Különleges technikák, anyagok és eszközök

Festeni már önmagában is nagy élmény, de lehetnek eszközeink és ötleteink, amelyek további értéket adnak ehhez az nagyszerű kikapcsolódási formához. Azonkívül, hogy sokféle festményből válogathatsz nálunk, amelyeket megfesthetsz a foglalkozásainkon, időről időre beiktatunk az eseménynaptárba olyan alkalmakat is, amikor a sima akrilfestéken kívül más anyagokat is kipróbálhatsz.

 

Valódi homok a festményen

Egy tengerparti hangulat megjelenítése a vásznon mindig különleges élmény. Visszaidézi kedves emlékeinket egy nyaralásról és készítése közben már hangolódhatunk is a következőre.

Ha valódi homokot is használunk az akrilfesték mellett, akkor a festményünk szinte megelevenedik. A fókusz áthelyeződik és egy ilyen anyag segítségével bevonjuk a harmadik dimenziót is az ábrázolásba.

Kísérletező kedvűek tovább fokozhatják a hatást azzal, hogy a nyaralásról hazahozott kagylókat és csigákat a megfestett képre szépen megkomponálva helyezik, ezzel is emléket állítva a nyári élményeknek.

 

Arannyal festés

Gustav Klimt a szecessziós festészet nagy alakja alkalmazta előszeretettel a képein az arannyal festést, A legszebb színű nemesfémmel való kapcsolata egészen a gyerekkoráig nyúlik vissza, az édesapja ugyanis aranyművesként dolgozott. Ahhoz, hogy tökéletesítse az arany használatának festményeken történő technikáját Klimt Olaszországba – Ravennába és Velencébe utazott, hogy a bizánci művészek munkáját tanulmányozza.

A csók című híres alkotásához nem csak aranyfestéket, hanem valódi laparanyat is használt, ezzel téve még hatásosabbá a képet. Ez volt Klimt arany korszakának csúcsa.

Ha Te is szeretnéd kipróbálni, hogy milyen lehet az akrilfesték mellett aranyfestéket is használni, akkor nézz körül a KreatívLiget Élményfestő Stúdió aktuálisan megfesthető képei között és biztos, hogy fogsz találni kedvedre valót, amelyeket a foglalkozásokon el is készíthetsz.

 

Foszforeszkáló festék

Ha ilyen festéket is használunk az akrilfestéken kívül, akkor az elkészült kép nagyon látványos. Ugyanis a felvitt foszforeszkáló festék nappali fényben feltöltődve éjszaka világít.

Nappal csak egy szép festménynek látszik az ezzel a technikával elkészített képed, aztán amikor leszáll az éj és sötét lesz, a különleges festékkel dekorált részek világítani fognak. Használható a technika azon részek kiemelésére, amelyek egy éjszakai tájképen tényleg a legfényesebbek. Ilyenek például a Hold és visszatükröződése mondjuk egy vízfelületen, a csillagok az égen vagy a messziről látszódó házak belső fényei. Játszhatunk azzal a megoldással is, hogy váratlan helyekre viszünk fel foszforeszkáló festéket vagy készítünk egy feliratot a képre. Ez utóbbit ha ajándékba adjuk, az ünnepelt csak esti fényviszonyok mellett fogja észrevenni.

 

Csillámpor

Ez a technika a homokhoz hasonlóan térbelivé teszi az elkészült képet és igazán hatásos eszköze bizonyos részletek kiemelésének. A csillámpor nemcsak a gyerekszobában mutathat jól, hanem egy felnőtt nő otthonában is megállja a helyét dekorálási eszközként, hiszen a legtöbben imádják a csillogó, fénylő, ragyogó dolgokat. Egy kis csillogás mindenkinek kell!

 

Keresd a cikkben említett képeket az Események menüpontban és jelentkezz a számodra megfelelő időpontra! Ha gyermekedet is be szeretnéd vezetni az élményfestés csodálatos világába, gyertek el közösen egy szülő-gyerek festésre! Ha pedig már annyira lelkes, hogy egyedül is bátran csatlakozik egy festő csoportunkhoz, akkor ajánljuk neki a kimondottan gyerekek számára meghirdetett alkalmainkat, amelyeket szintén az Események menüpont naptárában találhatsz meg.

Születésnapokat is szívesen lebonyolítunk, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Ne feledd, a közös élmény öröménél nincs maradandóbb ajándék. töltsetek el együtt egy vidám, jó hangulatú délutánt vagy estét a családdal és a barátokkal és mi garantáljuk, hogy az ünnepeltnek a legnagyobb boldogságot szerzitek ezzel!

Jelentkezni és részleteket egyeztetni a Privát események menüpont alatt található űrlap kitöltésével lehet.

Blog

Fess velünk pitypangot!

Gyermekkorunk kedvenc virágja, amely jó szolgálatot tett, mint koszorú alapanyag és terméseit pedig nagy kacagások közepette fújtuk egymásra és a nagyvilágba. Valószínűleg sosem gondoltuk, hogy még ennél is érdekesebb virág a pitypang. Elnevezése a gyermekláncfű vagy pongyola pitypang vagy népiesen cserbóka. Az őszirózsafélék családján belül a pitypang nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori évelő növényfaj. A termést szakszerűen úgy hívják, hogy repülőszőrös mag. Ez az a része, amelyet gyermekkorunkból olyan jól ismerünk.   A pitypang felhasználási lehetőségei Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a rukkola a gyermekláncfű nemesített változata. A csípős-kesernyés aromájú levelek mára ínyenc saláta alapanyagnak számítanak, míg a pitypang, vagyis a gyermekláncfű a népi gyógyászat egyik régóta ismert gyógynövénye. Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Ez fontos részlet, mert a virágzás után már egyáltalán nem finom az íze, ugyanis ekkorra megkeseredik. A növény gyökerét nyersen vagy vajon párolva, vagy szárítás után durvára őrölve kávépótlóként is használták az élénkítő hatása miatt. Levelével és gyökerével már nagyon hosszú ideje kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat. Hatásos a bőrproblémák és a narancsbőr ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ugyanakkor étvágyfokozó, epehajtó és hashajtó hatása is ismert. A friss virágokból szirupot is készítenek, amelyet pitypangméznek nevezünk. A pitypang hatóanyagai A

Olvass tovább »

Töltsd az idődet kreatívan télen is!

A téli időszak általában a bekuckózásról, az otthoni tevékenységek folytatásáról szól alapesetben is. Ezek még hangsúlyosabbá váltak az idei évben, amikor sokan ki sem mozdulnak otthonról, csak a legszükségesebb esetekben. Ahhoz azonban, hogy ne kerüljünk rossz hangulatba a bezártság és az elszigetelődés okán, érdemes az időnket okosan beosztva kreatív tevékenységekre is időt szakítani, amelyekkel ráadásul fokozhatjuk az otthonunk kellemes hangulatát, készülhetünk az ünnepekre és örömet okozhatunk a szeretteinknek is.   Illatgyertya készítés A téli időszak megérkeztével hideg lesz odakint és a nap sokkal nagyobb részében van sötét, mint a nyári időszakban, így szívesebben töltjük az időt otthon. Előkerülnek a kötött holmik, a puha párnák és a meleg takarók. A fények használatát is úgy alakítjuk, hogy meghitt, melegséget sugárzó környezetben érezhessük jól magunkat. A szerencsésebbeknél van kandalló vagy kályha, amelybe biztosan begyújtanak az első didergős estén és előkerülnek a hangulatot fokozó gyertyák is. Ezek közül a legjobbak az olyan típusok, amelyek valamilyen enyhe, de határozottan finom illatot árasztanak magukból az égés során, miközben a fényüknél beszélgetünk vagy éppen egymást masszírozzuk. Egy kis kézügyességgel és néhány jól megválasztott alapanyaggal magunk is készíthetünk illatos gyertyákat otthoni használatra. Gyertyaviaszt és hozzá való kanócot beszerezhetünk a hobbiboltokban, az illatosításhoz használható olajokat pedig nagy választékban találunk

Olvass tovább »

Élményfestés – Nyírfák

Egy korábbi bejegyzésben már fontos szerephez jutottak a fák, amikor arról írtunk, hogy milyen jelentéssel bírhat a fa, mint szimbólum. A mindennapokban és a földi ökoszisztémában is különleges jelentősége van a fáknak. Erről szólt a bejegyzésünk az erdőkről. Az egyik olyan fatípus pedig, amely a külső jegyei alapján különösen egyedi mintázatot mutat és ezáltal feltűnőbb, „fotogénebb”, festményen is jó hangulatú háttere bármilyen ábrázolása, az a nyírfa.   A nyírfa A nyír közepes méretű fáiról felismerhető, lombhullató fafajta, magyar nevét a vesszőkön képződő bibircseiről kapta. Kérge fehér színű, helyenként feketés foltokkal, míg ágai lecsüngenek. Levelei háromszög alakú, többszörösen fűrészes szegéllyel rendelkeznek, melyek ősszel sárga színűre változnak. Barkavirágzata van, melyből a könnyű magokat beérésüket követően a szél messzire hordja. Számos madárfaj és egyéb állatfajok otthona a nyírfaerdő, és a fákon számos rovarfaj telepedik meg. A nyírfaerdők a szellős, félárnyékos mivoltukból kifolyólag gazdag aljnövényzettel és fejlett cserjeszinttel rendelkeznek. A közönséges nyírfát gyakran ültetik kertekbe, parkokba díszfaként, valamint a faipar kedvelt alapanyaga, egyebek mellett tüzelőnek, lóversenypályákon akadályok alapanyagaként, továbbá seprűnyélnek is felhasználják. Erdészeti szempontból azonban gyomfának tekintik. A nyírfa számos részét felhasználja a hagyományos természetgyógyászat, mivel a kéreg triterpént tartalmaz, aminek gyógyító hatását már régen felismerték.   A nyírfa gyógyhatása Leveleit június-július folyamán gyűjtik.

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü