a szájjal festő tehetség

Mai cikkünkben egy kívül-belül ragyogó és mérhetetlenül inspiráló nőt mutatunk be, akit semmilyen körülmény nem tudott megakadályozni abban, hogy tehetségét kamatoztassa. A nyaktól lefelé lebénult Mariam ugyanis megtanult szájjal festeni és teszi ezt nagyon magas színvonalon. Élő példája annak, hogy a reménytelennek tűnő helyzetekben is meg lehet találni a kiutat, valamint annak is, hogy a művészet terápiás jelleggel bír.

 

A rajzolás, mint menedék

A művészet mindig is Mariam Paré életének központi öröme volt.

„Nem emlékszem olyan időszakra, amikor ne lettem volna kreatív személyiség” – mondta. „Gyerekkoromban a zsírkréták és a ceruzák voltak a kedvenc játékaim. A művészet egyrészt örömforrás volt, másrészt segített gyermekkorom történéseit feldolgozni.”

 

Egy pillanat alatt vesztette el megszokott életét

Paré 19 évesen San Franciscóba költözött, abban a reményben, hogy ott művészeti iskolába járhat. Azonban élete egy pillanat alatt megváltozott, amikor látogatóba indult a barátaihoz Richmondba.  Egy autóban ült, amikor lövöldözés tört ki a járdán, és egy eltévedt golyó eltalálta a nyakát. A baleset következtében nyaktól lefelé lebénult. Öt hónap kórházi kezelés után visszatért Chicagóba rehabilitációra.

„Még ép emberként nagy terveim voltak a jövőre nézve. A sérülésem után azt hittem, hogy vége az életemnek. Nem tudtam elképzelni, hogy hasonló életet élhetek, mint korábban.” Azonban idővel Parénak az adott új reményt, amikor látta,  hogy más, hasonló fogyatékossággal élő embereknek sikerült új utakat találni a minőségi élethez. Ez erőt adott neki ahhoz, hogy elhiggye, ő is élhet boldogabb, teljesebb életet.

 

Lebénult végtagokkal is szárnyalt az egyetemen

A művészetet mindenképpen újra élete részévé szerette volna tenni. Első lépésként a nevét tanulta meg leírni a szájával, majd szép lassan felfedezte, hogy rajzolni is tud. Ez csodás lehetőség volt számára, hogy visszatérjen ahhoz, amiért mindig is a legjobban rajongott. “Olyan boldog voltam. A művészet célt adott nekem, és segített jobban megbirkózni a fogyatékossággal.”

1999-ben, 24 évesen, 5 évvel a baleset után úgy döntött beiratkozik az egyetemre, ahol művészetet tanult. Egy rendkívül kedves, befogadó és segítőkész közegben találta magát, ahol társai elkísérték óráira, vitték könyveit, segítettek összeállítani a beadandóit. Az egyetem biztosított számára egy segítőt a szobrászat kurzushoz, aki az instrukciói alapján készítette el az alkotásokat.

A balesete után körülbelül 10 év alatt tett szert olyan kifinomult szájjal történő ecsetmozgásra, mint amilyenre más festő a kezével képes.

 

Mariam Paré művészete

Paré nagy példaképe Frida Kahlo, így nyilatkozott róla: „Frida úttörő volt a fogyatékossággal élő művészek körében” – mondta. „Ő volt az egyik első művész, aki  merészen és szégyen nélkül festette meg küzdelmét a fogyatékosságával. Ezzel tudok azonosulni.”

Két másik fogyatékossággal élő művésztársával létrehozta a Tres Fridas Project-et, amelyben ikonikus képeket és fényképeket alkotnak újra. A projekt célja, hogy újradefiniálják az emberek fogyatékosságról való gondolkodását.

Művészi érdeklődése folyamatosan változik, mivel szeret kísérletezni festészettel és egyéb multimédiás eszközökkel egyaránt. A szájfestés mellett videó-, digitális- és installációs alkotásokat is készít a fogyatékossága által megtapasztalt dolgokról. Gyakran dolgozik együtt más művészekkel olyan projekteken, amelyek pozitív társadalmi változásokhoz járulnak hozzá.

Szeret portrékat festeni, csendéletei egyszerre meghökkentőek és békét sugárzóak. Montázsokat is szívesen készít vegyes technikával, a tájképei lenyűgözőek. Saját mozgássérülése elgondolkodtató sorozatra inspirálta, a képeket nézve kicsit jobban megérthetjük milyen érzés egy lebénult testben létezni, élni, alkotni, megtalálni mindennap a reménysugarat.

“A stúdióm egy játszótér, egy laboratórium; egy hely, ahol rendszerbe helyezhetem az ötleteimet, szárnyalhat a képzeletem.  A számban lévő ecsettel  alkotott jelekkel válaszolok a világra, amiben élek.”- vallja a művésznő.

Az interneten sok videó található róla, amin láthatjuk alkotás közben és mesél az útról, melyen jár.

Ha te is kedvet kaptál az alkotáshoz, látogass el hozzánk! Profi instruktoraink a helyszíni élményfestő alkalmakon örömmel vezetnek be a festés világába. Az alkotás örömét otthon is át tudod élni, amennyiben élményfestő videós szettjeink valamelyikét választod.

Blog

Kevésbé ismert festők – Gellért Imre

Elérkezett minden idők legfurcsább, legnagyobb körültekintéssel szervezett olimpiája. Minden szem Tokióra szegeződik, és megkezdődik a küzdelem a ötkarikás játékokon. A résztvevő sportolók közül sokaknak van civil szakmája is magas szintű sportkarrierjük mellett. Mi magyarok, egy tornában és festészetben is egyaránt sikeres sportolóval, Gellért Imrével büszkélkedhetünk ebből a szempontból. Grünfeld Imre néven született 1889. július 24-én Budapesten. Később, 1915-ben magyarosította nevét Gellértre. Amerikában Emery Gellert néven vált ismertté, a mai napig igen népszerűek festményei az amerikai aukciós oldalakon.   A bohém tornász Az 1912-es – Stockholmban rendezett – olimpiára 121 fővel érkezett a magyar csapat. Végül 8 éremmel tért haza a küldöttség, ebből 3 arany volt. Különösen emlékezetes év volt ez a magyar tornasportnak, hiszen ebben az évben állhatott először dobogóra magyar tornászcsapat olimpián. Akkor még más volt a kerete a versenynek, öt nemzet 91 sportolója vágott neki a megmérettetésnek, ahol a magyar csapat szerezte meg a történelmi ezüst érmet Olaszország mögött, Nagy-Britannia előtt. Ezen csapat tagja volt a művészlelkű Gellért Imre is, aki háromszor nyert magyar bajnokságot 1909-ben, 1911-ben és 1912-ben. Többek között a Postás és az MTK sportolója volt, egyik klubtársa, Dückstein Zoltán ezt nyilatkozta róla: “Gellért festőművész, bohém, művészhajlamú ember, egész tornászásában kifejezésre juttatta ezt a jellemvonását. Egy-egy

Olvass tovább »

Alkotni nem csak a vászonra lehet – Öltözz farsangkor festménynek!

Vízkereszt napjától (január 6.) egészen hamvazószerdáig tart a farsangi időszak, melynek éppen közepén vagyunk. Az intézménybe járó gyerekek szüleinek sokszor okoz fejtörést, hogy milyen jelmezben jelenjen meg a gyermek a maszkabálon. Sok baráti társaság, munkahely tart farsangi bulit, hiszen minden alkalmat érdemes megragadni, hogy kiszakadjunk a hétköznapi taposómalomból. A farsangi jelmez elkészítéséhez elő kell ásni a meglapuló kreativitásunkat, így a mulatságot valamiféle alkotó tevékenység előzi meg.   A farsang idejének meghatározása A farsang két egyházi ünnep közé ékelődik, nevezetesen a vízkereszt és a húsvéti nagyböjt közé. A kezdete állandó dátumra esik, vízkeresztkor, január 6-án van. Azonban a zárónapja annak függvényében alakul, hogy a húsvéti nagyböjt első napja, a hamvazószerda éppen milyen napra esik. A pontos nap meghatározása az abban az évben esedékes húsvét dátumától visszafelé számítva történik, a húsvét előtti 40. nap. Ez azt eredményezi, hogy jelentős eltérések lehetnek évente a farsangi időszak hosszában. Legkorábbi lehetséges zárónapja február 4-e, a legkésőbbi pedig március 10-e. Idén, 2022-ben a farsang lezárását jelző hamvazószerda például március 2-re esik.   A farsang szó eredete A magyar farsang szó német eredettel bír és úgy tartják a 13-14. században kezdett a közbeszéd részévé válni. A farsang szógyökere a német ‘Fastenschank’, azaz ‘böjti kocsma’ szó lehet. Ez

Olvass tovább »

Élményfestés – Egzotikus tájképek

Az egzotikus tájak több okból is lehetnek szívünknek kedvesek. Vagy azért, mert már jártunk ilyen tájon, és szeretjük felidézni az ott megszerzett élményeket, vagy pedig azért, mert még sosem jártunk ilyen helyen, de nagyon szeretnénk. A visszaemlékezés vagy akár az álmodozás, tervezgetés időszakában is jó az egzotikus tájképeket nézegetni, illetve még jobb azokban egy alkotó folyamat keretein belül elmerülni.   Mit jelent az egzotikus kifejezés? Távoli vidékről való. Lehet az akár nép, növény, állat vagy akár nyelv is egzotikus. Távoli, tengerentúli, főleg forró égövi vidéken élő emberek, növények vagy tenyésző állatok, illetve velük kapcsolatos, hozzájuk tartozót jelent. Átvitt értelemben lehet rendkívüli vagy különös is, a megszokottól nagyon eltérő és rendszerint egy távoli világrész hangulatát sugalló.   Egzotikum a festészetben Elsőre Paul Gauguin jutott eszünkbe erről a témáról, nem véletlenül. A párizsi születésű Eugène Henri Paul Gauguin a 19. századi festészet méltán ismert alakja. Az ő festményei méltó helyet érdemelnek a posztimpresszionizmus igazi alkotásai között Cézanne és Van Gogh művei mellett. Gauguin a színekkel merészen bánt és folyamatosan kísérletezett. A festő élete igazán kalandos volt, élt Peruban, Panamában, Tahitin, de a Marquise- és Martinique-szigeteken is. Nem túl hosszú élete során volt tengerész és tőzsdeügynök, festeni csak később kezdett el, már 28

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü